Jump to content

Τη βοήθειά σας για επιλογή laptop

vgiozo

Recommended Posts

Χαιρετισμούς στη κοινότητα...

Είμαι σε αναζήτηση φορητού και θα ήθελα τη βοήθειά σας, κυρίως γιατί πέρα από τις αντικειμενικές προδιαγραφές θα ήθελα και μαρτυρίες για θερμική συμπεριφορά και θόρυβο των υποψήφιων φορητών.

Ο προϋπολογισμός θα ήθελα να είναι ο χαμηλότερος δυνατός, αρκεί ικανοποιούνται οι απαιτήσεις που θα τεθούν.

Ο φορητός θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο σε διδακτορική έρευνα, κυρίως για συγγραφή κειμένων, απαιτητικό σερφάρισμα (πολλά tab ανοιχτά), αραιά και πού επεξεργασία βίντεο και εικόνας (δεν πρόκειται να είναι βασική ή συχνή εργασία, αλλά θα ήθελα να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά όταν προκύπτει η ανάγκη).

Σημαντικό είναι να έχει μεγάλη αυτονομία, τουλάχιστον 6 ωρών σε συγγραφή κειμένου...όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα.

Ο φορητός θα πρέπει είναι πραγματικά φορητός, να μπορώ να τον κουβαλάω άνετα δηλαδή. Δεν νομίζω πως χρειάζεται να είναι "υπερφορητός", αλλά ενδέχεται να χρειαστεί, ανά περιόδους τουλάχιστον να τον μεταφέρω μαζί μου κατά τη διάρκεια της μέρας.

Για την οθόνη είμαι μεταξύ 15' και 14'...αν υπάρχει όφελος για τη φορητότητα και το βάρος μπορεί να είναι θεμιτό η οθόνη να είναι μικρότερη από τη "στάνταρ" 15άρα, αλλά δεν έχω δουλέψει με τέτοιες οθόνες και δεν θέλω να βγάζω και τα μάτια μου...είναι που είναι 16:9 η αναλογία...

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια να μην είναι glossy και αν γίνεται να είναι "αντι-ανακλαστική" / ματ

Σημαντικότατο θέμα για μένα είναι ο θόρυβος...ειδικά στο διάβασμα με βασανίζει...θα ήθελα να είναι πολύ ήσυχο, και να διατηρείται ήσυχο κατά το δυνατόν ακόμη κι όταν αυξάνεται ο φόρτος εργασίας.

Πληκτρολόγιο επίσης κατά το δυνατόν αθόρυβο...καλά θα ήταν να έχει και φωτισμό, αλλά δεν θα ήθελα να ανέβω κατηγορία τιμής μόνο γι αυτό.

Θα ήθελα να έχει θύρα USB3, για το μέλλον, αλλά δεν είναι προϋπόθεση

Κατά μεγάλα διαστήματα μπορεί να χρειαστεί να μείνω στο εξωτερικό (Ευρώπη, Μ.Ανατολή) και η διεθνής εγγύηση, κι ακόμη καλύτερα η αξιοπιστία, θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

Έχω καλομάθει στον SSD του σταθερού (για το θέμα της ησυχίας μπορέι να είναι βασικό επίσης), αλλά απ' ότι έχει πάρει το μάτι μου, οι τιμές για φορητούς με SSD φαίνεται να είναι υψηλότερες απ'ότι θα δικαιολογούσε μόνο το εξτρά κόστος του δίσκου, σε βαθμό που να αναρωτιέμαι μήπως θα ήταν καλύτερα να τον αγόραζα ξεχωριστά.

Μπορώ να έχω και εξωτερικό σκληρό μεγαλύτερης χωρητικότητας για αποθηκευτικές ανάγκες, αλλά αν υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης δύο δίσκων, γιατί όχι; Εκτός αν επηρεάζεται το βάρος αρνητικά (αλλά γιατί να συμβαίνει αυτό; HDD + DVDR δεν θα είναι βαρύτερα από SSD + HDD; )

Τί θα μου προτείνατε βάσει των παραπάνω;

Είναι εύκολο να ανεβάσει κανείς τιμή, αλλά θα ήθελα τη βοήθεια και τις συμβουλές σας ώστε να μειώσω κατά το δυνατόν το κόστος.

