Jump to content

small office server

KaralisD

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

εταιρία με 6 θέσεις εργασίας θα αλλάξει έδρα οπότε έιναι ευκαιρία να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός.

Εξοπλισμός που πιστεύω πως είναι σε καλό επίπεδο είναι το acp online ups 1000va και το ultrium tape drive για backup. Υπάρχει επίσης ενα unmanaged 16αρι gigabit switch.

Το βασικό πρόβλημα είναι ο σερβερ.

Τωρα χρεη σερβερ εκτελεί ενα desktop pc που δεν έχει βγάλει προβλήματα αλλά νομίζω πως δεν επαρκεί.

Επίσης υπάρχει ενα μικρό atom based pc που τρεχει elastix για το voip τηλεφωνικό κέντρο.

Θα ήθελα κάποια εκτίμηση σχετικά με την ισχυ του μηχανήματος που θα χρειαστώ, καθώς επίσης και προτάσεις για λειτουργικό. Ας υπάρχει αέρας για 1-2 θέσεις εργασίας ακόμα.

Ο σερβερ θέλω να τρέχει λογιστικο εμπορικο προγραμμα (softone) mail server και file server.

Ολη η εταιρεία λαμβάνει το πολύ περίπου 200 μαιλ τη μερα και το full backup είναι αυτή τη στιγμή κάπου στα 20gb. Οι χρήστες δεν τρέχουν βαριά προγράμματα.

Γενικά θα προτιμούσα κάτι επώνυμο αλλά το budget είναι στα €2000. Είναι ρεαλιστικο?

Επίσης ένας φίλος μου πρότεινε να κάνω επένδυση και να γυρίσω σε citrix. Κάποια γνώμη?

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Μιας και ο server πρόκειται για εταιρεία, τότε η υποστήριξη είναι από τα πρώτα που πρέπει να δεις. Κάποια από τις επώνυμες Dell/HP/Fujitsu/κτλ γενικώς θα σε καλύψουν, το budget είναι οκ/στα όρια για επώνυμο entry level server.

Αν είναι λίγα τα email account που έχετε τότε θα πρότεινα να το έχεις εκτός του server σου, θα γλυτώσεις από maintenance αλλά κυρίως από το security overhead που έρχεται με τους mail servers. Επίσης, λύσεις cloud σε virtual machines όπως είναι πχ οι υπηρεσίες της Amazon είναι ότι πρέπει για μικρές εταιρείες, μιας και τις απαλλάσει κατά πολύ από την υποστήριξη του hardware αλλά σε πολλές περιπτώσεις και του software.

hp ml310 g8, με 4 δίσκους 500GB 3 σε raid 5 και 1 spare, δεν θα έχεις το παραμικρό πρόβλημα.

[MENTION=23]DJD[/MENTION]

'Eχουμε 8 λογαριασμούς.

θα ήθελα να αποφύγω ότι έχει σχέση με cloud και θα προτιμούσα mail, files, backup (σε tape), voip (2 isdn), εμπορικο-λογιστικο σε ένα μηχανημα. Τώρα έχω 3 pc για αυτές τις δουλειες και ο λόγος που λεω να πάρω σερβερ είναι για να απαλλαγώ από αυτά. Ακόμα δεν έχω ξεκαθαρίσει αν είναι απαραίτητο ενα hardware firewall.

[MENTION=1401]SirGeorge[/MENTION]

Ενας hp ml 310 με win server foundation και vm για το elastix με καλύπτει?

Είμαι οκ από cpu/ram και γιαυτό προτείνεις τους 4 δίσκους?

Η θεωρείς τους 4 δισκους απαραίτητους οπότε με το budget που έχω καταλήγω αναγκαστικά στον ml 310?

O hp ml310 είναι πραγματικά άριστη λύση για entry level servers. Με 4 δίσκους το σύστημα θα είναι πραγματικά "βράχος" καθώς θα πρέπει να χαλάσουν 3 ταυτόχρονα από τους 4 για να χάσεις δεδομένα. Το raid 5 + 1 spare είναι πραγματικά το μέλλον σε βιομηχανικά συστήματα αποθήκευσης.

Για VM φρόντισε να πας σε λύση Microsoft, με όλα τα άλλα πιστεύω είσαι οκ.

Με budget 2000 δεν σε παίρνει να πας και σε παραπάνω (πχ ml350). Ειδικότερα

Server: 600€ με δύο δίσκους, +150€ Server λογισμικό, + 600€ άλλοι δύο δίσκοι, + 100€ άλλα 4gb μνήμης να πας στα 8 και σου μένουνε και 550€ να αγοράσεις το pro support της HP για 3 χρόνια που πραγματικά σου λύνει τα χέρια.

