Jump to content

ερωτήσου για bitcoins

nikonick

Recommended Posts

σας χαιρετώ

έχω κάποιες συγκεκριμένες απορίες σχετικά με τα bitcoins και παρακαλώ αν ξέρει κάποιος να μου πει.

εάν μπορώ να κάνω bitcoins μονος μου με ειδικό πρόγραμμα και αν πρέπει να είμαι συνδεδεμένος με το internet η όχι.

έχω διαβάσει κάποια πράγματα αλλα δεν πολύ κατάλαβα το πως αρχίζει κάποιος.

επίσης δεν κατάλαβα ακόμη γιατί χρειάζεται πολύ δυνατή κάρτα γραφικών για παραγωγή bitcoins αφού τα κλειδιά η ο αλγόριθμος που χρειάζεται ένα bitcoin νομίζω είναι θέμα μαθηματικών πράξεων και όχι γραφικών.

προχθές κάποιος φίλος περηφανευότανε ότι ασχολιέται με τα bitcoins εδώ και κάποια χρονια και καταφέρνει να αγοράζει παρα πολλά πράγματα μέσο internet όπως το νέο iphone5, μιαν dslr nikon 5200 και ένα ρολοι πολύ παράξενης μάρκας ελβετικό το οποιον είδα και αξίζει 980 us dollars.

αυτός έχει κάνει φάρμα με 5 pc's και κάνει θήθεν παραγωγή bitcoins.

μπορεί να είναι και αλήθεια αλλα εμενα θα με ενδιέφερε πρωτίστως να μάθω την βασική διαδικασία παραγωγής και εάν όντως μπορεί κάποιος να βγάλει 'οποιοδήποτε κέρδος' από αυτά τα bitcoins

σας ευχάριστο

• Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Τα bit coins χρησιμοποιουν μοντελο πυραμίδας και θα σκάσει σύντομα η φούσκα. Προτείνω να μην ασχοληθείς καν.

Ο φίλος σου απο την στιγμη που έχτισε την φάρμα πριν απο χρόνια είναι "τυχερος" γιατί το mining όπως λέγετε γίνετε με αλγόριθμο που βασίζεται στο ποσά έχουν παραχθεί. Πλεον θα σου στοιχίζει πιο πολύ το ρεύμα απο 1 coin. Παλιότερα όμως ηταν πιο ευκολο.

Υπάρχει ενα φοβερό άρθρο που το εξηγει πολύ καλά και στα ελληνικά. Γοογλισε το.

Sent from my Nexus 4

εχω δει για αυτο μια δυο φορες και εχω διαβασει μονο 1 αρθρο αν και θα ασχοληθω λιγο περισσοτερο.

Νομιζω ομως οτι η ουσια δεν ειναι ποτε θα σκασει ή να ψωνιζεις με το εικονικο νομισμα αλλα οτι προς το παρον ανεβαζει μερα με την μερα την ισοτιμια του με το $.Αυτο σημαινει οτι αν τωρα εχεις στην κατοχη σου 100 bitcoins (ακομα και αν τα αγορασεις απο καποιον με πραγματικα χρηματα) και εισαι λιγο τυχερος σε 1-2 χρονια (και εφοσον δεν εχει σκασει η φουσκα ακομα) τα πουλας με 10+ πλασια την αξια αγορας τους.

επίσης δεν κατάλαβα ακόμη γιατί χρειάζεται πολύ δυνατή κάρτα γραφικών για παραγωγή bitcoins αφού τα κλειδιά η ο αλγόριθμος που χρειάζεται ένα bitcoin νομίζω είναι θέμα μαθηματικών πράξεων και όχι γραφικών.

GPGPU - Wikipedia, the free encyclopedia

To λοιπόν:

Η μόνη "τσατσιά" είναι ότι ο δημιουργός του bitcoin έχει στην άκρη κάααμποσα. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει τίποτε "ύποπτο" στο bitcoin, εκτός από τη χρήση του ώς non-traceable νόμισμα και ότι συνεπάγεται με αυτό.

-Χρειάζεσαι internet.

-Οι κάρτες γραφικών (ιδιαίτερα AMD/ATI) χρειάζονται για να λύνουν τον αλγόριθμο που λες. Λόγω της αρχιτεκτονικής οι κάρτες γραφικών είναι ΠΟΛΥ μα ΠΟΛΥ πιο γρήγορες σε τέτοια μαθηματικά από έναν επεξεργαστή.

