Jump to content

Προτασεις για βελτιωση (μειωση) καταναλωσης ρευματος

icy20

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Χαιρετω. Τα τελευταια χρονια εχω ενα cube pc, το οποιο χρησιμοποιω για πολλα πραγματα (browsing, file management, downloading, dvd burning).

Το pc αυτο αυτη τη στιγμη εχει τα εξης πραγματα (ισως ειμαι υπερβολικος σε καποια αλλα ετσι το εχω)

i3 ivy bridge

8gb RAM

SSD 128+ 2TB WD Red HDD

PSU 550W καλο αλλα δεν θυμαμαι τωρα επακριβως ποιο εχω...

DVD-RW

Το pc αυτο σχεδον δεν κλεινει ποτε (εχω νυχτερινο ρευμα)

Με εβαλε ενας φιλος σε σκεψεις για να μειωσω τη ΔΕΗ που πληρωνω. Σκεφτηκα microserver HP αλλα δεν βολευει για 2 λογους :

Δεν εχει ηχο και επισης το pc αυτο το εχω σε HDMI KVM switch μεσω του οποιου μοιραζομαι την οθονη με το Gaming PC που εχω ακριβως διπλα οποτε χρειαζεται να παιξω.

Εχετε κατι να προτεινετε?

Ευχαριστω...

Τι δουλειά κάνει το PC τις ώρες που δεν το χρησιμοποιείς; Αν το έχεις για κατεβαστήρι, μήπως βολευτείς με ένα nas ή κανά εξωτερικό δίσκο με lan?

Υπολόγισε όμως το όφελος σου επί της ουσίας, αν είναι να κάνεις μία επένδυση 300 ευρώ για παράδειγμα για να γλιτώσεις 100 το χρόνο να το ξέρεις τουλάχιστον

Ανεβαζω συνεχεια και επισης τραβαω αρχεια απομακρυσμενα σε διαφορες φασεις της μερας...

Τα αρχεία που τραβάς αν είναι συγκεκριμένα ρίχτα σε ένα dropbox ή drive.

Το ανέβασμα που λες, είναι torrentάκι; Κάνεις δουλειά σου με ένα σωρό συσκευές πάντως που δέχονται δίσκο και webmanage, τα περισσότερα έχουν και torrent client.

Μέχρι στιγμής ένα NAS σε καλύπτει. Εφόσον υπάρχει ήδη ο δίσκος τότε μιλάμε για 75-100€ επένδυση και εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ρεύματος.

Ναι για torrent λεω. Εχει καποιος καποια συγκεκριμενη προταση που να δουλευει σωστα και χωρις προβληματα?

Τα περισσότερα NAS δεν έχουν πρόβλημα. Μια κλάση πάνω είναι τα Synology και τα qnap αλλά κάπως αρμυρά σε τιμή. Εγώ είμαι με ένα Zyxel NSA310. Δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο το torrent που έχει αλλά δουλεύει. Κάποιες φορές πιάνει χειρότερες ταχύτητες σε download από ότι απευθείας από το PC αλλά δεν με πολυενδιαφέρει αφού είναι ανοιχτό 24/7. Επίσης αν έχεις διάθεση αν αφήσεις μόνιμα κουμπωμένο πάνω σε μια από τις 2 USB υποδοχές ένα USB memory stick μπορείς να το κάνεις να φορτώνει συγκεκριμένο client κατά την εκκίνηση για τα torrent (linux based). Επίσης μπορείς να συνδέσεις USB εκτυπωτή και να γίνει δικτυακός, εξωτερικό δίσκο και να γίνει επίσης δικτυακός (read only όμως) και έχει και e-sata που μπορεί να συνδεθεί πάλι δίσκος μόνο για ανάγνωση ή για να πάρεις backup τα περιεχόμενα του βασικού δίσκου. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι το καλοκαίρι ανεβάζει λίγο θερμοκρασίες και το fan κάνει λίγο θόρυβο μιας και είναι μια σταλιά. Αλλά αυτό είναι κοινό πρόβλημα σε αρκετά NAS αν δεν ανέβεις σε budget.

