nickstamat Απρίλιος 26, 2013 #21 Κοινοποίηση Απρίλιος 26, 2013 Ένα αρκετά εύστοχο άρθρο για τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ:http://discrete.gr/why/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
___ Απρίλιος 26, 2013 #22 Κοινοποίηση Απρίλιος 26, 2013 Διάβασα το κείμενο και η εντύπωση που μου δώθηκε είναι ότι γράφτηκε από έναν ημιμαθή, φαντασμένο νεαεισαχθέντα φοιτητή. Τελικά, μέχρι το δίπλωμά σου, θα έχεις ασχοληθεί με πολλές γλώσσες προγραμματισμού, μεταξύ άλλων Pascal, C, Java, Haskell, Assembly ΕΚΥ, Assembly 8085, Assembly x86, Assembly AVR, Assembly MIPS, ML, Erlang, MatLab, XML, XSLT, HTML, CSS, Javascript, JSP, PHP, MySQL και άλλες.:-O Link to comment Share on other sites More sharing options...
papajim Απρίλιος 26, 2013 #23 Κοινοποίηση Απρίλιος 26, 2013 Διάβασα το κείμενο και η εντύπωση που μου δώθηκε είναι ότι γράφτηκε από έναν ημιμαθή, φαντασμένο νεαεισαχθέντα φοιτητή.:-OΕπειδή τον ξέρω αυτόν που το έγραψε, δεν είναι ημιμαθής-φαντασμένος νεοεισαχθέντας φοιτητής*. Μπορώ να πω ότι περιγράφει την κατάσταση πολύ κοντά στην πραγματικότητα.Προφανώς σε αυτό το κείμενο δεν γράφει κάτι αρνητικό για τη σχολή σε σχέση με αυτές που τη συγκρίνει, γιατί αυτό το κείμενο προωθεί - διαφημίζει τη σχολή και δεν την κατακρίνει.*Προφανώς δεν το γράφω γιατί θίχτηκα.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
___ Απρίλιος 26, 2013 #24 Κοινοποίηση Απρίλιος 26, 2013 Επιπλέον, συγκρίνοντας το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος μαθηματικών με αυτό της σχολής μας θα διαπιστώσεις ότι αν κάνεις τις επιλογές αυτές, τότε ολοκληρώνοντας τη σχολή μας θα έχεις περάσει αντίστοιχα μαθήματα του τμήματος μαθηματικών ώστε να θεωρείσαι μαθηματικός, με εξαίρεση 2 ή 3 μαθήματα, διότι η σχολή μαθηματικών περιλαμβάνει επίσης αρκετά μαθήματα που δεν είναι καθαρά μαθηματικά. Ήθελες να σπουδάσεις φυσικός; Νομίζω ότι με τα παραπάνω σε έπεισα ότι ούτε αυτό είναι καλή ιδέα. Ήθελες να σπουδάσεις πληροφορική; Ακόμη μία κακή ιδέα. Ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών μπορείς να διαλέξεις να κάνεις το Master σου στην πληροφορική, ενώ ταυτόχρονα να αποκτήσεις και βασικότατα θεμέλια στο πώς λειτουργεί ένας υπολογιστής. Ένας μηχανικός γνωρίζει καλά τον τρόπο που δουλεύει το πιο χρήσιμο μηχάνημα της εποχής μας από το επίπεδο του ρεύματος έως το επίπεδο γλωσσών προγραμματισμού υψηλού επιπέδου. Επιπλέον, ως μηχανικός μαθαίνεις τον τρόπο σκέψης που σου επιτρέπει να επιλύεις προβλήματα με γρήγορο και αποδοτικό τρόπο. Μερικά πράγματα είναι καλύτερα να μένουν στο μυάλο μας/σφαίρα φαντασία μας και να μην βγαίνουν δημόσια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos_B Απρίλιος 30, 2013 Author #25 Κοινοποίηση Απρίλιος 30, 2013 Δεν ξέρω αν βοηθάει αλλά:Το ΕΚΠΑ σε 4 χρόνια ζητά ~46 μαθήματα και 2 εξαμηνιαίες πτυχιακές εργασίες.Η ΑΣΣΟΕ σε 4 χρόνια ζητά ~36 μαθήματα και καμία πτυχιακή.Επίσης αν είσαι σίγουρος ότι θές μόνο πληροφορική, το ΕΚΠΑ είναι καλύτερη επιλογή απο το ΕΜΠ.Αν θες τηλεπικοινωνίες και ενεργειακά, εννοείται ΕΜΠ.I see... ευχαριστω πολύ...! περισσοτερο ενδιαφερον θα λεγα εχω σε πληρ/κη και δικτυα... Αν και οι τηλ/νιες μου τραβουν επισης το ενδιαφερον νιωθω αρκετα σιγουρος πως δεν θα ηθελα να γινω μηχανικος... