Jump to content

Απορία σχετικά με op-amps

vagsk

Recommended Posts

Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τον τομέα αυτό. Με την αγορά νέας κάρτας ήχου και τη βαβούρα γύρω από τα op-amps έκανα λίγο googling.

Κάποια site χτυπιούνται ότι ο ένας op-amp από τον άλλο είναι η διαφορά της μέρας με την νύχτα όσο αφορά την απόδοση ήχου και της ποιότητας γενικότερα, κυρίως audiophile. Κάποιο άλλο site που το κοιτάει εντελώς από ηλεκτρονική σκοπιά λέει ότι γενικά κάθε op-amp θέλει το δικό του κύκλωμα και απλά αλλάζοντας το op-amp και αφήνοντας όλο το υπόλοιπο κύκλωμα ίδιο το αναγκάζουμε να λειτουργεί σε μη κανονικές πολλές φορές για αυτό συνθήκες λειτουργίας ή τουλάχιστον όχι βέλτιστες με αποτέλεσμα να μην είναι καλή η απόδοση του ήχου. Επίσης το αν με κάποιο op-amp έχουμε καλύτερη ποιότητα είναι πιθανώς επειδή χρωματίζει τον ήχο πάλι λόγω μη σωστής λειτουργίας αλλά με θετικό αποτέλεσμα για το αυτί μας και καταλήγει ότι ο οποιοσδήποτε op-amp έχει συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργίας και άρα απαιτήσεις για το κύκλωμα που προορίζεται και σε σωστή λειτουργία θα πρέπει να είναι άχρωμη η απόδοση της μουσικής/ήχου και να μην επηρεάζεται η ποιότητα.

Τελικά τι ισχύει από όλα αυτά; Είμαι ένα βήμα από το να παραγγείλω από εξωτερικό μερικούς LME49720HA και να πειραματιστώ πάνω σε μια παλιά audigy 2 που έχω. Βρήκα και ένα site που έχουν κάνει τέτοιο βαρύ modding σε X-fi αλλά πλέον λόγω κόστους και ύπαρξης καλύτερων προτάσεων στην αγορά καταλήγει ο author ότι δεν αξίζει η βαβούρα. Πόσο μάλλον σε audigy 2. Το όλο project είναι μελλοντικά για πείραγμα σε X-fi ή Sound Blaster Z.

Γενικα θα σου πω, κρατα μικρο καλάθι, ο ηχος ειναι τρελα υποκειμενικός και στο ιντερνετ θα βρεις πολλες αποψεις.

Μια μικρη διαφορα μπορει να την ακούσεις αλλα εγω σου λεω οτι μετα απο λιγες ακροάσεις θα το εχεις ξεχασει

η αλήθεια όντως είναι το πως βλέπεις τα πράγματα

το κάθε op amp μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και σίγουρα δεν μπορείς να βασίζεσαι στα χαρακτηριστικά άλλου, υπάρχουνε αντίστοιχα βέβαια

πρέπει πάντα να πάς σύμφωνα με το datasheet

τώρα από εκεί και πέρα το αν θες να πειραματιστείς για εσένα why not άμα το θες

απλώς είναι και στο ότι μπορεί να κάνεις την αλλαγή και να πεις

μμμ αυτό ήταν όλο?

είναι καθαρά θέμα το πως είσαι με τον ήχο

και βέβαια μετά θα πεις ντάξει άλλαξα τα lm δεν αλλάζω τώρα και τους πυκνωτές:hehe:

χαχαχαχαχα ναι αυτό με τους πυκνωτές παίζει πολύ ... η βελτίωση είναι ακόμη μικρότερη σε σχέση με τους op-amps σε πιο καθαρό μπάσο.

Και μόλις τελειώσω και αυτό θα πω ... δεν βάζω και ένα metal shroud για καλύτερο EMI protection; Και στο τέλος ελπίζω απλά να μην αθροίσω πόσα θα έχω σκάσει μέχρι τότε :whistling

χαχαχαχαχα ναι αυτό με τους πυκνωτές παίζει πολύ ... η βελτίωση είναι ακόμη μικρότερη σε σχέση με τους op-amps σε πιο καθαρό μπάσο.

