Jump to content

Πρόβλημα με fan controller σε CM Storm Trooper

AIRETIKOS

Recommended Posts

Tα 2-3 χρόνια που είμαι μέλος στο φόρουμ τα λόγια μου

καθώς και τα μηνύματα μου είναι μετρημένα.Έχω την

εντύπωση (φαντάζομαι κ άλλοι) οτι αν θίξουμε μια αγαπημένη

εταιρία αμέσως τα fanbouys και ΙΣΩΣ άλλα συμφέροντα πέφτουν

να μας φάνε.

• Replies 88
  • Created
  • Last Reply

Έψαξα να βρώ φωτό της πλακέτας (την πίσω πλευρά) του controller αλλά δεν βρήκα. Πιθανολογώ πάντως ότι ο αυτό που βλέπεις είναι απόλυτα φυσιολογικό διότι ο controller είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Χρησιμοποιεί low-freq pwm με pulse-stretching , περισσότερα εδώ - PWM 3-Wires Fan Controller with RPM feedback (Pulse Stretching Method)

Το ότι οι "συμβατοί" ανεμιστήρες έχουν χωριστό φις για τα led είναι για να τροφοδοτούνται συνεχώς με τάση και όχι μέσω του pwm. Όποιο ανεμιστήρα με κοινή τροφοδοσία led/motor βάλεις πάνω θα κάνει τα ίδια.

Μία λύση είναι να βάλεις παράλληλα στο +- του ανεμιστήρα ένα ηλεκτρολυτικό πυκνωτή 16V/ 47-100μF (προσοχή στην πολικότητα). Όσο πιο μεγάλο πυκνωτή βάζεις πιθανόν οι στροφές να κατεβαίνουν όλο και λιγότερο , αλλά τα led θα αναβοσβήνουν και αυτά λιγότερο. Εννοείται τα παραπάνω μόνο αν ξέρεις τί κάνεις.

Όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα αρχίζουν οι ......

Τεσπα, καλή τύχη στο πρόβλημά σου.

Νομίζω οτι η στάση σου και ο τρόπος έκφρασης σου δεν ταιριάζουν σε μέλος

της "συντονιστικής ομάδας"!!!Τη μια σκούζω την άλλη λέω ...... ,αν δεν θες

να είσαι ευγενικός ΟΦΕΙΛΕΙΣ να είσαι τυπικός.

Ειμαστε ενα φορουμ οπου ο καθε ενας μπορει να εκφραζετε οπως θελει, ομαδικα πεσιματα δεν πιστευω οτι αρμοζουν οπως και το κλισε οποιος δεν συμφωνει μαζι μου ειναι fanboy ή τα παιρνει κλπ (ποσα λεφτα εχουν πια αυτες οι εταιριες και που προσλαμβανουν?!?)

[MENTION=19379]AIRETIKOS[/MENTION] Η εταιρια εδω δυστηχως δεν φερει ευθυνη γιατι το γραφει στο manual, δεν το γραφει εξω απο το κουτι αλλα την στιγμη που υπαρχει στο manual δεν μπορεις να κανεις κατι, στην τελικη και rma να σου δωσουν την προδιαγραφη του controler δεν μπορουν να την αλλαξουν, παλι το ιδιο θα λαβεις.

Και δυστηχως επειδη ειμαστε ανοιχτη κοινοτητα με την ελευθερια του λογου δεν γινεται να συμφωνησουν ολοι μαζι σου επειδη υπαρχει ασυμβατοτητα, ο τιτλος σωστα αλλαξε γιατι δεν σου καηκε το controler και σου ειπαν αγορασε καινουριο, σου ειπαν οτι τα fans που εχεις δεν ειναι συμβατα με τον controler σου.

[MENTION=27]RootX[/MENTION]

Στο μονο που θα συμφωνησω με τον φιλο μας ειναι οτι ο τονος και το υφος της ομαδας διαχειρησης πρεπει να ειναι παντα κοσμιος

αν δεν θες να είσαι ευγενικός ΟΦΕΙΛΕΙΣ να είσαι τυπικός.

Αυτα απο εμενα και θα επιμεινω ακομη μια φορα οτι λυση στο προβλημα σου υπαρχει απλα δεν ειναι θεμα αστοχιας απο κατασκευης ειναι θεμα ασυμβατοτητας.

