Jump to content

Τελος το FREE Super Saver Delivery απο amazon.co.uk

morpheusgr

Recommended Posts

εάν έχουν τρόπο να δουν ότι τους συμφέρει να στείλουν πακέτο 5 κιλών με την UPS αντί για ταχυδρομείο, τότε πάσο...

logistics 101

ίσως να είναι πιο φτηνό να το στείλει με ταχυδρομείο αλλά:

αν η φορτωτική με τη ups έχει χώρο γι'αυτό το extra πακέτο, και με δεδομένο ότι η φορτωτική έχει πάγια αξία είτε είναι 100% full ή 10% full (μιλάμε για το amazon που μπορεί να έχει και νοικιάζει και ολόκληρη πτήση), τότε η αξία μεταφοράς του extra πακέτου είναι ισοδύναμη με 0 για το trans-warehouse και παραμένει το κόστος τελικού warehouse-> διανομή, η οποία όμως κάλιστα μπορεί να είναι και λιγότερη σε σχέση με αυτόνομο πακέτο via ταχυδρομείο UK-> ελτά της γειτονιάς σου.

επομένως θα το στείλει γιατί -τελικα- μπορεί να του βγαίνει πιο φτηνά αλλά το πραγματικό κέρδος έρχεται με το customer satisfaction ότι πλήρωσες 2 λίρες μεταφορικά και σου ήρθε με κούριερ στο σπίτι σε 2 μέρες από την Αγγλία.

:)

• Replies 200
  • Created
  • Last Reply

είναι διαφορετικές οι χώρες που έκοψαν (Νορβηγία π.χ.) ώστε να μαντεύουμε με σιγουριά. Πιθανότατα έχει να κάνει με προβληματικές καταστάσεις στη μεταφορά (η δική μας αγορά και κλειστή είναι και πανάκριβη) αλλά δε βλέπω το κοινό με άλλες στο κέντρο και το βορρά.

Το γράφω επειδή κάποιες εκδοχές που δίνονται (λαμογιές κι αναξιοπιστία κάποιων εδώ ας πούμε) δε μου φαίνονται ικανοποιητικές.

Σε κάθε περίπτωση είναι υπερβολικός ο θόρυβος, δεν είναι κι απαγορευτικά τα μεταφορικά ούτε σημαίνει πως το ονομαστικό «δωρεάν» δεν έχει ενσωματωμένο το κόστος στην τιμή.

Το amazon.co.uk ανακοίνωσε το παρακάτω

FREE Super Saver Delivery on eligible orders over £25 is currently available to Belgium, Denmark, Finland, Gibraltar, Iceland, Republic of Ireland, Luxembourg, Netherlands, Poland, Portugal and Sweden. FREE Super Saver Delivery to Italy, Spain, Andorra, Greece, Liechtenstein, Norway, San Marino and the Vatican City on eligible orders over £25 was available on orders placed up to and including June 11, 2013 (GMT).
Οι χώρες που φαινομενικά έμειναν χωρίς FSSD είναι οι

• Italy (Έχει δικό της αμαζον με δωρεάν μεταφορικά)
  • San Marino (έχει μέσω Ιταλίας)
  • Vatican City (έχει μέσω Ιταλίας)
  • Spain (Έχει δικό της αμαζον με δωρεάν μεταφορικά)
  • Andorra Εκτος ΕΕ
  • Liechtenstein Εκτος ΕΕ
  • Norway Εκτος ΕΕ
  • Greece

Άρα μόνο εμείς φάγαμε άκυρο, τις χώρες που είναι εκτός EE δεν τις μετράω καθώς εκεί υπάρχει τελώνιο κτλ (κοινός περισσότεροι παράγοντες και όπως και να το κάνουμε δεν είναι μέσα στην ευρωζώνη).

Αυτό για την Πολωνία το λέει επειδή έχει δικό τις amazon αν και νέο μέλος τις ΕΕ, αλλά ας μην επεκταθούμε γιατί φεύγουμε από το θέμα.

Το επιχείρημα

Έχεις την εντύπωση ότι το Amazon (και το κάθε "Amazon") είναι υποχρεωμένο να χρεώνει την ίδια τιμή σε κάθε χώρα; Το ίδιο του κοστίζει να αποθηκεύει προϊόντα στην Αγγλία και το ίδιο στην Πολωνία ή στην Ιταλία;

Αν και είναι λογικό πολλές φορές δεν είναι ο κύριος λόγος που είναι διαφορετική η τιμή, φαίνετε έντονα σε άϋλα αγαθά όπως τα game keys, η γνωστή αναλογία €/$ 1-1 και άλλα παραδείγματα, όπως λες ότι κάνει μια εταιρία το κάνει για το κέρδος, όταν βλέπει ότι ο χ, ο ψ και γενικά μια κοινωνική ομάδα είναι διευθετημένη να πληρώσει παραπάνω για κάτι επειδή είναι μόδα, επειδή θεωρείτε must have στην χώρα τους κτλ, τότε αμέσως έχει και την δυνατότητα να το τιμολογήσει παραπάνω, όχι γιατί της κόστισε παραπάνω να το φτιάξει, να το στείλει ή να το αποθηκεύσει αλλά απλά και μόνο γιατί θα βγάλει παραπάνω χρήματα και έχει την δυνατότητα, το να διαιρέσει λοιπόν το κατάστημα σε περισσότερα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες/ αλλαγές σε μια συγκεκριμένη αγορά είναι λογικό, τους χάλαγε που οι ισπανοί και οι ιταλοί είχαν την δυνατότητα να παραγγέλλουν από uk χωρίς μεταφορικά.

Το επιχείρημα ότι είμαστε μικρή χώρα και άλλα τέτοια το απορρίπτω και δεν θα ασχοληθώ καν γιατί απλά είναι τραγικό!

Tα επιχείρημα περί “έξυπνων πελατών που έκαιγαν μνήμες ή έκαναν 800 rma” δεν νομίζω ότι αποτέλεσε παράγοντα (άσε που δεν νομίζω ότι γίνετε μόνο εδώ), αν ήταν αυτός ο λόγος θα έκοβαν τις παραγγελίες από Ελλάδα και όχι τα δωρεάν μεταφορικά… το να καταργήσει το FSSD πως ακριβώς συμβάλει στο να μειωθεί το παραπάνω φαινόμενο? όπως καταλαβαίνεις δεν στέκει.

Τώρα για την εγγύηση είναι κάτι διαφορετικό και υπάρχει και μια νομοθεσία που πρέπει να εφαρμόζετε, επίσης αν έχω καμένο ένα Pixel σε καινούρια οθόνη sorry αλλά δεν μου κάνει, “εγώ” δεν πλήρωσα με λεφτά από μονοπολι, όταν ο άλλος σου εγγυάται κάτι για ένα χρονικό διάστημα πρέπει και το προϊόν του να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό, η εγγύηση δεν είναι μαρκετινιστικο χαρακτηριστικό είναι δέσμευση της εταιρίας προς εσένα ότι αυτό που αγόρασες θα λειτούργει άψογα τουλάχιστον για χ χρόνια, γιαυτό έχει συμπεριλήφθη στην νομοθεσία η εγγύηση και οι υποχρεώσεις του πωλητή .

