Jump to content

Ξεκίνημα με Φρεον

BeetleJuice

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά , δεν πρόκειται για ενα θέμα του στυλ "πειτε μου τα πάντα για ψύξη με φρεον και που θα τα αγορασω και ποσο "

Αλλά :

Μίλησα με φίλο ψυκικο και πήρα τις ακόλουθες πληροφορίες

Για μισό ιππο κομπρεσερ μουπε να παω σε καινούριο , μεταχειρισμένο λεεί δεν το συνιστά

Μου έδωσε τιμή 100 ευρώ

Για σωληνώσεις , φιλτρο , συμπυκνωτή , μόνωση , τριχοειδείς , κολήσεις , μου έδωσε τιμή 100 ευρώ ,καινούρια εννοείται

Τώρα για το γέμισμα με ψυκτικό , μου είπε οτι αν θέλω να κατέβω κάτω απο το μηδέν , θα πρέπει να χρησιμοποιήσω 404 .Για πάνω απο το μηδέν κάνουν λεεί και πιο απλά .

Τιμή για 404 100 ευρώ το γέμισμα , μπουκάλες ,μανόμετρα ,εργασία δικά του .

Για ποιο ελαφρύ ψυκτικό , καμια 50ρια ευρώ .

Πρώτον , θα ήθελα να σχολιάσετε τις παρατηρήσεις του και τις τιμές του .

Δευτερον , και αυτό είναι που σε κάνει να μαθαίνεις , παρατήρησα οτι μιλώντας και εξηγώντας το πρόβλημα μου γενήθηκαν απορίες

1)Στα αλήθεια , γιατι να κατέβω κάτω απο το μηδέν ? Δηλαδή αν με full load εχω 20 ή 25 βαθμούς με χαλάει ?

2)Τιθεται ένα μεγάλο πρόβλημα : Λογικά ο αλγόριθμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι :

- Πόσα βατ θερμότητα εκλύει ο επεξεργαστής? Εστω χ

- Τοτε χ-απώλειες είναι τα βατ που καλείται να κατατροπώσει το ψυκτικό συστημα προκειμένου να διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία που επιθυμούμε

- Τώραμε τα παραπάνω νούμερα γνωστά , δεν θα πρέπει να υπάρχει ένας τύπος που να μας δίνει ποσα άλογα κομπρεσερ θέλουμε και τι ψυκτικό μέσο ? (χοντρικά μιλάμε τώρα)

-Επίσης υπάρχει και το θέμα της διάρκειας λειτουργείας και των παύσεων του κομπρεσέρ

Πόσα διαλέιματα πρέπει ν α κάνει ? Θα μπορέι να κάνει παυσεις ή θα ανεβαίνει η θερμοκρασία και θα ξαναξεκινά ? Αυτό ΄΄εχει να κάνει και με την διάρκεια ζωής του συμπιεστή...

ο φίλος έκανε πρόταση για 1/5 ΗΡ , και όχι με 404 . Η δουλειά λεεί γι έναν ψυκτικό είναι παιχνιδάκι

Νομίζω το thread είναι καλό με καίριες ερωτήσεις και περιμένω με ανυπομονισία απαντήσεις για να ξεκινήσω τη μελέτη .

΄(απο κάτω είναι ο ψυκτικόε ,θα τον πρήξω!!!!!)

Αρχική απάντηση από BeetleJuice

1)Στα αλήθεια , γιατι να κατέβω κάτω απο το μηδέν ? Δηλαδή αν με full load εχω 20 ή 25 βαθμούς με χαλάει ?

