morfeus Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2013 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2013 Καλημέρα, θα ήθελα να ενημερώσω για ρυθμίσεις του uefi bios αλλά και για uefi εγκατάσταση των windows, ώστε να βοηθηθούν μέλη που ενδιαφέρονται για το uefi. Οι ρυθμίσεις που θα αναφέρω εδώ αφορούν Gigabyte μητρικές(GA-Z77X-UP5 TH), αλλά παρόμοιες είναι οι ρυθμίσεις και σε άλλες μητρικές. Το uefi bios είναι η εξέλιξη του κλασσικού bios και έχει κάποια προτερήματα, που για μένα το πιο σημαντικό(εκτός των άλλων), είναι και η πολύ γρήγορη εκκίνηση του υπολογιστή, αφού πλέον δεν βλέπεις post screen αλλά μπαίνεις σχεδόν κατευθείαν στα windows. Οι περισσότερες σύγχρονες μητρικές υποστηρίζουν uefi bios αλλά από default είναι σε compatibility mode. Όταν είναι σε compatibility mode, τότε οι ρυθμίσεις εκκίνησης είναι οι κλασικές που ξέρουμε. Η ρύθμιση που αφορά αν είναι σε πλήρης uefi περιβάλλον ή όχι είναι το csm support(Compatibility Support Module). Άρα εάν θέλουμε πλήρης uefi τότε csm support=off. Αν θέλουμε υβριδικό ή καθόλου επιλογές uefi τότε csm support=on. Αυτά αφορούν μόνο 64bit εκδόσεις των windows 1) Αρχικά θα ασχοληθούμε με πλήρης uefi. ΠΡΟΣΟΧΗ!, ΜΟΝΟ τα windows 8 υποστηρίζουν πλήρης uefi(csm support=off). Τα windows 7, από όσο ξέρω, δεν υποστηρίζουν πλήρης uefi. Μία βασική προϋπόθεση για full uefi είναι η κάρτα γραφικών να υποστηρίζει uefi GOP. Οι περισσότερες vga δεν υποστηρίζουν GOP για λόγους συμβατότητας. Από nvidia μεριά, από όσο ξέρω, από 6 σειρά και πάνω μπορούν να υποστηρίξουν GOP και ανάλογα τον κατασκευαστή. Να πω ότι το uefi GOP είναι στο bios της κάρτας γραφικών. Εγώ που έχω evga gtx680, μου έστειλε με email το uefi bios η evga και έκανα αναβάθμιση του bios στην κάρτα γραφικών. Ο καθένας πρέπει να το ψάξει στο support της κάθε εταιρίας για να δει τι μπορεί να κάνει. Από ati μεριά δεν ξέρω τι γίνεται. Υπόψιν ότι αν δεν υποστηρίζει η κάρτα γραφικών GOP και εμείς βάλουμε csm support=off τότε το pc δεν θα μπορεί να ξεκινήσει και θα πρέπει να κάνουμε reset το bios της μητρικής. Επίσης η εγκατάσταση των windows είναι λίγο διαφορετική. Αν κάνουμε την εγκατάσταση με cd, τότε αφού θα έχουμε βάλει το cd στο drive, θα μας βγάλει επιλογή στο bios για boot της μορφής uefi:xxxx ή κάτι παρόμοιο. Μετά η εγκατάσταση συνεχίζει όπως γνωρίζουμε αλλά με την διαφορά ότι τα partitions που θα φτιάξει η εγκατάσταση είναι σε GPT και όχι σε MBR boot record. Αν κάνουμε την εγκατάσταση με usb stick και .iso των windows τότε τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Καταρχήν δεν μπορούμε να φτιάξουμε usb stick εγκατάστασης των windows με το γνωστό πρόγραμμα της microsoft windows 7 usb dvd download tool, σε uefi mode. Ακολουθώντας αυτόν τον οδηγό και το δωρεάν πρόγραμμα Rufus, φτιάχνουμε ένα usb stick εγκατάστασης των windows σε uefi mode. Αφού θα έχουμε βάλει το stick στο pc, βρίσκουμε την επιλογή στο bios να γίνει boot από uefi:xxxx(το stick), και κάνουμε την εγκατάσταση όπως ξέρουμε. Επίσης να πω ότι αν δεν έχουμε βάλει το cd ή το usb, δεν βγάζει καμία επιλογή για uefi στο bios. Επίσης έχω παρατηρήσει και κάποιες ασυμβατότητες σε ορισμένα usb3 στικάκια. 2) uefi σε compatibility mode (csm support=on). Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση και τα windows 7. Μπορούμε να έχουμε επιμέρους ρυθμίσεις για uefi, όπως π.χ. να έχουμε τη vga σε legacy mode και τα boot options σε uefi. Γνώμη μου είναι να βάλετε την vga σε legacy mode και όλα τα υπόλοιπα σε uefi. Με αυτόν τον τρόπο η κάρτα γραφικών δεν χρειάζεται να υποστηρίζει GOP και παρ'όλα αυτά να κάνουμε uefi εγκατάσταση των windows. Πέρα από αυτά, όλα τα υπόλοιπα είναι ακριβώς τα ίδια με τον πάνω τρόπο εγκατάστασης των windows. Τέλος να πω ότι ο οδηγός αυτός απέχει πολύ ώστε να θεωρηθεί ολοκληρωμένος ή πλήρης. Είναι απλώς ένας μπούσουλας για κάποιες βασικές ρυθμίσεις. Ελπίζω να βοήθησα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.