Jump to content

overclock επεξεργαστη amd phenom II b99

xarisastrah

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σας! Πριν απο λίγες μέρες έφτιαξα ένα σχετικά φθηνό υπολογιστή με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά

επεξεργαστής : AMD Phenom II B99 quad core 95w 4x3.3Ghz με ψυχτρα Ηyper 212+ με 12αρι ανεμιστηρα

μητρική καρτα : Asus M5A78L-M LX3 socket am3+ (support FX 95w)

ram : DDR3 2x 2GB MUSHKIN VMAX 1333Hz

κάρτα γραφικώ : MSI GTX 560Ti Twin Frozr II

τροφοδοτικο : Χilance 800watt

κουτι : Thermal take V3

και οσο για την ψύξη την αναλαμβάνουν 4 12αριδες ανεμιστήρες

[Λιγα λογια για τον επεξεργαστη ειναι η κορυφαια επαγγελματικη εκδοση των phenom II στα 95w με τσιπακι C3 και ειναι μοντελο deneb ιδιας κοψιάς με τον 955 - c3 4x3.2Ghz αλλα σε benchmark test ο Β99 εμφανίζεται να ειναι πιο ισχυρός και στο cpu benchmark συγκεντρωνει σκορ 4600κατι περισσοτερο ακομα και απο τους fx-4100 και 4130 κ επισης στο 3d mark vantage σε stock μορφη πηρε 11400 ποντους πολυ πλησιαζοντας αρκετα τον 6πυρηνο 1045 με σκορ λιγο πανω απο 12000 και φυσικα πανω απο τους fx 4xxx. Λεω τωρα μηπως τον εχουνε κατασκευασει στα ορια του κ δεν σηκωνει πολυ overclocking?]

Λοιπων αρχικα προσπαθησα μιας κ δεν ειναι Black edition να ανεβασω την core speed σε συνδιασμο με το vcore. κατεβασα ΗT likn - Nb frequency ωστε να βρίσκεται κοντα στα 2000 (πανω απο 1900 και κατω απο 2100) στην εργοστασιακη τιμη δλδ αλλα μετα απο μερικα λεπτα συνηθως μετα απο 45 λεπτα κ με χρηση prime 95 αρχιζουν τα κολληματα. δεν βγαζει την κλασικη μπλε οθονη αλλα αρχιζουν σπασιματα σε γραφικα τα χρωματα στην οθονη αλλαζουν κ γενικα αρχιζει ενα κολλημα του pc με αποτελεσμα να το κλεινω να παω να το ξαναανοιξω κ ξαφνηκα στα bios να αναφερει oveclocking failure!

την μητρικη την ψυχτρα κ την ram καθως κ το κουτι τα εχω 2 χρονια τωρα κ επισης δεν εχουν κανενα προβλημα γιατι ο παλιος επεξεργαστης μου athlon II x4 640 δουλευε και δουλευει μια χαρα σε συνθηκες overclocking οποτε εμενα με προβληματιζει το θεμα του επεξεργαστη. Τον γυρισα σε μαμα ρυθμισεις κ δουλευει αψογα με το prima 95 μετα απο 4-5 ωρες. Στη συνεχεια δοκιμασα να το ανεβασω 209 το core speed με ΗT likn - Nb frequency κοντα στα 2090 και φαινεται σταθερο. Καποιος που να γνωριζει για το θεμα! Θα ειμουν ευγνωμων αν μπορουσε καποιος να με βοηθησει πραγματικα ομως! εχω και καποιες φωτο απο cpu - z (στις φωτο εμφανιζεται με τις παλιες μνημες Kingstone ddr3 1066 απλα εκανα δοκιμη μηπως φταινε οι μνημες αλλα τελικα οχι )

View image: s

ισως φταίει το vcore που δεν το ειχα ανεβασει πολυ. Σημερα το ανεβασα στα 1.416 κατι τετοιο κ ηταν σταθερο το συστημα για πανω απο 3ωρες στο prima 95 (δοκιμασα να το κατεβασω αλλα αυτο ηταν το λιγοτερο αποδεκτο οριο με λιγοτερο vcore κολουσε) και επισης ανεβασα κ VDDNB στο 1.5 ειναι σωστες οι ρυθμισεις? τουλαχιστον δεν κολησε στο prime 95! και μια φωτο απο το cpu-z Imageshack - 29821364.jpg

Μεχρι ποσο vcore ειναι ασφαλες να ανεβασω? μεχρι 1.45? δεν εχω σκοπω να το παω στα ορια του το συστημα αν κ ευχαριστημενος ειμαι με το αποτελεσμα μεχρι στιγμής! πλεον super pi 1m το κανεις 19.16sec και στο 3d mark vantage χτυπησε πανω απο 12200 σκορ κ συνολικο σκορ του pc 16200κατι οχι κ ασχημα για pc που μου κόστισε (το κουτι) λιγο παραπανω απο 500 ευρω!