2)Τιθεται ένα μεγάλο πρόβλημα : Λογικά ο αλγόριθμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι :

- Πόσα βατ θερμότητα εκλύει ο επεξεργαστής? Εστω χ

- Τοτε χ-απώλειες είναι τα βατ που καλείται να κατατροπώσει το ψυκτικό συστημα προκειμένου να διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία που επιθυμούμε

- Τώραμε τα παραπάνω νούμερα γνωστά , δεν θα πρέπει να υπάρχει ένας τύπος που να μας δίνει ποσα άλογα κομπρεσερ θέλουμε και τι ψυκτικό μέσο ? (χοντρικά μιλάμε τώρα)

-Επίσης υπάρχει και το θέμα της διάρκειας λειτουργείας και των παύσεων του κομπρεσέρ

Πόσα διαλέιματα πρέπει ν α κάνει ? Θα μπορέι να κάνει παυσεις ή θα ανεβαίνει η θερμοκρασία και θα ξαναξεκινά ? Αυτό ΄΄εχει να κάνει και με την διάρκεια ζωής του συμπιεστή...

ο φίλος έκανε πρόταση για 1/5 ΗΡ , και όχι με 404 . Η δουλειά λεεί γι έναν ψυκτικό είναι παιχνιδάκι

1.αμα θες στους 25 να εισαι γιατι δεν βαζεις μια καλη υδροψυξη να ταλειωνεις....!Η φτιαξε ενα chiller να εισαι στους -5 με - 10.......να βαλεις επανω κ την vga κ τον επεξεργαστη κ μα λιγοτερη μονωση....!Αλλιως αμα εχεις φρεον εννοειται οτι θα εισαι κατω απο τους μηδεν ,αλλιως δεν αξιζει....!Απλα θα φτασεις τον επεξεργαστη σου στα ορια του........!Κ εννοειται οτι θα πρεπει να εχεις κ πολυ καλυτερη μονωση...!

2.Νομιζω οτι απλα σκεφτεσαι την θερμοκρασια που θες να επιτυχεις κ το κανεις....δεν χρειαζεσαι αλγοριθμους κτλ.......

για τις υπολοιπες ερωτησησεις σου διαβασε καλα το φορουμ extreme cooling κ θα βρερις τις απαντησεις.......αν κ μολις απαντησει ο unseen θα παρεις ολες σου τις απαντησεις...!

Βασικά το thread το έκανα μετά απο ξενύχτι , οπότε σήμερα το πρωί σκεφτηκα οτι όντως είπα βλακεία .

Εννοείται οτι αν θέλω 25 ας πάω σε νερό ,πως δεν το σκεφτηκα

Αυτό όμως μας λεέι ταυτόχρονα και κάτι άλλο : ’ν είναι έτσι τότε το 404 είναι μονόδρομος .Δηλαδή , αν το φρέον αξίζει για κάτω απο το μηδέν τότε αναγκαστικά θα πάω σε 404 για να πετύχω θερμοκρασία .

Επίσης με ενημέρωσαν οτι το 404 είναι πολύ δυνατό ψυκτικό και οτι και όπου το βάλω θα πρέπει να είμαι προετοιμασμένος για xtreme καταστάσεις και πιέσεις σε κολήσεις , υλικα

Εξακολουθώ να πιστεύω οτι υπάρχει κάποιος κανόνας

Για παράδειγμα , 2 κατασκευές με 2 διαφορετικά κομπρεσέρ ,το ενα 1 ιππο και το άλλο 1/5 του ίππου θα μπορούσαν τυπικά να πετυχαίνουν την ίδια θερμοκρασία?

Και αν ναι , τότε το μικρό κομπρεσέρ θα δούλευε σχεδόν συνέχεια?

Σχολιάστε την τάση του φίλου μου να μην θέλει να μου πουλήσει μεταχειρισμένο κομπρεσέρ

Σχολιάστε τις τιμές σας παρακαλώ

Μια συμβουλή για πόσα άλογα κομπρεσέρ

Σας ευχαριστώ

Υ.Γ αναμένω unseen αλλά και ICE , κατοίκους ΄βορείου και νότιου πόλου αντίστοιχα :p

βασικα ο φιλος σου σε εσφαξε στις τιμες... ιδιως για το γεμισμα! Ειναι δυνατον 100 ευρω? αγοραζεις ~9 κιλα φρεον που θα σου φτασουν για ~50 γεμισματα!