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos_B Μάϊος 1, 2013 Author #26 Κοινοποίηση Μάϊος 1, 2013 Ας δούμε λιγάκι το πρόγραμμα σπουδών της σχολής. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μεγάλα τμήματα, το Bachelor's ή κορμός και το Master's ή ειδίκευση κάθε ένα από τα οποία έχει διάρκεια 2.5 χρόνια. Για να πάρεις το δίπλωμα σου θα πρέπει να ολοκληρώσεις και τα δύο. Τότε θα έχεις ένα δίπλωμα ισοδύναμο με Master's. Αν σταματήσεις στη μέση τότε δεν θα έχεις τίποτα, καθώς είναι και τα δύο υποχρεωτικά. Οπότε η σχολή έχει διάρκεια 5 χρόνια το λιγότερο. Δηλαδη απο ΕΜΠ παιρνεις Master...; "Μεταπτυχιακο" δλδ...; Ήθελες να σπουδάσεις πληροφορική; Ακόμη μία κακή ιδέα. Why.....??? Αυτο δεν μας το εξηγει.. Παντως ολο το κειμενο ειχε εδιαφερον... (Ιδιαιτερα επαινετικό βέβαια και θα ηθελα να ακουσω και κανενα αρνητικο για να σχηματιζουμε αποψη...) Παρόλα αυτα μου εδωσε την αισθηση οτι στο κομματι του πραγματισμου και του λογισμικου δινεται λιγοτερη βαρυτητα... Μπορει "ο προγραμματισμός να είναι ο τομέας που διδάσκεται καλύτερα από όλους τους άλλους" κατα τον συντακτη του κειμενου αλλα λιγο πιο πανω λεει πως θα μαθεις κυριως τα βασικα και μετα μπορεις να κανεις Master στην Πληρ/κη... Link to comment Share on other sites More sharing options...
papajim Μάϊος 1, 2013 #27 Κοινοποίηση Μάϊος 1, 2013 Δηλαδη απο ΕΜΠ παιρνεις Master...; "Μεταπτυχιακο" δλδ...;Κάθε χρόνος της σχολής που σπουδάζεις αντιστοιχεί με κάποια credits (ECTS). Στην Ελλάδα απ' όσο έχω καταλάβει για τα ΑΕΙ αντιστοιχούν 60credits το χρόνο. Έτσι στο ΕΜΠ επειδή είναι 5έτη θα έχεις μαζέψει στο τέλος συνολικά 5*60 = 300 credits. Σύμφωνα με σελίδα της EU αν έχεις μαζέψει 300 και πάνω στα χρόνια σπουδών σου τότε το δίπλωμα είναι ισάξιο με Master.Μπορει να μη το λέω και καλά βέβαια...Link1: European Credit Transfer and Accumulation System - Wikipedia, the free encyclopediaLink2: The ECTS system - StudyinEurope.euΉθελες να σπουδάσεις πληροφορική; Ακόμη μία κακή ιδέα.Why.....??? Αυτο δεν μας το εξηγει..Θα το αλλάξω λίγο σε " Ήθελες να σπουδάσεις απλώς πληροφορική;" και μετά δίνει την απάντηση στο κείμενο.Παντως ολο το κειμενο ειχε εδιαφερον... (Ιδιαιτερα επαινετικό βέβαια και θα ηθελα να ακουσω και κανενα αρνητικο για να σχηματιζουμε αποψη...) Παρόλα αυτα μου εδωσε την αισθηση οτι στο κομματι του πραγματισμου και του λογισμικου δινεται λιγοτερη βαρυτητα... Μπορει "ο προγραμματισμός να είναι ο τομέας που διδάσκεται καλύτερα από όλους τους άλλους" κατα τον συντακτη του κειμενου αλλα λιγο πιο πανω λεει πως θα μαθεις κυριως τα βασικα και μετα μπορεις να κανεις Master στην Πληρ/κη...Γενικά η σχολή έχει τα θέματά της. Ένα μεγάλο αρνητικό κατά τη γνώμη μου είναι οι συχνές καταλήψεις, καθώς είμαστε "αγωνιστές". Επίσης στον κορμό αναγκάζεσαι να κάνεις μαθήματα που έχουν σχέση με σχεδόν όλες τις ροές.Αυτό ναι μεν είναι καλό γιατί παίρνεις μια ιδέα για τις ροές και αποφασίζεις για το τι ροές θα ακολουθήσεις, από την άλλη όμως ένας που γουστάρει προγραμματισμό, υλικό κτλ. συνήθως δυσκολεύεται αρκετά σε μαθήματα που είναι από ροές που δε θέλει να ακουμπήσει πχ. μαθήματα μηχανών. Φυσικά ισχύει και το ανάποδο.