Οπότε, παρά τις αναλύσεις του γειτονικού φόρουμ, επέτρεψέ μου να συνεχίσω να πιστεύω ότι όταν μια εταιρία βλέπει ψωμί σε μια αγορά, και δωρεάν μεταφορικά θα δώσει και επιπλέον προσφορές και έρευνα αγοράς θα κάνει για να δει τι γουστάρουν να ψωνίζουν οι ντόπιοι και πάει λέγοντας. Και όταν κάτι τέτοιο ξεκινάει δοκιμαστικά και μετά από 3 χρόνια κόβεται, ΔΕΝ σημαίνει ότι παίζουν σενάρια συνωμοσίας με Νέφιλιμ και εξωγήινους.

Σε μια εταιρία που η κινητήριος δύναμη είναι το χρήμα, όπου βλέπουν χρήμα στο μέλλον, επενδύουν. Επενδύουν με συμφωνίες με couriers, αποθήκες, ταχυδρομεία, δωρεάν μεταφορικά, προσφορές κλπ. Όπου δεν υπάρχει μέλλον, όλα αυτά δεν έχουν λόγο ύπαρξης και αφαιρούνται.

Απλά πράγματα.

Όταν μια εταιρία βλέπει ψωμί θα το φάει και θα κάνει ότι μπορεί για να φάει κι άλλο, δεν νομίζω να την νοιάζει κάτι άλλο, το να διατηρήσει ικανοποιημένο τον πελάτη εμπίπτει στο μάρκετινγκ και όχι στην καλή της κάρδια, αν δει ότι είτε έχουμε FSSD είτε όχι, τα έσοδα είναι τα ίδια γιατί να μην το καταργήσει? Το άνοιγμα στην αγορά το έκανε, τους πελάτες τους βρήκε, το marketing της ήταν άριστο και όλοι πίνουν νερό για το after sale της οπότε γιατί όχι?

Αυτό για τα «σενάρια συνωμοσίας με Νέφιλιμ και εξωγήινους « δεν ξέρω αν το είπες για να με θίξεις ή να απαξιώσεις αυτό που λέω αλλά παράγοντες και συμφωνίες που δεν γνωρίζει ο κόσμος θα υπάρχουν ΠΑΝΤΑ! Είτε θες να βάλεις ταμπέλα και να χλευάσεις είτε όχι! Οι μίζες και οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι υπήρχαν και δυστυχώς θα υπάρχουν.

Ουφ έκθεση έγραψα.. :hang2:

Άρα μόνο εμείς φάγαμε άκυρο, τις χώρες που είναι εκτός EE δεν τις μετράω καθώς εκεί υπάρχει τελώνιο κτλ (κοινός περισσότεροι παράγοντες και όπως και να το κάνουμε δεν είναι μέσα στην ευρωζώνη).

Γιατί δεν τις μετράς και τι σχέση έχει το τελωνίο; Είναι σα να μου λες "μετράμε τους πιο ψηλούς μπασκετμπολίστες, αλλά δεν υπολογίζουμε τους Σουηδούς γιατί έχουν γαλανά μάτια". Άσχετο.

Στην αρχή είχαν κάποιες χώρες στο πρόγραμμα FSSD, και κατόπιν αφαίρεσαν μερικές. Αν βγάζανε μόνο τα μη-μέλη της ΕΕ, θα μπορούσες να πεις ότι βρήκαμε τον κοινό παρονομαστή. Από την στιγμή που δεν υπάρχει κοινός παρονομαστής, δεν είναι κριτήριο.

Αυτό για την Πολωνία το λέει επειδή έχει δικό τις amazon αν και νέο μέλος τις ΕΕ, αλλά ας μην επεκταθούμε γιατί φεύγουμε από το θέμα.

Τι έχει η Πολωνία λέει; Για δώσε κανένα link γιατί το Amazon.pl δε μου παίζει :hehe:

Αν και είναι λογικό πολλές φορές δεν είναι ο κύριος λόγος που είναι διαφορετική η τιμή

Δεν είπα ότι είναι ο κύριος λόγος, παράδειγμα έφερα. Οι τιμές είναι ίδιες απ'όπου και να ανοίξεις την σελίδα Amazon.co.uk. Το ότι το ίδιο ζευγάρι γυαλιών ηλίου κάνει €10 πιο πάνω στο Amazon.co.uk απ'ότι στο Amazon.it είναι αποτέλεσμα 1000 παραγόντων, πέραν του προφανούς (ηλιοφάνεια), αλλά αυτό δε με σταματάει από το να το παραγγείλω απ'όποιο Amazon.* γουστάρω.

Το επιχείρημα ότι είμαστε μικρή χώρα και άλλα τέτοια το απορρίπτω και δεν θα ασχοληθώ καν γιατί απλά είναι τραγικό!

Όπως και το επιχείρημα ότι τρώμε περισσότερη φασολάδα από τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς λαούς. Αν δεν βρίσκεις πουθενά αυτό το επιχείρημα μέσα στη συζήτησή μας, μην στεναχωριέσαι, ούτε εγώ βρήκα πουθενά το "μικρή χώρα" που αναφέρεις και ως "τραγικό" ;)

Tα επιχείρημα περί “έξυπνων πελατών που έκαιγαν μνήμες ή έκαναν 800 rma” δεν νομίζω ότι αποτέλεσε παράγοντα (άσε που δεν νομίζω ότι γίνετε μόνο εδώ), αν ήταν αυτός ο λόγος θα έκοβαν τις παραγγελίες από Ελλάδα και όχι τα δωρεάν μεταφορικά… το να καταργήσει το FSSD πως ακριβώς συμβάλει στο να μειωθεί το παραπάνω φαινόμενο? όπως καταλαβαίνεις δεν στέκει.

Συσχετισμός <> αιτιότητα. Το τι θα έκαναν το ξέρουν μόνο αυτοί και το ότι δεν έκοψαν εντελώς την Ελληνική αγορά δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται ή ότι δεν το ξέρουν.

Όταν μια εταιρία χάνει κέρδος από μια αγορά, θα προσπαθήσει να το ανακτήσει με άλλον τρόπο. Η λογική σου μου ακούγεται σαν "αποκλείεται η ΦΧΨ εταιρία να απολύσει τους οδηγούς των φορτηγών γιατί δεν είναι αυτοί ο λόγος που μπαίνουν μέσα" και την άλλη μέρα διαβάζεις ότι απολύθηκαν 20 οδηγοί. Ναι, μπορείς να μειώσεις τα έξοδα με διάφορους τρόπους, ένας από αυτούς είναι και το να απολύσεις οδηγούς ή να τερματίσεις τα δωρεάν μεταφορικά.