Τελος παντων... για ενα αξιοπρεπες chiller θα χρειαστεις ενα μοτερ 1/5 και να το γεμισεις με 507 για να κερδισεις περιπου 30 watt. Αν δεις τα Thread που εχουν γινει θα βρεις πολλες απαντησεις... Οτι θες πες ... στειλε pm αν ειναι.

Φιλε unseen περίμενα να μου απαντήσεις , αλλά δεν περιμενα τόσο μικρή απάντηση ...

Πιστεύω οτι η περιπτωση μου και το thread μου αναφέρονται στον ΄χρήστη που δεν έχει μεγάλη σχέση με ψυκτικά και το πορτοφόλι του δεν είναι πολύ βαρύ ...

Στην κατάσταση που βρέθηκα εγώ ψάχνοντας θα βρεθεί ο οπποιοσδήποτε ξεκινίσει απο το 0 για ψύξη συσχετιζόμενη με φρέον..

Βασικά , αν είναι ετσι οπως τα λες στις τιμές , τότε πρέπει να κοιτάξω αλλού .

Εχουμε κάποιο μαγαζάκι ή μαγαζί μεγάλο που να ξέρουμε οτι θα βρούμε υλικά για φρέον ?

Γιατί δεν φτιάχνετε μια λίστα με καταστήματα συνοπτικά που εχουν δοκιμαστεί και βρίσκουμε οτι θέλουμε αν κατηγορία?

Πιστεψέ με unseen , δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο που να μην έχω διαβάσει πρίν ξεκινίσω να στείλω το δικό μου thread.

Βλέπω οτι επιμένεις σε κομπρεσέρ 1/5 , ο τύπος μου είπε οτι το 1/5 είναι μικρό , και επίσης μου έδωσε τιμή 80 ευρώ καινούριο...Ακριβό δεν είναι?

Λες οτι με 100 ευρω παίρνω χ κιλά φρέον , ολα ωραία και καλά , αλλά :

Πρώτον , να το πάρω που , στη χούφτα?Ποιος πληρώνει τη μπουκάλα ? Τη νοικιάζεις?

Δευτερον , ποιος πληρώνει μανόμετρα , θα έχουν μια περιουσία .

Αν εννοείς να δανειστώ εξοπλισμό και να κάνω τη δουλειά μου , τότε οκ

Τρίτον , είναι δυνατόν να γεμίσω μόνος μου με φρέον ? Δεν τοχω κάνει ποτέ .Και 2ο συμπιεστή που θα βρ΄'ω για κενό

Βλέπεις εσυ καλές συμβουλές δίνεις αλλα υπάρχουν τεχνικα προβλήματα

Γενικά ο οδηγός + το φορουμ δίνουν μια γενική γραμμή , αλλά απο κει και πέρα υπάρχουν ατελείωτεσ απορίες .Σε 1-2 καταστήματα να πας αρχίζουν και σε τρελενουν !!!!

Οπως και ναχει καταστάλαξα σε νερό παγωμένο ή οχι .Δεν πάω σε φρέον σκέτο

Πιστεύεις οτι είναι λάθος αυτό που είπα για δημιουργία οδηγού waterchill ? Δεν είναι επιβεβλημένος ? Ειδικά για σένα σε μια πρώτη μορφή είναι παιχνιδάκι να το κανεις ..

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις

CU

με 40 ευρω παιρνεις καινουργιο compresor 1/4,βαλε πρωτα ενα στοχο τι θες να ψυξεις και σε τι θερμοκρασιες και σιγα σιγα ξεκινα να μαζευεις υλικα.αν ψυξεις μονο cpu τοτε θα φιιαξεις direct die (γνωμη μου...και μην κοιτας που εγω εκανα αλλα :) ) αν θες και chipset η και καρτα γραφικων τοτε κανεις chiler.

ελα βρε... ολο παραπονο...

Λοιπον ας τα παρουμε απο την αρχη.

