funfix Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2013 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2013 Καλησπέρα σε όλους και όλες.Άρχισε το καλοκαιράκι και το σύστημα μου άρχισε να βογκάει όχι ότι τον χειμώνα ήταν στα καλύτερα του.Λοιπόν κόσμε έχω έναν FX6300 σε μια MSI-990FX GD65 με μια GAIA SD1283 Από κάρτα μια 7750 και ένα μαχόμενο Enermax Noisetaker EG701AX-VE 600W.Όλα αυτά σε ένα Thermaltake V3 Black Edition Case με 2 fan 120 NILOX CASE FAN 120MM SLEAVE BEARING 001 - -Σε πρώτη φάση λέω να αλλάξω PSU/Ψυχτρα (όχι νερό) και μετά fan / κουτί και ίσως μια ARCTIC COOLING ACCELERO S1 PLUS - -.Δεν έχω κάτι άλλο που με ενοχλεί στο σύστημα.Ανεκτό σύστημα που είχα είχε Chieftec GPS-500AB 500W Netzteil grau (item no. 90270231) - Power Supplies - computeruniverse άρα κρατάω τα 26db για ταβάνι που θέλω να κρατήσω και στα άλλα κομμάτια.Η ψυχτρα δούλευε άψογα με ATHLON X3 455 όπως και SHARKOON SILENT 80MM CASE FAN - - σε απλό κουτάκι. ΨΑΧΝΩ :1)PSU < 26db 2)CPU COOLER < 30db3)VGA < μάλλον fanless4)FANS 2 X120 είναι αρκετά για ροή μπροστά πάνω ? στα 15db είμαι χαρούμενος το ένα με φίλτρο όμως.Ευχαριστώ για την ανάγνωση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppkstat Ιούνιος 9, 2013 #2 Κοινοποίηση Ιούνιος 9, 2013 Δώσε όμως και ένα budget γιατί είναι και αυτό βασικό.1) Τα db ratings να τα βλέπεις μόνο ενδεικτικά και πολύ συντηρητικά. Το πρώτο πρόβλημα είναι οτι συνήθως περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες μόνο όταν γίνονται απευθείας συγκρίσεις απο το ίδιο setup και tester. Υπάρχουν διάφορα μεθοδολογικά προβλήματα και πολύ συχνά κάποιοι επωφελούνται απο αυτό. Το δεύτερο πρόβλημα είναι οτι το db rating αναφέρεται μόνο στην ένταση του ήχου και οχι σε άλλα χαρακτηριστικά. Έτσι ένας ήχος στα 32db μπορεί να είναι λιγότερο ενοχλητικός από έναν στα 28 επειδή έχουν διαφορετικά συχνοτικά χαρακτηριστικά κτλπ. 2) Ο θόρυβος κυρίως εστιάζεται σε cpu/case/vga. Εφόσον εσύ αφαίρεσες τον θόρυβο απο την vga έμειναν τα άλλα 2. Για cpu κοίτα την Noctua ΝΗ U14S. Για case fans υπάρχουν πολλές επιλογές και γενικά χρησιμοποίησε όσους λιγότερους και αργούς σε παίρνει. Επιλογές υπάρχουν πολλές πχ Noiseblocker M12-S2 κτλπ.Αν φροντίσεις αυτά, το psu δύσκολα να σου δημιουργήσει πρόβλημα, φτάνει να είναι κάτι καλό φυσικά. Πολλά τρέχουν και fanless σε χαμηλά loads. Link to comment Share on other sites More sharing options...