Τώρα για την εγγύηση είναι κάτι διαφορετικό και υπάρχει και μια νομοθεσία που πρέπει να εφαρμόζετε, επίσης αν έχω καμένο ένα Pixel σε καινούρια οθόνη sorry αλλά δεν μου κάνει, “εγώ” δεν πλήρωσα με λεφτά από μονοπολι, όταν ο άλλος σου εγγυάται κάτι για ένα χρονικό διάστημα πρέπει και το προϊόν του να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό, η εγγύηση δεν είναι μαρκετινιστικο χαρακτηριστικό είναι δέσμευση της εταιρίας προς εσένα ότι αυτό που αγόρασες θα λειτούργει άψογα τουλάχιστον για χ χρόνια, γιαυτό έχει συμπεριλήφθη στην νομοθεσία η εγγύηση και οι υποχρεώσεις του πωλητή .

Επίτηδες ανέφερα το καμμένο pixel, γιατί δεν έχει καμία σχέση με νομοθεσία, αλλά με πολιτική της εταιρίας. Όταν ήρθα στην Ιρλανδία το 2005, η πρώτη οθόνη που αγόρασα ήταν LG, γιατί θυμόμουν από την Ελλάδα ότι προσφέρει 0-pixel εγγύηση. Αν πας στο site τους, έχουν ένα πολύ ανοικτό κανόνα που λέει "αν έχεις καμμένο pixel πάρε τηλέφωνο στην τεχνική υποστήριξη να διαπιστώσουμε αν το πρόβλημά σου είναι εκτός specification".

Το οποίο "εκτός specification" είναι διαφορετικό ανά χώρα, κάτι το οποίο ανακάλυψα με τον άσχημο τρόπο.

Όταν τους είχα πει "μα όλοι μου λένε ότι έχετε 0-pixel", μου είπαν "στην Ελλάδα, ναι, προσφέρουμε 0-pixel εγγύηση, εδώ για το μοντέλο σας είναι 3 κολλημένα εκ των οποίων τα 2 πρέπει να είναι συγγενείς 1ου βαθμού" και τα ρέστα.

Όταν μια εταιρία βλέπει ψωμί θα το φάει και θα κάνει ότι μπορεί για να φάει κι άλλο, δεν νομίζω να την νοιάζει κάτι άλλο, το να διατηρήσει ικανοποιημένο τον πελάτη εμπίπτει στο μάρκετινγκ και όχι στην καλή της κάρδια, αν δει ότι είτε έχουμε FSSD είτε όχι, τα έσοδα είναι τα ίδια γιατί να μην το καταργήσει? Το άνοιγμα στην αγορά το έκανε, τους πελάτες τους βρήκε, το marketing της ήταν άριστο και όλοι πίνουν νερό για το after sale της οπότε γιατί όχι?

Γιατί μπορεί να έφαγε πόρτα από τις συμφωνίες της με τα ελληνικά couriers. Γιατί τους βγαίνουν πιο ακριβές οι πτήσεις, όπως διαπιστώνει και όποιος πετάει συνέχεια στην Ελλάδα τα τελευταία 5-10 χρόνια.

Αν ο μέσος όρος κόστους μεταφορικών στην Ελλάδα π.χ. μιας οθόνης 18 κιλών ήταν 9 ευρώ και μέχρι το Ιούνιο του 2013 τους συνέφερε να το απορροφούν στο FSSD και ξαφνικά ACS, ΕΛΤΑ, κλπ τους αρχίσανε τα μα-μου-σου-του και το πήγανε στα 15 ευρώ, γιατί να μην το κόψουν το τζάμπα;

Αυτό για τα «σενάρια συνωμοσίας με Νέφιλιμ και εξωγήινους « δεν ξέρω αν το είπες για να με θίξεις ή να απαξιώσεις αυτό που λέω αλλά παράγοντες και συμφωνίες που δεν γνωρίζει ο κόσμος θα υπάρχουν ΠΑΝΤΑ! Είτε θες να βάλεις ταμπέλα και να χλευάσεις είτε όχι! Οι μίζες και οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι υπήρχαν και δυστυχώς θα υπάρχουν.

Δεν το είπα για να σε θίξω, το είπα γιατί όντως τα λεγόμενα σου είναι απλώς υποννοούμενα και θυμίζουν θεωρίες συνομωσίας. Δε μου έχεις πει ακόμα τι πιστεύεις ότι θεωρείται ένας ικανοποιητικός λόγος για να κόψει μια εταιρία μεγέθους Amazon ένα feature που ξέρει ότι θα πλήξει τις πωλήσεις της σ'αυτή τη χώρα, και μέχρι στιγμής μου έχεις παραθέσει μια σειρά από μη-επιχειρήματα.

Μου λες "είμαστε η μόνη χώρα-μέλος ΕΕ που της κόπηκε το FSSD", οκ = δηλαδή; Ποιος είναι ο λόγος; Η επισήμανση αυτή από μόνη της δεν λέει απολύτως τίποτα. Είναι σα να μου λες "η Ελλάδα και η Ελβετία ξεκινάνε και οι 2 με Ε", είναι ένα ενδιαφέρον στατιστικό, αλλά δε μου λες ΓΙΑΤΙ έχει σχέση με ο,τιδήποτε.

Αν θέλεις να το κάνεις να γίνει πραγματικό επιχείρημα, πρέπει να εξηγήσεις και το γιατί. "Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ που της κόπηκε το FSSD γιατί ΦΧΨΩ" αυτό το δεύτερο σκέλος λείπει για να μετατρέψεις μια θεωρία συνομωσίας σε επιχείρημα.

Ουφ έκθεση έγραψα.. :hang2:

Μισή ντροπή δική σου, μισή δική μου :hehe:

Για να καταλήξουμε: εδώ και 8 χρόνια ζω και αναπνέω μέσα σε μια εταιρία παγκόσμιας δράσης και μπορώ να σου πω με σιγουριά, ότι το $$ κινεί ΚΑΘΕ ΑΠΟΦΑΣΗ - δεν υπάρχει χώρος για συναισθηματισμούς και πολιτικές αποφάσεις. Αν παραπονεθεί πελάτης ότι αρνήθηκα να τον εξυπηρετήσω γιατί είναι Αλβανός/Εβραίος/Μουσουλμάνος/Χριστιανός, έχω απολυθεί εντός της ώρας.

Όταν πρωτοβγήκαν οι 27άρες οθόνες της Dell, κοστίζαν 1000 ευρώ σε όλη την Ευρώπη εκτός από την Ελλάδα που κάνανε 650. Είμαι υπάλληλος του κατασκευαστή και με την έκπτωση που διαθέτω + τους γνωστούς που είχα στις πωλήσεις και πάλι μου έβγαινε πιο φτηνά να την αγοράσω από Ελλάδα και να πληρώσω DHL 150 ευρώ να μου την στείλει ο LevelOne στο Δουβλίνο, 3000 χιλιόμετρα μακριά από την MSystems! Και όταν έγινε αυτό το σκηνικό, το εργοστάσιο που της έφτιαχνε ήταν 3 ώρες οδήγηση από το σπίτι μου. Το διανοήσε;

Όταν βγήκε το Samsung Galaxy Note 2, όλοι στην Ελλάδα το πήρανε 100 ευρώ πιο φτηνό απ'όσο το έβρισκες Αγγλία/Ιρλανδία. Ακόμα και τώρα, όσο και να κάνει στην Ελλάδα, στην Αγγλία κάνει τουλάχιστον 50 ευρώ πάνω.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις όπως το "πόσο θα το πουλήσουμε στον πελάτη" και "ποιο ποσοστό των μεταφορικών θα χρεώσουμε στον πελάτη" παίρνονται ως αποτέλεσμα πολύπλοκων διαδικασιών που πάντα έχουν κοινό παρονομαστή το χρήμα. To FSSD το διαθέτουν γιατί τους φέρνει χρήμα. Δεν είναι δωρεά του Μπέζος για το κοινό καλό, FSSD=ψωνίζω περισσότερο. Αλλά: προϋποθέτει να ισχύουν και κάποια άλλα πράγματα, έτσι ώστε να μην ισχύει το FSSD=μας κοστίζετε περισσότερο. Στην αρχή το είχε μόνο το UK. Μετά το δοκιμάσανε σε 15 χώρες και μετά από 3 χρόνια το κόψανε στις μισές από αυτές.