Πχ δεν ξέρω αν αυτό θα έκανε (νομίζω ότι δεν πληρεί τον όρο της αυτονομίας των 6+ ωρών)

NB LENOVO THINKPAD L520

Πουθενά δε θα βρεις αυτονομία (τουλάχιστον) 6 ωρών. Είναι ουτοπικό αυτό το κριτήριο σου. Εκτός και αν πάρεις tablet. Τα tablet δεν κάνουν θόρυβο, έχουν αυτονομία, είναι πραγματικά φορητά, πιάνουν λίγο χώρο, δέχονται micro sd και είναι φτηνά. Δηλαδή με 350-400 ευρώ παίρνεις αξιόλογο μηχάνημα. Βέβαια θα έχεις κοντά 10αρα οθόνη.

Επεξεργασία εικόνας και βίντεο... δλδ τι ακριβώς θες να κάνεις? Απλά ένα crop σε φωτογραφίες; Ή επεξεργασία με κάποιο δυνατό και βαρύ πρόγραμμα; Αυτά που θες γίνονται με android? Ή θες Windows αναγκαστικά ?

From Galaxy Note 2 with Swype "talk and type"

...

Είναι εύκολο να ανεβάσει κανείς τιμή, αλλά θα ήθελα τη βοήθεια και τις συμβουλές σας ώστε να μειώσω κατά το δυνατόν το κόστος.

Πχ δεν ξέρω αν αυτό θα έκανε (νομίζω ότι δεν πληρεί τον όρο της αυτονομίας των 6+ ωρών)

NB LENOVO THINKPAD L520

Η περίπτωση του L520 όπως το βρήκες είναι καταπληκτική. Βέβαια, ο επεξεργαστής δεν είναι τίποτε σπουδαίο, αλλά για επεξεργασία κειμένων λογικού όγκου και σερφάρισμα είναι επαρκής, συνυπολογιζομένης και της τιμής. Όπως μπορείς να δεις εδώ, ένα παρόμοιο variant πέτυχε ασύρματο σερφάρισμα 6 ωρών, οπότε είσαι εντάξει και σ' αυτόν τον τομέα. Αν γράφεις με την ασύρματη κάρτα κλειστή, μπορεί να έχεις ακόμη υψηλότερη αυτονομία. Δεδομένης της χαμηλής τιμής, ίσως χωρεί στον προϋπολογισμό σου δεύτερη μπαταρία (οπότε η αυτονομία πάει χαλαρά στις 11 ώρες με μια σύντομη ενδιάμεση διακοπή για να την αλλάζεις) και ένας 120άρης SSD.

Κάτι πιο γρήγορο και παραπλήσιας αυτονομίας είναι αυτό εδώ, και πάλι με πάνελ 1600x900 - πολύ σημαντικό αυτό, αλλά είναι περισσότερο ογκώδες. Αν θέλεις πραγματικά να είναι φορητός και με άνετη αυτονομία, σκέψου κάτι τέτοιο, στην ανάλογη τιμή βεβαίως, όχι απαραιτήτως Lenovo. Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν πλέον στη γκάμα τους ultrabooks με ivy bridge, στο μέσο και άνω επίπεδο τιμής, επεξεργαστές οι οποίοι, σε συνδυασμό με led panel δεν χρειάζονται ιδιαιτέρως ογκώδη μπαταρία για να επιτύχουν άνετη αυτονομία.