Ναι για torrent λεω. Εχει καποιος καποια συγκεκριμενη προταση που να δουλευει σωστα και χωρις προβληματα?

Τσέκαρε και στο review section του φόρουμ. Έχουν γίνει παρουσιάσεις σε αρκετά nas.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk HD

Δεν αξίζει κατ εμέ να μπεις σ αυτή τη διαδικασία για να δεις διαφορά σε καμια ...10ετια

και αν. Μην κοιτάς το tdp, ούτε τα μισά δεν καίει απ αυτό ο επεξεργαστής σου με τη

χρήση που λες.

Δεν αξίζει κατ εμέ να μπεις σ αυτή τη διαδικασία για να δεις διαφορά σε καμια ...10ετια

και αν. Μην κοιτάς το tdp, ούτε τα μισά δεν καίει απ αυτό ο επεξεργαστής σου με τη

χρήση που λες.

Η μητρική και τα υπόλοιπα καίνε ή μπα;

Η μητρική και τα υπόλοιπα καίνε ή μπα;

και 2 watt η μητρική και 1 οι μνήμες και 1.5 ο ssd και 5 ο red και 20% τουλάχιστον η διαφορά μπρίζας-τροφοδοτικού.

Πάνω από 30watt δεν θα κάψει ο i3 κάνοντας αυτές τις δουλειές. Πόσα τα βγάζεις όλα μαζί; 40; Άντε να πούμε 60.

Μια λάμπα για τους κλέφτες αναμμένη 40αρα δεν αφήνει κανείς; Ας μη γινόμαστε υπερβολικοί εκεί που δεν υπάρχει λόγος.

Ας πούμε 50, αν και αν δεν μπει μετρητής στη πρίζα να δεις ακριβώς σε διάφορες ώρες της ημέρας δεν ξέρεις.

50W * 24ώρες = 1,2kWh την ημέρα * 365 μέρες = 438 kWh * 0.13647 (τελική τιμή kWh για κατανάλωση 4μήνου 1600kWh) = 59.77€ το χρόνο.

60€ το χρόνο δεν είναι αστείο ποσό και όπως είπα εξ αρχής, κοιτάζει το μέγεθος της κατανάλωσης και αποφασίζει αν αξίζει ή όχι βάσει του πορτοφολιού του.

Btw, δεν αφήνω λάμπα για κλέφτη. Κι αν άφηνα, δεν θα έκαιγε 40w, αλλά 5w.

Μάλιστα δλδ θα κάνει απόσβεση της νέας αγοράς σε 3 χρόνια και μετά τα 3 χρόνια θα

κερδίζει 30 ευρώ το χρόνο ας πούμε. Ωραιότατα. Ντάξει μπορεί να σκεφτεί να βάλει

και φωτοβολταϊκά μόνο για το κατεβαστήρι :)

:giveup:

Αδερφέ, αν θέλεις να συζητήσουμε κάτι κάνε το. Αν σου τελειώνουν τα επιχειρήματα σε παρακαλώ, ασ'το.

Να μου trollάρεις τα επιχειρήματα με υπερβολές και άσχετα δεν έχει νόημα. Όπως έχω πει πολλάκις, αλλά προφανώς επιλέγεις να το παραβλέπεις, τα στοιχεία είναι εδώ, ο ίδιος θα τα ζυγίσει και θα αποφασίσει.

Αδερφέ, αν θέλεις να συζητήσουμε κάτι κάνε το. Αν σου τελειώνουν τα επιχειρήματα σε παρακαλώ, ασ'το.

Να μου trollάρεις τα επιχειρήματα με υπερβολές και άσχετα δεν έχει νόημα. Όπως έχω πει πολλάκις, αλλά προφανώς επιλέγεις να το παραβλέπεις, τα στοιχεία είναι εδώ, ο ίδιος θα τα ζυγίσει και θα αποφασίσει.

Αυτό είναι και το μόνο στο οποίο θα συμφωνήσω. Τα υπόλοιπα επιστρέφονται. Όποιος εκνευρίζεται και μάλιστα χωρίς λόγο δεν έχει επιχειρήματα.