Για το τελευταίο που λες, που μαθαίνεις κυρίως τα βασικά, ισχύει. Θέλει προσωπική ενασχόληση για να γίνεις καλός σε κάτι. Πιστεύω πως ούτε και στο Καποδιστριακό σε παίρνουν από το χεράκι για να μάθεις κάποια πράγματα. Αρκετές φορές ισχύει το "πέσε και κολύμπα", το οποίο όμως δεν πάντα κακό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
apostglen46 Μάϊος 1, 2013 #28 Κοινοποίηση Μάϊος 1, 2013 Προσωπικη αποψη αν εισαι σιγουρος οτι θες να κανεις μονο Πληροφορικη ειναι πολυ καλυτερο fit μια σχολη Πληροφορικης απο οτι ενα Πολυτεχνειο.Δεν το λεω σαν συγκριση της μιας σχολης με την αλλη απλα τα μαθηματα των αλλων κατευθυνσεων δεν εχουν καμια ιδιαιτερη χρησιμοτητα μετα αν θες σιγουρα Πληροφορικη.Plus 4 χρονια αντι για 5.Been there,done that .Αυτα βεβαια ειναι προσωπικες προτιμησεις.Επισης αυτο με το μεταπτυχιακο σε γενικες γραμμες στην πραγματικη ζωη δεν ισχυει.Εδω ξερω ανθρωπους που δεν τους αναγνωρισαν το master απο Ελληνικο πανεπιστημιο και το ξανακαναν απο την αρχη στο Αμερικανικο Πανεπιστημιο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
oxide Μάϊος 2, 2013 #29 Κοινοποίηση Μάϊος 2, 2013 Εδω ξερω ανθρωπους που δεν τους αναγνωρισαν το master απο Ελληνικο πανεπιστημιο και το ξανακαναν απο την αρχη στο Αμερικανικο Πανεπιστημιο.Yποθέτω μιλάς για κάποιον που συνέχισε με διδακτορικό...έτσι? Είναι νομίζω το σύστημα στην Αμερική κάνεις υποχρεωτικά και το msc/ma τους.Πάντως αυτή η ιστορία με τα "msc" στα πολυτεχνία είναι παράξενη. Ξέρει κανείς πόσα ects έχει το πτυχίο? Πληροφοριακά, στις άλλες ευρωπαικες χωρες τα αντιστοιχα προγράμματα έχουν "σπάσει" στην πλειονότητα τους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
apostglen46 Μάϊος 2, 2013 #30 Κοινοποίηση Μάϊος 2, 2013 Ναι,ήταν για διδακτορικο.Ετσι και αλλιως σε αλλη περιπτωση δεν κερδιζεις κατι.(η αλλη περιπτωση ειναι να πας για μεταπτυχιακο).Για να ειμαι σαφης,δεν ειπα οτι δεν πρεπει να αναγνωριζεται είπα οτι δεν αναγνωριζεται στην πραξη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
___ Μάϊος 8, 2013 #31 Κοινοποίηση Μάϊος 8, 2013 τα ευρωπαικά bachelor (3 χρόνια) έχουν 180 ects. Τα ects δεν πάνε με τα χρόνια (δεν είναι ο κανόνας), αλλα τον αριθμό μαθημάτων και τα πόσα credits αντιστοιχεί κάθε μάθημα. πχ στο ΕΚΠΑ θα πρέπει να μαζέψεις περισσότερα credits για να πάρεις πτυχίο από ότι στην ΑΣΣΟΕΕ. Νομίζω το ΕΚΠΑ έχει 242 ECTS. Τα πολυτεχνεία είναι στα 300 ECTS γιατί μέσα σε 5 χρόνια κάνουν περισσότερα μαθήματα. Αυτό από μερικούς ερμηνεύτηκε ως "ισοδύναμο" για master επειδή το ευρωπαικό bachelor+master είναι ακριβώς 300 ECTS. Στην πράξη η πλειοψηφία των αποφοίτων από πολυτεχνικές σχολές κάνουν master στο εξωτερικό. Οπότε είναι σαν να αυτο-ακυρώνεις αυτό που ισχυρίζεσαι.. Anyways.. Καλές οι χαρτούρες, στη real life μετράει ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ, και ειδικά στην πληροφορική τα χαρτιά έχουν ελάχιστη σημασία. Το τι θα απαντήσεις στο interview μετράει Link to comment Share on other sites More sharing options...