Ελπίζω να σε κάλυψα

. Το raid 5 + 1 spare είναι πραγματικά το μέλλον σε βιομηχανικά συστήματα αποθήκευσης.

To raid 5 ειναι σχεδον νεκρο και raid 6 εχει λιγα ψωμιά ακομα για να επενδύσει σε αυτο καποιος.

Διαβαστε περισσοτερα εδω

Why RAID 6 stops working in 2019 | ZDNet

Απόφυγε Raid 5 και HP για Ελλάδα.

Κοίτα σε Dell και θα πρότεινα 2 x Raid 1 το πρώτο για το λειτουργικό και το 2ο για τα data εφαρμογές - db - common.

Επίσης backup σε εξωτερικό δίσκο μαζί με το tape. Οι tapes θα σε αφήσουν λόγο σκόνης και χρήσης κάποια στιγμή όπως επίσης παίζει το ίδιο να κάνει ένας εξωτερικός δίσκος γιαυτό προτείνω και τα δύο παράλληλα.

Απόφυγε να έχεις τηλ κέντρο στον server πάνω. Αν για κάποιο λόγο κλείσει ο server δεν θα έχεις και τηλέφωνο. Ενώ μπορείς να έχεις standby και έτοιμο τον server σε περίπτωση που σε αφήσει o voip atom server

[MENTION=23]DJD[/MENTION]

'Eχουμε 8 λογαριασμούς.

θα ήθελα να αποφύγω ότι έχει σχέση με cloud και θα προτιμούσα mail, files, backup (σε tape), voip (2 isdn), εμπορικο-λογιστικο σε ένα μηχανημα. Τώρα έχω 3 pc για αυτές τις δουλειες και ο λόγος που λεω να πάρω σερβερ είναι για να απαλλαγώ από αυτά. Ακόμα δεν έχω ξεκαθαρίσει αν είναι απαραίτητο ενα hardware firewall.

Για Hardware firewall κράτα ένα από τα pc που είχες, πρόσθεσε του 2 κάρτες δικτύου και χρησιμοποίησε κάποιο open source firewall (IpCop, pfSense για παράδειγμα). Αλήθεια όμως, γιατί όχι cloud;

Επίσης για να ξέρεις επείδη θα βάλεις domain, on the record και κατα microsoft και ορθής λειτουργίας πρέπει σε άλλο vm - μέταλο να είναι ο domain και σε άλλο η SQL του λογιστικού σου, σε άλλο το firewall κλπ.

Για Hardware firewall κράτα ένα από τα pc που είχες, πρόσθεσε του 2 κάρτες δικτύου και χρησιμοποίησε κάποιο open source firewall (IpCop, pfSense για παράδειγμα). Αλήθεια όμως, γιατί όχι cloud;

Δεν έχω κάποια τεκμηριωμένη άποψη για το cloud. Απλά νιώθω καλύτερα να έχω δικό μου hardware.

Μαθαίνω και 5 πράγματα στηνοντας.

Δηλαδή για το τυπικό της υπόθεσης χρειάζονται 2 αδειες win server? Μία για το domain και μια για την SQL. Το τηλέφωνο είναι elastix και για το firewall αν χρειαστεί βάζω παλι Linux.

Ας πουμε πως γίνεται έτσι. Ο ml310 ή ενα αντίστοιχο μηχανημα τα υποστηρίζει αυτά άνετα ή πρέπει να πάω σε κάτι καλύτερο?

Υπάρχει κάποια πρόταση για μικρή καμπίνα για τα μηχανήματα?

Επίσης από την εμπειρία σας πόσο απαραίτητα είναι τα παρακάτω:

Hot plug δισκοι

backup τροφοδοτικο (δεδομένου πως υπάρχει online ups)

Yπηρεσία support

Ευχαριστώ για τις συμβουλές.

Hot plug βολεύει στο οτι συνήθωες παίρνει περισσότερους δίσκους λόγο controller και adapters. Επίσης είναι εύκολα προσβάσιμοι και έχουν και φωτιζόμενο led.

Αν δεν έχεις τεχνικό μέσα στην εταιρεία είναι βολικό. Κάνει ποιο εύκολη την ζωή σου όταν χρειαστεί.

Εγώ θα ξαναπώ να αποφύγεις την HP γιατί κάτι να σου χαλάσει θα κάτσεις μια βδομάδα χωρίς server και θα παιδεύεσαι 2 μέρες με την υποστήριξή τους. Δεν είναι χάλια αλλά η dell μας κακομαθαίνει.