Σου λεω να παρεις συμπιεστη 1/5 γιατι ειναι σχετικα μικρος αλλα για αυτο που θες να κανεις αν καταλαβα καλα ειναι οτι πρεπει. Με 1/5 σε ενα σωστο συστημα θα κατεβαζεις μεχρι και -20 το υγρο σου ανετα. Το σκεφτηκα ετσι απο αποψη οικονομιας.

Μετα για το φρεον η μπουκαλα μιας χρησεως με ~11 κιλα εχει περιπου 120 ευρω. Μπορεις ομως να βρεις μια μιας χρησεως παλι με 3-4 κιλα μεσα που θα κανει κατω απο 40 ευρω. Επισης μπορεις να παρεις μπουκαλα που μπορεις να την γεμισεις οσες φορες 8ες με περιπου 30 ευρω και να βαζεις οσο φρεον θες. Τα μανομετρα καλα ειναι να τα αγορασεις. Θα τα βρεις περιπου 50-60 ευρω με τα λαστιχα τους. Θα τα χρειαστεις οπωσδηποτε γιατι θα πρεπει να μετρας πιεσεις καθε φορα που θα θελεις να μετρησεις κατι. Βασικα θελω να μου πεις αν σκοπευεις να το φτιαξεις μονος σου ή εσυ απλως θελεις να πεις καποιον να στο κανει. Οσο για τον οδηγο που λες μπορω να φτιαξω αλλα ηδη εχει γινει ενας οδηγος για το direct die και οι διαφορες ειναι μικρες...αν ζητηθει θα κατσω να φτιαξω εγω ή καποιο απο τα αλλα παιδια του xtreme cooling team. Μην αγχωνεσε ειναι μικροβιο... ξεκινα εσυ και εμεις εδω ειμαστε.. :)

*Καλυτερα να το φτιαξεις μονος σου γιατι ενας ψυκτικος δεν ξερει τι πρεπει να ψυξει καθως επισης δεν καταλαβαινει τι ειναι πχ. full load..

Τελεια , τώρα αρχίζουμε να καταλαβαινόμαστε

THNX unseen που ασχολήθηκες με το θέμα μου

Λοιπόν παιδιά , εγω τα πάντα τα κάνω μόνος μου , δεν θέλω να μου κάνει τη δουλειά ψυκτικός ,το ΓΕΜΙΣΜΑ ήθελα να μου κάνει για να μην πάρω μπουκάλες μανόμετρα κτλ...

Οσον αφορά στο θέμα full load , ουτε και γώ έχω καταλάβει ακριβώς τι εννοείτε εσεις οι εμπειροι , είναι οταν εχουμε τερμα πολλαπλασιαστές και τέρμα τάσεις , άρα και τέρμα θερμικά φορτία?

Εγώ δεν παίζω παιχνίδια και γενικά το o/c κάρτας γραφικών δεν με καίει...Πείτε οτι δεν μαρέσει , το θεωρώ ψιλοανούσιο να παίρνεις fps , προτιμώ τα Megaflops...

Ομως με νοιάζει και με καίει το chipset το καιμένο και οι μνήμες μου οι καιμένες. Επίσης με καίνε οι καιμένοι οι σκληροί μου οι δίσκοι οταν παθαίνουν θερμοπληξία ...

Οπως και νάχει αποτι μου είπατε και σύμφωνα με τα παραπάνω θα πρέπει να πάω σε waterchill με πολλαπλές ΄ψυξεις .

Αλήθεια , φρέον και 2 direct die παράλληλα σε σειρά γιατί δεν γίνεται ??? Το ψυγείο έχει ένα κομπρεσές αλλά εχει 2 ψυκτικούς θαλάμους , συντήρηση και κατάψυξη , καπου σκέφτομαι κάτι λάθος ????

Επιμένω για οδηγό waterchill , με αρχές λειτουργίας κτλ ,όπως ο οδηγός για direct die .

Εχεις δίκιο , έχουν πολλά κοινά σημεία αλλά εχουν όμως και τρελλές διαφορές .

Επίσης επιμένω στο να χωρίστε στο forum τα TEC απο direct die και waterchill , και να υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες στο extreme colding .