___ Μάϊος 8, 2013 #32 Κοινοποίηση Μάϊος 8, 2013 και για να ξεφουσκώσουμε λίγο τα μυαλά μας.. Σε master του εξωτερικού συνάντησα Έλληνες από ΕΜΠ και... ΤΕΙ .. Στο ίδιο master.. Για αυτό λέω.. Σημασία έχει τι ΞΕΡΕΙΣ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirDiman Μάϊος 9, 2013 #33 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2013 well said, στη πραξη απο συμφητητες μπορω να σου πω πως ειναι η μερα και η νυχτα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
papajim Μάϊος 9, 2013 #34 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2013 τα ευρωπαικά bachelor (3 χρόνια) έχουν 180 ects.Τα ects δεν πάνε με τα χρόνια (δεν είναι ο κανόνας), αλλα τον αριθμό μαθημάτων και τα πόσα credits αντιστοιχεί κάθε μάθημα. πχ στο ΕΚΠΑ θα πρέπει να μαζέψεις περισσότερα credits για να πάρεις πτυχίο από ότι στην ΑΣΣΟΕΕ. Νομίζω το ΕΚΠΑ έχει 242 ECTS. Τα πολυτεχνεία είναι στα 300 ECTS γιατί μέσα σε 5 χρόνια κάνουν περισσότερα μαθήματα. Αυτό από μερικούς ερμηνεύτηκε ως "ισοδύναμο" για master επειδή το ευρωπαικό bachelor+master είναι ακριβώς 300 ECTS. Στην πράξη η πλειοψηφία των αποφοίτων από πολυτεχνικές σχολές κάνουν master στο εξωτερικό. Οπότε είναι σαν να αυτο-ακυρώνεις αυτό που ισχυρίζεσαι.. Anyways.. Καλές οι χαρτούρες, στη real life μετράει ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ, και ειδικά στην πληροφορική τα χαρτιά έχουν ελάχιστη σημασία. Το τι θα απαντήσεις στο interview μετράει Πολύ καλά τα λες. Ωστόσο το ότι κάνεις και 1 και 2 και 3... master δε σημαίνει ότι αυτοακυρώνεις τις προηγούμενες "χαρτούρες" που έχεις πάρει. Ίσα ίσα τις εμπλουτίζεις. For the record: Έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που μετά τη σχολή, τους έχουν δεχτεί απευθείας για διδακτορικό γνωστά πανεπιστήμια. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αναγνώρισαν το πτυχίο σαν master, αλλά κυρίως ότι είδαν κάτι στον υποψήφιο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
___ Μάϊος 9, 2013 #35 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2013 αυτό που λες ισχύει/συμβαίνει, δηλαδή ένας απόφοιτος 5ετούς σχολής μπορεί να γίνει δεκτός κατευθείαν για διδακτορικό (δεν θα συναντήσει εμπόδιο στα τυπικά της αίτησης) αλλά αυτό θα πρέπει να συνοδευέται και με τα ανάλογα προσόντα (καλή διπλωματική, καλοί βαθμοί σε σοβαρά μαθήματα και όχι ευκολάκια επιλογής κλπ κλπ..). Και σε 5 χρόνια είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξεις τέτοια χαρακτηριστικά. Ένας απόφοιτος 4ετούς σχολής είναι λιγότερο πιθανό (έχει συμβεί όμως) να κάνει το ίδιο. Πιο πιθανό είναι να κάνει 1 χρόνο μαστερ (εξωτερικό εννοείται) και να το κάνει μετά. Μια η άλλη δηλαδή (5 χρόνια και στις 2 περιπτώσεις).. Το γενικότερο point είναι ότι, ειδικά την σημερινή εποχή, ελάχιστη σημασία έχει από πιο πανεπιστήμιο τελείωσες τις βασικές σπουδές, εκτός και αν πας για super duper ακαδημαική καριέρα και θες να είσαι από γνωστό πανεπιστήμιο (όσο γνωστό μπορεί να είναι ένα ελληνικό πανεπιστήμιο....) Στο εξωτερικό δεν ξέρουν καλά καλά να ξεχωρίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια μεταξύ τους (καλά ειδικά στην αγορά εργασίας