Ίσως να μας τα κόψανε γιατί θα μας φέρουν αποθήκες και θα κοστίζει λιγότερο η αποστολή ($$), ίσως γιατί τους χρεώνουνε περισσότερο τα ΕΛΤΑ απ'ότι το RoyalMail ($$), ίσως γιατί έχουν χασούρα από τις εγγυήσεις ($$), ίσως γιατί τους λομπιάσανε τα Ελληνικά μαγαζιά ($$), ίσως γιατί ψωνίζουμε τόσο πολύ απ'αυτούς που θα μας φτιάξουν Amazon.gr :hehe:

Liechtenstein Εκτος ΕΕ

Norway Εκτος ΕΕ

Greece

Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη (ή κάπως έτσι), και τηρούνται τα εξής 4 πράγματα μεταξύ των χωρών αυτών και της ΕΕ: ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Κοινώς δεν παίζουν τελώνια. Να βρούμε, λοιπόν, γιατί μας έβαλαν την Ανδόρρα μαζί μας :p

Νομίζω χάνω την αντιπαράθεση οπότε μάλλον πρέπει να αρχίσω να σε βρίζω ή να επικεντρώσω σε κάτι που είπες (που εννοείτε μπορεί να είναι εκτός θέματος) για να "βγω από πάνω". :hehe:

Δυστυχώς το επιχείρημα με την EE μου το άδειασε ο @deninho δεν ήξερα τίποτα περί EFTA-EEA και ομολογώ με πιάσατε αδιάβαστο.

Περί Πολωνία ήθελα να γράψω δωρεάν μεταφορικά και όχι κατάστημα…

Οι τιμές είναι ίδιες απ'όπου και να ανοίξεις την σελίδα Amazon.co.uk. Το ότι το ίδιο ζευγάρι γυαλιών ηλίου κάνει €10 πιο πάνω στο Amazon.co.uk απ'ότι στο Amazon.it είναι αποτέλεσμα 1000 παραγόντων, πέραν του προφανούς (ηλιοφάνεια), αλλά αυτό δε με σταματάει από το να το παραγγείλω απ'όποιο Amazon.* γουστάρω.

Σε σταματάει μόνο αν τα μεταφορικά μαζί με την αξία αυτού που αγοράζεις βγαίνει το ίδιο ή περισσότερο από όσο έχει στην δίκη σου χώρα, κοινός είναι μια μικρή διαφορά 10 τόσο € (ανάλογα τα μεταφορικά).

Το μικρή χώρα δεν το είπες εσύ αλλά το έχω διαβάσει αρκετές φορές και είπα να το συμπεριλάβω πριν το διαβάσω, το θεωρώ εκνευριστικό σαν επιχείρημα και σαν στάση/ τρόπο σκέψης.

Συμφωνώ μαζί σου, τα pixel δεν συμπεριλαμβάνονται στην νομοθεσία και υπάρχουν εταιρείες που δεν προσφέρουν zero pixel ή το προσφέρουν για συγκεκριμένα μοντέλα κάτω από κάποιες ίντσες, κάποιες ναι μεν το διαφημίζουν αλλά με μικρά γράμματα κάπου αναφέρουν σαν υποσημείωση ότι πρέπει να είναι στην ίδια περιοχή και άλλα τέτοια δικηγορίστικα. Προσωπικά εξακολουθώ να μην δέχομαι οθόνη με καμένο pixel και θα την άλλαζα, ήμουν κάτοχος οθόνης που είχε κολλήσει ένα Pixel και πραγματικά ώρες ώρες ένιωθα ότι τo συγκεκριμένο pixel ήταν μεγαλύτερο από την οθόνη, το μάτι μου, πάντα όμως, έπεφτε εκεί.

αν δει ότι είτε έχουμε FSSD είτε όχι, τα έσοδα είναι τα ίδια γιατί να μην το καταργήσει? Το άνοιγμα στην αγορά το έκανε, τους πελάτες τους βρήκε, το marketing της ήταν άριστο και όλοι πίνουν νερό για το after sale της οπότε γιατί όχι?

Γιατί μπορεί να έφαγε πόρτα από τις συμφωνίες της με τα ελληνικά couriers. Γιατί τους βγαίνουν πιο ακριβές οι πτήσεις, όπως διαπιστώνει και όποιος πετάει συνέχεια στην Ελλάδα τα τελευταία 5-10 χρόνια.

Αν ο μέσος όρος κόστους μεταφορικών στην Ελλάδα π.χ. μιας οθόνης 18 κιλών ήταν 9 ευρώ και μέχρι το Ιούνιο του 2013 τους συνέφερε να το απορροφούν στο FSSD και ξαφνικά ACS, ΕΛΤΑ, κλπ τους αρχίσανε τα μα-μου-σου-του και το πήγανε στα 15 ευρώ, γιατί να μην το κόψουν το τζάμπα;

Αυτό με το κόστος σίγουρα είναι μια πιθανή θεωρία/ παράγοντας στο γιατί καταργήθηκαν αλλά δεν απαντάει στο γιατί να μην τα καταργήσει αφού ο αριθμός τον αγορών που κάνουν οι πελάτες είναι ίδιος, δεν είδε κάποια μεταβολή στην συμπεριφορά τον πελατών με αυτή της την κίνηση.

Anyway, νομίζω ότι η συζήτηση ξέφυγε, δεν είχα σκοπό να εξετάσω για ποιο λόγο σταμάτησε το FSSD στην Ελλάδα, ούτε να προσπαθήσω να κάνω συσχετίσεις (αν και ομολογώ τις δέχτηκα αμάσητες από το άλλο post) ούτε να κάνω ανάλυση τον στρατηγικών αποφάσεων του μάρκετινγκ του amazon. Αυτό που είπα ήταν ότι ένα μαζικό μποϊκοτάζ είναι ένας τρόπος να ασκήσεις πίεση σε μια εταιρεία να αλλάξει στάση ή να αναιρέσει (στην περίπτωση μας) κάτι που έκανε/ άλλαξε, σίγουρα τα e-mail και τα παράπονα είναι και αυτός τρόπος αλλά είναι πολύ πιο «μικρός» εξάλλου το amazon σίγουρα θα τα περίμενε αλλά ένα μποϊκοτάζ δεν νομίζω ότι ήταν κάτι που το είχε προβλέψει.

