adpanos Δημοσιεύτηκε Μάϊος 20, 2013 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Μάϊος 20, 2013 Παιδιά έκανα τράμπα τα parts στο νέο μου κουτί CM STRYKER και μετά από μια ώρα χρήσης ακούω ένα τσαφ από το τροφοδοτικό και μου ρίχνει το ρελέ του σπιτιού ...Αλλάζω τροφοδοτικό με ένα THERMALTAKE που περίσσευε 750Watt και το σύστημα είναι κομπλέ !Ανοιξα το τροφοδοτικό και το καθάρισα, μάκα γεμάτο μέσα, το έβαλα να το δοκιμάσω σε ένα παλιό P4 και με σκληρούς κάρτες με 6-pin τροφοδοσία και δείχνει να δουλεύει μια χαρά !Να το εμπιστευτώ και να το ξαναβάλω επάνω ή να αφήσω το thermaltake επάνω ?Μέσα στο τροφοδοτικό δεν είδα κάτι καμένο ή αρπαγμένο. Ολα φαίνονται κομπλέ . Ίσως κάποια διαρροή από την σκόνη να το προκάλεσε, ποιος ξέρει ... Καμιά γνώμη ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seafalco Μάϊος 20, 2013 #2 Κοινοποίηση Μάϊος 20, 2013 Καλησπέρα! Έτσι όπως το περιγράφεις υποθέτω ότι λειτούργησε το ρελέ προστασίας από διαρροή του πίνακα του σπιτιού. Με βάση την εικόνα που βρήκες ανοίγοντας το τροφοδοτικό (σκόνη , μάκα κλπ) τα ενδεχόμενα είναι αρκετά: 1. Κάπου στο τμήμα του πρωτεύοντος (όπου υπάρχουν τάσεις μέχρι 400 V) μπορεί να δημιουργήθηκε επιφανειακή διαρροή, η οποία έριξε το ρελέ. {εδώ βέβαια το "τσαφ" που άκουσες δεν πολύ-κολλάει} 2. Από την αυξημένη θερμοκρασία που επικρατούσε μπορεί κάποιο εξάρτημα να έπαθε ζημιά! Με βάση όμως το γεγονός ότι μετά από το τσαφ το PSU δουλεύει, αυτό μας οδηγεί σε κάποιον πυκνωτή του κυκλώματος εισόδου (αυτούς τους μεγάλους) Και μπορεί το τσαφ που άκουσες να ήταν η εκτόνωση των αερίων του πυκνωτή ο οποίος μάλλον είχε "βράσει" (αυτό συνήθως συνοδεύεται και με καπνό!) Όμως αν υπάρχει αρκετη βρόμα μπορεί η εκτόνωση να δημιουργησε εξωτερική διαρροή , η οποία ήταν τελικά αυτή που έριξε το ρελέ. {Οι πυκνωτές αυτοί λόγω κατασκευής έχουν την δυνατότητα να "αυτοεπισκευάζονται" μερικώς τουλάχιστον!} 3. Μπορεί κάποιο εξάρτημα στο κύκλωμα του αντιπαρασιτικού φίλτρου του 220 , να τα έπαιξε (εδώ το τσαφ κολλάει!) και απλά να μην διακρίνεται ότι πήρε των οματιών του και έγινε κομμάτια!! Άρα: Α. Κατ΄αρχήν δεν συνδέεις με αυτο το τροφοδοτικό τίποτε πολύτιμο!!! Β. Αφού αποσυνδέσεις το τροφοδοτικό (βγάλεις την πρίζα του από τον τοίχο) και αφού το αφήσεις αρκετή ώρα να τροφοδοτεί το φορτίο που του έχεις τώρα, το αποσυνδέεις και απο το PC και αφού το αφήσεις και κανα δυο ώρες ακόμα το ανοίγεις και ελέγχεις πολύ προσεκτικά : {αυτά στα λέω για να αποφορτιστούν οι πυκνωτές του πρωτεύοντος κυκλώματος} Ι. τους πυκνωτές του αντιπαρασιτικού φίλτρου εισόδου αν είναι κανένας ανατιναγμένος, αν ναι θες μαστορα. ΙΙ. τους πυκνωτές εξομάλυνσης της τάσης του πρωτεύοντος, αυτούς κύτα τους πολύ προσεκτικά να δεις αν