Jump to content

Ανοιγμα Καταστηματος Ειδων Τεχνολογιας

byronara

Recommended Posts

Καλησπερα παιδια . Θα ηθελα μερικες πληροφοριες οσο αφορα το ανοιγμα ενως καταστηματος με κατα το δυνατοτερον οσο περισσοτερα ειδων τεχνολογιας με πιο μεγαλη εμφαση στους Υ/Η και service .

Καταρχην λιγο το story εχει ως εξης . Σκεφτομαστε με την γυναικα μου ( και το μικρο κοριτσακι μας ) να μετακομισουμε στην Μονεμβασια απο Αθηνα αφου οι δουλειες μας δεν πανε και τοσο καλα . Εκει εχουμε ενα καταστημα στην κεντρικη πλατεια ενα απο τα καλυτερα στο μερος και με πολυ καλη βιτρινα . Θα μπορουσαμε να το νοικιασουμε και να ασχοληθουμε με τα αγροτικα μιας και οι πεθεροι μου εχουν καλιεργημενες εκτασεις . Αλλα τα αγροτικα δεν σε χρειαζονται πολλες ωρες εκει και ετσι μενει πολυς ελευθερος χρονος ( ειδικα με τοις ελιες ) . και ετσι λεμε να εκμεταλευτουμε το μαγαζι που εχουμε . Ο τομεας που γνωριζουμε εγω και η γυναικα μου ειναι οι τεχνολογια γενικος (οχι ομως εξιδηκευμενα δλδ σπουδες κτλ ) καθαρα πειρα απο ολα αυτα τα χρονια . Σε μια μεγαλη εκταση εως στην Σπαρτη δεν ιπαρχει μαγαζι που να σου παρεχει προιοντα τεχνολογιας εκτος απο 1 Γερμανο απο τον οποιο αργουν πολυ οι παραγγελιες . Ψαχναμε για καποιο Franchise αλλα τελικα δεν ιπαρχει κατι που να αξιζει . και ετσι μπενουμε στην ευρεση πως θα το κανουμε μονοι μας . εχω ακουσει τοις εταιριες χονδρικης και περιπου σε τι ποσοστα κερδους πεζουμε (10% πανω κατο ) . Θα ηθελα να ρωτησω αν βεβαια καποιος γνωριζει ποσο θα ηταν το ενδεικτικο κεφαλαιο εναρξης ενος τετοιου καταστηματος (το στησιμο χωρις τα προιοντα ) . Οι αδεια θα χρειαστει χρηματα ? και στο περιπου ποια θα ειναι τα παγια εξοδα ενος τετοιου καταστηματος ?

Οποιαδηποτε αλλη πληροφορια η' suggestion θα ηταν χρησιμη . Επισης αν καποιος ειναι γνωστης της δουλειες και θελει να μου δωσει ακομα περισσοτερες πληροφοριες θα μπουρουσε να μου στειλει σε msg το κιν του η εγω το δικου μου για να ερθουμε σε επαθη .

Σας ευχαριστω πολυ .

Θα είμαι αρνητικός σε αυτή την ιδέα σου φίλε μου.

Ρεαλιστικά παίζεις ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΡΙΣΚΟ και οι πιθανότητες στην συγκεκριμένη συγκυρία για την Ελλάδα είναι μηδαμινές.

Υπήρχε και παλιότερα μαγαζί "εξειδικευμένο" ( με την μεταφορική και κυριολεκτική έννοια ) στους υπολογιστές.

Το πάλεψε 2 χρονάκια, και μετά πάπαλα δυστυχώς.

Δεν θα σου πω κάνε καφετέρεια ή δεν ξέρω και εγω τι ( γιατί όντως δεν ξέρω τι! ) γιατί δεν έχω κάτι που να μου εμπνέει κάποια έστω και μικρή σιγουριά για να το προτείνω, και επειδή με τα λεφτά και την ζωή του άλλου δεν παίζουμε, δεν θα κάνω κάποια πρόταση πέραν από την έκφραση της "φοβίας" μου για την ιδέα σου για κατάστημα υπολογιστών και τεχνολογίας.