Η περίπτωση του L520 όπως το βρήκες είναι καταπληκτική. Βέβαια, ο επεξεργαστής δεν είναι τίποτε σπουδαίο, αλλά για επεξεργασία κειμένων λογικού όγκου και σερφάρισμα είναι επαρκής, συνυπολογιζομένης και της τιμής. Όπως μπορείς να δεις εδώ, ένα παρόμοιο variant πέτυχε ασύρματο σερφάρισμα 6 ωρών, οπότε είσαι εντάξει και σ' αυτόν τον τομέα. Αν γράφεις με την ασύρματη κάρτα κλειστή, μπορεί να έχεις ακόμη υψηλότερη αυτονομία. Δεδομένης της χαμηλής τιμής, ίσως χωρεί στον προϋπολογισμό σου δεύτερη μπαταρία (οπότε η αυτονομία πάει χαλαρά στις 11 ώρες με μια σύντομη ενδιάμεση διακοπή για να την αλλάζεις) και ένας 120άρης SSD.

Κάτι πιο γρήγορο και παραπλήσιας αυτονομίας είναι αυτό εδώ, και πάλι με πάνελ 1600x900 - πολύ σημαντικό αυτό, αλλά είναι περισσότερο ογκώδες. Αν θέλεις πραγματικά να είναι φορητός και με άνετη αυτονομία, σκέψου κάτι τέτοιο, στην ανάλογη τιμή βεβαίως, όχι απαραιτήτως Lenovo. Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν πλέον στη γκάμα τους ultrabooks με ivy bridge, στο μέσο και άνω επίπεδο τιμής, επεξεργαστές οι οποίοι, σε συνδυασμό με led panel δεν χρειάζονται ιδιαιτέρως ογκώδη μπαταρία για να επιτύχουν άνετη αυτονομία.

Ευχαριστώ για την απάντησή σου...έχω βρει κι αυτό το Acer Timeline M3-581t που φάινεται καλή περίπτωση, με μεγάλη αυτονομία (8ώρες περίπου) και υβριδικό δίσκο 500gb HDD + 20GB SSD

Πουθενά δε θα βρεις αυτονομία (τουλάχιστον) 6 ωρών. Είναι ουτοπικό αυτό το κριτήριο σου. Εκτός και αν πάρεις tablet. Τα tablet δεν κάνουν θόρυβο, έχουν αυτονομία, είναι πραγματικά φορητά, πιάνουν λίγο χώρο, δέχονται micro sd και είναι φτηνά. Δηλαδή με 350-400 ευρώ παίρνεις αξιόλογο μηχάνημα. Βέβαια θα έχεις κοντά 10αρα οθόνη.

Επεξεργασία εικόνας και βίντεο... δλδ τι ακριβώς θες να κάνεις? Απλά ένα crop σε φωτογραφίες; Ή επεξεργασία με κάποιο δυνατό και βαρύ πρόγραμμα; Αυτά που θες γίνονται με android? Ή θες Windows αναγκαστικά ?

Μου έχει περάσει από το μυαλό να σπάσω τις απαιτήσεις μου σε δύο συσκευές...ένα Kindle Fire για πρόσβαση στο διαδίκτυο και άνοιγμα, διάβασμα αρχείων και ένα φορητό ελάχιστων προδιαγραφών...απλοποιεί την επιλογή, αλλά φοβάμαι πως ο καταμερισμός στη πράξη δεν θα αποδειχτεί αποδοτικός...

για αυτά που θέλεις θα πρέπει να πας σε ultrabook και θα πρέπει να ανέβεις αρκετά στο ποσό που θα δώσεις!

το εύκολο είναι να ανεβάσω προϋπολογισμό, αλλά αφενος δεν έχω το προνόμιο να είμαι σε θέση να αγνοήσω τη τιμή, αφετέρου υπάρχουν προσφορές με επιμέρους συμβιβασμούς που μπορούν να αποδειχτούν καλές λύσεις...

Το Lenovo Thinkpad στο οποίο παρέθεσα παραπάνω κυκλοφορούσε μια περίοδο στα Makro στα 280€...ακόμη κι αν δεν εκπλήρωνε απολύτως τις προδιαγραφές χρήσης που θέτω, θα ήμουν πολλά κιλά μπουνταλάς αν πλήρωνα +500€ για να γλιτώσω ένα κιλό βάρος...στα +100€ το σκέφτομαι, αφού θα χρειαστεί να προσθέσω άλλα τόσα περίπου για δίσκο ssd και με δεδομένο τον όγκο και το βάρος.

