Jump to content



Πρόβλημα-Με το που ανοίγω τον διακόπτη του πολύμπριζου του Η/Υ πέφτει η ασφάλεια


Arxontas

Recommended Posts

Εχω ένα πολύμπριζο με διακόπτη ειδικού τύπου για Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές με προστασία κτλπ τύπου TURBO-X.

Oταν ανοίγω τον διακόπτη το πρωί να ξεκινήσω το Θηρίο πέφτει η ασφάλεια του συγκεκριμένου χώρου που είναι συνδεδεμένος και τραβάει ρεύμα ο Η/Υ.

Τι δοκίμασα μέχρι στιγμής:

1. Αντικατέστησα το πολύμπριζο με ένα άλλο κοινού τύπου με διακόπτη. Το ίδιο αποτέλεσμα.

2. Αντικατέστησα το PSU. Είχα πρώτα PSU 600W και συνέβαινε το ίδιο. Τώρα έβαλα PSU 850W και πάλι συμβαίνει το ίδιο.

3. Αλλαξα το καλώδιο με το οποίο συνδέεται το PSU με την πρίζα. Τα ίδια.

4. Οταν έκλεινα τον Η/Υ μόλις τελείωνα τη δουλειά μου έβγαζα την πρίζα του συστήματος (Η/Υ) απο το πολύμπριζο και δοκίμασα να την βάλω και πρωτού ανοίξω τον διακόπτη του πολύμπριζου και μετά με τον διακόπτη του πολύμπριζου ανοιχτό. Και στις δυο περιπτώσεις και πάλι έπεφτε η ασφάλεια.

5. Πήρα το tower και το πήγα σε άλλο σπίτι και το δκίμασα εκεί, και πάλι έριχνε την ασφάλεια.

QX 9650: The legend rolls on

Το σύστημα μου:

Intel Core 2 Extreme QX9650 C0

ASUS P5Q Deluxe

Gigabyte NIVIDIA GTX 580 SOC

Thermaltake FRIO OCK

4GB Kingston HyperX DDR2

Silverstone Strider Gold 850W, Gold Certified.

Καμμιά ιδέα;

Link to comment
Share on other sites

έριχνε την αντιηλεκτροπληξιακή ασφάλεια (αυτήν που έχει ένα μικρό κουμπάκι για να κάνεις και τεστ ) ή έριχνε μόνο την ασφάλεια του χώρου όπου το χρησιμοποιείς;

η ασφάλεια πέφτει ενώ έχεις κλειστό τον υπολογιστή αλλά ανοίγεις τον διακόπτη σωστά?

δοκίμασε να αποσυνδέσεις όλα τα καλώδια του psu, ανοιξε τον διακόπτη του και βάλτο στο πολύμπριζο, άνοιξε τον διακόπτη στο πολύμπριζο και με δες αν τη ξαναρίχνει, αν όχι συνέδεσε ένα ένα τα κομμάτια, MOBO, HDD, κλπ και δες που ρίχνει την ασφάλεια.

Link to comment
Share on other sites

έριχνε την αντιηλεκτροπληξιακή ασφάλεια (αυτήν που έχει ένα μικρό κουμπάκι για να κάνεις και τεστ ) ή έριχνε μόνο την ασφάλεια του χώρου όπου το χρησιμοποιείς;

η ασφάλεια πέφτει ενώ έχεις κλειστό τον υπολογιστή αλλά ανοίγεις τον διακόπτη σωστά?

δοκίμασε να αποσυνδέσεις όλα τα καλώδια του psu, ανοιξε τον διακόπτη του και βάλτο στο πολύμπριζο, άνοιξε τον διακόπτη στο πολύμπριζο και με δες αν τη ξαναρίχνει, αν όχι συνέδεσε ένα ένα τα κομμάτια, MOBO, HDD, κλπ και δες που ρίχνει την ασφάλεια.