Όπως είπα και στον φιλο swatoner με π.μ.

το μήνυμα αυτό δεν στοχεύει κάπου συγκεκριμένα αλλά είναι μια δικιά μου

γενική διαπίστωση προερχόμενη μέσα απο ολα τα φόρουμ που είμαι μέλος.

Παρακαλώ να επανέλθουμε στο θεμα μας γτ εχω ακόμα μερικές απορίες

οκ ευχαριστώ.

Δλδ για να καταλάβω,αν βάλω άλλα φανακια χωρίς λεντ η αν ξηλώσω τα λεντ

απο αυτούς θα παίζουν σωστά?Δλδ θα σταματήσει και το πρόβλημα με στις στροφές?

παιδια ολα καλα ολα ωραια αυτα που λετε αλλα ας μη λεμε και λαλακιες.

το ιδιο ακριβως προβλημα εχει και το COSMOS II με τον fan controller του.

ΠΟΥΘΕΝΑ μα ΠΟΥΘΕΝΑ ουτε στα καταστηματα ουτε στο site της coolermaster δεν αναφερει οτι πρεπει να χρησιμοποιεις "ειδικους" ανεμηστηρες.

Εγω που πηρα το COSMOS II και ειχα το ιδιο ακριβως προβλημα μου απαντησαν οτι πρεπει να χρησιμοποιω αλλους ανεμηστηρες αλλα μου εστειλαν και το νεο "διορθομενο" fan controller δωρεαν.

το γνωριζει το προβλημα η coolermaster μια χαρα, και οπου ειναι (στα πιο ακριβα κουτια πχ COSMOS II) στελνει το νεο fan controller.

Σιγουρα οι fan controller που εχουν τα κουτια δεν ειναι σαν αυτους που χρυσοπληρωνουμε (οπως εχω παρει και εγω) αλλα αν δεν ενημερωνεις τον πιθανο αγοραστη οτι ο controller δουλευει με συγκεκριμενους η compatible η οπως αλλιως θες πες το ανεμηστηρες τοτε εισαι απλα φαουλ και οφειλεις να ανταποκριθεις αναλογως.

Εάν όντως ο τρόπος ελέγχου των ανεμιστήρων που χρησιμοποιεί ο controller είναι αυτός που σου περιέγραψα παραπάνω το θέμα με τις στροφές θα παραμείνει διότι έτσι λειτουργεί , δεν είναι πρόβλημα. Όπως λέει και στο link που σου έστειλα αυτό γίνεται για ανάκτηση του σήματος στροφών.

Μπορείς να αισθανθείς τους παλμούς pwm -αν υπάρχουν- αν σε τέρμα χαμηλωμένους (min. duty cycle) ανεμιστήρες βάλεις προσεκτικά το χέρι και τους σταματήσεις.

Ευχαριστώ πολύ φίλε dangar τα ποστ σου με βοήθησαν πολύ,αυτό με

τον πυκνωτή το είχα σκεφτεί και εγώ απλα δεν ήξερα πόσα μφ έπρεπε να είναι.

Με προβληματίζει το γεγονός οτι οι μαμά ανεμιστήρες παίζουν κανονικά,δλδ τι

παραπάνω έχουν?

Χωρις να θελω να γινω εριστικος, αν καταλαβα καλα εσυ εβαλες μη συμβατους ανεμιστηρες στο fan controller. Η coolermaster που φταιει?

ωραια για στειλε μας σε παρακαλω ενα link η κατι τελοσπαντων (επισημο απο την coolermaster) που να λεει ποιοι ειναι οι συμβατοι ανεμηστηρες για να μαθουμε και εμεις...