Ίντα να του πω δηλαδή; Ότι η AMD δίνει μέγιστη τάση τα 1,45V? Αυτό το ξέρει ήδη. Πάντως το VDDNB 1,5V είναι πάρα πολύ! Στο C3 μέχρι 1,35-1,4 είναι οκ, από εκεί και πάνω κινδυνεύεις άσκοπα. Να ήταν C2 revision να πω οκ. Επίσης το VDDNB το πειράζεις μόνο εάν ανεβάσεις το NB frequency πάνω από 2200 αλλιώς άστο στο auto.

Πάντως αν θέλεις να τον ανεβάσεις κι άλλο πρώτα κόψε από το BIOS το Cool & Quiet και το C1 power states και δοκίμασε σιγά σιγά. Μέχρι 250MHz bus θα πρέπει να είσαι οκ άσε που ανεβάζοντας το bus θα μπορέσεις να ανεβάσεις τον επεξεργαστή χωρίς να του ανεβάσεις ιδιαίτερα το ρεύμα...

Οχι γενικα το λεω επειδη μου λεγες στο αλλο θρεντ για οβερκλοκ ενω το παιδι δε ζητουσε κατι τετοιο.

Εδω που ζηταει δωσε τα φωτα σου!:crazy_pilot:

δυστυχως μαλλον δεν σηκωνει κ πολυ Overclocking ο επεξεργαστης τον εφτασα για πλακα 3.71ghz και για να μένει σταθερος το ρευμα επρεπε να ειναι στο 1.452 πολυ πιεση για το τιποτα κ ετσι το κατεβασα παλι στο 3.61 με vcore 1.416 , ΗΤlink 1971 και NB Frequency 2190 και κατεβασα κ την VDDNB στην stock ρυθμιση (ειχε γινει τυπογραφικο λαθος οτι την ειχα ανεβασει στο 1.5 ηθελα να πω 1.15 αλλα την εστειλα στο stock π νομιζω ειναι 1.1 auto τελος παντων)

Δυστυχως o Προηγουμενος επεξεργαστης π ειχα athlon II 640 σηκωνε πολυ παραπανω overclock της ταξης του +18% ενω αυτος ουτε 10% δεν αγγίζει.

το c1 το ειχε κομμενο εξ αρχης το Cool & Quit το εχω οn υπαρχει περιπτωση να φταιει αυτο ?

O athlon δεν είχε την L3 cache που έχει ο phenom. Παίζει και αυτό τον ρόλο του στο OC. Όσον αφορά το C&Q επηρεάζει αρνητικά το OC από ένα σημείο και μετά. Δοκίμασε να το κλείσεις και μετά να ανεβάσεις και άλλο τον επεξεργαστή. Επίσης ανέβασε το bus στο 250 που σου είπα και δες αν είσαι σταθερός με stock τα υπόλοιπα. Αν είσαι σταθερός τότε δοκίμασε να ανεβάσεις τον επεξεργαστή. Γενικά πάντως θα δεις βελτίωση της απόκρισης με το bus στα 250.

για αρχη εκλεισα το q/c ολα στο αυτοματο κ ανεβασα το bas σιγα σιγα μεχρι το 217 ηταν ολα οκ ε με το πηγα να το ανεβασω 220 αυτο ηταν. στο παλιο συστημα αμα κατι δν πηγεναι καλα εβγαζε μια μπλε οθονη κ ενανε restart το pc τωρα εδω κλεινει το prime 95 μονο του κ παρατηρω καποια σπασιματα στα γραφικα οπως πχ στους δεικτες επεξεργαστη κ ραμ απο τις μικροεφαρμογες κ μετα μολις παω να τον κλεισω γυρω απο το κειμενο τερματισμος χαλανε τα γραφικα κ ταυτοχρονο κολαει το συστημα. Τωρα θα δοκιμασω αυτο π μ ειπες μακαρι να πιασει!

για αρχη εκλεισα το q/c ολα στο αυτοματο κ ανεβασα το bas σιγα σιγα μεχρι το 217 ηταν ολα οκ ε με το πηγα να το ανεβασω 220 αυτο ηταν. στο παλιο συστημα αμα κατι δν πηγεναι καλα εβγαζε μια μπλε οθονη κ ενανε restart το pc τωρα εδω κλεινει το prime 95 μονο του κ παρατηρω καποια σπασιματα στα γραφικα οπως πχ στους δεικτες επεξεργαστη κ ραμ απο τις μικροεφαρμογες κ μετα μολις παω να τον κλεισω γυρω απο το κειμενο τερματισμος χαλανε τα γραφικα κ ταυτοχρονο κολαει το συστημα. Τωρα θα δοκιμασω αυτο π μ ειπες μακαρι να πιασει!