Αυτά.

Σε μια μεγαλη εκταση εως στην Σπαρτη δεν ιπαρχει μαγαζι που να σου παρεχει προιοντα τεχνολογιας εκτος απο 1 Γερμανο απο τον οποιο αργουν πολυ οι παραγγελιες...

χωρις να θελω να σε αποτρεψω

απλα επειδη το ρισκο ειναι μεγαλο και οι καιροι δυσκολοι

εχε υποψιν οτι θα ανοιξει μεγαααλο πορτοκαλι πολυκαταστημα συντομα στα μερη σου

Ο πεθερος μου ειναι μονιμος εκει και εχει πολυ καλες σχεσεις γενικος . Την γυναικα μου την ξερουν λογο του πεθερου . Πιστευω πως αυτο ειναι ενα + . Ακομα ο κοσμος εκει δεν εχει μαγαζι να ψωνισει και τα παραγγελνουν απο το Ιντερνετ βεβαια με μια καθηστερηση 2 - 3 ημερων . εκει πονταρω εγω στην επαφη με τον πελατη . Ξερω οτι τοις τιμες τον PUblic

και Plaisio μπορω να της ανταγωνιστω η τουλαχιστον της ιδιες . E-shop ειναι απλισιαστες αλλα και για αυτο πανε για φουντο .

To e-shop δεν πάει για φούντο μόνο για τις τιμές του. Το θέμα δεν ειναι να μπορείς να ανταγωνιστείς μόνο τις τιμές των αναφερώμενων καταστημάτων, αλλά να μπορείς να υποστηρίξεις και ενα after-sales service, το οποίο να περιλαμβάνει και μια μικρή χασούρα προκειμένου να κρατήσεις έναν πελάτη. Όσον αφορά τους γνωστούς μην ξεχνάτε οτι μιλάμε για έναν μικρό τόπο, οπότε να αναμένεις γρήγορο κορεσμό της τοπικής αγοράς προς προϊόντα τεχνολογίας. Επίσης αν θελεις να κανεις expand την επιχείρηση σου να υπολογίσεις και το κόστος για το στήσιμο ενός web-site.

Ότι και να κάνεις τελικά, πρόσεξε τα εξής:

- Στόχευσε σε υπηρεσίες χωρίς κόστος, κοινώς να φτιάχνετε κάτι με τα χέρια σας.

- Μην στοκάρεις κι αν στοκάρεις, μην κοιτάς τι ίσως πάρει κάποιος να το έχεις στο μαγαζί σου. Το κόστος ραφιού στα είδη πληροφορικής είναι περίεργο, γιατί αυτά τα είδη αποτιμούνται από τη μία μέρα στην άλλη. Στόκαρε μόνο ότι κινείται και όσο κινείται.

Γενικά τα είδη πληροφορικής έχουν πολύ χαμηλό margin (μπορεί και 3-5%) και θα πάθεις πλάκα όταν δεις για παράδειγμα την ίδια μητρική στον προμηθευτή σου (πχ. Infoquest) πιο ακριβά από ότι στο τάδεshop.gr.

Το κεφάλαιο έναρξης/στησίματος εξαρτάται από το τι θέλεις να φτιάξεις, το μέγεθος και την κατάσταση του μαγαζιού σου.

Η βιτρίνα είναι κάτι που κοστίζει, προτίμησε κάτι γενικό και όχι να στοκάρεις 10 motherboards για να τις έχεις στην βιτρίνα να της τρώει ο ήλιος.

Απευθύνεστε σε μικρό κύκλο, ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τι θα ήθελε ο κόσμος από εσάς θα ήταν καλό.

Από το margin 10% που έχει κατά μέσο όρο το προϊόν πληροφορικής, θα πρέπει να υπολογίζεις πόσο θα πάει στο ΦΠΑ και πόσο στην εφορία. Αυτά θα τα συζητήσεις με ένα σοβαρό λογιστή.