-Ο τρόπος που δουλεύει η όλη ιστορία χοντρικά είναι ο εξής: Δημιουργείται το Χ μαθηματικό πρόβλημα, που η λύση του είναι ένα bitcoin. Κάθε φορά που βρήσκει κάποιος την λύση στο πρόβλημα ("βρίσκει" ένα bitcoin), δημιουργείται το επόμενο πρόβλημα, με αυξημένη δυσκολία. Τα "προβλήματα" τα παίρνουν από το internet ολοι οι "miners".

Σαν να πας στο σχολείο και να σου δίνει μία άσκηση ο καθηγητής π.χ. Όλοι οι μαθητές παίρνουν την ίδια άσκηση και προσπαθούν να την λύσουν. Αυτός που θα τη λύσει πρώτος παίρνει το bitcoin. Πολλοί "μαθητές" (miners) έχουν ενωθεί σε ομάδες (mining pool), και λύνουν τα προβλήματα μαζί. Άμα κάποιος στην ομάδα (mining pool) βρει την λύση, μοιράζονται όλοι το κέρδος μείον το "κέρδος" του αρχηγού της ομάδας που παίρνει πάντα ένα ποσοστό.

Άμα πας μόνος να λύσεις το πρόβλημα, υπάρχει πάντα το ρίσκο ότι θα ξεκινήσεις να το λύσεις, αλλά το ίδιο πρόβλημα θα το λύσει κάποιος άλλος πρώτα, οπότε θα πάνε χαμένες οι ώρες που το πάλευες. Άμα λοιπόν δεν είσαι ιδιαίτερα έξυπνος (δεν έχεις πολλές κάρτες γραφικών/υπολογιστές) δε σε συμφέρει να κάνεις mining μόνος.

Η μόνη σχέση που μπορώ να φανταστώ με πυραμίδες είναι ότι παίρνει το Χ% ο δημιουργός του mining pool, και δεν είναι "τσατσιά", μιας και πρέπει να οργανώνει τους miners / να στέλνει τα κομμάτια του προβλήματος κτλ, οπότε υπάρχει κόστος (servers/χρόνος κτλ).

Όταν ασχολούμουν πριν μερικά χρόνια, η ισοτιμία ήταν 20$/bitcoin. Τότε με 1-2 5850extreme έβγαζεις 1-2 bitcoins/βδομάδα σε mining pool. Οπότε πήγαινε 300$/μήνα μείον το ρεύμα (κάνα 40ρι έβγαινε). Ο λόγος που το παράτησα είναι ότι είναι πολύ volatile η αγορά (μπορεί να αλλάξουν οι τιμές ΠΟΛΥ από την μία στιγμή στην άλλη) και τα "χρηματιστήρια" που αγόραζαν bitcoin ήταν ΤΕΛΕΙΩΣ unsecure. Κάθε μήνα τους hackαραν και έβλεπες τη τιμή του bitcoin να πέφτει στο πάτο.

Πλέον δεν αξίζει, άμα δεν έχεις ήδη το hardware (1-2 6990 τουλάχιστον) και φτηνό ρεύμα. Βγαίνουν σε λίγο στην αγορά mining μηχανάκια με κόστος 2-5k $ που θα φαρμάρουν 10x πιο γρήγορα από τις κάρτες γραφικών, οπότε η δυσκολία θα ανέβει πολύ για τους low end miners.

Σχετικα με mining...οποιος επαιξε με καρτες γραφικων εως και πριν 4-5 μηνες εβγαζε αρκετα btc/day

Πλεων η δυσκολια εχει ανεβει και με καρτες γραφικων δε βγαζεις ΤΙΠΟΤΑ.

Το μελλον ειναι στα ASIC που βγαινουν σιγα σιγα και οποιοι πηραν και εκαναν mining εδω και 1-2 μηνες μπορεσαν και πουλησαν αρκετα οταν ηταν ψηλα η ισοτιμια.

Εγω ειχα καποια απο παλια και βγηκαν κατι ψηλα eur.

Σχετικα με αγορες το μπαμ εγινε πριν 2 μερες και πλεων ειναι σταθερη η κατασταση. Το αν αξιζει ή δεν αξιζει να αγορασεις σημερα ειναι μεγαλη ιστορια. Η δικια μου γνωμη παντως ειναι οτι δεν αξιζει πλεων να κανεις αγορα αν εχεις στοχο γρηγορο κερδος αλλα σιγουρα θα ανεβει παλι.