Το κουτί έρχεται με manual, σωστά; στο manual, σου δείχνει πως συνδέονται οι ανεμιστήρες. Δεν βλέπω υποστήριξη LED ανεμιστήρων με ένα μόνο καλώδιο, οπότε δεν καταλαβαίνω και γιατί σκούζεις :p

εσυ δλδ πριν αγορασεις ενα οποιοδηποτε προιον παιρνεις πρωτα το manual το μελετας καλα καλα και μετα κρινεις αν το προιον σου κανει και προχωρας στην αγορα αναλογα (για να μην σκουζεις μετα...) συνηθως ομως προσβαση στο manual εχουμε μετα την αγορα και για το προιον ενημερωνομαστε απο τον κατασκευαστη και το καταστημα. αρα αν πρεπει να μπαινουμε στη διαδικασια να διαβαζουμε αναλυτικα τα manual πριν την αγορα τοτε εν μερει παραδεχομαστε οτι η περιγραφη του κατασκευαστη πιθανον να διαφερει η να εχει ελλειπη στοιχεια απο αυτα του manual, αρα παλι βρωμαει η δουλεια

Όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα αρχίζουν οι ......

Τεσπα, καλή τύχη στο πρόβλημά σου.

συγχαρητηρια...

Ξεχωριστή τροφοδοσία για τα led μήπως; - τουλάχιστο από το manual και τις foto αυτό καταλαβαίνω. Και αυτά με τη σειρά τους συνδέοnται πάνω σε σταθερή (ή μη pwm ελεγχόμενη) τροφοδοσία . Γι' αυτό και τα χωριστά headers.

Για να απαντήσω εδω κ να ηρεμησω λίγο τα πραγματα. Ναι κακός η cm δεν γράφει οτι πιθανως κάποιοι ανεμιστήρες να παρουσιάσουν πρόβλημα, ναι κακώς δεν αναφέρει στην σελιδα της οτι ο fan controller βγάζει τοσα αμπέρ. Ναι κακώς ο fan controller είναι περισσότερο για Μόστρα αλλά απο Σούζα τίποτα.

Αλλά το οτι ως γνώστες εδώ μέσα του τι παιζει καθημερινά γύρω στην τεχνολογια, δεν μπορούμε με ακρότητες ουτε να κατηγορούμε κάποια εταιρεια με Χαζά επιχειρήματα αλλά ουτε και ατομα που προσπαθουν να μεταφέρουν μια γνώση αφιλοκερδος αλλά κ να πάρουν.

Όταν δε σου αρέσει η άποψη κάποιου είναι πολύ ευκολο να τον κατατάξεις σε μια ομάδα ώστε να εναντιωθεις κ να δημιουργησεις ενα επιχειρημα. Το δύσκολο είναι σκεφτείς γιατί το λέει.

Fanboy δεν είμαι κανενός. Δεν με τρέφει κανεις τους, αντιθέτως τους τρέφω εγω αγοράζοντας. Δεν είμαι ουτε ΠΑΟ, ουτε θρύλος ουτε ΑΕΚ. Δεν είμαι ουτε μπλε ουτε πράσινος. Ουτε Ati ουτε nvidia. Είμαι ο Νίκος και είμαι καλά.

Στην τελική lian li έχω κ bitfenix.

*GNex*

Αλλά το οτι ως γνώστες εδώ μέσα του τι παιζει καθημερινά γύρω στην τεχνολογια, δεν μπορούμε με ακρότητες ουτε να κατηγορούμε κάποια εταιρεια με Χαζά επιχειρήματα αλλά ουτε και ατομα που προσπαθουν να μεταφέρουν μια γνώση αφιλοκερδος αλλά κ να πάρουν

ως γνωστες εδω μεσα....?????????

δλδ αμα δεν εισαι γνωστης δεν.....

Ας φτιαξει λοιπον το forum διαγωνισμα το οποιο θα πρεπει να περναει οποιος θελει να γινει μελος. Γιατι αμα δεν ξερεις και δεν εισαι γνωστης να πας αλλου...

Πρεπει να εισαι γνωστης δλδ και ψαγμενος για να αγορασεις ενα προιον. Αμα δεν ξερεις καθεσαι στα αυγα σου και μπορει ο καθενας να σου πουλαει οτι γουσταρει και εσυ μοκο μετα.

ΧΑΖΑ επιχειρηματα?????

Ειναι χαζο το οτι λεμε πως δεν αναγραφεται πουθενα η μη συμβατοτητα με συγκεκριμενους ανεμηστηρες? Και στην τελικη για ανεμηστηρες μιλαμε. Δεν ειναι κατι που παει ευκολα το μυαλο του καθενος οτι θα προκυψει ασυμβατοτητα. Α και να μην ξεχναμε οτι παιζει ασυμβατοτητα με ανεμηστηρες της ιδιας εταιριας και επισης το ιδιο προβλημα σε αλλο κουτι το αναγνωριζει.