Και μόλις τελειώσω και αυτό θα πω ... δεν βάζω και ένα metal shroud για καλύτερο EMI protection; Και στο τέλος ελπίζω απλά να μην αθροίσω πόσα θα έχω σκάσει μέχρι τότε :whistling

god damn:p

ναι νταξει ο ήχος είναι πως σε καλύπτει

και εγώ έλεγα να πάρω ένα onkyo πριν μερικούς μήνες ε το άργησα και πέταξε:p

και έχω μείνει με το παλιό σκυλί hi-fi sony και ξερό ψωμί

Από ακουστικά έχω τα Superlux 668B, τα Razer Carcharias και από ηχεία έχω τα Logitech X-530 κάτι Creative Inspire P5800 και τώρα τελευταία έχω αρχίζει και πειραματίζομαι με ένα παλιό στερεοφωνικό δεκαετίας που έχει καλά ηχεία αλλά μόνο 2. Το παλεύω για 5.1 καθώς βολεύει η διάταξη στο χώρο. Κάτι θα κάνω και με τα ηχεία μέσα στο καλοκαίρι. Ψάχνομαι και για αυτά για κάτι ποιοτικό. Αλλά να πάρεις καλά ηχεία και να τα βάλεις σε χάλια κάρτα ήχου δεν λέει. Να έχεις καλή κάρτα ήχου με χάλια op-amps πάλι δεν λέει :p

εξαρτάται πού γίνεται η μετατροπή από ψηφιακό σε αναλογικό. Αν από τον υπολογιστή πρόκειται να φεύγει ψηφιακό σήμα -να έχει δλδ οπτική έξοδο το pc- δεν έχει νόημα να δώσεις για κάρτα ήχου, αφήνεις και την onboard μερικές φορές. Σε ότι αφορά τη μουσική, το «μονάχα 2» είναι το καλύτερο, μην το λες για κακό. Τα 4-5-6-7.1 αφορούν ταινίες και παιχνίδια.

Για να έχουν νόημα οι ακριβές κάρτες ήχου, μιλώντας πάντα μόνο για αναπαραγωγή μουσικής, σημαίνει ότι το σύνολο των χρημάτων για ήχο στο σύστημα πάει πολύ επάνω (1000+ ίσως). Αν δε θες να ξεπεράσεις τέτοια ποσά εστίασε μάλλον την προσοχή σου στα ηχεία. Κοίτα και για εξωτερικό DAC, μην κολλάς ότι πρέπει η μετατροπή να γίνεται ντε και καλά εντός του υπολογιστή.

To 1996-7 αγόρασα Cambridge Soundwork 4.1 για το σύστημα. Πλέον είμαι με 5.1 και δεν νομίζω να γυρίσω εύκολα πίσω σε 2 ή 2.1. Δεν είναι μόνο η μουσική. Είναι και οι ταινίες και τα παιχνίδια και γενικά λίγο από όλα. Ότι και να συνδεθεί θα είναι αναλογικά. Για οπτική έξοδο υπάρχει και το home theater με δεύτερο PC που χρησιμοποιώ εκεί. Τώρα το budget στο χιλιάρικο σίγουρα δεν θα φτάσει. Κάνα 150άρι-200άρι να δώσω σε ηχεία και γενικά κοιτάζω για 5.1 (Edifier) ή κάτι πάρα πολύ καλό σε 2.1 αν και δεν είμαι σίγουρος ότι θα μείνω ικανοποιημένος. Άλλη χάρη τα games με 5.1 και το ίδιο και οι ταινίες που έχουν Dolby digital ήχο.

Aν εχεις ατομο η πιανουν τα χερια σου χτυπα τα με κλειστα ματια.(απο αυτον πηρα εγω)

Μετα βεβαια οπως και εγω θα εχεις προβλημα με τους πυκνωτες...

και οι Black Gate

ειναι λιιιιιιγο ακριβοι η αλλιως Elna.