Δεν πέφτει ο γενικός, πέφτει μόνο η ασφάλεια του δωματίου που βρίσκεται ο Η/Υ και σωστά η ασφάλεια πέφτει μόλις ανοίξω τον διακόπτη του πολύμπριζου.

To psu μου δεν έχει διακόπτη:

SILVERSTONE Strider Gold Evolution SST-ST85F-G Evolution 850W ATX 12V v2.3 / EPS 12V 80 PLUS GOLD Certified 100% Modular, Active PFC Power Supply, with 140mm Fan Filter - Newegg.com

Πιστεύω ότι έχει κάτι να κάνει με το ρεύμα που τραβάει ο CPU γιατί μου έκανε τα ίδια με διαφορετική ΜΟΒΟ και διαφορετική κάρτα γραφικών. Ο ίδιος CPU με MΟΒΟ Gıgabyte P35-DS4 & ΑΤΙ Radeon HD 5830 GPU που είχα πρίν και με διαφορετικό psu έκανε τα ίδια.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω να το σταματήσω αυτό.

Οσο το είχα συνδεδεμένο με το UPS μου δεν έριχνε την ασφάλεια. Το UPS χάλασε τώρα και δεν το βλέπω να ξαναγοράζω, γι'αυτό ρωτάω αν έχει κανείς καμμιά ιδέα.

Link to comment
Share on other sites

κοιτα το ότι ρίχνει την απλή ασφάλεια σημαίνει ότι τραβάει πάνω απο 10- 12 αμπέρ έστω και στιγμιαία (φαντάζομαι πως η ασφάλειες θα είναι απο 10 -16 Α). αυτό είναι πρόβλημα όπως και να το κάνεις το οποίο καλό είναι να το δείς. τώρα πως θα το λύσεις; η θα φτιάξεις το εξάρτημα που τραβάει το ρεύμα, ή θα χρησιμοποιήσεις μια άλλη ενισχυμένη μπρίζα που θα είναι συνδεδεμένη σε μεγαλύτερη ασφάλεια (πλυντηρίου πχ.) αφου το ups δεν είναι επιλογή.

Link to comment
Share on other sites

Same here.

Καμιά φορά όταν κλείνω το πολύμπριζο του υπολογιστή, πέφτει η ασφάλεια, ενώ τελευταία που έχει μειωθεί η συχνότητα του φαινομένου(αφήνω να περάσει κάποια ωρά μετά το shutdown για να κλείσω το πολύμπριζο), πηγαίνοντας να ανοίξω πάλι το διακόπτη του πολύμπριζου την επομένη, ίσως καμιά φορά πέσει η αντίστοιχη ασφάλεια.

Υπέρταση;

Link to comment
Share on other sites

Δεδομένα.

1, Το σφάλμα που έχεις δεν είναι μόνιμο.

2. Μετά από κάποια πτώση της ασφάλειας το τροφοδοτικό και το πι σι τελικά λειτουργεί.

3. Το τροφοδοτικό αλλάχτηκε μεν αλλά με ιδίας τεχνολογίας δε!

4. Έχεις πτώσεις ασφάλειας και κατά το κλείσιμο του εξοπλισμού.

5. Το τροφοδοτικό δεν έχει διακόπτη.

Υποθέσεις:

1. Το τροφοδοτικό σου δεν έχει σωστά υπολογισμένο σύστημα προστασίας από τα ρεύματα ζεύξης (πιθανόν το NTC θερμίστορ που έχει γι αυτή την δουλειά ή την έχει ακούσει και έχει βραχυκυκλώσει, οπότε την ώρα που ανοίγεις τον διακόπτη του πολύμπριζου, και ανάλογα με την φάση/γωνία που βρίσκεται εκείνη την στιγμή η τάση του, μπορεί να αναπτύσσονται μεγάλα ρεύματα εκκίνησης του τροφοδοτικού.Επομένως καλά κάνει και πέφτει μερικές φορές η ασφάλεια!!