E.F. Ιούνιος 9, 2013 #3 Κοινοποίηση Ιούνιος 9, 2013 Βασικά, όπως είπε και ο προλαλήσαντας τα dB είναι πολύ σχετικά, αλλά και ο τρόπος μέτρησης διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή, γι'αυτό όταν ψωνίζεις απλά....τα αγνοείς. Έχουμε φτάσει να λένε μερικοί κατασκευαστές πως έχουν ανεμιστήρα 2000 στροφών με 14 dB(Α) και το test report έγραφε στις συνθήκες "εν κατά προσέγγιση κενό". Οι Nilox που έχεις ας πούμε λένε 12.8 dB(A), που ούτε στα 5 μέτρα δεν φτάνουν τόσο. Η στάθμη θορύβου σε ένα απόλυτα ήσυχο τυπικό δωμάτιο το βράδυ είναι ~20 dB(A).Το τροφοδοτικό σου δεν θα σου έπρεπε να κάνει θόρυβο, οπότε άσε το τελευταίο. Η 7750 θα έπρεπε επίσης να είναι αθόρυβη.Πιο εφικτό μου φαίνεται οικονομικά να ξηλώσεις τους ανεμιστήρες του case σου παρά έναν 120άρι (ΔΕΝ χρειάζεσαι περισσότερους ή, για ακρίβεια, κανέναν δεν χρειάζεσαι με το σύστημά σου) και να βάλεις για αρχή μία τιτανοτεράστια ψύκτρα στον επεξεργαστή, όπως μία Noctua NH-D14, με τους ανεμιστήρες στην χαμηλότερη ταχύτητα. Αν μετά από αυτό συνεχίζει να ακούγεται κάτι, πας παραμετρικά να βρεις τι είναι αυτό που ακούγεται και το αλλάζεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
funfix Ιούνιος 9, 2013 Author #4 Κοινοποίηση Ιούνιος 9, 2013 ακόμα δεν έχω βγάλει τα watt που θέλω το ενερμαξ έχει καλό Efficiency για τα χρόνια του λογικά ένα 550 80+ θα είναι μια χαρά.To budget ταβάνι στα 120. Βγάζω την ARCTIC COOLING ACCELERO S1 PLUS 25euro και παιζω με τα με τα άλλα. Μια άλλη σκέψη είναι να αλλάξω και φαν στην γκεα διότι σε 455 ήταν υπέροχη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
E.F. Ιούνιος 9, 2013 #5 Κοινοποίηση Ιούνιος 9, 2013 ακόμα δεν έχω βγάλει τα watt που θέλω το ενερμαξ έχει καλό Efficiency για τα χρόνια του λογικά ένα 550 80+ θα είναι μια χαρά.To budget ταβάνι στα 120. Βγάζω την ARCTIC COOLING ACCELERO S1 PLUS 25euro και παιζω με τα με τα άλλα. Μια άλλη σκέψη είναι να αλλάξω και φαν στην γκεα διότι σε 455 ήταν υπέροχη.Ούτε 200W δεν πιάνει το σύστημα που περιγράφεις, ένα καλό 400άρι αρκεί. Οτιδήποτε μεγαλύτερο κάνει ζημιά αντί καλό. Το efficiency δεν έχει καμία σχέση με τα watt που χρειάζεσαι ή με αυτά που θα βγάλει το τροφοδοτικό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
funfix Ιούνιος 9, 2013 Author #6 Κοινοποίηση Ιούνιος 9, 2013 Είχα στο μυαλό μου αυτό Enermax Noisetaker EG701AX-VE SFMA 2.0: 600 Watts! | silentpcreview.com οτι οταν το hardaware τραβαει πχ 160watt καις 200watt κτλ.Δεν πάει έτσι ?Anyway στα watt θα τα χαλάσουμε..... απλά να έχω αέρα για overclock και 200watt vga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
E.F. Ιούνιος 9, 2013 #7 Κοινοποίηση Ιούνιος 9, 2013 Είχα στο μυαλό μου αυτό Enermax Noisetaker EG701AX-VE SFMA 2.0: 600 Watts! | silentpcreview.com οτι οταν το hardaware τραβαει πχ 160watt καις 200watt κτλ.Δεν πάει έτσι ?Anyway στα watt θα τα χαλάσουμε..... απλά να έχω αέρα overclock και 200watt vga.Κάπως έτσι. Αλλά 160W τραβάει από την ονομαστική ισχύ του τροφοδοτικού, τα 200 τα τραβάει από την πρίζα. Εσένα όταν διαλέγεις τροφοδοτικό τα 160 σε νοιάζουν.Εδώ θέλεις να κάνεις την δική σου αθόρυβη, 200W κάρτα γραφικών θα βάλεις; Εκτός του ότι κοστίζουν πιο πολύ από όλο το σύστημά σου μαζί, αυτές κάνουν σαν ελικόπτερα. Κι πάλι ένα 400άρι πολύ σου είναι...Ο "αέρας" δυστυχώς σου κάνει κακό. Σε πολύ χαμηλό φορτίο τα τροφοδοτικά αποδίδουν πολύ χειρότερα και σίγουρα όχι όσο λένε στο κουτί. Η οριοθέτηση προδιαγραφών ξεκινά στο 20% της ονομαστικής ισχύος και όλα είναι σχεδιασμένα να αποδίδουν το μάξιμουμ σε 50% φορτίο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
funfix Ιούνιος 9, 2013 Author #8 Κοινοποίηση Ιούνιος 9, 2013 Fanless PSU μπορείτε να μου προτείνετε ?Υ.Γ.Το τελευταίο τροφοδοτικό που αγόρασα ήταν το 2008 βασικά πήρα 3 τα μέτρησα με watt μετρό σε ίδιο σύστημα και κράτησα τα 2 ποιο πάνω.Υ.Γ 2 Βρήκα αυτό αλλά τσούζει λίγο http://www.e-shop.gr/product?id=PER.640390 Link to comment Share on other sites More sharing options...