Μην αρχίσεις να ξοδεύεις σε ERP συστήματα και τηλεφωνικά κέντρα χωρίς να υπάρχει ανάγκη. Μην δώσεις π.χ. 1000€ για να πάρεις λογιστικό πρόγραμμα, ενώ μπορείς να κάνεις δουλειά σου με κάτι άλλο, π.χ. ταμειακή και για τιμολόγια να κόβεις χειρόγραφα.

Εν ανάγκη αδερφέ, όταν ανοίξεις, βάλε χειρόγραφο αν δεν σου επιτρέπουν τα οικονομικά σου και σου εύχομαι να μην προλαβαίνεις να κόβεις αποδείξεις :)

Γενικά η συμβουλή μου λόγω δύσκολων καιρών είναι: όλα με μέτρο και προσεκτικές κινήσεις.

Αλλιώς νοίκιασε το για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Αυτά.

Wesker θα ηθελα λιγο να μου εξηγησεις την χασουρα που μπορεις να εχεις στο after sale service . Αν ειναι κατι ελλατοματικο λογικα επιστρεφετε στην εταιρια και αντικαταστητε . που μπορω να εχω χασουρα εκτος απο κανα stock που θα μου μεινει .

Wesker θα ηθελα λιγο να μου εξηγησεις την χασουρα που μπορεις να εχεις στο after sale service . Αν ειναι κατι ελλατοματικο λογικα επιστρεφετε στην εταιρια και αντικαταστητε . που μπορω να εχω χασουρα εκτος απο κανα stock που θα μου μεινει .

Καλό θα ήταν να μην σου μείνει κάτι σε stock όπως σε είπε και ο [MENTION=1347]jpavly[/MENTION] λόγω του οτι τα προϊόντα τεχνολογίας απαξιόνονται ώς αξία σχετικά γρήγορα. Χασούρα σε after sales μπορεις να έχεις με διάφορους τρόπους. Να αλλάξεις ενα ελλατωματικό προϊόν με ένα ακριβότερο και να "φας" ουσιαστικά την διαφορά στην μάπα (συγνώμη για το άκομψο της έκφρασης, αλλά καμιά φορά γίνεται και αυτό), να κάνεις κάποιο δώρο σε κάποιον πελάτη (έστω και ένα στικάκι των 10€). κλπ.

Η χασούρα έρχεται πανεύκολα όταν πουλάς πχ hardware που έχει 3 χρονιά εγγύηση, και στα 2 χρονιά και 10 μήνες σου έρχεται πελάτης απαιτώντας αντικατάσταση με προϊόν ίσης αξίας με την αρχική... Ενώ πραγματικά δικαιούται αντικατάσταση του χαλασμένου προϊόντος, με ένα ίδιο ή αντίστοιχο (που έχει σημαντικά χαμηλότερη αξία μετά από 3 χρόνια). Και επειδή το "αντίστοιχο" στα προϊόντα τεχνολογίας είναι κάτι που δύσκολα καθορίζεται, θα πρέπει αναγκαστικά να κάνεις λίγο πίσω και να δώσεις απ τη πλευρά σου κάτι παραπάνω, που θα σε βάλει αναγκαστικά μέσα, αλλά παράλληλα θα ικανοποιήσει τον πελάτη. Στη συνέχεια ελπίζεις να καλύψεις μέρος της χασούρας από οτιδήποτε σου επιστραφεί από την εταιρία ή την αντιπροσωπία στα πλαίσια του επίσημου RMA.

Αν δεν είσαι σε θέση να υποστείς αυτή τη χασούρα, δεν έχει κανένας λόγο να σε προτιμήσει απέναντι σε οποιαδήποτε αλυσίδα ή on line shop.

και μη περιμένεις να καταφέρεις να ανταγωνιστείς τις τιμές των μεγάλων καταστημάτων

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.