Επίσης αν θέλεις να τα σηκώσεις όλα σε ένα μηχάνημα δε νομίζω οτι θα σου φτάσει το budget σου.

2 άδειες δεν χρειάζονται απλά προτείνεται να τα έχεις χωριστά. Παίζουν και στον ίδιο server εφόσον οι χρήστες είναι λίγοι χωρίς πρόβλημα. Μην βάλεις όμως και το κέντρο και το firewall εκεί.

Το backup τροφοδοτικό είναι σε περίπτωση που καεί το πρώτο αλλά και εγώ αν συντηρείς το UPS δεν βρίσκω νόημα για 2ο

Καλές οι προτάσεις που σου έκαναν αλλά πρέπει σε όλα τα παραπάνω να υπολογίσεις και ένα όχι μικρό ετήσιο κόστος συντήρησης/υποστήριξης.

Εγώ θα σου πρότεινα να δείς την λύση του cloud γενικότερα...

Η Softone βγάζει την εφαρμογή της σε Azzure (MS) από όσο ξέρω και επίσης για τους χρήστες σου μία office365 λύση είναι μια χαρά.

Όσο η ίντερνετ γραμμή σου λειτουργεί τότε όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα 24/7 και δεν έχεις να σε απασχολούν θέματα όπως, πρέπει να αλλάξω μπαταρίες στο ups, πήρα server με ένα τροφοδοτικό και τώρα είναι off, δεν ξέρω αν έγινε το backup, κλπ, κλπ...

Δεν έχεις ανάγκη να επενδύσεις σε αγορά h/w & υποστήριξη παρά μόνο σε απλά pc για τους υπαλλήλους σου που μάλλον τα έχεις ήδη.

Επιπλέον όλοι μπορούν να δουλέψουν και από το σπίτι τους με το πισί τους αν χρειαστεί, δεν σε περιορίζει τίποτα...

Ρώτα και ψάξε καλύτερα τις λύσεις cloud που υπάρχουν και βάλε κάτω να συγκρίνεις τα οικονομικά μεγέθη που προκύπτουν.

TIP. Η αγορά εξοπλισμού απαιτεί όλο το badget σου να είναι άμεσα διαθέσιμο, οι υπηρεσίες cloud είναι στις περισσότερες περιπτώσεις pay as you go, δηλαδή πληρωμή με το μήνα.

Δεν έχω καταλήξει σε hp. Αλλά ίσως να ισχύει το οτι πληρώνει παίρνεις, διότι ο αντίστοιχος του ml310 απο dell κοστίζει σχεδον τα 2πλα λεφτα (εκτός και αν δεν ψάχνω σωστά).

Με €650 έχω ml310 xeon E3-1220v2 με 2Χ1TB win server και 8gb ram.

Ας πούμε με 2 τέτοια μηχανήματα αντί ενός ml350 (αφού καταλαβαίνω πως αυτό είναι πιο σωστό-safe) είμαι στα €1300.

Σκέφτομαι πως με τα χρήματα που κοστίζουν τα dell μπορώ να πάρω και ένα τρίτο μηχάνημα spare.

Το μειονέκτημα που βλέπω είναι η επεκτασιμότητα.

ml 310 vs dell t110

Δεν έχεις επεκτασιμότητα όμως.

Οι raid controller τους είναι λίγο για τα μπάζα.

Επίσης αν βάλεις windows και στα 3 τότε θα αγοράσεις 3 άδειες windows.

Εφόσον είσαστε μικρή επιχείρηση (6 άτομα) πάρε έναν t110 αντί για hp για θέμα εγγύησης. πέτα του άλλους 2 δίσκους και +4gb ram και άραξε εκεί. Σε 48 μήνες που λήγει η εγγύηση του ξανασυζητάμε.

Και άσε το κέντρο στον atom αν δεν έχεις θέμα, που δε νομίζω να έχεις κιόλλας.

Σε 4 χρόνια μπορεί να διαθέσεις και περισσότερα αν πάνε καλύτερα τα πράγματα.

Καλές οι προτάσεις που σου έκαναν αλλά πρέπει σε όλα τα παραπάνω να υπολογίσεις και ένα όχι μικρό ετήσιο κόστος συντήρησης/υποστήριξης.

Εγώ θα σου πρότεινα να δείς την λύση του cloud γενικότερα...

Η Softone βγάζει την εφαρμογή της σε Azzure (MS) από όσο ξέρω και επίσης για τους χρήστες σου μία office365 λύση είναι μια χαρά.

