larryf13 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2013 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2013 Καλησπέρα παίδες,χτύπησα προχθές έναν Samsung 840 - τον είχε τζάμπα - και έχω μερικές απορίες.Αρχικά ας αναφέρω ότι έχω μητρική με AMD 790GX και εχω πάνω ένα RAID 0 με δύο δίσκους, έναν ακόμη μόνο του, και ένα DVD-R. Όλα αυτά είναι σε SATA που τα βλέπει σαν RAID.1. Καρφώνω τον δίσκο σε SATA θύρα που την βλέπει ο RAID, πάω να βάλω Windows 8 και μόλις πήγαινε να εγκαταστήσει, BSOD. 1,2,3 τα βγάζω όλα, αλλάζω τον controller aπό RAID σε AHCI, πάω να τα βάλω, εγκαθίστανται αλλά πάλι είχα πρόβλημα, δε μπούταραν. Για να μην τα πολυλογώ, πήγα σε 7.2. Τα κάνω όλα όπως αρχικά, RAID ο controller, και βάζω τα 7άρια. Μπήκαν αρχοντικά, τώρα βάζω ενημερώσεις. Δε με χαλάει που δεν έχω τα 8άρια, ίσως και καλύτερα. Το θέμα είναι, έχω TRIM??? Διάβασα ότι σε RAID με AMD, γιοκ. Εγώ δεν τον έχω κάποιο RAID τον δίσκο, απλά κάθεται σαν μονήρης πάνω σε RAID θύρα. - Τα διαγνωστικά προγραμματάκια (της Samsung π.χ.) δε μου δίνουν πληροφορίες, καθώς ότι είναι πίσω από το RAID δε το διαβάζουν (SMART κτλ).- Μια εντολή που δείχνει αν στα Windows είναι ενεργοποιημένο το TRIM, δείχνει ΟΚ.- Δε με συμφέρει να γυρίσω τον controller από RAID σε AHCI γιατί χάνω το RAID0 μου, και έχω υλικό πάνω... αλλιώς θα το έκανα.Ακούω τα τζιμάνια του φόρουμ.Thanks!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Απρίλιος 30, 2013 #2 Κοινοποίηση Απρίλιος 30, 2013 Κατεβάζεις, αποσυμπιέζεις, εκτελείς το αρχείο από το drive που θέλεις να ελέγξεις αν δουλεύει το TRIM.Μετά από 20 δευτερόλεπτα το ξανά εκτελείς.Θα σου πει αν το TRIM σου δουλεύει ΚΑΝΟΝΙΚΑ ή όχι.trimcheck-0.4.rar Link to comment Share on other sites More sharing options...
larryf13 Απρίλιος 30, 2013 Author #3 Κοινοποίηση Απρίλιος 30, 2013 Κατεβάζεις, αποσυμπιέζεις, εκτελείς το αρχείο από το drive που θέλεις να ελέγξεις αν δουλεύει το TRIM.Μετά από 20 δευτερόλεπτα το ξανά εκτελείς.Θα σου πει αν το TRIM σου δουλεύει ΚΑΝΟΝΙΚΑ ή όχι.Ωραίος, δε δουλεύει το TRIM. Υπάρχει κάποια λύση; Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Απρίλιος 30, 2013 #4 Κοινοποίηση Απρίλιος 30, 2013 Σου έβγαλε αποτέλεσμα TRIM NOT WORKING?Μερικές φορές πρέπει να περιμένεις λίγο παραπάνω από 20 δευτερόλεπτα αν και όπου έχω δοκιμάσει και δουλεύει το TRIM, το βγάζει πολύ γρήγορα. Δοκίμασε να αλλάξεις RAID controller drivers. Link to comment Share on other sites More sharing options...
larryf13 Απρίλιος 30, 2013 Author #5 Κοινοποίηση Απρίλιος 30, 2013 Ναι, περίμενα και αρκετή ώρα...Έβαλα τους drivers της AMD, μάλλον θα το γυρίσω σε IDE Mode, αναγκαστικά... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Απρίλιος 30, 2013 #6 Κοινοποίηση Απρίλιος 30, 2013 Σε IDE mode δεν υπάρχει περίπτωση να παίξει το TRIM ποτέ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagosman Μάϊος 1, 2013 #7 Κοινοποίηση Μάϊος 1, 2013 Σε IDE mode δεν υπάρχει περίπτωση να παίξει το TRIM ποτέ.Το τριμ παιζει και σε ide. Γυρνά το σε απλό achi που ειναι το αποδοτικοτερο και σπάσε το raid. Κρατά όλα σου τα αρχεία και προχωρά άφοβα. Sent from my Nexus 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Μάϊος 1, 2013 #8 Κοινοποίηση Μάϊος 1, 2013 Όντως δουλεύει όπως πολύ σωστά λέει ο [MENTION=29575]Vagosman[/MENTION].Γύρισα την εγκατάστασή μου σε PCIIDE και το προγραμματάκι αναφέρει πως δουλεύει κανονικά.Οπότε είναι και αυτό μία σου επιλογή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