Επίσης ένα τελευταίο , αντί να φτιάξω waterchill , μπορώ να πάρω έναν αχρησιμοποιητο ψύκτη νερού απαυτούς που΄πίνουμε και να τον τροποποιήσω κατάλληλα φια pc? Μάλιστα έλεγα να τον βάλω και στο μπαλκόνι , να μην μου πιάνει χώρο .

Λεμε τώρα αν γίνεται , μην μας πάρετε με τις ντομάτες... :tomato: :tomato: :tomato:

Ακόμα έχω κενό στο θέμα πόσο χρειάζεται να λειτουργεί το κομπρεσέρ και πόση παύση πρέπει να του γίνεται...Α! και δεν μπυ είπατε αν πρέπει να πάρω καινούριο ή παλιο...

Λοιπον... τα εχεις μπλεξει λιγο...

Πρωτον αφου θες να κανεις τα παντα μονος σου τοτε πρεπει να αγορασεις μπουκαλα που να ξαναγεμιζει και μανομετρα... δεν μπορεις καθε φορα που θα αλλαζεις vcore ή επεξεργαστη να φωναζεις τον ψυκτικο για να στο ρυθμισει, βεβαια δεν ξερω κατα ποσο συχνα αλλαζεις το hardware σου. Αν θες να το φτιαξεις μια φορα και τελος τοτε οκ.

Οταν λεμε full load ενοουμε να δουλευει ο επεξεργαστης σου εκει που ειναι σταθερος στο 100%. Οταν λεμε idle ειναι σε ηρεμια. Τωρα αν χρειαζεται να δωσεις ταση για να γινει σταθερος ειναι αλλο θεμα.

Το να ψυξεις τις μνημες και τον δισκο με chilled liquid ειναι δυσκολο εως ακατορθωτο.

Για το chipset κατι γινετε.

Τι εννοεις οταν λες πολλαπλες ψυξεις?

Για τις κατηγοριες που προτεινεις στους admin/moderators.

Nαι μπορεις να τροποποιησεις εναν ψυκτη για αυτην την δουλεια αλλα δεν το προτεινω. Επισης αν το βαλεις μακρυα χρειαζεσαι και πιο μεγαλη αντλια η οποια αποβαλλει και περισσοτερη θερμοκρασια και αυτο ειναι ενα μειον μιας που το υγρο θα περναει απο μεσα της.

Για τις παυσεις που λες θα το ρυθμισεις εσυ οσο θες με εναν θερμοστατη αναλογως βεβαια με τις θερμοκρασιες που θελεις στο συστημα σου.

Προτεινω καινουργιο αλλα αν υπαρχει μεταχειρισμενο ξεκινα με αυτο.

καθε φορα που αλλαζεις επεξεργαστή....αυτό μαρεσε ...

αν σκεφτεις οτι αυτο γίνεται το πολύ μια φορά το χρόνο (και αν ) τότε δεν κέρω αν αξίζει η αγορά φιάλης

"Το να ψυξεις τις μνημες και τον δισκο με chilled liquid ειναι δυσκολο εως ακατορθωτο.

Για το chipset κατι γινετε."

Εδώ μου φαινεσαι απαισιόδοξος , ηδη δοκιμάζω ψύξη σε sdram με νερό πάνω στο τσιπ , γιατί να μην γίνεται σε οποιοδήποτε εξάρτημα

Πολλαπλή ψύξη εννοο να εχουμε 2 direct dies , πχ επεξεργαστής και τσιπσετ , γιατι δεν γίνεται ?

Στο θέμα του ψύκτη μιλάω για 2 μέτρα απόσταση μέχρι το μπαλκόνι , νομίζω οι απώλειες θα είναι μικρές .

Αντί να έχω ενα κουτί ανάμεσα στο κομπρεσές και το πισι , θα μεσολαβεί ένας τοιχος , νομίζω δεν έχει και μεγάλη διαφορά , εκτός του ότι θα έχω την ησυχία μου ... :p

αν λες για απλο νερο στις μνημες οκ αλλα εγω μιλουσα για chilled liquid. Γιατι πως θα μονωσεις τα banks? Γιαυτο λεω οτι ειναι δυσκολο. Αλλιως για νερακι ειναι σχετικα ευκολο. στο xs υπαρχουν αρκετοι που το εκαναν.