αγαπητοί φίλοι σας χαιρετώ και ευχάριστο πολύ για τις απαντήσεις σας

ιδιαιτερα ευχάριστο τον Volrath για τις συγκεκριμένες απαντήσεις του

ναι δεν είναι και τόσο εύκολο για κάποιον να αρχίσει παραγωγή bitcoins ιδιαιτερα για μένα που δεν ξέρω τίποτα, απαιτείται επίσης να έχεις πολύ ακριβή κάρτα η και άλλον συγκεκριμένο εξοπλισμό.

έχω μάθει αυτά που ήθελα και σας ευχάριστο πολύ όλους.

καλο αγαπητοί φίλοι σας χαιρετώ και ευχάριστο πολύ για τις απαντήσεις σας

ιδιαιτερα ευχάριστο τον Volrath για τις συγκεκριμένες απαντήσεις του

ναι δεν είναι και τόσο εύκολο για κάποιον να αρχίσει παραγωγή bitcoins ιδιαιτερα για μένα που δεν ξέρω τίποτα, απαιτείται επίσης να έχεις πολύ ακριβή κάρτα η και άλλον συγκεκριμένο εξοπλισμό.

έχω μάθει αυτά που ήθελα και σας ευχάριστο πολύ όλους.

καλο σαββατοκύριακο σε όλους

ηλεκτρονικο νομισμα ειναι.

Το προγραμμα (mining) ειναι απλα ενας τροπος να βγαζεις bitcoins. Εσυ δουλευεις και η ανταμοιβη σου ειναι btc.

Κατα τα αλλα δεν διαφερει σε τιποτε αλλο απο μια μετοχη χρηματιστηριου. Αν ξερεις πως δουλευει εκει ξερεις και το btc.

Μπορει να μου εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς ειναι τα bitcoins ;

Αν έχω καταλάβει καλά, αφήνεις ουσιαστικά ένα πρόγραμμα να τρέχει και αυτό ειναι όλο ;

Όπως είπε κ ο CMOS φράγκα είναι. Απλά δεν είναι FIAT, δεν βασίζονται σε χρέος/χρυσό και η τιμή του καθορίζεται εκτός από το offer/demand και από το "επίπεδο δυσκολίας" (το οποίο εμεσα βέβαια επηρρεάζει και το offer/demand).

Έχει το θετικό ότι δεν επηρρεάζεται από τις επιλογές των εκάστωτε κυβερνήσεων (υποτιμήσεις/bubbles κτλ) -δίκοπο μαχαίρι όμως, δες παρακάτω - και ότι είναι untraceable.

Αρνητικά είναι ότι εφ'όσον δεν υπάρχει υποστήριξη από κράτος/κάποιο "επίσημο" φορέα δεν υπάρχουν και εγγυήσεις και είναι πολύ volatile. Την μία μέρα μπορεί να έχει 100$/btc την επόμενη τίποτε. Επίσης, αν και έχουν ανοίξει κάμποσες σχετικά αγορές, δεν δέχονται ακόμα πολλοί αυτό το "νόμισμα".

EDIT

και το ουσιαστικό κέρδος που έχει κάποιος ποιο ειναι ;

Μπορεις να χρησιμοποιήσεις τα btc για κάποια αγορά ας πούμε ή κάτι τέτοιο ;

Ναι. Υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες/online καταστήματα τα οποία τα δέχονται. Μπορείς να πας σε btc marketplace -σαν χρηματιστήριο είναι- και να τα "πουλήσεις" για FIAT νόμισμα.

μετατροπή σε κάποιο άλλο νόμισμα (usd/eur) παίζει ;

Ναι, αυτό εννοώ με το FIAT.

Άμα σκέφτεσαι να ξεκινήσεις, βρες ένα mining pool σοβαρό να γραφτείς. Έχει κάμποσους οδηγούς πώς να σετάρεις το pc σου στο νετ. Αλλά άμα δεν έχεις AMD κάρτα(ες) γραφικών βαρβάτες και φτηνό ρεύμα δεν αξίζει. Για να σου δώσω να καταλάβεις, τώρα το υπολόγισα:

Άμα έχεις μία 6990 - που είναι η πιο δυνατή κάρτα για BTC mining (πιο δυνατή από 7970 κτλ) βγάζεις 3€ / μέρα χωρίς το κόστος του ρεύματος. Και χωρίς το % του mining pool.