Όσο η ίντερνετ γραμμή σου λειτουργεί τότε όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα 24/7 και δεν έχεις να σε απασχολούν θέματα όπως, πρέπει να αλλάξω μπαταρίες στο ups, πήρα server με ένα τροφοδοτικό και τώρα είναι off, δεν ξέρω αν έγινε το backup, κλπ, κλπ...

Δεν έχεις ανάγκη να επενδύσεις σε αγορά h/w & υποστήριξη παρά μόνο σε απλά pc για τους υπαλλήλους σου που μάλλον τα έχεις ήδη.

Επιπλέον όλοι μπορούν να δουλέψουν και από το σπίτι τους με το πισί τους αν χρειαστεί, δεν σε περιορίζει τίποτα...

Ρώτα και ψάξε καλύτερα τις λύσεις cloud που υπάρχουν και βάλε κάτω να συγκρίνεις τα οικονομικά μεγέθη που προκύπτουν.

TIP. Η αγορά εξοπλισμού απαιτεί όλο το badget σου να είναι άμεσα διαθέσιμο, οι υπηρεσίες cloud είναι στις περισσότερες περιπτώσεις pay as you go, δηλαδή πληρωμή με το μήνα.

Πολύ ακριβό το Azzure. Μου φαίνεται πως κάνω απόσβεση σε ενα χρόνο ενός μηχανήματος που θα κρατήσω 3-4.

Επίσης διάφορα πράγματα που σου προσφέρει το Azzure τα έχω ήδη αγοράσει, οπότε μειώνεται το όποιο όφελος.

Επειδή αυτό το κόστος της συντήρησης/υποστήριξης ίσως δεν το έχω καταλάβει καλά: δεν έχει εγγύηση το μηχανημα χωρίς αυτή την συνδρομή? Ενα raid1 θα στήσω όλο κιόλο, δεν είναι κάπως περιττή η υποστήριξη?

Εσύ ξέρεις πόσο περιττή είναι, σε παίρνει να είσαι κάτω 1-2 μέρες σε περίπτωση προβλήματος; Αν ναι τότε δε σου χρειάζεται κάτι έξτρα.

Εσύ ξέρεις πόσο περιττή είναι, σε παίρνει να είσαι κάτω 1-2 μέρες σε περίπτωση προβλήματος; Αν ναι τότε δε σου χρειάζεται κάτι έξτρα.

Σίγουρα δεν θέλω να είμαι κάτω αλλά ίσως επειδή δεν έχω εμπειρία από genuine server δεν μπορώ να σκεφτώ πιο είναι εκείνο το σενάριο που μέσω της συνδρομής θα είμαι έτοιμος σε 1-2 ώρες, ενώ χωρίς θα πρέπει να περιμένω 1-2 μέρες.

Επειδή αυτό το κόστος της συντήρησης/υποστήριξης ίσως δεν το έχω καταλάβει καλά: δεν έχει εγγύηση το μηχανημα χωρίς αυτή την συνδρομή? Ενα raid1 θα στήσω όλο κιόλο, δεν είναι κάπως περιττή η υποστήριξη?

H κανονική εγγύηση σε καλύπτει αλλά ο τεχνικός θα έρθει όταν και το ανταλλακτικό όποτε...

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι «κάτω» ο server σου από 1 μέρα μέχρι ... πάρα πολλές μέρες.

Η same bussiness day ή next bussiness day ή x days υποστήριξη σημαίνει ότι ο μηχανικός και το ανταλλακτικό θα είναι στην πόρτα σου στον χρόνο που ορίζει το συμβόλαιο που θα έχεις υπογράψει.

Αυτού του είδους η υποστήριξη κοστίζει πολλά, είναι διαφορετικό συμβόλαιο και ανανεώνεται κάθε χρόνο άρα πρέπει να την υπολογίσεις σαν έξτρα κόστος.

Τα όποια προβλήματα που μπορεί να βρείς μπροστά σου δεν αφορούν μόνο το κομμάτι των δίσκων ούτε και λύνονται με ένα raid-1.

Ένα καμένο τροφοδοτικό ή ακόμα χειρότερα ένα προβληματικό μπόρντ μπορεί να δημιουργήσουν θέματα από το να έναι εκτός ο server μέχρι να έχει πολύ μειωμένη απόδοση.

Πρέπει να σταθμίσεις τις ανάγκες της επιχείρησης και να αποφασίσεις πόσες ώρες/μέρες/... σας πέρνει να μην μπορείτε να λειτουργήσετε.

Μαλιστα... Ψιλοεκβιασμός ε? Αν έχεις 2-3 μηχανήματα πληρώνεις συνδρομή για κάθε μηχάνημα?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.