Μεταφορα γνωσης αφιλοκερδος εδω μεσα γινεται σε πολυ μεγαλο βαθμο απο πολλα μελη με πολυ μερακι και υπομονη. Ειρωνικα σχολια ομως δεν εχουν θεση σε ενα forum σαν το thelab ουτε απαντησεις του στυλ επρεπε να εισαι πυρινικος φυσικος για να παρεις ενα γ@μωκουτι.

Το προβλημα κατ εμε ειναι οτι δεν αναγραφονται τα πληρη χαρακτηριστικα και ο καταναλωτης μετα την αγορα θα βρεθει αντιμετοπως με δυσκολιες που δεν ηταν σε θεση να γνωριζει κατα την αγορα. Και αυτο δεν το λεω για την coolermaster μονο και για το συγκεκριμενο θεμα. Δυστυχως συμβαινει με πολλες εταιριες.

Απορω γιατι το συζηταμε. Το πραγμα ειναι απλο.

Το ελεγε οτι πρεπει να εχεις τους ταδε ανεμηστηρες?

ΟΧΙ

ΤΕΛΟΣ. Φταιει η coolermaster.

Μου φαίνεται οτι ότι έγραψα το έγραψα για να διαβάσει καποιος κάθε δύο γραμμές και ότι θέλει να φανταστεί και όχι οτι ακριβώς έγραψα.

Όπως νομίζεις.

Με μπέρδεψες τώρα. Στο βίντεο που ανέβασες οι εμπρός ανεμιστήρες δεν έχουν θέμα (εργοστασιακοί με χωριστό led φις; ) - το πρόβλημα είναι μόνο με τους πλαινούς. Δηλαδή οι εμπρός από που παίρνουν;

Τώρα πρόσεξα που γράφεις για τις μετρήσεις τάσης που πήρες - ένδειξη pwm , αν είχες σταθερή τάση (voltage regulation) θα έβλεπες μία τιμή στο πολύμετρο. Ερώτηση: οι μετρήσεις που πήρες σε ποια header ήταν , των ανεμιστήρων ή των led; Αν οι μετρήσεις είναι και από τα δύο (έχεις pwm και στα led) τότε το πιο πιθανό είναι να υπάρχει κάποιο κύκλωμα εξομάλυνσης μέσα στους ανεμιστήρες (πυκνωτής ή/και πηνίο)

Και όσο για την χωριστή τροφοδοσία μάλλον είναι μόνο για να μπορείς να έχεις έλεγχο on-off.

Με μπέρδεψες τώρα. Στο βίντεο που ανέβασες οι εμπρός ανεμιστήρες δεν έχουν θέμα (εργοστασιακοί με χωριστό led φις; ) - το πρόβλημα είναι μόνο με τους πλαινούς. Δηλαδή οι εμπρός από που παίρνουν;

Τώρα πρόσεξα που γράφεις για τις μετρήσεις τάσης που πήρες - ένδειξη pwm , αν είχες σταθερή τάση (voltage regulation) θα έβλεπες μία τιμή στο πολύμετρο. Ερώτηση: οι μετρήσεις που πήρες σε ποια header ήταν , των ανεμιστήρων ή των led; Αν οι μετρήσεις είναι και από τα δύο (έχεις pwm και στα led) τότε το πιο πιθανό είναι να υπάρχει κάποιο κύκλωμα εξομάλυνσης μέσα στους ανεμιστήρες (πυκνωτής ή/και πηνίο)

Και όσο για την χωριστή τροφοδοσία μάλλον είναι μόνο για να μπορείς να έχεις έλεγχο on-off.

Οι μετρήσεις είναι απο το καλώδιο που δίνει ρεύμα στους ανεμιστήρες των σκληρών,το καλώδιο

που δίνει στα λεντ παίζει απο 11,75 ως11.85

ΕΔΙΤ-Απο το κουμπί τον λεντ δίνω σε ενα ρελεδακι,τη λεντοταινια την εχω συνδέσει σε μολεξ που παίρνει απο το ρελε και έτσι δεν εχω πρόβλημα....

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.