Εγώ κάνα Like δεν θα πάρω? :cry: (αστειεύομαι)

Το μικρή χώρα δεν το είπες εσύ αλλά το έχω διαβάσει αρκετές φορές και είπα να το συμπεριλάβω πριν το διαβάσω, το θεωρώ εκνευριστικό σαν επιχείρημα και σαν στάση/ τρόπο σκέψης.

Δυστυχώς αν σε εκνευρίζει η πραγματικότητα, you're gonna have a bad time (Copyright SouthPark).

Είμαστε μικρή αγορά και αυτό δε μας δίνει την δυνατότητα να αλλάξουμε την ροή των πραγμάτων.

Η Ελλάδα ήταν για κάποιο διάστημα "Dell Direct" χώρα, που σημαίνει ότι είχαμε τοπική υποστήριξη, πλήρη γκάμα διαθέσιμων προϊόντων κλπ όσον αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Dell.

Μετά από μερικά χρόνια, πέσαμε σε κατάσταση "Emerging market", με τις σχετικές συνέπειες (μόνο fixed μοντέλα, πωλήσεις μόνο μέσω resellers, υποστήριξη από 3rd party εταιρίες κλπ).

Η Ιρλανδία με πληθυσμό σχεδόν 1/3 από της Ελλάδας, είχε ανέκαθεν 30-40 πελάτες επιπέδου Platinum, ενώ η Ελλάδα δεν ξεπέρασε ποτέ τους κλασικούς 4-5 (ΟΤΕ, 2 τράπεζες κι ένα καζίνο). Και αυτός είναι ο λόγος που η Dell απέσυρε ένα 60% από τις απευθείας διεργασίες της στην Ελλάδα.

Και για να μιλήσουμε λίγο και με απτά δεδομένα: personal computers per capita. Ή αλλιώς, στους 100 πολίτες μιας χώρας, πόσοι έχουν προσωπικό υπολογιστή. Αν και οι τελευταίες καταμετρήσεις είναι από το 2008, η εικόνα είναι αρκετά κατατοπιστική.

Στη λίστα αυτή, είμαστε στην θέση 88 με 9.37349 προσωπικούς υπολογιστές ανά 100 κατοίκους.