παρουσιάζουν κάποια -έστω και ελάχιστη- παραμόρφωση, ιδιαίτερη προσοχή δώσε στην ράχη του πυκνωτή (το δίσκο που φαίνεται από πάνω) πρόσεξε καλά μήπως εκεί που έχει αυτές τις χαρακιές -είναι για να ανοίξει η θήκη του πυκνωτή χωρίς να σκάσει αυτό , αν γίνει σφάλμα μέσα του. παρατήρησε αν υπάρχει έστω και το ελάχιστο πρήξιμο , η αν μέσα στις χαρακιές δεις κάτι σαν λάδι σκούρο , η σαν μπογιά σκούρα. ΑΝ ναι τότε ο πυκνωτής θέλει άλλαγμα, οπότε πας και πάλι στο μάστορα. Γ. Αν τώρα δεν δεις τίποτε από όλα αυτά, άστο να δουλέψει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φορτίο για αρκετές μέρες και σε ζεστό καιρό και μετά το ξανασκέφτεσαι. Η δική μου γνώμη όμως είναι ότι αν δεν βρεθεί ο ένοχος , αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει , αλλά ότι απλά δεν τον αποκάλυψε ο μέχρι τωρα έλεγχος, οπότε επειδή το κόστος του τροφοδοτικού δεν είναι το μεγαλύτερο από το PC , καλό είναι να μην το διακινδυνεύσεις . Άρα και πάλι μάστορα και πάλι είναι ένα ζήτημα αν μπορείς να το εμπιστευτείς! Τελευταίο άφησα το σημαντικότερο: Δεν τροφοδοτούμε το PSU ενώ αυτό είναι ανοιχτό αν δεν έχουμε πλήρη και σαφή γνώση των κινδύνων που αυτό σημαίνει και δεν έχουμε την κατάλληλη εκπαίδευση γι αυτό!!! Συμπάθαμε αν κάποια πράματα τα λέω τσεκουράτα, δεν ξέρω τις γνώσεις σου, οπότε καταλαβαίνεις ότι πρέπει τα ζητήματα ασφάλειας να τονιστούν ιδιαίτερα και μιας και είδα ότι ήδη το "έσφαξες",.... ένας λόγος παραπάνω για προσοχή!! Καλή επιτυχία!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
adpanos Μάϊος 20, 2013 Author #3 Κοινοποίηση Μάϊος 20, 2013 Ηλεκτρολόγος μηχανικός είμαι βρε... Τα κοίταξα αρκετά προσεκτικά όλα (πυκνωτές, πηνία, μ/τ) ! Ούτε φουσκώματα, ούτε τίποτα. Περίμενα πως θα βρώ κανένα πυκνωτή αλλά δεν... Το έχω σε φορτίο για ώρες... Θα του βάλω να τρέξει και κανένα 3dmark του παππού να τραβήξει λίγο παραπάνω φορτίο... Θα το ξανακοιτάξω με την ησυχία μου γιατί δεν είχα και πολύ χρόνο! Thanks για το ενδιαφέρον ! Πάντως και εγώ λέω τουλάχιστον για αρχή να μην το βάλω επάνω ... Να δουλέψει ώρες και βλέπουμε... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seafalco Μάϊος 20, 2013 #4 Κοινοποίηση Μάϊος 20, 2013 Αυτό είναι καθησυχαστικό! ( Οι σπουδές σου ) Οπότε αφού το μάτι σου κόβει, περιορίζονται τα ενδεχόμενα και πάμε προς την εξωτερική διαροή λόγω ύπαρξης "κροταλιών " στο PSU !! Αν έχεις τρόπο , μέτρα και πυκνωτές μπας κι έχουν χάσει χωρητικότητα και φουντώνουν από ripple! Μπορεί να κάνουν τσουφ και από κάτω , (προς την πλακέτα) , δες αν υπάρχει γύρω από την βάση τους κάποιος χρωματισμός στην πλακέτα έτσι σαν γαλακτερό σύννεφο. Καλή συνέχεια! Και καλή διασκέδαση , μην το ξεχνάμε αυτό! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.