E.F. Ιούνιος 9, 2013 #9 Κοινοποίηση Ιούνιος 9, 2013 Fanless θα στο κοπανήσουν χρυσό. Δεν το χρειάζεσαι κιόλας. Βασικά άσε το τροφοδοτικό στην άκρη. Βγάλε τα fan όπως σου είπα παραπάνω και άλλαξε ψύκτρα επεξεργαστή. Μετά βλέπεις αν χρειάζεται κάτι άλλο αλλαγή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
funfix Ιούνιος 9, 2013 Author #10 Κοινοποίηση Ιούνιος 9, 2013 Ο Θόρυβος μου πάει PSU>CPU>VGA>CASE FANS δοκιμασμένο με την τεχνική των μολυβιών (παίρνουμε μολύβια και σταματάμε ένα ένα τα φανακια από το pc) Link to comment Share on other sites More sharing options...
funfix Ιούνιος 9, 2013 Author #11 Κοινοποίηση Ιούνιος 9, 2013 Fanless θα στο κοπανήσουν χρυσό. Δεν το χρειάζεσαι κιόλας. Βασικά άσε το τροφοδοτικό στην άκρη. Βγάλε τα fan όπως σου είπα παραπάνω και άλλαξε ψύκτρα επεξεργαστή. Μετά βλέπεις αν χρειάζεται κάτι άλλο αλλαγή.αντί για νέα ψυχτρα μπορώ να αλλάξω μόνο φαν και εάν ναι τι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppkstat Ιούνιος 9, 2013 #12 Κοινοποίηση Ιούνιος 9, 2013 Ο Θόρυβος μου πάει PSU>CPU>VGA>CASE FANS δοκιμασμένο με την τεχνική των μολυβιών (παίρνουμε μολύβια και σταματάμε ένα ένα τα φανακια από το pc) Κοίτα αν είναι όντως έτσι ή το τροφοδοτικό έχει πρόβλημα ή τα υπόλοιπα τρέχουν πολύ χαμηλά. Βασικά, ακόμα και χωρίς πρόβλημα το τροφοδοτικό που έχεις, αν είναι αυτό που έχω καταλάβει έχει 2 ανεμιστήρες και μάλιστα 80 και 92 mm που δεν είναι οτι καλύτερο για θόρυβο. Ήταν δηλαδή, πριν πολλά χρόνια. Τα σύγχρονα καλά τροφοδοτικά έχουν μεγαλύτερους ανεμιστήρες, παράγουν λιγότερο θόρυβο και σε μερικά στα χαμηλά φορτία ο ανεμιστήρας δεν τρέχει καν. Το 'τσούξιμο' δεν θα το γλυτώσεις βέβαια. Επίσης αν θέλεις να σταματήσεις έναν ανεμιστήρα άσε τα μολύβια στην άκρη και πίεσε το κέντρο του μέχρι να σταματήσει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Ιούνιος 9, 2013 #13 Κοινοποίηση Ιούνιος 9, 2013 Το μονο fanless στα Watt που θα δουλευεις ειναι το μικρο seasonic platinum.[ame=http://www.amazon.co.uk/Seasonic-X-460FL-460W-Fanless-Case/dp/B0040N31C2/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1370820047&sr=8-4&keywords=seasonic+platinum]Seasonic X-460FL 460W ATX Fanless Case: Amazon.co.uk: Computers & Accessories[/ame] Link to comment Share on other sites More sharing options...
