Jump to content

Πρόβλημα με Θερμοκρασίες με Toshiba Satellite A300

Fu Manchu

Recommended Posts

Καλησπέρα

Οπως αναφέρει και ο τίτλος το παραπάνω μηχανάκι έχει πρόβλημα με την Θερμοκρασία σε CPU.

Εχω καθαρίσει τις κουβέρτες από χνούδια, έχω αλλάξει πάστες μέχρι και fan καινούργιο έχω βάλει...

Οι θερμοκρασίες σταθερά είναι από 70 και πάνω σε κατάσταση αδράνειας...

Εχω ξεμείνει από ιδέες:help:, οπότε οποιαδήποτε συμβουλή θα μου ναι χρήσιμη. Ευχαριστώ

Ποιό ακριβώς μοντέλο με τί επεξεργαστή και gpu είναι ? Ρωτάω γιατί γενικότερα αυτές οι σειρές όπως A300 P300D etc είχαν πάντα θέματα με θερμοκρασίες. Ακόμα και με λύσιμο όλων και τρελό καθάρισμα έβλεπες αρχικά βελτίωση και μετά από λίγο καιρούλι παλι τα ίδια.

Πόσταρε άν θές ένα screenshot από cpu-z και hwmonitor.

- Άνοιξε CPU-Z. Tσέκαρε τάση που παίρνει ο επεξεργαστής. Παρατήρησε πώς αναεβοκατεβαίνει σε idle και παρατήρησε και την συχνότητα. Αφού τα τσεκάρεις, δές τί γίνεται άν στις επιλογές παροχής ενέργεια επιλέξεις είτε εξισσορόπηση είτε Υψηλές επιδόσεις σάν πλάνο ανεξάρτητα τί επιλογές έχουν σεταριστεί (αναφέρομαι σε φωτεινότητα αναστολές κτλπ). Βλέπεις διακυμάνσεις μεγάλες σε τάση και συχνότητα ?

Καταρχήν υποθέτω ότι έχεις ελέγξει εάν όντως το fan φυσάει. Αν δεν φυσάει και εφόσον το άλλαξες σημαίνει ότι δεν παίρνει ρεύμα από τη μητρική και δεν γυρνάει οπότε πρέπει να κάνεις πατέντα να φυσάει συνέχεια παίρνοντας ρεύμα από κάποιο 5V ποδαράκι USB.

Από εκεί και πέρα σε δύο πράγματα πάει το μυαλό μου και μου έχουν τύχει και τα δύο σε διαφορετικά βέβαια μηχανήματα.

1. Προβληματικός επεξεργαστής. Μου είχε τύχει πανομοιότυπο με το δικό σου πρόβλημα σε A300D με T5800 και μόνο όταν έβαλα έναν άλλον T5800 λύθηκε το πρόβλημα. Απλά έπεσαν οι θερμοκρασίες οι οποίες με καθαρισμούς, νέα πάστα κτλ κτλ δεν έπεφταν με τίποτα.

2. Προβληματική ψήκτρα. Μου έχει τύχει σε HP. Όχι το fan, το heatsink! Για να δεις εάν φταίει αυτό πάρε το heatsinκ στο χέρι και ζέστανε το εκεί που κανονικά θα ακουμπούσε ο cpu και δες εάν ζεσταίνεται και η πλευρά που είναι τα fins. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμα και αναπτήρα για αυτή τη δοκιμή αρκεί να είσαι προσεκτικός. Αν δεις ότι η μία πλευρά καίει και από την άλλη πλευρά του heatpipe δεν ζεσταίνεται σημαίνει ότι έχει πάψει να άγει τη θερμότητα άρα θες άλλο heatsink.

3. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση overvoltage του ίδιου του motherboard στην οποία είναι πιο σκούρα τα πράγματα ή και άλλες περιπτώσεις που ίσως δεν πάει εμένα το μυαλό μου.

Ακόμα και η vga μπορεί να φταίει εάν έχει αφαιρούμενη. Επειδή μοιράζεται το ίδιο heatsink με τον cpu μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα η vga και να ζεσταίνεται τόσο πολύ που να μην αντέχει το heatsink τόσα πολλά Watt. Αυτό βέβαια δύσκολα μπορείς να το ελέγξεις.

Καταρχήν υποθέτω ότι έχεις ελέγξει εάν όντως το fan φυσάει. Αν δεν φυσάει και εφόσον το άλλαξες σημαίνει ότι δεν παίρνει ρεύμα από τη μητρική και δεν γυρνάει οπότε πρέπει να κάνεις πατέντα να φυσάει συνέχεια παίρνοντας ρεύμα από κάποιο 5V ποδαράκι USB.

Αυτό υπάρχει κάποιος οδηγός που μου δειχνει πως να το κάνω; Γιατί διαπίστωσα ότι δεν λειτουργεί το fan

Αν είσαι εξοικειωμένος με κολλήσεις κτλ είναι σχετικά εύκολο αλλά σε αντίθετη περίπτωση καλύτερα να απευθυνθείς σε κάποιον που έχει εμπειρία σε τέτοιες... επεμβάσεις bypass!