Και το συγκεκριμένο Dell Inspiron-15-3521 δεν φαίνεται καθόλου άσχημο...αυτονομία κοντά στις 6 ώρες, 15 άρα οθόνη με μικρό σχετικό βάρος, αρκετά λεπτό κι απ' ότι διάβασα πολύ ήσυχο...

https://www.skroutz.gr/s/2992339/Dell-Inspiron-15-3521-i3-3227U-4GB-320GB.html

Ευχαριστώ, το είχα δει και παλιότερα αλλά γενικά έχω διαβάσει κακές γνώμες για την υποστήριξη της Asus...ισχύει;

Το άλλο είναι η οθόνη...πόσο βολεύει η 14 στην ανάλυση 1366χ768 στην ανάγνωση και τη συγγραφή κειμένων;

Με ενδιαφέρει

- η φορητότητα (μικρό βάρος κατά το δυνατόν)

- η αυτονομία

- και η δυνατότητα να γράφω εν κινήσει

αλλά το τελευταίο δεν είναι το κυριότερο (μια φορητή ψηφιακή "γραφομηχανή" δλδ)...θέλω να είναι βολικός ο φορητός και η οθόνη στην μακρόχρονη χρήση...

Αν βολεύει η οθόνη 14'' άψογα, διαφορετικά ίσως η 15άρα οθόνη να είναι προτιμώτερη λύση

Όσον αφορά τη φορητότητα, ένα 14άρι laptop είναι αισθητά πιο "φορητό" εν συγκρίσει προς ένα 15άρι, ενώ το αντίστοιχο ισχύει και για τα 13άρια. Οι μικρότερες οθόνες είναι προβληματικές σε χρήση εφαρμογών γραφείου. Όσον αφορά δε στην ευχρηστία της οθόνης, η ανάλυση 1366x768 είναι οριακή για επεξεργασία κειμένου, ανεξαρτήτως διαγωνίου. Ένα πάνελ 1600x900 είναι ασύγκριτα πιο ευρύχωρο.

(Για την υποστήριξη της Asus δεν έχω ιδέα)...

Πέρασα λίγο από το Πλαίσιο χθες για να δω από κοντά μερικές 14άρες οθόνες...η ανάλυση 1366χ768 φαίνεται να τους ταιριάζει περισσότερο απ' ότι στα 15άρια. Όπως το λες, οριακά βολεύει η ανάλυση αυτή σε έγγραφα

Το μικρότερο πληκτρολόγιο είναι ένα θέμα, αλλά φαντάζομαι το συνηθίζεις.

Δυστυχώς οι οθόνες 1600χ900 είναι η εξαίρεση...όπως και οι μη-γυαλιστερές οθόνες (glossy μπλιάχ! )

από τη Δευτέρα το απόγευμα έγινε αυτό...είναι δύο μεγάλα θέματα με μεγάλη κίνηση στο insomnia και το adslgr γι αυτόν τον φορητό που απ' ότι φαίνεται στέλνουν κόσμο προς τα κει...

Στα Μακρο το έδιναν με 280 μια περίοδο (Γενάρη-Φλεβάρη), απ' ό,τι είδα στα θέματα στα άλλα μαγαζιά ξεκίνησε από τα 320-30 κοντά κι άρχισε να ανεβαίνει.

Σ' αυτή τη τιμή θα το τσίμπαγα κι εγώ χωρίς να το κοσκινίζω...

Τώρα καλοβλέπω περισσότερο το 15άρι dell 3521 που έχει κι αυτό παρόμοια εγγύηση κι είναι πιο λεπτό κι ελαφρύ...

αν ξαναπέσει η τιμή του Lenovo βλέπουμε...πρέπει να ανέβει κανείς μετά κατηγορία €200+ για να βρει οθόνη τέτοιας ανάλυσης

• 1 month later...

