Jump to content

Δικτύωση σπιτιού ?

iparout

Recommended Posts

Χαίρετε.

Επιχειρώ να δικτυώσω το σπίτι για να έχω πρόσβαση παντού με τις διάφορες φορητές συσκευές (laptop, iphone, tablet).

Το διάγραμμα έχει ως εξής :

whnscl.jpg

Α : Γραφείο

Γ : Κρεβατοκάμαρα

Β + Δ : Καθιστικό (Β = τηλεόραση, Δ = καναπές)

Στο Α βρίσκεται η πρίζα τηλεφώνου (DSL) καθώς και ένας printer (πολυμηχάνημα, για την ακρίβεια), μη δικτυακός.

Στο Β βρίσκεται το media player WD TV Live μαζί με ένα NAS (DNS-320) καθώς και πρίζα τηλεφώνου η οποία δεν λειτουργεί.

Στο Γ, δίπλα στο κρεβάτι, υπάρχει άλλη πρίζα τηλεφώνου.

Διαθέσιμος εξοπλισμός και τι έχω κάνει μέχρι τώρα :

ZTE ZXV10 H108L,

HOL ALU WLAN,

USR 9108 (το οποίο έχει onboard print server, αλλά το modem έχει χαλάσει - δεν συγρονίζει καθόλου με το DSL)

Έχω λοιπόν συνδέσει στο σημείο Β το WD TV Live και το DNS-320 πάνω στο HOL ALU WLAN για να μπορώ να έχω το NAS διαθέσιμο από παντού μέσω wireless. Σημειωτέον, το NAS δεν μπορεί να είναι μακριά από την τηλεόραση γιατί μόνο όταν είναι συνδεδεμένο ενσύρματα (μέσω RJ45) στον mediaplayer μπορούν να παίξουν MKV 720p στην TV χωρίς πρόβλημα.

Στο σημείο A έχω συνδέσει τον printer πάνω στο USR 9108 (που έχει print server) για να μπορώ να βλέπω τον printer ασύρματα από όλο το σπίτι, ενώ στο ίδιο σημείο υπάρχει και το ΖΤΕ πάνω στην πρίζα DSL για να παίρνει (και να μοιράζει) internet.

Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν 3 δίκτυα μέσα στο σπίτι (ΖΤΕ, HOL ALU WLAN, USR 9108) και αναγκάζομαι να κάνω log-in στο καθένα ξεχωριστά, ανάλογα με το τι θέλω να κάνω (internet, streaming ταινιών στο laptop από το NAS, εκτυπώσεις).

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όταν είμαι στο κρεβάτι (σημείο Γ) δεν έχω καθόλου σήμα από το ZTE που μοιράζει Internet από το σημείο Α !!

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει κάποια πιο λογική λύση για να μπορώ να τα έχω ΟΛΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ από παντού μέσα στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να κάνω log-off και log-in στα διάφορα δίκτυα... π.χ. ένα μηχάνημα που θα "έπαιρνε" τα 3 wireless και θα τα "μοίραζε" ασύρματα υπό μορφή ενός wireless δικτύου θα ήταν η ιδανική λύση, υπάρχει όμως κάτι τέτοιο ?

Θα ήθελα να ακούσω τη συμβουλή σας...

Ευχαριστώ πολύ !

Νομίζω ότι με bridge mode μπορείς να συνδέσεις το ZTE με το USR. Το ΖΤΕ θα συνδεθεί με τηλεφωνική γραμμή και εκεί σταματά το έργο του ενώ το ρόλο routing και wifi θα έχει το USR. Εκεί πάνω βάζεις και εκτυπωτή.

Το HOL ALU WLAN θα παίρνει δίκτυο από USR. Αν από σημείο Γ δεν βλέπεις κανένα ασύρματο δίκτυο τότε ίσως να πρέπει να πας σε powerlines μεταξύ σημείου Γ και οποιουδήποτε άλλου σημείου έχει ελεύθερη πρίζα και διαθέσιμη ethernet με ίντερνετ από το δίκτυό σου.

Νομίζω ότι με bridge mode μπορείς να συνδέσεις το ZTE με το USR. Το ΖΤΕ θα συνδεθεί με τηλεφωνική γραμμή και εκεί σταματά το έργο του ενώ το ρόλο routing και wifi θα έχει το USR. Εκεί πάνω βάζεις και εκτυπωτή.

Το HOL ALU WLAN θα παίρνει δίκτυο από USR. Αν από σημείο Γ δεν βλέπεις κανένα ασύρματο δίκτυο τότε ίσως να πρέπει να πας σε powerlines μεταξύ σημείου Γ και οποιουδήποτε άλλου σημείου έχει ελεύθερη πρίζα και διαθέσιμη ethernet με ίντερνετ από το δίκτυό σου.