Δεν εκνευρίστηκα ωστόσο, απέχουμε πάρα πολύ από αυτό. Το trollάρισμα συνεχίζεται λοιπόν. :)

'Αντε ένα τελευταίο ποστ για να μη μένουν λάθος εντυπώσεις.

-Ο TS έχει ένα σύστημα αντικειμενικά πολύ μικρής κατανάλωσης το οποίο ταυτόχρονα

είναι και ικανό για πολύ βαρύτερες εργασίες από αυτές που του αναθέτει.

-Είναι πιθανόν ο TS να μη γνωρίζει ότι το σύστημά του καταναλώνει ελάχιστα πιαθανώς

συνδέοντας την κατανάλωση με το κόστος κτήσης του συστήματος που δεν είναι

αμελητέο.

-Αν όντως γνωρίζει ότι καίει ελάχιστα και θέλει να μειώσει περαιτέρω την κατανάλωση

τότε όντως υπάρχουν λιγότερο ενεργοβόρες λύσεις.

-Επειδή όμως δεν έχει ήδη κάποια τέτοια λύση στα χέρια του, λογικό είναι να γίνει

μια στάθμιση κόστους-οφέλους όπου πέρα από την απλοϊκή λογική της τιμής της

κιλοβατώρας θα συνυπολογιστεί και η "δύναμη" του συστήματος (σε περίπτωση που

χρειαστεί), ο κόπος να το ξανασετάρει από το μηδέν κτλ κτλ.

Όντως όλα αυτά μπορεί να μην είναι κατανοητά εξαρχής αλλά απ αυτό μέχρι να

φτάνουμε να χαρακτηρίζουμε οποιοδήποτε αντίθετης γνώμης ποστ "τρολάρισμα"

υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αυτά ισχύουν για όλους τους χρήστες που θέλουν να μιλάνε

σοβαρά. Για έναν διαχειριστή ισχύουν δύο φορές.

Και η πρόταση μου προς τον ΤS:

Αν το τροφοδοτικό σου είναι κάποιο no-name, αντικατέστησέ το με κάποιο επώνυμο υψηλού efficiency.

Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο, ένα 300αρι φτάνει και περισσεύει. Θα κερδίσεις αρκετά απο κει και θα εξασφαλίσεις

και τη μακροζωία του συστήματος.

Η κατανάλωση σε NAS με red μέσα είναι αστεία. Η απόσβεση είναι άλλο θέμα αλλά πιστεύω ότι ένα NAS είναι πάντα χρήσιμο. Είτε για DLNA είτε για να κρατάει backup από το κεντρικό PC, είτε για να δίνει πρόσβαση σε κάποια αρχεία σε τοπικό δίκτυο και πολλά άλλα και όλα δουλεύουν out of the box. Δεν χρειάζεται να περάσει λειτουργικό, να ασχοληθεί με drivers, να ορίσει ρυθμίσεις και να κάνει updates όπως σε οποιοδήποτε υπολογιστή.

Όσο για την λάμπα για τους κλέφτες η δική μου είναι LED με κατανάλωση 3W και απόδοση όσο μια συμβατική 60άρα. Θα κάνει απόσβεσή; Σειρά μου να trollάρω. Όπως μας πάει Game-ΙΟ-ντας η ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες μάλλον θα κάνει.

EDIT:

Και η πρόταση μου προς τον ΤS:

Αν το τροφοδοτικό σου είναι κάποιο no-name, αντικατέστησέ το με κάποιο επώνυμο υψηλού efficiency.

Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο, ένα 300αρι φτάνει και περισσεύει. Θα κερδίσεις αρκετά απο κει και θα εξασφαλίσεις

και τη μακροζωία του συστήματος.

Αυτό που προτείνεις είναι πεταμένα λεφτά. Σε πολύ χαμηλό load το efficiency οποιοδήποτε τροφοδοτικού πάει περίπατο ενώ το κόστος για επώνυμο τροφοδοτικό χαλαρά ανταγωνίζεται μια φθηνή λύση NAS που κατ εμένα είναι πολύ πιο χρήσιμη in the long run. Αν κατέβεις πολύ χαμηλά σε watts τότε υπάρχει κίνδυνος αν στιγμιαία το σύστημα σου βρεθεί σε full load και ρουφήξει ρεύμα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.