2. Το θερμίστορ του τροφοδοτικού είναι εντάξει , αλλά την έχει ακούσει η ασφάλειά σου και λειτουργεί σε χαμηλότερο ρεύμα. (αυτό βέβαια , εφόσον τα δοκίμασες σε άλλο σπίτι και δεν αλλάζει το πρόβλημα, σημαίνει ότι μάλλον δεν είναι αυτό το θέμα)

3. Το τροφοδοτικό σου δεν έχει προστασία από υπερένταση (O/C), συνεπώς δεν μπορεί να ελέγξει την πιθανή υπερένταση που προκαλεί κάποιο βλαμμένο εξάρτημα , κάποια καλωδίωση του PSU (το οποίο όμως αργότερα δουλεύει κανονικά! ! ! ! ! )

Ενέργειες:

1. Κάνεις αυτό που ήδη προτάθηκε από το φίλο [MENTION=13609]xalaros[/MENTION] και δοκιμάζεις το PSU σκέτο!

(Αν πέφτει και πάλι η ασφάλεια, τότε άλλαξε πρώτα την ασφάλεια που το τροφοδοτείς , με μια νέα ασφάλεια και αν επιμείνει το πρόβλημα, τότε πας το τροφοδοτικό για RMA.

2. Αν η ασφάλεια όμως δεν πέφτει , τότε κάτι τρέχει με τον υπολογιστή σου (προϋποτιθέμενου ότι το PSU σου δεν έχει προστασία O/C!)

Και σε αυτό το κάτι , μην λησμονήσεις να συμπεριλάβεις και τις εσωτερικές καλωδιώσεις που συνδέονται στο τροφοδοτικό. Μπορεί να υπάρχει καποια εκδορά σε κάποιο καλώδιο.

3. Έλεγξε προσεκτικά και με μεγεθυντικό φακό και τις πλακέτες που έχει μέσα για ίχνη καψίματος σε κάποιο δρόμο του τυπωμένου τους, αλλά και τα εξαρτήματα τα ιδια !

4. Κάτι που δεν μου κολλάει είναι το ότι με τον διακόπτη του πολύμπριζου , ON η OFF , η ασφάλεια πέφτει! ! ! ! ! ! ! ! ! !

Μήπως κάτι δεν μας το λες καλά;

Η Μήπως από κάποιο βραχυκύκλωμα που έριξε τις ασφάλειες κόλλησαν οι επαφές του διακόπτη μέσα στο πολύμπριζο την ώρα που έκλειναν πάνω στο σφάλμα , και έχουν μείνει κολλημένες σταθερά σε ON κατάσταση , ασχέτως του τι δείχνει ο διακόπτης του εξωτερικά;

5. Παίζει και μια ακόμα περίπτωση , αλλά αυτή αφού άλλαξες τροφοδοτικό μάλλον πολύ χλωμή είναι!

Να έχεις πρόβλημα στο πυκνωτή εισόδου του PSU, αυτοί πριν να πεθάνουν οριστικά, (κάποιοι από αυτούς) παρουσιάζουν μια ικανότητα αυτοεπισκευής, η οποία βέβαια έχει "κοντά πόδια" και δεν σε βγάζει για καιρό!

Όπως βλέπεις τα σενάρια είναι πολλά και μάλλον απαιτούν μια πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση, η λίγο τύχη!!

Δοκίμασε με την τύχη κατ' αρχήν (εκτός αυτών των ενεργειών που χρειάζονται εξουσιοδοτημένο τεχνικό , εννοώ τις δουλειές που ανακατεύουν τάσεις επικίνδυνες {220 VAC} ) και μετά .... αναγκαστικά θα χρειαστείς πιο επαγγελματική βοήθεια!

Καλή επιτυχία !!!!!