E.F. Ιούνιος 9, 2013 #14 Κοινοποίηση Ιούνιος 9, 2013 Ο Θόρυβος μου πάει PSU>CPU>VGA>CASE FANS δοκιμασμένο με την τεχνική των μολυβιών (παίρνουμε μολύβια και σταματάμε ένα ένα τα φανακια από το pc) Περίεργο, αλλά ΟΚ. Άλλαξε το τροφοδοτικό τότε με ένα καλό 400-500W και βάλε στο BIOS να κόψει η ταχύτητα του ανεμιστήρα της CPU. Αν δεν έχεις τέτοια επιλογή, καλύτερα πάρε μία μεγαλύτερη ψύκτρα γιατί δεν ξέρω κατά πόσο η δική σου θα κρατήσει τον FX με αργό ανεμιστήρα. Δεν χρειάζεσαι fanless τροφοδοτικό, ούτε καν τα 80Plus Bronze δεν κάνουν σημαντικό θόρυβο πλέον, πόσο μάλλον τα 80Plus Gold που δεν ακούγονται καν, ούτε φορτωμένα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
funfix Ιούνιος 10, 2013 Author #15 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2013 Μπορώ να αλλάξω τα fan από το τροφοδοτικό μου και της ψυχτρας με κάτι ποιο ήσυχο ? Τα φανς ειναι 80 και 92 Enermax Noisetaker II (Rev. 2.2): A New Rev of an Old Fave | silentpcreview.com ίσως και της ψυχτρας 120 XIGMATEK - PRODUCT ?Αυτό το μωρό που μπορώ να το βρω http://zalman.com/global/product/Product_Read.php?Idx=782? Link to comment Share on other sites More sharing options...
E.F. Ιούνιος 10, 2013 #16 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2013 Του τροφοδοτικού όχι. Της ψύκτρας μπορείς να την ελένξεις την ταχύτητα κι από την μητρική σου. Αν δεν κατεβαίνει άλλο, όχι, δεν βάζεις πιο αργό ανεμιστήρα.Τα "μωρά" συνήθως κοστίζουν πολύ περισσότερο απ'ότι αξίζουν. Γενικότερα.[ame=http://www.amazon.de/Zalman-FX100/dp/B00BPND2ZG/ref=sr_1_3?s=computers&ie=UTF8&qid=1370906837&sr=1-3&keywords=zalman+fx100]Zalman FX100: Amazon.de: Computer & Zubeh[/ame] Link to comment Share on other sites More sharing options...
funfix Ιούνιος 11, 2013 Author #17 Κοινοποίηση Ιούνιος 11, 2013 Του τροφοδοτικού όχι. Της ψύκτρας μπορείς να την ελένξεις την ταχύτητα κι από την μητρική σου. Αν δεν κατεβαίνει άλλο, όχι, δεν βάζεις πιο αργό ανεμιστήρα.Τα "μωρά" συνήθως κοστίζουν πολύ περισσότερο απ'ότι αξίζουν. Γενικότερα.Zalman FX100: Amazon.de: Computer & ZubehBoth fans can be easily removed thanks to detachable fan headers?3PIN και 2PIN!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
E.F. Ιούνιος 11, 2013 #18 Κοινοποίηση Ιούνιος 11, 2013 Both fans can be easily removed thanks to detachable fan headers?3PIN και 2PIN!!!Ναι, όπως και σε όλα τα τροφοδοτικά. Και θα βάλεις ανεμιστήρες πολύ χαμηλότερης απόδοσης ή που να μην μπορούν καν να οδηγηθούν από το τροφοδοτικό, ρισκάροντας να σκάσει σε 2-3 ώρες λειτουργίας. ΔΕΝ πειράζουμε τέτοια πράγματα, ειδικά όταν δεν γνωρίζουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppkstat Ιούνιος 11, 2013 #19 Κοινοποίηση Ιούνιος 11, 2013 'Άλλαξε τροφοδοτικό και λύσε το πρόβλημα σου. Νομίζω καιρός είναι, τα έχει βγάλει τα λεφτά του αρκετά νομίζω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
funfix Ιούνιος 16, 2013 Author #20 Κοινοποίηση Ιούνιος 16, 2013 έπεσε πολύ δουλειά τελευταία οπότε ώρα για να ξοδευόμαστε....!!Μάζεψα τις επιλογές για τροφοδοτικό XILENCE 420W RED WING SERIES PSU - - , THERMALTAKE W0391RE MUNICH 430W - - , CORSAIR CMPSU-430CX BUILDER SERIES 430W - - , BE QUIET! PURE POWER 80PLUS MODULAR L8-430W - -βέβαια αυτό μου άρεσε ποιο πολύ COOLERMASTER RS420-SPM2E3-EU SILENT PRO M2 420W - - Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.