Btw αν ειμουν Αθηνα θα σε στην εδινα να ακουγες και μετα να αποφασιζες αν αξιζει

η οχι ;)

Γενικά πιάνουν τα χέρια μου αν και δεν έχω δοκιμάσει με τόσο μικρά ηλεκτρονικά να παίξω. Το κολλητήρι είναι μέσα και κάθεται οπότε ας το βάλουμε να πιάσει δουλειά :p

Τώρα αν ζοριστώ ο θείος είναι ηλεκτρολόγος και το κολλητήρι είναι προέκταση του χεριού του :p

Θα τον αγκαρέψω να δουλέψει λίγο την πλακέτα της κάρτας ήχου.

Αυτούς τους opamp που προτείνεις διάβασα σε review ότι είναι πολύ καλοί. Δεν είναι κορυφαίοι σε ποιότητα (οι 637 είναι ποιοτικά καλύτεροι) αλλά αποδίδουν καλύτερα από όλους τους άλλους σε θορυβώδες περιβάλλον όπως ο Η/Υ. Η άλλη πρόταση που μου έρχεται στο μυαλό είναι LME4986 ή LME4972ΗΑ που και αυτοί έχουν πάρει καλές κριτικές ότι έχουν καλή ποιότητα και ότι δεν χρωματίζουν τον ήχο. Για πυκνωτές Black Gate είχα στο μυαλό μου και μετά Elsa και Nichicon.

Να δούμε πόσο θα βγει το κοστουμάκι :p

Στο ειπα γιατι στην δικη μου xfi (elite pro) ειναι λιγο παλουκι να τους

βαλεις.Εγινε ενα "σαντουιτς" να στο πω καπως ετσι.

Σιγουρα εχει καλυτερους αλλα μετα παμε εκει που προανεφερες.

Αν δηλαδη η υπολοιπη υλοιποιηση δεν αξιζει δεν θα δεις οφελος ;).

Aπλα οι συγκεκριμενοι (προσωπικα τους ειχα παρει απο αυτον used κιολας)

σε αυτα τα λεφτα για την συγκεκριμενη καρτα ειναι ταμαμ.

Ξεκινα μαζι τους, θα σε λεγα για αρχη μην τους βαλεις σε audigy τζαμπα

θα ασχοληθεις πανε κατευθειαν στην xfi που ηδη εχεις και δες.

Αν σε αρεσει σιγα σιγα πανε και για πυκνωτες.

Καποια στιγμη θα παω παντως σε Black Gate σιγουρα εαν δεν τα τιναξει

η καρτα :rolf:

«αλλά αποδίδουν καλύτερα από όλους τους άλλους σε θορυβώδες περιβάλλον όπως ο Η/Υ»

γιατί δε θέλεις να βγάλεις το σκέλος της μετατροπής του σήματος έξω από το κουτί του υπολογιστή;

Όχι ρε παιδιά τους 627!!

Ναι είναι κορυφαίο op-amp αλλά θέλει κύκλωμα σχεδιασμένο για αυτόν για να αποδώσει. Όπου αλλού τον βάλεις δεν αποδίδει.

Aναζητήστε στο AVSite για OPA627.

Για να καταλαβω......Co-amps = ?????

και, οταν λεμε καλη καρτα ηχου, τι εννοουμε? Γιατι, μαλλον, εχει μπερδευτει η και παρεξηγηθει το θεμα. Πχ εγω με την Asus Xonar Slim HDAV 1.3 που εχω, ακουω μεσω 5.1(ενισχυτη και ''καλα'' ηχεια), πεντακαθαρο και ποιοτικοτατο ηχο, ειδικα σε FLAC, και δεν εχει εχει καμια επαφη με την Creative Fatality που ειχα το ολο σκηνικο.