δυστυχως με πεταξε κατευθείαν σε μπλε οθονη με bus speed 250 και ολα τα αλλα auto στη συνεχεια επανηθλα κ γυρισα το htlink-nb sta 2000 και κρατησα bus στα 250 αλλα παλι το ιδιο απλα αυτη τη φορα αργησε 2-3 λεπτα να το κανει αυτο

επισης με τον oρο Bus ελπιζω να εννοεις τη συχνοτητα του επεξεργαστης πχ stock εμενα εχει 16.5 πολ/σιαστη και bus 200 = 3300hz

παντως εχω παρατηρησει κατι πχ απο τη στιγμη π εκλεισα το q&q ενω τρεχοντας το prime95 στο vcore του cpu z μου δειχνει πχ απο 1.344-1.356 οταν το κλεισω το προγραμμα κ λειτουργω το pc χωρις να τρεχει κατι το cpu z μου δειχνει 1.368 με auto το vcore στα bios

Χμμμ ξέχασα ότι έχεις κλειδωμένο πολλαπλασιαστή. Το Cool & Quiets το κλείνεις από το bios. Επίσης θα πρέπει να κλείσεις και τα 2 spread spectrum που θα βρεις.

Εχω παρατησησει απο τον δικο μ cpu και με αρκετε αλλαγες σε ραμ, οτι καθε φορα που αλλαζα ραμ το cpu ειχε διαφορετικη συμπεριφορα στο overclock! με αυτες που εχω τωρα παει 260 bus με 1,515. Ενω με αλλες το πολυ 215-220!!!!

Χμμμ ξέχασα ότι έχεις κλειδωμένο πολλαπλασιαστή. Το Cool & Quiets το κλείνεις από το bios. Επίσης θα πρέπει να κλείσεις και τα 2 spread spectrum που θα βρεις.

δυστυχως δεν αναφερει τετοιο πραγμα το bios. υπαρχει περιπτωση να το εχει κάπως αλλιως με αλλη ονομασια?

Χμμ, δεν ξέρω, ανάλογα με το BIOS που φοράς... Κοίτα κάποια επιλογή που να λέει στην περιγραφή "when enabled reduces interderence with other devices".

δυστυχως δεν αναφερει τετοιο πραγμα το bios. υπαρχει περιπτωση να το εχει κάπως αλλιως με αλλη ονομασια?

υπαρχει περιπτωση να ειναι κατι απο αυτα π θα αναφερω παρακατω κ δεν ξερω τι ειναι?

Memory Hole Remapping (enable)

DCT Unganged Mode (always)

PCI-PCIe CLK status (disabled) το απανεργοποιησα τωρα αυτο τα αλλα 2 πανω παιζουν ρολο? ολα τα αλλα ειναι disabled

εννοω ecc, gart error reporting, microcode update, q&q, c1e support, advanced clock claibration και secure virtual machine mode Ολα τα έχω disable και αυτα

μονο αυτα εχει επιλογη enable-dis ολες οι αλλες επιλογες παίρνουν αλλες παραμέτρους

Άσε ανοιχτά τα advanced clock calibration και secure virtual machine. Το 1ο δίνει λίγο παραπάνω τάση όταν το απαιτεί ο επεξεργαστής (άρα βοηθάει στο oc) και το δεύτερο χρησιμοποιείται από τις εικονικές μηχανές, οπότε δεν επηρεάζει πουθενά.

Άσε ανοιχτά τα advanced clock calibration και secure virtual machine. Το 1ο δίνει λίγο παραπάνω τάση όταν το απαιτεί ο επεξεργαστής (άρα βοηθάει στο oc) και το δεύτερο χρησιμοποιείται από τις εικονικές μηχανές, οπότε δεν επηρεάζει πουθενά.

στο αdvanced clock cal περα απο enable εχει κ κατι ποσοστα να επιλεξεις εγω το αφηνω απλα ανοιχτο (εχει επιλογη auto per core και all core) επισης μολις πατησω acc εμφανιζεται κ μια επιλογη Unleasing mode εκει enable η disable?

επισης διαβασα οτι το Memory Hole Remapping ειναι καλο να ιεναι κλειστο σε συνθηκες o/c. τι προτεινεις?

Το memory hole remapping επιτρέπει στο σύστημα να δει μνήμη πάνω από 4GB οπότε το αφήνεις ως έχει. Στο clock calibration all core και 100%...

Το memory hole remapping επιτρέπει στο σύστημα να δει μνήμη πάνω από 4GB οπότε το αφήνεις ως έχει. Στο clock calibration all core και 100%...

δεν εχει 100% εχει απο -12% εως +12% κ το εβαλα +12%

Οκ τότε...

Έψαξα λίγο το ACC. Μπορείς να το γυρίσεις στα default αν θέλεις, δεν προσφέρει τίποτα στους phenomII.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.