Jump to content

Πρόβλημα με SSD

Recommended Posts

Χαιρετώ το φόρουμ,

πριν 1 χρόνο και κάτι μέρες, συγκεκριμένα στις 4/5/2012 σύμφωνα με την απόδειξη την οποία ακόμη έχω, αγόρασα έναν SSD για τον σταθερό μου υπολογιστή. Συγκεκριμένα τον OCZ Vertex Plus 60GB (το λινκ είναι από το e-shop.gr αλλά εγώ τον αγόρασα από το πλαίσιο, απλώς αυτή την στιγμή δεν βλέπω να το έχει στα προϊόντα του). Με το που τον αγόρασα του έκανα και ένα firmware update και όλα δούλευαν μια χαρά... μέχρι σήμερα. Καθώς δούλευα στον υπολογιστή, ξαφνικά μου κολλάει όλο το σύστημα για μερικά δευτερόλεπτα και μου πετάει μια μπλε οθόνη. Δεν θυμάμαι ακριβώς τι έλεγε, αλλά έλεγε κάτι για το kernel. Τέλος πάντων, κάνω ένα hard reset από το κουμπί του κουτιού, κάνει επανεκίνηση, κάνει αμέσως post και όταν πάει να φορτώσει το λειτουργικό, μου εμφανίζει το μύνημα "NTLDR is missing". Να σημειώσω ότι στον ssd έχω εγκαταστήσει το λειτουργικό, και συγκεκριμένα το Windows XP Home νόμιμα και όχι πειρατικά. Τονίζω ότι μετά την μπλε οθόνη έκανα reset και μετά την επανεκίνηση, η μητρική έκανε αμέσως post που σημαίνει ότι τον αναγνώρισε τον σκληρό.

Αφού λοιπόν βλέπω ότι μου έβγαλε πρόβλημα με το NTLDR, δεν κλείνω αμέσως τον υπολογιστή αλλά βγάζω το cd εγκατάσταστης του Windows XP, το τοποθετώ στο drive και πατάω ctrl+alt+del για να κάνει επανεκίνηση και να μπουτάρει από το cd για να διορθώσω το πρόβλημα με το NTLDR. Έλα ντε όμως που την δεύτερη φορά κολάει στο post της μητρικής. Αφού κόλησε για μερικά λεπτά τελικά συνέχισε το post αλλά δεν αναγνώρισε τον ssd, αντιθέτως πήγε να μπουτάρει από το την κάρτα δικτύου. Να σημειώσω ότι από το bios είχα ρυθμίσει να μπουτάρει μόνο από τον ssd και από καμιά άλλη συσκευή, τις άλλες συσκευές τις είχα απενεργοποιήσει εντελώς στο μενού για το boot. Επειδής κόλλησε κατά το post δεν μπόρεσα να μπω στο μενού του bios για να αλάξω τις επιλογές, και όταν τελικά ξεκόλλησε δεν πρόλαβα να πατήσω το delete στο πληκτρολόγιο. Από εκείνη την φορά και μετά, κάθε φορά που κάνω επανεκκίνηση κολλάει πάντα στο post για μερικά λεπτά και 2-3 φορές που κατάφερα να μπω στο bios παρατήρησα ότι δεν έβλεπε καθόλου τον ssd.

Τι άλλες κινήσεις έκανα. Μέσα στο κουτί έχω άλλον έναν σκληρό δίσκο pata, και 2 dvd-recorders. Τα αφαιρώ όλα και αφήνω πάνω μόνο τον ssd. Βάζω μπρος τον υπολογιστή αλλά έκανε πάλι τα ίδια, κολλούσε το post. Επίσης άλαξα το καλωδιάκι sata, άλαξα καλώδιο από το τροφοδοτικό (έχει 3 βύσματα ρεύματος για συσκευές sata) και άλαξα την θέση του και στην μητρική (η μητρική έχει 2 υποδοχές για σκληρούς sata). Ότι συνδιασμούς και να δοκίμασα πάντα κολλούσε στο Post. Δηλαδή φαίνεται ότι η μητρική αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια συσκευή συνδεδεμένη αλλά δεν μπορεί να την αναγνωρίσει τελικά.

Τέλος έκανα και το εξής. Έχω ένα εξωτερικό κουτί usb για σκληρούς sata. Πάνω του έχω συνδεδεμένο έναν μηχανικό σκληρό και είμαι σίγουρος ότι ο μηχανισμός του κουτιού λειτουργεί κανονικότατα. Βγάζω λοιπόν τον μηχανικό και βάζω τον ssd. Αφού πλέον δεν είχα λειτουργικό σύστημα στον σταθερό, του φορτώνω το Lubuntu 13.04 x64 LiveCD. Συνδέω το κουτί με τον ssd τοποθετημένο μέσα αλλά δεν το αναγνώρισε. Επίσης αφαίρεσα τον ssd και ξαναέβαλα τον μηχανικό για να δω αν λειτουργεί κανονικά το κουτί, και σε αυτή την περίπτωση το Lubuntu είδε αμέσως τον μηχανικό δίσκο. Το κουτί με τον ssd μέσα το δοκίμασα και σε έναν φορητό με Windows Xp Home αλλά πάλι δεν τον αναγνώρισε, αλλά μόλις ξαναέβαλα τον μηχανικό, τότες το αναγνώρισε αμέσως.

Για να μην τα πολυλογώ, εφόσον ο ssd είναι ακόμη μέσα στην εγγύηση (3 χρόνια εγγύηση Πλαίσιο), σκέφτομαι να τον στείλω αύριο για έλεγχο, αλλά επειδής μένω σε χωριό στην επαρχία και είναι κάπως μπλέξιμο διότι θα πρέπει να τον στείλω ταχυδρομικώς, να πληρώσω έξοδα αποστολής, και να περιμένω μερικές μέρες μέχρι να φτάσει και να τον ελέγξουν, θα ήθελα να ακούσω και μερικές γνώμες ακόμη. Κατά πάσα πιθανότητα θα το στείλω αύριο το πρωί γιατί τώρα έκλεισε το ταχυδρομείο, και μέχρι τότες θα ήθελα να ακούσε μερικές γνώμες ακόμη. Εσείς τι έχετε να μου προτεινετε; Να δοκιμάσω κάτι άλλο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.