Γνωμη μου είναι οτι σοβαρός ηχος απο καρτες ηχου τυπου creative ,asus και τα λοιπα δεν προκιτε ποτε να βγει. Αυτές οι κάρτες ήχου σχεδιάζονται με την λογική να "ελαφρύνουν" οσο περισσότερο γίνετε τον επεξεργαστή και όχι να βγάλουν ήχο όπως ειναι. Μετά περνάμε στο σημείο των ηχείων. Επίσης τα ίδια....Ηχεία όπως τα logitech και αλλα δεν βγάζουν ποιοτικό ηχο...Απλά βγάζουν έναν ωραία χρωματισμένο ηχο.Τωρα το να αλλάξεις ένα op-amp δεν θα καταλάβεις νομίζω διάφορα παρά πιστεύω ότι περισσότερο θα είναι "ιδεατή" η διαφορά ...Το θεμα δεν ειναι το op-amp μονο...Αλλά και πως γίνετε drive αυτού...Δλδ το τι ρεύματα πανε στο τσιπακι για τροφοδοσία και άλλα πολλά...Αμα θες προταση για ενα ποιοτικό ήχο κράτα τα λεφτά σου...Ασε τις πατέντες του κ..λου και κάνε νεο θέμα η στείλε πμ να σου πω τι να πάρεις... ;) Φιλικά πάντα…

...

Sorry για το off topic, μια ερωτηση, οποιος θελει απαντα:

- Οταν απο την on-board καρτα ηχου δεν ακουγεται (σχεδον) καθολου ηλεκτροστατικος θορυβος (ετσι λεγεται νομιζω αυτο το βουητο?) και μετα παμε και βαζουμε επανω μια ASUS Xonar Essence ST, για παραδειγμα, και ακουγεται αρκετα αυτος ο θορυβος, τι σημαινει αυτο?

Οτι το PC μας εχει παρα πολυ θορυβο ή οτι η συγκεκριμενη καρτα ηχου εχει προβλημα?

Με αλλα λογια, ΑΝ υπαρχει τετοιο προβλημα στο computer ακουγεται αυτο ΚΑΙ απο την on-board καρτα ηχου?

Ευχαριστω.

Ακόμα την ψάχνεις την ιστορία με την Xonar και το τροφοδοτικό; :D

Για αρχή δοκίμασε από τον μείκτη της κάρτας ήχου να απενεργοποιήσεις όλες τις αναλογικές εισόδους ήχου. Ο κύριος ύποπτος είναι η υποδοχή του mic in και του line in ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχεις πολλές φορές κάτι συνδεδεμένο.

Ακόμα την ψάχνεις την ιστορία με την Xonar και το τροφοδοτικό; :D

Για αρχή δοκίμασε από τον μείκτη της κάρτας ήχου να απενεργοποιήσεις όλες τις αναλογικές εισόδους ήχου. Ο κύριος ύποπτος είναι η υποδοχή του mic in και του line in ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχεις πολλές φορές κάτι συνδεδεμένο.

Καλα, οταν θα την εχω (και παλι).... και ΑΝ τελικα την κρατησω, θα το δοκιμασω. Με την καρτα ηχου μου εγινε το εξης: η αρχικη αντικατασταθηκε με μια ολοκαινουργια. Η ολοκαινουργια, μετα απο μια ημερα, εφυγε παλι πισω διοτι δεν επαιζε το δεξι line out καναλι, αυτη τη φορα. ΙΣΩΣ δοκιμασω αλλη μια ή απλα θα παρω τα χρηματα μου πισω. Το (πολυ) κακο ειναι οτι δεν μπορω να βρω τιποτα καλυτερο :(

Το μονο που με ενδιαφερει ειναι η, οσο γινεται, ποιοτικοτερη αναπαραγωγη μουσικης και απολυτως τιποτε αλλο. Δυο καναλια που να παιζουν ΟΣΟ καλυτερα γινεται. Αυτο.

Sorry για το off topic.

να βρω τιποτα καλυτερο

Το μονο που με ενδιαφερει ειναι η, οσο γινεται, ποιοτικοτερη αναπαραγωγη μουσικης και απολυτως τιποτε αλλο. Δυο καναλια που να παιζουν ΟΣΟ καλυτερα γινεται.

Εξωτερική USB, εγώ έχω π.χ. E-MU Tracker Pre.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.