1 Switzerland 96.2384

2 Canada 94.3367

3 Netherlands 91.1532

4 Sweden 88.1008

5 San Marino 81.7469

6 United States 80.6065

7 United Kingdom 80.1915

8 Bahrain 74.576

9 Singapore 74.3146

10 Denmark 72.8674

11 Saudi Arabia 69.7891

12 Hong Kong SAR China 69.2962

13 Luxembourg 67.2821

14 Germany 65.5527

15 France 65.1969

16 Norway 62.8879

17 Austria 60.6804

18 Australia 60.3155

19 Ireland 58.2054

20 Slovak Republic 58.0769

21 Korea Rep. 57.5502

22 Bermuda 54.1833

23 Iceland 52.6694

24 New Zealand 52.5737

25 Estonia 50.6123

26 Finland 50.0372

27 Slovenia 42.5148

28 Japan 40.7233

29 Spain 39.3057

30 Macao SAR China 38.4066

31 Cyprus 38.3415

32 Belgium 37.7339

33 Macedonia FYR 36.7559

34 Italy 36.6611

35 United Arab Emirates 33.0771

36 Latvia 32.6931

37 Czech Republic 27.3549

38 Georgia 27.165

39 Serbia 25.8496

40 Hungary 25.574

41 Israel 25.2822

42 Mongolia 24.6099

43 Lithuania 24.1921

44 Namibia 23.9387

45 Kuwait 23.6645

46 St. Kitts and Nevis 23.4118

47 Malaysia 23.1464

48 Costa Rica 23.1034

49 Malta 22.9008

50 Seychelles 21.1685

51 Antigua and Barbuda 20.6827

52 Maldives 20.2353

53 Romania 19.2325

54 Portugal 18.2487

55 Dominica 18.1892

56 Croatia 18.018

57 Mauritius 17.558

58 Trinidad and Tobago 17.2314

59 New Caledonia 17.0654

60 Poland 16.9266

61 Oman 16.8824

62 Qatar 16.6868

63 Brazil 16.1226

64 St. Lucia 16.0065

65 Barbados 15.7946

66 Grenada 15.6565

67 St. Vincent and the Grenadines 15.1772

68 Belize 14.4462

69 Mexico 14.3924

70 Cape Verde 14.2368

71 Chile 14.1126

72 Uruguay 13.6128

73 Russian Federation 13.3333

74 Ecuador 12.9516

75 Bahamas The 12.2889

76 Moldova 11.4308

77 Colombia 11.2478

78 Bulgaria 10.9618

79 Iran Islamic Rep. 10.7935

80 Greenland 10.7527

81 Sudan 10.7146

82 Lebanon 10.1796

83 Peru 10.0589

84 Aruba 9.73729

85 Armenia 9.69029

86 Tunisia 9.65501

87 Vietnam 9.64857

88 Greece 9.37349

89 Venezuela RB 9.31256

90 Marshall Islands 9.14919

91 Argentina 9.03655

92 Syrian Arab Republic 8.96294

93 Brunei Darussalam 8.91711

94 South Africa 8.45766

95 Azerbaijan 8.04627

96 Paraguay 7.79112

97 Zimbabwe 7.62264

98 Jordan 7.47709

99 Philippines 7.23314

100 Turkmenistan 7.18517

101 Jamaica 6.7537

102 Thailand 6.68429

103 Bosnia and Herzegovina 6.3996

104 Papua New Guinea 6.39077

105 Botswana 6.24635

106 Turkey 6.10366

107 Fiji 6.03831

108 Tonga 5.88934

109 El Salvador 5.77693

110 Morocco 5.69519

111 China 5.65285

112 Cuba 5.62262

113 Micronesia Fed. Sts. 5.48371

114 West Bank and Gaza 5.45501

115 Haiti 5.14399

116 Solomon Islands 4.64369

117 Albania 4.613

118 Panama 4.55984

119 Mauritania 4.5391

120 Ukraine 4.53367

121 Suriname 4.221

122 Nicaragua 4.03284

123 Sao Tome and Principe 3.93128

124 Egypt Arab Rep. 3.92144

125 Guyana 3.79664

126 Djibouti 3.76805

127 Swaziland 3.73529

128 Sri Lanka 3.73195

129 Gambia The 3.5283

130 Gabon 3.3677

131 India 3.28951

132 Uzbekistan 3.13376

133 Togo 3.08741

134 Yemen Rep. 2.77294

135 Virgin Islands (U.S.) 2.75424

136 Bhutan 2.51464

137 Honduras 2.48504

138 Bolivia 2.39598

139 Libya 2.38247

140 Samoa 2.34632

141 Bangladesh 2.25134

142 Senegal 2.21606

143 Dominican Republic 2.12927

144 Guatemala 2.06141

145 Indonesia 2.03196

146 Kyrgyz Republic 1.9442

147 Lao PDR 1.70072

148 Uganda 1.68624

149 Cote d'Ivoire 1.67837

150 Vanuatu 1.5043

151 Equatorial Guinea 1.4783

152 Kenya 1.37366

153 Mozambique 1.35636

154 Tajikistan 1.29432

155 Kiribati 1.1473

156 Cameroon 1.12212

157 Zambia 1.11599

158 Ghana 1.07062

159 Algeria 1.0653

160 Eritrea 1.01484

161 Myanmar 0.923582

162 Tanzania 0.912648

163 Comoros 0.899266

164 Somalia 0.897773

165 Burundi 0.85487

166 Nigeria 0.851797

167 Puerto Rico 0.847473

168 Belarus 0.808294

169 Mali 0.805878

170 Iraq 0.757429

171 Benin 0.71487

172 Ethiopia 0.676448

173 Angola 0.647278

174 Burkina Faso 0.632708

175 Madagascar 0.579076

176 Congo Rep. 0.5561

177 Guinea 0.488029

178 Nepal 0.48491

179 Pakistan 0.469281

180 Afghanistan 0.363388

181 Cambodia 0.363031

182 Rwanda 0.304018

183 Central African Republic 0.292577

184 Lesotho 0.250607

185 Guinea-Bissau 0.219213

186 Malawi 0.183823

187 Chad 0.159703

188 Niger 0.0763246

189 American Samoa 0

190 Andorra 0

191 Cayman Islands 0

192 Channel Islands 0

193 Congo Dem. Rep. 0

194 Faeroe Islands 0

195 French Polynesia 0

196 Guam 0

197 Isle of Man 0

198 Kazakhstan 0

199 Korea Dem. Rep. 0

200 Kosovo 0

201 Liberia 0

202 Liechtenstein 0

203 Mayotte 0

204 Monaco 0

205 Montenegro 0

206 Netherlands Antilles 0

207 Northern Mariana Islands 0

208 Palau 0

209 Sierra Leone 0

210 Timor-Leste 0

Αυτό δεν το γράφω γιατί έχει κάποια σχέση με τα κομμένα δωρεάν μεταφορικά, αλλά για να σου δείξω την Αχίλλειο πτέρνα της πρότασης να κάνουμε μποϋκοτάζ. Για ένα πετυχημένο μποϋκοτάζ, πρέπει να έχεις κάτι προς διαπραγμάτευση.

Στην περίπτωσή μας, μιλάμε βέβαια για εκβιασμό "δεν ξαναγοράζουμε από σας άμα δε μας φέρετε πίσω το FSSD". Για να πιάσει κάτι τέτοιο, πρέπει η αγοραστική δύναμη της χώρας να είναι αρκετά μεγάλη έτσι ώστε ένα πιθανό μποϋκοτάζ να ταρακουνήσει τα νούμερα του μαγαζιού και να τους κάνει να επανεκτιμήσουν την απόφαση.

Δυστυχώς, η αγοραστική δύναμη της Ελλάδας πέφτει συνέχεια, ενώ όπως καταλαβαίνεις δεν ήταν ποτέ και ιδιαίτερα υψηλή. Μπορεί να έχουμε την εντύπωση ότι μπορούμε να διαπραγματευόμαστε όπως και το Βέλγιο ή η Αυστρία, αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι ίσως να είμαστε ανάμεσα στην Βενεζουέλα και το Βιετνάμ (όπως είναι η κατάσταση τους Η/Υ, για παράδειγμα)

Αυτό με το κόστος σίγουρα είναι μια πιθανή θεωρία/ παράγοντας στο γιατί καταργήθηκαν αλλά δεν απαντάει στο γιατί να μην τα καταργήσει αφού ο αριθμός τον αγορών που κάνουν οι πελάτες είναι ίδιος, δεν είδε κάποια μεταβολή στην συμπεριφορά τον πελατών με αυτή της την κίνηση.

ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΕΣ ΑΥΤΟ; Θα μας τρελάνεις, χρησιμοποιείς αυθαίρετα δεδομένα για να ανάγεις συμπεράσματα. Είσαι σίγουρος ότι ο Έλληνας δεν έχει σταματήσει να ψωνίζει όπως ψώνιζε; Πως το λες αυτό; Μιλάς για τον εαυτό σου και άλλα 5 άτομα που ξέρεις ότι ακόμα ψωνίζουν από το Amazon ή για το TheLab που μερικοί ίσως να προτιμάμε να δώσουμε 400 για κινητό αντί για να βάψουμε το σπίτι μας;

Αυτό που είπα ήταν ότι ένα μαζικό μποϊκοτάζ είναι ένας τρόπος να ασκήσεις πίεση σε μια εταιρεία να αλλάξει στάση ή να αναιρέσει (στην περίπτωση μας) κάτι που έκανε/ άλλαξε, σίγουρα τα e-mail και τα παράπονα είναι και αυτός τρόπος αλλά είναι πολύ πιο «μικρός» εξάλλου το amazon σίγουρα θα τα περίμενε αλλά ένα μποϊκοτάζ δεν νομίζω ότι ήταν κάτι που το είχε προβλέψει.

Δες παραπάνω. Το μποϋκοτάζ δουλεύει όταν έχεις δυνατό χαρτί στα χέρια σου. Όταν η αγοραστική δύναμη της χώρας είναι ισοδύναμη με μια πόλη από τις 75 μιας άλλης χώρας, δεν είναι ίδια τα δεδομένα.

Η Dell παρέχει 4ωρη απόκριση στο 90% του UK. Στο υπόλοιπο 10% παρέχει μόνο NBD (Next Business Day). Γιατί γίνεται αυτό, ξέρεις; Γιατί είναι κάποιες περιοχές που δεν υπάρχει αρκετή πελατεία για να δικαιολογήσει ολόκληρο infrastructure με couriers, αποθήκες και τις υπόλοιπες λογιστικές απαιτήσεις για να λειτουργήσει 4ωρη απόκριση.

Αν κάνουν μποϋκοτάζ οι όποιοι πελάτες σ'αυτές τις περιοχές, τι θα αλλάξει, ξέρεις; Να σου πω εγώ: τίποτα. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του, αν δε σε καλύπτει αυτό που προσφέρει ένα κατάστημα, πας αλλού. Θες να το πεις μποϋκοτάζ; Θες να το πεις αλλαγή προτίμησης;

Η κάθε εταιρία θέλει να ικανοποιεί τους πελάτες για να έχει κέρδος. Αν δεν την συμφέρει να κάνει κάποιο βήμα, δεν θα το κάνει.

Με το να βλέπεις το θέμα συναισθηματικά, δεν πρόκειται να αλλάξεις κάτι.

Εγώ κάνα Like δεν θα πάρω? :cry: (αστειεύομαι)

Done :D

ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΕΣ ΑΥΤΟ; Θα μας τρελάνεις, χρησιμοποιείς αυθαίρετα δεδομένα για να ανάγεις συμπεράσματα. Είσαι σίγουρος ότι ο Έλληνας δεν έχει σταματήσει να ψωνίζει όπως ψώνιζε; Πως το λες αυτό; Μιλάς για τον εαυτό σου και άλλα 5 άτομα που ξέρεις ότι ακόμα ψωνίζουν από το Amazon ή για το TheLab που μερικοί ίσως να προτιμάμε να δώσουμε 400 για κινητό αντί για να βάψουμε το σπίτι μας;

Δεν έχω σαν παράδειγμα τον εαυτό μου, αν δεις τα θέματα περί black Friday και σε διπλανά forum θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει μεγάλη συμετοχή, τώρα αν όλοι αυτοί σχολιάζουν μόνο και μόνο για να γίνετε συζήτηση δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά μαλλον όλο και κάτι θα αγόρασαν.