Μάλιστα... Πώς γίνεται αυτό στην πράξη ? Συνδέω το ZTE στο τηέφωνο και στη συνέχεια με το USR (μέσω Ethernet φαντάζομαι) ? Και έπειτα, σε ποιου μηχανήματος το menu μπαίνω για να ορίσω bridge mode ? Στο ZTE ή το USR ?

Να ρίξω δύο προτάσεις:

Α)Κάνε σύνδεση μεταξύ του A (Zte) και Β με τη χρήση powerline.

Στο Β μπορείς να χρησιμοποιήσεις το router της hol σαν switch για τη σύνδεση των wdtv live και nas.

Για internet στην κρεβατοκάμαρα δοκίμασε με το ασύρματο του usr (το συνδέεις με το zte και το χρησιμοποιείς ως access point).

(επίσης ίσως να θες να πας το nas στο γραφείο αν σε βολεύει καλύτερα)

Β)Μια εναλλακτική είναι στο γραφείο να αντικαταστήσεις το usr με κάτι σαν το ASUS RT-N66U που έχει δυνατό ασύρματο και πιθανόν να καλύπτει το διαμέρισμά σου.

ΖΤΕ - USR με καλώδιο. Εκπέμπει ένα δίκτυο μόνο ασύρματα, δίνει dhcp και internet. Αν το HOL δεν παίζει σε client mode ώστε να συνδεθεί στο ZTE παίρνεις είτε μία συσκευή που το κάνει είτε ένα ζευγάρι powerline. Φυσικά και υπάρχει η βέλτιστη λύση να περάσεις καλώδιο ethernet στο σπίτι. Τώρα το να μην πιάνεις ασύρματο δίκτυο στο υπνοδωμάτιο με μόνο 2 τοίχους ανάμεσα μου φαίνεται περίεργο. Μήπως έχεις ρυθμίσει την ισχύ του ασύρματου πολύ χαμηλά;

ΖΤΕ - USR με καλώδιο. Εκπέμπει ένα δίκτυο μόνο ασύρματα, δίνει dhcp και internet. Αν το HOL δεν παίζει σε client mode ώστε να συνδεθεί στο ZTE παίρνεις είτε μία συσκευή που το κάνει είτε ένα ζευγάρι powerline. Φυσικά και υπάρχει η βέλτιστη λύση να περάσεις καλώδιο ethernet στο σπίτι. Τώρα το να μην πιάνεις ασύρματο δίκτυο στο υπνοδωμάτιο με μόνο 2 τοίχους ανάμεσα μου φαίνεται περίεργο. Μήπως έχεις ρυθμίσει την ισχύ του ασύρματου πολύ χαμηλά;

Δυστυχώς δεν υπάρχει ρύθμιση για την ισχύ του ασυρμάτου στο ΖΤΕ.

Sent from my iPhone using Tapatalk

όσο απλά μπορώ να το πω.

Χρησιμοποιείς το modem που δουλεύει για την σύνδεση στο ιντερνέτ.

Συνδέεις το άλλο modem επάνω του με καλώδιο.

Πριν το συνδέσεις του δίνεις μία ip στο ίδιο range (αν πχ το ρουτερ που δουλεύει είναι στο 192.168.1.1 αυτό το βάζεις στο 192.168.1.2 πχ).

Αποφασίζεις από πιο από τα 2 θέλεις να δουλεύει ο dhcp (αυτόματη απόδοση ip address σε μηχανήματα όταν αυτά δεν την έχουν static). Προτείνω τον dhcp να τον αφήσεις στο ρούτερ που σου δίνει και ιντερνέτ. Στο άλλο κλείστο.

Αποφασίζεις απο πιο απο τα 2 θα παίρνεις ασύρματο. Το άλλο κλείστο.

Απλά να το πώ. Κλείνεις όλα τα dhcp απο τα ρουτερ που δεν έχουν επάνω τους dsl γραμμή.

Κατα αυτό τον τρόπο συνδέεσαι ασύρματα βγαίνεις στο νετ απο το ρουτερ με την dsl και βλέπεις και τον εκτυπωτή επάνω στο usr.

τώρα για το HOL ALU WLAN και το nas. Αν το ρουτερ αυτό έχει ρύθμιση να συνδεθεί ασύρματα σε υπάρχον δύκτιο (wireless client) έχει καλώς. Του κλείνεις dhcp, του δίνεις και αυτουνού μια ip address που απο το ίδιο range (συνεχίζω με το ίδιο παράδειγμα και δίνω την 192.168.1.3), και το συνδέεις στο υπάρχον ασύρματο.