larryf13 Μάϊος 1, 2013 Author #9 Κοινοποίηση Μάϊος 1, 2013 Το τριμ παιζει και σε ide. Γυρνά το σε απλό achi που ειναι το αποδοτικοτερο και σπάσε το raid. Κρατά όλα σου τα αρχεία και προχωρά άφοβα. Sent from my Nexus 4 Έχω εγκατάσταση Windows στο RAID 4 ετών που την έχω για λύση ανάγκης. Θα το σπάσω μάλλον το καλοκαίρι, γιατί και πάλι πολύ χρόνο έφαγα. Με το IDE πρέπει να χάνω αρκετά σε απόδοση, αλλά δεν πειράζει - το TRIM δουλεύει. Αν το γυρίσω σε RAID και χάσω το TRIM μήπως με βολεύει περισσότερο; Τα μετροπρογράμματα, ATTO, AS SSD μου δίνουν πολύ χαμηλά νούμερα στα IOPS σε RAID. Δεν ξέρω γιατί. Με το HDTach μόνο πιάνω σε RAID 240MB/s ενώ σε IDE 190ΜΒ/s. (Η μητρική δεν έχει και SATAIII) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagosman Μάϊος 1, 2013 #10 Κοινοποίηση Μάϊος 1, 2013 Ουτε να το σκέφτεσαι χωρίς trim. Ο SSD θα πέσει αμέσως.Το Raid δεν το χρειάζεσαι πλέον έχοντας ssd, εκτός αν θες redundancy.Ασε που στο τέλος της ημέρας με τους raid controllers που έχουν τα οικιακά μας συστήματα, πιο πολλά χάνεις παρά κερδίζεις. Προβλήματα ειδικά αν πέσει το ρευμα ή σου κολλήσει, αναμονές να τσεκάρει το raid κτλ.Remote storage ή ΝΑS για data redundancy και το pc με ssd και 1,2 HDD's για p2p και διάφορα άλλα βαριά χωρίς raid εννοείτε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
larryf13 Μάϊος 2, 2013 Author #11 Κοινοποίηση Μάϊος 2, 2013 Ουτε να το σκέφτεσαι χωρίς trim. Ο SSD θα πέσει αμέσως.Το Raid δεν το χρειάζεσαι πλέον έχοντας ssd, εκτός αν θες redundancy.Ασε που στο τέλος της ημέρας με τους raid controllers που έχουν τα οικιακά μας συστήματα, πιο πολλά χάνεις παρά κερδίζεις. Προβλήματα ειδικά αν πέσει το ρευμα ή σου κολλήσει, αναμονές να τσεκάρει το raid κτλ.Remote storage ή ΝΑS για data redundancy και το pc με ssd και 1,2 HDD's για p2p και διάφορα άλλα βαριά χωρίς raid εννοείτε.Thanks!Προς το παρόν μένω με IDE, και όταν έχω χρόνο να σπάσω το RAID θα το κάνω. Πάντως, σε σχέση και με το RAID 0 με μη κατακερματισμένους δίσκους κτλ, δε βλέπω και καμια τρομερή διαφορά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagosman Μάϊος 2, 2013 #12 Κοινοποίηση Μάϊος 2, 2013 Eίσαι Σατα2, εισαι σε IDE αντι για AHCI και είχες Raid 0.Είναι λογικό να μην βλέπεις τρομερές διαφορές.Αν γυρίσεις καποια στιγμή σε AHCΙ θα ανέβεις τουλάχιστον 20% και ισως να αισθανθείς την διαφορά. Πάντως γενικότερα οι ssd έχουν διαφορετικό "αέρα" απο τους μηχανικούς. Θα το δεις σε πολλαπλές εγγραφές. Link to comment Share on other sites More sharing options...
larryf13 Μάϊος 2, 2013 Author #13 Κοινοποίηση Μάϊος 2, 2013 Eίσαι Σατα2, εισαι σε IDE αντι για AHCI και είχες Raid 0.Είναι λογικό να μην βλέπεις τρομερές διαφορές. Αν γυρίσεις καποια στιγμή σε AHCΙ θα ανέβεις τουλάχιστον 20% και ισως να αισθανθείς την διαφορά. Πάντως γενικότερα οι ssd έχουν διαφορετικό "αέρα" απο τους μηχανικούς. Θα το δεις σε πολλαπλές εγγραφές. + ότι δεν πήρα και high end δίσκο. Καλά, δεν το μετανιώνω εννοείται, γιατί με το RAID δεν είσαι και σίγουρος. (θα μου πεις, με τον ssd είσαι Πάντως του Macbook Air που είναι του 2011 τον αισθάνομαι πιο σβέλτο. Δεν είναι η διαμεταγωγή που δεν είναι καλή. Περίμενα τα Windows να bootάρουν πιο γρήγορα, το Photoshop κτλ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
larryf13 Μάϊος 4, 2013 Author #14 Κοινοποίηση Μάϊος 4, 2013 Παίδες, μιας και το έψαξα το θέμα αρκετούτσικα, και για να μην ταλανίζονται οι επόμενοι που τυχόν θα έχουν το ίδιο πρόβλημα:1. Αν σε AMD RAID κάτσει SSD, ακόμη και μόνος του (να μην είναι RAID0 με άλλον SSD π.χ.) TRIM δεν έχει. 2. Δεν παίζει ρόλο αν είναι ενεργοποιημένη η εντολή στα Windows3. Σε πολλές μεριές διάβασα ότι παίζει, είναι λάθος. Αν τσεκάρετε με το trimcheck αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει TRIM, ο controller δεν μεταβιβάζει την εντολή στον δίσκο.Ο raid driver της AMD είναι του 2009, καλόν ύπνο στα παλικάρια της εταιρείας - δε νομίζω να είναι τόσο τρομερό να υποστήριζε TRIM ο driver. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagosman Μάϊος 5, 2013 #15 Κοινοποίηση Μάϊος 5, 2013 Τώρα που το σχολιασες τσεκαρε και το chip set της mobo. Μπορεί να μην μιλάει καλά με ssd.Sent from my Nexus 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.