όλα ίδια τους κάνουν. a.k.a Σπουδές στην Ελλάδα). Και αγχώνονται οι Έλληνες γονείς για το που θα περάσει το παιδί Ίσως στην εποχή των παχέων αγελάδων (κλειστά επαγγέλματα, ΔΕΚΟ, ΤΕΕ, τμσεδε, επιδοτήσεις, βύσματα, ζήτω το δημόσιο κλπ κλπ) να είχε νόημα το ΕΜΠ vs AEI vs TEI ΙΕΚ και οι ωραίες κουβέντες περί "επαγγελματικών δικαιωμάτων" :suicide2: Αλλά τώρα.. δεν.. Τι ξερεις και σε τι είσαι χρήσιμος. Αυτό θα σε ρωτήσουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosmos Μάϊος 9, 2013 #36 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2013 Και να τα καταφερεις, μην μπεις σε πολυτεχνικη σχολη πληροφορικης. Διαλεξε καποια 4ετους φοιτησης.Επισης ΕΜΠ μπαινεις με 19kilo μορια...πραγμα που σημαινει οτι πρεπει να εχει γινει ο κ@λος σου νααααα στο διαβασμα.+Μηχανικος σημαινει απειρα μαθηματικα και βαρβατα.+ Αν εξαιρεσεις μια συγκεκριμενη μεριδα φοιτητων με διακριτες πολιτικες αποψεις, ολη η υπολοιπη φοιτητικη κοινοτητα τον χαρακτηρισμο Master τον θεωρει υποβαθμιση του πτυχιου(τουλαχιστον στις σχολες που δεν ανοικουν στις γνωστες συντεχνιες, ωστε να εχουν και δικαιωματα αστροναυτη).+"Επιστημη υπολογιστων", δυστυχως ειναι επιστημη, καμια σχεση με προγραμματισμο και software ή hardware. Εν τελη παντως σε αυτα θα καταληξεις, μιας και τομεας ερευνας και αναπτυξης δεν υφισταται στη χωρα μας.Αν θες "επιστημη υπολογιστων", 3 σχολες υπαρχουν στην Ελλαδα και ειναι στο Πολυτεχνειο.Τα λεω φιλικα και με οση εμπειρια εχω αποκτησει απο την σχολη μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
___ Μάϊος 10, 2013 #37 Κοινοποίηση Μάϊος 10, 2013 στην πληροφορική σαφώς και υπάρχουν μαθηματικά. Αν ευελπιστεί κάποιος ότι θα τα απαλλαχθεί πηγαίνοντας σε αυτή την κατεύθυνση κάνει τραγικότατο λάθος. Θες security -> κρυπτογραφία, θεωρία αριθμών Θες γραφικά -> Φυσική, γραμμική άλγεβρα Θες computer vision -> διαφορικές, πιθανότητες, γραμμική άλγεβρα, διανύσματα, μιγαδικοί, ανάλυση κλπ κλπ.. Αλγόριθμοι, Αυτόματα, Γράφοι και η λίστα συνεχίζεται. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirDiman Μάϊος 10, 2013 #38 Κοινοποίηση Μάϊος 10, 2013 Απειρα μαθηματικα...5 εχουμε εμεις.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos_B Μάϊος 11, 2013 Author #39 Κοινοποίηση Μάϊος 11, 2013 Εγω πάντως κανενα προβλημα δεν εχω με τα Μαθηματικα...!! (Εννοω δεν ειναι κατι που θελω να αποφυγω... Ίσα ίσα... χαιρομαι που αποτελουν αναποσπαστο κομματι αυτου που θελω να σπουδασω...) Παντως απο τα οσα διαβαζω προς το ΕΚΠΑ κλίνω... Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnymag Ιούνιος 22, 2013 #40 Κοινοποίηση Ιούνιος 22, 2013 επειδη φετος εδωσα και εγω πανελληνιες και δυστυχως ειμαι ~130 μορια κατω απο την περσινη βαση των ημμυ στο εμπ,που ηθελα,μπορειτε να μου πειτε αν αξιζει να παω σε αλλη πολη στην ιδια σχολη;και αν ναι σε ποια;εχω ακουσει οτι στην πατρα η συγκεκριμενη σχολη ειναι καλυτερη απο της θεσσαλονικης.με ενδιαφερει κυριως να ασχοληθω με την αρχιτεκτονικη των υπολογιστων σε επιπεδο hw.υπαρχει αλλη σχολη παρομοια με τους ημμυ στην αθηνα γ αυτο που θελω εκτος της πληροφορικης και τηλ/νων; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.