Ati έχω πράγματι.

Με λιγο ψάξιμο ειδα οτι υπάρχει ένας client. Δεν αρκεί απλά να κατεβάσεις αυτόν και να αρχίσεις να το τρέξεις ;

Αρκεί, αλλά όπως είπα πιο πάνω υπάρχει θέμα.

Άμα πας μόνος να λύσεις το πρόβλημα, υπάρχει πάντα το ρίσκο ότι θα ξεκινήσεις να το λύσεις, αλλά το ίδιο πρόβλημα θα το λύσει κάποιος άλλος πρώτα, οπότε θα πάνε χαμένες οι ώρες που το πάλευες. Άμα λοιπόν δεν είσαι ιδιαίτερα έξυπνος (δεν έχεις πολλές κάρτες γραφικών/υπολογιστές) δε σε συμφέρει να κάνεις mining μόνος.

Πιο συγκεκριμένα, ο τρόπος που "βρίσκεις" bitcoins είναι σε ολόκληρα blocks. Πρέπει να βρεις τη λύση όλου του block μόνος σου, πράγμα ΠΟΛΥ μα ΠΟΛΥ δύσκολο με 1 μηχάνημα μόνο. Για να καταλάβεις, θα σου πάρει περίπου 1-1.5 χρόνο 24/7 για να λύσεις το block* (μπορεί και πιο γρήγορα άμα είσαι κωλ...τυχερός). Το κάθε block έχει 25BTC. Όταν το λύσεις μόνος σου, παίρνεις τα 25 για την πάρτη σου (25x100 πόσο είναι, 2500$~1900€). Μπορεί να σου πάρει κ περισσότερο όμως.

Άμα πας σε mining pool, τότε πες 500 miners με ίδια μηχανήματα, έχετε 500x μεγαλύτερη πιθανότητα να λύσετε το block για 25btc/500 μείον το πόσο% του pool. Οπότε θεωρητικά, θα λύνετε 1 block κάθε 3 μέρες, οπότε θα πληρώνεσαι κάθε 3 μέρες και όχι 1 κάθε 1.x χρόνια.

EDIT

Εκτός από τον client θα πρέπει να φτιάξεις και wallet πάντως. Οι περισσότεροι clients έχουν ενσωματωμένο πρόγραμμα για wallet. Έχε στα υπόψιν σου ότι άμα πάθει κάτι ο δίσκος σου, ΤΑ ΚΛΑΙΣ τα χρήματα που έχεις στο wallet, γιατί αποθηκεύονται τοπικά (εκτός άμα έχεις εμπιστοσύνη σε τίποτε online wallets). Μπορείς όμως να κάνεις και backup το wallet σου σε flash/dvd/cd )

*με μία 6990

Γνωμη μου ειναι οτι δεν αξιζει να ασχοληθεις σημερα με VGA Mining.

Πριν 3 μηνες θα σου ελεγα βαλε οτι καρτα εχεις να τρεχει. Τωρα παει.

Με μια 6970 βγαζεις 0.0125/day οποτε καταλαβες

μαλιστα...και πώς πάς λοιπόν σε mining pool ;

Eπίσης αν εχω δύο υπολογιστές δεν μπορώ να τους συνδυάσω ώστε να δουλεύουν παράλληλα ;

Αμα βάλεις client συνδέονται αυτόματα, δε χρειάζεται κάτι. Στο κάθε client που θα βάλεις, θα έχεις username/pass για τα mining pool, βάζεις λογικά τα ίδια. Και τα ίδια να μη βάλεις (έχεις π.χ. 2 accounts για τα 2 pc) στο mining pool μπορείς να βάλεις το ίδιο wallet address (εκεί που σου στέλνουν τα κεκτημένα).

Εδώ έχει λίστα με pools.

Δεν αξίζει πάντως. Θες να τα υπολογίσεις και μόνος σου;

Εδώ έχει λίστα με το ΜΗ/s των καρτών γραφικών. Κοιτάζεις το average Mhash/s.

Εδώ έχει calculator που βάζεις τα MHash/s (αρθροιστικά, π.χ. έχεις μία 6990+6970, 772+397 = 1169. Άμα θες βάζεις και τιμή KW. Αλλιώς πάτα calculate.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.