Οδηγός δεν ξέρω αν υπάρχει αλλά μπορώ να σου περιγράψω αν θες.

Καταρχήν λύνεις τα πάντα και παίρνεις τη μητρική στο χέρι. Εντοπίζεις το πλησιέστερο στο fan, usb port. Από τη μεριά της πλακέτας που δε φαίνεται όταν έχεις το laptop δεμένο εξέχουν ελαφρώς τα τέσσερα ποδαράκια της usb (περίπου όπως στη φωτογραφία η οποία είναι όμως από άσχετο πλακετάκι και την έβαλα απλά για να κατατοπιστείς). Τα δύο αντίθετα άκρα της usb είναι το ένα η γείωση και το άλλο τα 5V. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία post-2983-1416077499,1261_thumb.jpg εκεί που έχει κολλημένο το κόκκινο καλώδιο είναι τα 5V και στο μαύρο είναι η γείωση. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ακριβώς αντίθετα εάν και η usb ήταν ανάποδα οπότε αυτό θέλει μία μέτρηση με το πολύμετρο για να δεις ποιο είναι το 5V και ποιο η γείωση.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βγάλεις από το μπριζάκι του fan το κόκκινο καλώδιο και να το ενώσεις με ένα αντίστοιχου πάχους καλωδιάκι ή με ένα κομμάτι καλωδίου από κανένα παλιό χαλασμένο τροφοδοτικό από desktop. Το καλωδιάκι αυτό θα πρέπει να το γυμνώσεις ίσα ίσα για ενωθεί με το μεταλλάκι του καλωδίου που έβγαλες από μπριζάκι του fan και από την άλλη μεριά πάλι ίσα ίσα για να κολληθεί στο σωστό pinάκι της motherboard.

Το μπριζάκι του fan post-2983-1416077499,4465_thumb.png με τα δύο εναπομείναντα καλώδια θα κουμπωθεί κανονικά στη θέση του. Το αποτέλεσμα θα είναι το fan να λειτουργεί συνέχεια στο τέρμα του και η usb θύρα στο 99% των περιπτώσεων θα λειτουργεί κανονικά.

Μεγάλη προσοχή να μην ακουμπήσει το παρένθετο καλώδιο οπουδήποτε αλλού εκτός από τα δύο σημεία που αναφέραμε. Επίσης προσοχή να μην περνάει το καλώδιο κοντά σε κάποια τρύπα βίδας στην οποία αργότερα θα βιδώσεις την αντίστοιχη βίδα και θα βραχυκυκλώσει το σύμπαν εάν βρει στο δρόμο της το καλώδιο αυτό.

Εκεί που σου λέω να ενώσεις το παρένθετο καλώδιο με αυτό που έβγαλες από το μπριζάκι του fan, προτείνω να το κάνεις με τρόπο που να είναι πλήρως αναστρέψιμος. Δηλαδή θα βγάλεις προσεκτικά με καρφίτσα το κόκκινο καλώδιο από το μπριζάκι του fan έτσι ώστε άμα θελήσεις στο μέλλον να μπορείς να το ξαναβάλεις. Μετά μπορείς αντί για κόλληση, απλά να τυλίξεις το γυμνωμένο καλώδιο στο μεταλλάκι και μετά να το τυλίξεις με μονωτική για να μην ακουμπήσει όπου να 'ναι. Έτσι θα κάνεις μόνο μία κόλληση στη μεριά του usb port και όχι δύο.

Αν τα δύο από τα τρία καλωδιάκια του fan δεν έχουν το κόκκινο και το μαύρο χρώμα αλλά έχουν άσχετα χρώματα τότε πρέπει να βρεις εσύ ποιο είναι αυτό που αντιστοιχεί σε αυτό που εγώ λέω κόκκινο. Το πως γίνεται αυτό πάει για το επόμενο post εάν το χρειαστείς.

Ελπίζω να μην κούρασα... :tomato:

Έψαξα για guide αλλά δε βρήκα, εξ ου και το κατεβατό.

Ευχαριστώ πολυ Γιάννης 84. Εκανα αυτό που είπες και λειτουργεί.. εχω όμως μια απορία. Η usb θα αντέξει δίνοντας και ρεύμα στο φαν αλλά και σε κάποιο περιφερειακό; Η θα τα τινάξει...

Ευχαριστώ κι πάλι.... :clap:

Αν το fanάκι ζητάει γύρω στα 100-200mA τότε σου μένουν άλλα 300-400mA για τη συσκευή που θα συνδέσεις στη συγκεκριμένη θύρα. Νομίζω ότι αν εξαιρέσουμε τους 2.5ρηδες εξωτερικούς σκληρούς, όλες οι συσκευές πρέπει να σου λειτουργούν μια χαρά.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.