Συνήθως τα ρουτερ δεν έχουν επιλογή να συνδεθούν ασύρματα σε άλλο ασύρματο. Είτε βάζεις μέσω ρεύματος σύνδεση είτε βάζεις μηχανάκι που να το κάνει αυτό (κοίτα για κανα airlive)

Προσοχή τα powerline δεν παίζουν αν έχεις τριφασικό ρεύμα και οι πρίζες που πας να χρησιμοποιήσεις είναι σε άλλη φάση.

Βασικές λοιπόν προϋποθέσεις όταν συνδέσεις ρούτερ το ένα με το άλλο. Μόνο 1 ρούτερ θα δουλεύει σαν dhcp. Αν μπορείς να κάνεις exclude τις ip addresses που δίνεις στα αλλα ρουτερ απο τον dhcp κάντο. Το κάθε royter πρέπει να έχει διαφορετική ip και καλό θα είναι να είναι στο ίδιο range με την ip που σου δίνει ο dhcp για να μπορείς να το βλέπεις χωρίς να αλλάζεις ip στο pc.

μπορείς να ανοίξεις τα wireless απο οποιοδήποτε ρούτερ, και ταυτόχρονα μάλιστα. Ονόμασε τα ασύρματα διαφορετικά.

Η συσκευές σου αυτόματα θα τα θυμούνται και θα συνδέονται αυτόματα σε όποιο βρίσκουν.

Μην ξεχάσω. Αν κάνεις χρήση dhcp απο ρούτερ που δεν έχει συνδεδεμένη dsl γραμμή επάνω του, αυτό θα σου δίνει σαν default gateway τον εαυτό του με αποτέλεσμα να μην βγαίνεις στο internet. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σου επιτρέπει αυτό το router να επέμβεις στις ρυθμίσεις του dhcp server του. Γιαυτό λέω να αφήσεις τον dhcp του ρούτερ που συνδέεται στο internet να δουλεύει. Αν δεν κλείσεις τους άλλους dhcp τότε θα έχεις προβλήματα μιας και δεν ξέρεις απο ποιον dhcp θα πάρει ένα μηχάνημα ip address. Αν πάρει απο αυτό με την dsl μια χαρά. Αν πάρει απο κάποιο άλλο internet γιοκ. Γιαυτό κλείνεις όλους τους άλλους dhcp.

Να πώ και κάτι παραπάνω για το B

Σε περίπτωση που πάς για την λύση του wireless repeater (ξαναλέω κοιτάς για τίποτα airlive), τι ακριβώς κάνουν αυτά.

Συνδέονται σε υπάρχον ασύρματο δίκτυο. Το αναπαράγουν (σαν extender). Και έχουν και μερικές θύρες lan για να συνδέεις με καλώδιο επάνω τους κάποιο μηχάνημα. Για εμένα αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση.

Επίσης. Σε περίπτωση που συνδέσεις πολλά ρουτερ το ένα πάνω στο άλλο. Κάποια ρουτερ πότε πότε τραβάνε φρίκες και κάνουν απο μόνα τους reset. Αν γίνει αυτό θα ενεργοποιηθεί αυτόματα και ο καταργημένος dhcp και θα πρέπει να τον απενεργοποιήσεις ξανά. Αν ποτέ βέβαια κάνει κάποιο reset.

Κατατοπιστικοτατος και ιδιαίτερα αναλυτικός ακόμη και για κάποιον σαν εμένα που δεν έχει ιδέα απο δίκτυα.. Thanks για το χρόνο που αφιερωσες να γράψεις όλες τις οδηγίες..Θα δοκιμάσω αυτα που προτείνεις κ θα επιστρέψω με τυχόν απορίες που σίγουρα θα υπάρξουν..

Thanks κ πάλι..

Sent from my iPhone using Tapatalk

• 1 month later...

Παιδες εχω μαι απορια. Τα powerline δουλευουν ακομα και αν ειναι διαφορετικης μαρκας, μοντελο, κτλ??πχ Εχω 2 της tp link pa 210 αγορασμενα πριν 6-8 μηνες περιπου. τωρα που χρειαζομαι αλλα 2 δεν μπορω να βρω τα ιδια. αν παρω καποιο αλλο μοντελο θα συνεργαζονται μεταξυ τους?

Φνατάζομαι πρεπει να ειναι παρομοιων χαρακτηριστικων πχ 200mbit, χωρίς εισοδο τηλεφωνων κτλ. Εφοσον εχεις δουλεψει netgear και tplink θα παρω netgear που βρηκα με παρομοια χαρακτηριστηκα και σε καλη τιμη. Ευχαριστω.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.