Με συγκινήστε με τα Like, Ty, Ty! :D

ίσως γιατί τους λομπιάσανε τα Ελληνικά μαγαζιά

επειδή παρακολουθώ τις τιμές/προσφορές των pampers πολύ περισσότερο από των ειδών τεχνολογίας (βλέπετε είναι καθημερινό έξοδο), από την στιγμή που σταμάτησαν τα δωρεάν μεταφορικά, οι προσφορές που κυκλοφορούν στα σουπερμάρκετ σε πάνες και μωρομάντηλα είναι ανταγωνιστικές του amazon (ενώ παλαιότερα δεν ήταν) και κάποιες φορές καλύτερες. δεν αποκλείεται λοιπόν τα "ελληνικά" μαγαζιά καθώς και P&G και λοιπές πολυεθνικές να είχουν βάλει το χεράκι τους, καθώς ακόμα και στο Άργος έβλεπες πάρα πολύ συχνά τα μηχανάκια της Γενικής Ταχυδρομικής και του Πόρτα Πόρτα να κυκλοφορούν με κούτες Pampers.

Δεν έχω σαν παράδειγμα τον εαυτό μου, αν δεις τα θέματα περί black Friday και σε διπλανά forum θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει μεγάλη συμετοχή, τώρα αν όλοι αυτοί σχολιάζουν μόνο και μόνο για να γίνετε συζήτηση δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά μαλλον όλο και κάτι θα αγόρασαν.

Με συγκινήστε με τα Like, Ty, Ty! :D

Για να ποστάρεις στο TheLab και στο Insomnia την άποψή σου για τα Black Friday offers του Amazon, προϋποθέτει να έχεις υπολογιστή ή/και πρόσβαση στο internet. Από την στιγμή που μιλάμε για <10% PC penetration στα Ελληνικά σπίτια, αυτό σημαίνει ότι η άποψη και η συμπεριφορά αυτών των χρηστών δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία του Ελληνικού αγοραστικού κοινού.

Και σε γενικές γραμμές απ'ότι ακούω από τους γονείς μου και απ'όσο μπορώ να δω όποτε έρχομαι στην Ελλάδα, η Ελληνική αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί αρκετά, ασχέτως με το τι λένε τα μύδια (media).

[MENTION=1002]GriGas[/MENTION]: θα ήταν απλούστερο να κόψουν τα Pampers, άσε που δεν πολυμασάνε σε τέτοια

[MENTION=14015]Havic[/MENTION]: φίλε τα μποϋκοτάζ στις περισσότερες περιπτώσεις μπάζουν από 1000 μεριές. Πού να πρωτοκάνεις, συχνότατα άδικα με στοιχεία βλακείας*, μειωμένης αποτελεσματικότητας, με κίνδυνο αντιποίνων (φαντάσου να ξεκινήσουν οι οχτροί κανένα «μην πηγαίνετε το καλοκαίρι Greece») κι ένα σωρό άλλα. Όταν έχεις λίγες σφαίρες καλό είναι να τις χρησιμοποιείς με φειδώ και περίσκεψη, εκεί όπου είναι απολύτως αναγκαίο, όχι επειδή ένα κατάστημα σε έβγαλε από το δωρεάν. Καλύτερα χωρίς πολλές φωνές να ψηφίζεις μόνος σου με το πορτοφόλι σου όταν σε ενοχλεί κάτι κι αν νομίζεις ότι έτσι θα αλλάξει.

[MENTION=129]Chosen[/MENTION]: αν τα στοιχεία της λίστας είναι ορθώς μετρημένα (από τον καιρό που είχα δει κάτι υπολογισμούς της BSA για να στηρίξουν τον τρελλό αριθμό πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα, είμαι πολύ επιφυλακτικός να δεχθώ αμάσητα νούμερα) η λίστα που έχεις είναι εξόχως διαφωτιστική. Κυρίως σε σύγκριση με κάποιες γειτονικές χώρες και το Ισραήλ π.χ.

«ή για το TheLab που μερικοί ίσως να προτιμάμε να δώσουμε 400 για κινητό αντί για να βάψουμε το σπίτι μας;»

ΟΚ δεν έχω δώσει σε συσκευή κινητού συνολικά πάνω από πενηντάρικο τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά ποιος σε πληρώνει να γράφεις τέτοια ρε συ; Τα πιάνεις απ΄τους μπογιατζήδες ή σ΄έβαλε κανείς γνωστός μου; Ουστ! :p

*Η.Π.Α. 2003, σε φόρουμ που διάβαζα συζητούν να μποϋκοτάρουν γαλλικά προϊόντα επειδή δεν τους στηρίζουν όσο θέλουν στο θέμα του Ιράκ. Πρωτομάστορες στην ιδέα κάτι εβραιοαμερικάνοι, κυκλοφορούν και μια λίστα με 20-30 γαλλικές -δήθεν- εταιρείες. Το κορυφαίο: τουλάχιστον 4-5 από αυτές είναι εβραϊκών συμφερόντων -με κάποιες μάλιστα να είναι κι από τους κορυφαίους ιστορικά υποστηρικτές του Ισραήλ- αλλά σιγά μην κάθονταν να το ψάξουν πριν πετάξουν την πιασάρικη ιδέα του μποϋκοτάζ.

Όταν πρωτοβγήκαν οι 27άρες οθόνες της Dell, κοστίζαν 1000 ευρώ σε όλη την Ευρώπη εκτός από την Ελλάδα που κάνανε 650. Είμαι υπάλληλος του κατασκευαστή και με την έκπτωση που διαθέτω + τους γνωστούς που είχα στις πωλήσεις και πάλι μου έβγαινε πιο φτηνά να την αγοράσω από Ελλάδα και να πληρώσω DHL 150 ευρώ να μου την στείλει ο LevelOne στο Δουβλίνο, 3000 χιλιόμετρα μακριά από την MSystems! Και όταν έγινε αυτό το σκηνικό, το εργοστάσιο που της έφτιαχνε ήταν 3 ώρες οδήγηση από το σπίτι μου. Το διανοήσε;

+ 1000. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Πριν δυόμισι χρόνια περίπου αγόρασα το Dell U2711 για το ατελιέ στα 700 ευρώ από το MSystems, και στην έρευνα αγοράς που έκανα για να δω από πού θα το πάρω, όπου κι αν κοιτούσα στο αγγλικό ebay το μόνιτορ κόστιζε από 900 έως 1.000 ευρώ στην Αγγλία! :o

Και θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση αυτή η διαφορά τιμής, γιατί πουθενά σε κάποιον άλλο κλάδο του hardware στα pc, η Ελλάδα δεν ήταν 35% φτηνότερη από την Αγγλία...

