aposporis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2013 #1 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2013 Έχω το Power LC6550 v2.0 τροφοδοτικό. Τίποτα το φοβερό αλλά κάνει καλά τη δουλειά του. Όμως ο ανεμιστήρας κάνει λίγη φασαρία. Μην φανταστείτε τίποτα τρομερό, κάτι σαν θρόισμα φύλλων το φθινόπωρο. Αν γινόταν θα το είχα όλο το σύστημα fanless!!!!! Αλλά αυτός ο ανεμιστήρας εξυπηρετεί και τον επεξεργαστή όπως βλέπετε στην εικόνα. Οπότε ψάχνω 12άρη ανεμιστήρα με 2 καλώδια τροφοδοσίας που να ξεκινάει από χαμηλά volt. Ιδέες;
vagsk Απρίλιος 25, 2013 #2 Απρίλιος 25, 2013 Και 3 καλώδια να έχει το τρίτο είναι για rpm out και απλά δεν χρειάζεται να το συνδέσεις. Τα χαμηλά volt δεν καταλαβαίνω γιατί τα χρειάζεσαι. Αυτό που χρειάζεσαι είναι δυνατό fan με χαμηλά επίπεδα θορύβου. Ανάλογα το budget μπορείς να πας σε BeQuiet ή Noctua. Το πρώτο είναι ήσυχο και πιο οικονομικό ενώ το δεύτερο είναι πιο τσιμπημένο και πιο δυνατό αλλά με λίγο χάλια απόχρωση (μέσα στο PSU λογικά δεν θα ενοχλεί).
aposporis Απρίλιος 26, 2013 Author #3 Απρίλιος 26, 2013 Λάθος μου που δε το ανέφερα αρχικά. Ο ανεμιστήρας είναι volt regulated ή έτσι μου φαίνεται. Κάποια στιγμή τον είχα αποσυνδέσει και τον έβαλα σε εξωτερική τροφοδοσία και πήγαινε πολύ πιο γρήγορα. Και επειδή δεν έχω πολύμετρο να δω στα πόσα παίζει για αυτό θέλω κάποιο που να παίζει από χαμηλά volt. Η carmen σε κάποιο review είχε πει για ένα που έπαιζε απο ~4 volt νομίζω.ΥΓ Η θερμοκρασία του αέρα είναι ίδια στην είσοδο και την έξοδο του τροφοδοτικού. Γενικά δε το ζορίζω το σύστημα.
aposporis Απρίλιος 26, 2013 Author #4 Απρίλιος 26, 2013 Υπέροχα!!! Αγόρασα πολύμετρο και μέτρησα τη τάση του ανεμιστήρα στα 8 volt σε idle. Αλλά βραχυκύκλωσα το τροφοδοτικό και έκαψα τη τροφοδοσία του ανεμιστήρα. Τώρα λειτουργεί το σύστημα με τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού να παίρνει από molex αλλά από μέσα ακούγεται ένα χαρακτηριστικό ηλεκτρικό τσιτσίρισμα!!!!!
vagsk Απρίλιος 26, 2013 #5 Απρίλιος 26, 2013 Δεν έκανες καλά που έβαλες πολύμετρο.Τα περισσότερα PSU χρησιμοποιούν τον ίδιο τρόπο λειτουργίας σε fan. Υπάρχει ένας controller εσωτερικά που με άνοδο της θερμοκρασίας αυξάνει την τάση λειτουργίας (και άρα και τα rpm) του fan. Θεωρητικά κοντά στο μέγιστο load του PSU ή όταν καλοκαιριάζει έχεις και 100% λειτουργία fan και συνεπώς και περισσότερο θόρυβο.Οι περισσότεροι fan ξεκινούν να δουλεύουν κοντά τα 4-4.5V. Σίγουρα δουλεύουν στα 5V και υπάρχει και ορισμένοι που είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να ξεκινάν από ακόμα πιο χαμηλή τάση λειτουργίας (κοντά στα 3 - 3.5V).Κοντολογίς τα fan που κυκλοφορούν για PC αναγκαστικά ακολουθούν κάποια πρότυπα. Οποιοδήποτε 3pin fan θα σου έκανε εφόσον βέβαια απομονώσεις το τρίτο καλώδιο που είναι για το rpm-out. Για αρχή πάρε έναν φτηνιάρικο fan να βάλεις πίσω στο PSU με ανάλογα CFM με το αρχικό γιατί πραγματικά δεν μπορείς να ξέρεις πόση ψύξη χρειάζεται και τι θερμοκρασίες αναπτύσσει αυτή την εποχή που ανεβαίνουν και οι θερμοκρασίες.Δεύτερον, επειδή το τροφοδοτικό είναι το πιο παρεξηγημένο hardware. Όλοι θέλουν να βάλουν φθηνό αλλά ένα κακό PSU μπορεί να σου κάψει όλο το σύστημα. Επειδή λοιπόν τα "θεμέλια" του υπολογιστή σου δεν είναι και τόσο καλά και επειδή μετά την "επέμβασή" σου μάλλον έχει δημιουργηθεί πρόβλημα θα κοίταζα στην θέση σου για αντικατάσταση συνολικά του PSU.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.