Τελικά πήρα το Lenovo L520 στα 399€...

Παλαιότερης τεχνολογίας τσίπσετ με επεξεργαστή μεγαλύτερης κατανάλωσης μεν, αναβαθμίσιμο δε μέχρι και με ορισμένες εκδόσεις ι7...

Πιο βαρύ και ογκώδες από το ιδανικό, αλλά ανεκτού μεγέθους βάρους και για μετακινήσεις.

Η οθόνη (ανάλυσης 1600 Χ 900) και η επίστρωσή της μάλιστα νομίζω πως με αποζημιώνει πλήρως, πραγματικά είναι πολύ ξεκούραστη στο διάβασμα, ακόμη και αν οι χαρακτήρες είναι μικρότεροι απ' ότι στην 23άρα του σταθερού μου...

Στην κύλιση μόνο είναι πολύ μέτρια (πρακτικά είναι πολύ δύσκολονα διαβάσεις κάτι ενώ κάνεις αργό scroll, η ευκρίνεια επηρεάζεται σημαντικά) και δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στην οθόνη ή / και στην κάρτα γραφικών...

Αλλά για οθόνη φορητού δεν το θεωρώ πραγματικό μειονέκτημα....στο βίντεο δεν έχω παρατηρήσει κάτι ανάλογο, οπότε το προσπερνώ

Έχω δε ερωτευτεί το trackpoint και δεν ξέρω πλέον αν θα μπορέσω να προσασρμοστώ ξανά σε φορητό που δεν έχει αυτή διευκόλυνση...μόνο σε Lenovo και σε ορισμενα Dell το έχω δεί, θά'πρεπε να περιλαμβάνετα σιγά-σιγά στον στάνταρ εξοπλισμό των φορητών θα έλεγα...

Το πληκτολόγιο είναι καλό, αν και ζηλεύω κάπως το island type (ελαφρώς curved) του 530, αλλά και πάλι είναι καλύτερο από οποιουδήποτε άλλου φορητού έχει τύχει να χρησιμοποιήσω...

Στα 280€ που είχε πρωτοβγεί έως και τα 320-340€ που κυκλοφορούσε στο εμπόριο ήταν ασυναγώνιστη ευκαιρία...

...στα 400€ θα μου άρεσε αν στηριζόταν σε νεώτερο τσιπσετ και είχε κάποιον χαμηλής κατανάλωσης επεξεργαστή.

Και πάλι πολύ καλή λύση γι αυτόν που ενδιαφέρεται κυρίως για τη ποιότητα της οθόνης και του πληκτρολογίου, καθώς και της κατασκευής, την ήσυχη γενικά λειτουργία και μερικά επιμέρους καλούδια, όπως ο αναγνώστης αποτυπωμάτων και το καλό λογισμικό της Lenovo.

Για δουλειές γραφείου δλδ και για ταινιούλες ενδείκνυται

Δεν μπορώ να πω ακριβώς...αφενός γιατί το τρέχω μέχρι στιγμής σχεδόν αποκλειστικά συνδεδεμένο, αφετέρου γιατί όταν το έτρεξα στη μπαταρία έκανα διάφορες δουλειές...και βίντεο και εγκατάσταση προγραμμάτων και πλοήγηση στο διαδίκτυο κοκ

...με τα παραπανω ανάκατα θαρρώ πρέπει να ήταν 3:30 ώρες, αλλά πρέπει να το δοκιμάσω με μεγαλύτερη συστηματικότητα συνέπεια για να σου δώσω ακριβή νούμερα..

Η φωτεινότητα της οθόνης είδα πάντως να επηρεάζει αμεσότερα τη διάρκεια της μπαταρίας...μικρές αλλαγές επιφέρουν μεγάλες μεταβολές στον υπολογίσιμο χρόνο...

σημείωση: ο φορητός κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις...είναι η μητρική που μπορεί να της λείπει το pci express και μετά είναι η μπαταρια που έρχεται σε 3 χωρητικότητες. εγώ έχω την ισχυρότερη στα 5200mAh

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.