Δυστυχώς αν σε εκνευρίζει η πραγματικότητα, you're gonna have a bad time (Copyright SouthPark).

Είμαστε μικρή αγορά και αυτό δε μας δίνει την δυνατότητα να αλλάξουμε την ροή των πραγμάτων.

Η Ελλάδα ήταν για κάποιο διάστημα "Dell Direct" χώρα, που σημαίνει ότι είχαμε τοπική υποστήριξη, πλήρη γκάμα διαθέσιμων προϊόντων κλπ όσον αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Dell.

Μετά από μερικά χρόνια, πέσαμε σε κατάσταση "Emerging market", με τις σχετικές συνέπειες (μόνο fixed μοντέλα, πωλήσεις μόνο μέσω resellers, υποστήριξη από 3rd party εταιρίες κλπ).

Η Ιρλανδία με πληθυσμό σχεδόν 1/3 από της Ελλάδας, είχε ανέκαθεν 30-40 πελάτες επιπέδου Platinum, ενώ η Ελλάδα δεν ξεπέρασε ποτέ τους κλασικούς 4-5 (ΟΤΕ, 2 τράπεζες κι ένα καζίνο). Και αυτός είναι ο λόγος που η Dell απέσυρε ένα 60% από τις απευθείας διεργασίες της στην Ελλάδα.

Και για να μιλήσουμε λίγο και με απτά δεδομένα: personal computers per capita. Ή αλλιώς, στους 100 πολίτες μιας χώρας, πόσοι έχουν προσωπικό υπολογιστή. Αν και οι τελευταίες καταμετρήσεις είναι από το 2008, η εικόνα είναι αρκετά κατατοπιστική.

Στη λίστα αυτή, είμαστε στην θέση 88 με 9.37349 προσωπικούς υπολογιστές ανά 100 κατοίκους.

Αυτό δεν το γράφω γιατί έχει κάποια σχέση με τα κομμένα δωρεάν μεταφορικά, αλλά για να σου δείξω την Αχίλλειο πτέρνα της πρότασης να κάνουμε μποϋκοτάζ. Για ένα πετυχημένο μποϋκοτάζ, πρέπει να έχεις κάτι προς διαπραγμάτευση.

Στην περίπτωσή μας, μιλάμε βέβαια για εκβιασμό "δεν ξαναγοράζουμε από σας άμα δε μας φέρετε πίσω το FSSD". Για να πιάσει κάτι τέτοιο, πρέπει η αγοραστική δύναμη της χώρας να είναι αρκετά μεγάλη έτσι ώστε ένα πιθανό μποϋκοτάζ να ταρακουνήσει τα νούμερα του μαγαζιού και να τους κάνει να επανεκτιμήσουν την απόφαση.

Δυστυχώς, η αγοραστική δύναμη της Ελλάδας πέφτει συνέχεια, ενώ όπως καταλαβαίνεις δεν ήταν ποτέ και ιδιαίτερα υψηλή. Μπορεί να έχουμε την εντύπωση ότι μπορούμε να διαπραγματευόμαστε όπως και το Βέλγιο ή η Αυστρία, αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι ίσως να είμαστε ανάμεσα στην Βενεζουέλα και το Βιετνάμ (όπως είναι η κατάσταση τους Η/Υ, για παράδειγμα)

Δες παραπάνω. Το μποϋκοτάζ δουλεύει όταν έχεις δυνατό χαρτί στα χέρια σου. Όταν η αγοραστική δύναμη της χώρας είναι ισοδύναμη με μια πόλη από τις 75 μιας άλλης χώρας, δεν είναι ίδια τα δεδομένα.

Η Dell παρέχει 4ωρη απόκριση στο 90% του UK. Στο υπόλοιπο 10% παρέχει μόνο NBD (Next Business Day). Γιατί γίνεται αυτό, ξέρεις; Γιατί είναι κάποιες περιοχές που δεν υπάρχει αρκετή πελατεία για να δικαιολογήσει ολόκληρο infrastructure με couriers, αποθήκες και τις υπόλοιπες λογιστικές απαιτήσεις για να λειτουργήσει 4ωρη απόκριση.

Αν κάνουν μποϋκοτάζ οι όποιοι πελάτες σ'αυτές τις περιοχές, τι θα αλλάξει, ξέρεις; Να σου πω εγώ: τίποτα. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του, αν δε σε καλύπτει αυτό που προσφέρει ένα κατάστημα, πας αλλού. Θες να το πεις μποϋκοτάζ; Θες να το πεις αλλαγή προτίμησης;

Η κάθε εταιρία θέλει να ικανοποιεί τους πελάτες για να έχει κέρδος. Αν δεν την συμφέρει να κάνει κάποιο βήμα, δεν θα το κάνει.

Με το να βλέπεις το θέμα συναισθηματικά, δεν πρόκειται να αλλάξεις κάτι.

Done :D

Aν και γενικα συμφωνω τις περισσοτερες φορες με τον τροπο σκεψης σου,να δωσω ενα αντιπαραδειγμα στο παραπανω σκεπτικο με μια εταιρια

Porsche λοιπον και γνωστο ποσα Cayenne εχουν πωληθει Ελλαδα και αναλογικα με το πληθυσμο μας ως χωρα και αναλογικα σε παγκοσμιο επιπεδο.Νομιζω ειχαμε φτασει σε 2η θεση παγκοσμιως ανα πληθυσμο μετα απο εμιρατα.

Aν μου πεις Sports Car εταιρια περιορισμενο κοινο παρε την Mercedez πριν 13 χρονια με το αθλιο τοτε C class που θαφτηκε σε ολη την ευρωπη και μοσχοπουλησε μονο Ελλαδα οπως και δεχτηκε και απο το αντιστοιχο τυπο μονο εδω καλες κριτικες λογω fanboy σμου.

Ειδες καμια διαφορα ως προς την αντιμετωπιση στο ελληνικο κοινο η γενικα να μας υπολογιζουν?

Tι θελω να πω οτι η "ρετσινια" που λεμε μερικες φορες περναει και σε εταιρικο επιπεδο γιατι ανθρωποι ειναι αυτοι που παιρνουν τις αποφασεις οπως και η "ευνοια" against the number.Αλλιως τις αποφασεις θα τις επαιρναν "προγραμματα" και υπολογιστες και οχι ομαδες ανθρωπων μετα απο meetings και αναλυσεις.

Και για να μην τα παιρνουμε ολα αρνητικα αυτος ηταν και ο λογος που μπηκαμε στην ευρωπαικη ενωση εξ αρχης πιστευω και οχι οι πολιτικο -οικονομικες αναλυσεις της εν δυναμει αναπτυξης της χωρας μας.

• 4 months later...
10 μήνες μετά...

Που είναι ρε παλικάρια η νέα αποθήκη στα Βαλκάνια και οι δωρεάν αποστολές προς τις χώρες που κόπηκε;

Μάλλον κάποιοι ήταν πολύ αισιόδοξοι τότε... :p

μπορεί! Μπορεί και να είχα λάθος πηγή :/

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.