Αν θελεις να βγαλεις δυο evaporators απο ενα συμπιεστη θα χρειαστεις θηριο συμπιεστη. Εναν μεγαλο rotary. Aν παλι θες να κανεις δυο συστηματα ειναι αλλο θεμα. Ξεκινα αργα και σταθερα... ενα ενα..

ποιοι ειναι αυτοι οι xs που μου κλεβουν τις ιδεες

απο τοτε που ξεκινισε η ψύξη με νερό το εχο κανει αυτο ψυξη στον πυρήνα με νερο

για φρεον στον πυρήνα συμφωνώ , δεν μπορείς να μονώσεις το μπανκ ή οτιδήποτε άλλο σε τέτοιες πιέσεις , αν και εχω σκεφτεί κάποια xtreme πραγματα....

Λεω για 2 direct dies γιατλι το ένα θα θ΄λελει το πολύ βάρος (cpu) και το άλλο λιογότερο (chipset) ,οπότε ισως και να κλέβαμε λίγο φρέον απο το κυρίως θέμα και να το ρίχναμε στο chipset...Λεμε τώρα...

Cu , οταν εχω νεώτερα

1. Τα 100 Ευρώ που σου ζητάει είναι λίγα γιά μένα γιατί θα του φύγει ο κ@λ@ς να το "φέρει".......ΔΕΝ είναι μόνο ένα απλό γέμισμα και έφυγε αν έτσι νομίζει ο ψυκτικός σου........ΑΝ αυτό νομίζει πραγματικά . τότε άλλαξε ψυκτικό.........Εδώ εμείς τρώμε ώρες για να το φέρουμε........ ;)

2. Μέχρι να το κάνεις να δουλέψει θα δεινοπαθήσεις και θα δείς και τα προβλήματά του ......έτσι όμως μαθαίνεις κιόλας......ΤΙ "μπλόκ" - να το πώ απλά - θα χρεισιμοποιήσεις......??........ΠΩΣ θα το μονώσεις......?......και πολλά άλλα πού θα τα δείς στην πορεία..........ΤΙ γίνεται αν ο "γάτος" ο ψυκτικός σου στο φορτώσει πολύ και βράζει το μοτέρ σε full load καταστάσεις.....?.......Τι γίνεται πάλι άν στο φορτώσει λίγο και σε full load καταστάσεις πάρει "ανάποδες" και βλέπεις τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σαν τρελή......?.......ΤΙ αυτοματισμούς θα έχεις πάνω έτσι ώστε στο χειρότερο να κλείσουν τα πάντα.........?.........Να συνεχίσω.......?........ :)

συμφωνω με τον γειτονα απο πανω χεχε...δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα οσο νομιζουμε,θελει σπουδη η περιπτωση του phacechange ακομα και πριν αρχισουμε να μιλαμε για το θεμα,σπουδη και πειραματισμο...εξαλου κανεις δεν το πετυχε τελειο με την πρωτη :).

θα συμφωνησο με το hipro για να το κανεις να δουλεψει σωστα σε load θελει δουλεια κοπο και αναγκαστικα χρηματα. καθε αλαγη που θα κανεις αναγγαστικα την πληρωνης. και οταν δεν υπαρχη εμπειρια στο συγγεκριμενο ειδος η αλαγες ειναι ακομα πιο πολλες. μονοση... υπουλο πραγμα

οποτε καταλαβαινεις οτι για να φιταξεις κατι τετοιο δεν ειναι και σχετικα ευκολο πραγμα... καλυτερα διαβασε στο www.xtremesystems.org για phase change cooling και οταν νιωσεις ετοιμος ξεκινας... ειναι πολλα σε αυτα που εισαι μπερδεμενος... :(

Φιλικα ετσι...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.