[MENTION=4476]theoamd[/MENTION]

Όταν ενεργοποιείς το τροφοδοτικό είναι πιθανό να ρίξει καμιά φόρες ασφάλειες λόγω ρευμάτων ζεύξης, ειδικά αν το τροφοδοτικό είναι μεγάλο και το τροφοδοτείς από 10ρα ασφάλεια, αυτό δείχνει βέβαια ότι μάλλον η προστασία του τροφοδοτικού κατά των ρευμάτων ζεύξης , δεν είναι και τόσο καλά προσαρμοσμένη αλλά είναι "Φυσιολογικό".

Τώρα η πτωση ασφάλειας κατά την απενεργοποίηση του PSU , είναι παράδοξη, εκτός κι αν την έχει "ακούσει" μερικώς κάποιο από τα varistor εισόδου (έχει χαμηλώσει το επίπεδο της τάσης που αντιδρά -σπάνιο!!!!) και ενεργοποιείται από της μεταβατικές υπερτάσεις που συμβαίνουν την ώρα ακριβώς που ανοίγοντας (απενεργοποιούμενος) ο διακόπτης σπινθηρίζει!

Πάντως παρακολούθησέ το και ... καλή επιτυχία!

Link to comment
Share on other sites

Λες να παίζει ρόλο το ότι πρωτού κάνω οτιδήποτε στο πολύμπριζο δεν πειράζω ποτέ το διακόπτη του τροφοδοτικού;

Κάτσε γιατί είναι πρωί ακόμα και καφέ μόλις ρούφηξα μια τζούρα!

Λες ότι:

"Δεν αλλάζεις την κατάσταση του διακόπτη του τροφοδοτικού, ποτέ πριν προηγουμένως αλλάξεις την κατάσταση του διακόπτη του πολύμπριζου"

με άλλα λόγια:

Δεν ανοιγοκλείνεις το τροφοδοτικό αλλά ανοιγοκλείνεις τον διακόπτη του πολύμπριζου ?

Αυτά τα δύο -αν δεν έχεις κάνα περίεργο διακόπτη στο τροφοδοτικό σου- είναι ισοδύναμα!

Εκτός μόνο από την περίπτωση του αντιπαρασιτικού φίλτρου της εισόδου του 220VAC όπου εκεί είναι πιθανόν κάποια στοιχεία του να μην απομονώνονται με το άνοιγμα του διακόπτη (κακή πρακτική αυτό βέβαια), αλλά έλκει την καταγωγή της από τα τροφοδοτικά που δεν έχουν καθόλου διακόπτη!

Όμως ότι και να συμβαίνει από τα δύο δεν έχει να κάνει με τις περιστασιακές πτώσεις της ασφάλειας του πίνακα!

Το πιο πιθανό είναι το κύκλωμα περιορισμού των ρευμάτων ζεύξης (αντιντεμαράζ ) να θέτει ένα όριο λίγο πιο πάνω από ότι επιτρέπει η εγκατάστασή σου και το συγκεκριμένο διακοπτικό υλικό που έχεις στον πίνακά σου.

Επειδή λοιπόν το ρεύμα ζεύξης (Inrush current) εξαρτάται και από την γωνία που βρίσκεται το άνυσμα της τάσης του δικτύου την στιγμή που ενεργοποιείται ο διακόπτης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτό είναι πιο μικρό -συνήθως- οπότε δεν τρέχει τίποτε, αλλά θα βρεθούν στατιστικά και κάποιες που θα το πετύχεις στην "χειρότερη στιγμή του, αυτό συνδυάζεται και με το γεγονός ότι το ρεύμα που επιτρέπει το thermistor εξαρτάται και από την θερμοκρασία του, οπότε τότε το ρεύμα ζεύξης είναι μέγιστο και προκαλεί πτώση στην ασφάλεια του πίνακα.

Τώρα για το ποια μπορεί να είναι η λύση:

1. Έλεγξε την τιμή της ασφάλειας που τροφοδοτεί το PC σου αν είναι από 10 Α και πάνω λογικά δεν είναι θέμα τιμής.

Εκτός κι αν έχεις κάνα τούμπανο PSU που τραβάει τα κερατά του !!

2. Αντέγραψε τα στοιχεία της ασφάλειας και άντε στον ηλεκτρολόγο της γειτονιάς σου και δες αν η καμπύλη λειτουργίας της ασφάλειας είναι η σωστή!

{Όλες οι ασφάλειες που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας έχουν καμπύλη "αντιστρόφου χρόνου" δηλαδή όσο πιο μεγάλο είναι το ρεύμα του σφάλματος , τόσο πιο γρήγορα αντιδρούν και αυτές.

Υπάρχουν όμως αρκετές ομάδες καμπυλών λειτουργίας, από πολύ γρήγορες καμπύλες μέχρι αργές καμπύλες -και εδώ αναφέρομαι στον χρόνο που θα επιδράσει το ακαριαίο στοιχείο της ασφάλειας- ξεκινώντας από την γρήγορη προς την βραδύτερη η σειρά είναι { Β, C, D }.

Αν το "έχεις" λίγο μπορείς να δεις και εδώ: Στην σελιδα 3.36 του PDF αυτού:

http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CDYQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.neweysonline.co.uk%2Fneweys%2Fpdf%2FHager_Protection_Devices_Technical.pdf&ei=5JeYUfiKEcSSO6v0gIgN&usg=AFQjCNH5mdKLkUE3ByiUkTnA5SMA24VjeQ&bvm=bv.46751780,d.ZWU

Στο σπίτι κατά πάσα πιθανότητα έχεις ασφάλειες με καμπύλη Β, δοκίμασε να στην αλλάξουν με την επόμενη καμπύλη ©

{Η Β λειτουργεί ακαριαία (σε 20ms) για ρεύματα τριπλάσια του ονομαστικού της, ενώ η C κάνει το ίδιο αλλά για ρεύματα πενταπλάσια!}

Έτσι μπορείς να πετύχεις έναν καλύτερο συνδυασμό ασφάλειας απαιτήσεων τροφοδοτικού!

Συζήτα το και με τον ηλεκτρολόγο σου και κανε μια δοκιμή!

Καλή επιτυχία!

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω κάτι που είναι σημαντικό!

Αν καταλήξουμε ότι έχουμε θέμα με την ασφάλειά μας, γιατί δεν κρατάει το ρεύμα που λέει ότι αντέχει, τότε την αλλάζουμε μα καινούρια και επώνυμη!

Αν όμως η ασφάλεια κρατάει το ρεύμα που λέει, αλλά μας πέφτει μόνο όταν ανοίγουμε το τροφοδοτικό μας, δεν πάμε σε ποιο μεγάλη ασφάλεια, αλλά σε ασφάλεια με βραδύτερη καμπύλη λειτουργίας.

Διαφορετικά μπορεί να έχουμε θέμα με τις καλωδιώσεις του σπιτιού μας!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Να συμπληρώσω κάτι που είναι σημαντικό!

Αν καταλήξουμε ότι έχουμε θέμα με την ασφάλειά μας, γιατί δεν κρατάει το ρεύμα που λέει ότι αντέχει, τότε την αλλάζουμε μα καινούρια και επώνυμη!

Αν όμως η ασφάλεια κρατάει το ρεύμα που λέει, αλλά μας πέφτει μόνο όταν ανοίγουμε το τροφοδοτικό μας, δεν πάμε σε ποιο μεγάλη ασφάλεια, αλλά σε ασφάλεια με βραδύτερη καμπύλη λειτουργίας.

Διαφορετικά μπορεί να έχουμε θέμα με τις καλωδιώσεις του σπιτιού μας!

Φίλε ευχαριστώ πολύ μου έλυσες το πρόβλημα. Σήμερα μίλαγα με το γαμπρό μου που είναι ΗΛ/ΗΤ και με το που του είπα "ασφάλεια με βραδύτερη καμπύλη λειτουργίας" το έπιασε αμέσως το πρόβλημα και το φτιάξαμε αλλάζοντας ασφάλεια.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.