Jump to content

προβληματικός SATA connector

serpico75

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Σύνθεση υπολογιστή:

ASUS P5N-MX

Core 2 Duo E6400 2.13GHz

VGA 9500GT PCI-E 512MB DDR2 TVOUT DVI

2 x 1GB DDR2 PC2-5300

1 x SATA Seagate 250GB

1 x SATA DVD-RW

PSU 450W MAX

Ο υπολογιστής πάει για format και εγκατάσταση XP. Το τελευταίο 4-μηνο περίπου γίνονται κάποιες ξαφνικές επανεκκινήσεις στον υπολογιστή. Έκανα έλεγχο στα δύο RAM modules, τόσο καί τα δύο εγκατεστημένα μαζί όσο και ένα-ένα χωριστά. No errors.

Ο σκληρός δίσκος έχει, με Seagate tools, στο deep test, 3 errors. Aυτά θα τα διορθώσω με το HDD Regenerator αργότερα. Αυτό που με καίει γιά την ώρα είναι να προσπαθήσω να βρω πού οφειλόντουσαν οι επανεκκινήσεις. Όπως καταλαβαίνετε πάμε ή για τροφοδοτικό ή για μητρική. Επειδή τη μητρική την αφήνουμε τελευταία (εκτός κι αν έχουμε άλλη ακριβώς ίδια, κάτι που δεν έχω), πήγα στο πιό εύκολο, το τροφοδοτικό.

Έβγαλα, λοιπόν, το τροφοδοτικό, και το τέσταρα με ένα PSU tester. Αποτελέσματα:

- PSU (24 pin & 4 pin) : ok

- 1 SATA : error

- 4 molex : ok

- 1 FDD : ok

Πιστεύετε πρέπει να αντικαταστήσω τροφοδοτικό; Αυτός ο ελαττωματικός SATA connector είναι που μου έκανε τις επανεκκινήσεις; Έχει μόνο ο SATA connector πρόβλημα. Αν θυμάμαι καλά, και έτσι όπως βλέπω τα καλώδια τώρα μέσα, αυτός ο ελαττωματικός πρέπει να ήταν στον σκληρό. Πρέπει να αντικαταστήσω το τροφοδοτικό;

Όπως βλέπετε και στη σύνθεση επάνω, floppy δεν έχω. Μόνο δύο SATA drives. Με δύο adapters κάνω δουλειά. Αρκεί να σιγουρέψω ότι είμαι ok με το τροφοδοτικό.

Απόψεις;

Πας για άλλο τροφοδοτικό. Υποθέτω ότι για να μην αναφέρεις μάρκα είναι από εκείνα του κιλού.

Η γνώμη μου δεν αλλάζει πάντως ακόμα και επώνυμο να είναι.

Οι molex δουλεύουν ΟΚ λες αλλά οι SATA όχι. Άρα τα 12V και 5V rails είναι ΟΚ αλλά το 3.3V δεν δουλεύει σωστά. Το ελαφρυντικό στην υπόθεση σου είναι ότι αρκετό hardware δεν εμπιστεύεται την 3.3V και συνήθως την φτιάχνει εσωτερικά από τις άλλες 2 τάσεις που του δίνεις, αναφέρομαι σε περιφερειακά. Η μητρική είναι άλλη υπόθεση.

Ο σκληρός που αναφέρεις είναι από τα πρώτα hardware που παραδίδει πνεύμα όταν η τροφοδοσία ρεύματος δεν είναι φυσιολογική και αναφέρεις ήδη 3 errors που σημαίνει ότι ο δίσκος μπορεί και αυτός να τα τινάξει σύντομα.

Χωρίς να αποκλείω το πρόβλημα σε μητρική θα πρέπει να εστιάσεις για την ώρα στο τροφοδοτικό. Επίσης, αν ακόμα εκτιμάς το hardware του συγκεκριμένου υπολογιστή και δεν είναι βοηθητικός θα σου πρότεινα να μην τον πολυζορίζεις με αυτό το τροφοδοτικό ή και να μην τον ανάβεις καθόλου.

Όντως, το τροφοδοτικό είναι noname. Του κιλού. Τροφοδοτικό απ' το 2007. Έχει μόνο ένα SATA connector επάνω, ο οποίος δεν αποδίδει στο 3.3V rail.

Φυσιολογικό το ότι έβγαλε σφάλμα στα 6 χρόνια λειτουργίας ένα του κιλού τροφοδοτικό.

α. Ας πούμε, τώρα, ότι θέλω να «πειραματιστώ». Τί εννοώ; Μιά και οι εποχές δεν είναι για αγορές, και αφού ο υπολογιστής δεν είναι και πρωτίστου σημασίας, να κάνω τις διορθώσεις στο σκληρό με το HDD Regenerator (κάτι που ήδη έκανα και ανεβάζω πιό κάτω εικόνα αποτελεσμάτων), και να δω, συνδέοντας το σκληρό με ένα molex to SATA adapter σε ένα καλό molex connector πού θα με βγάλει. Τί λέτε πάνω σ' αυτό;

β. Και κάτι ακόμα. Έχετε να προτείνετε κάποιο πρόγραμμα που να βάζει σε ΧΟΝΤΡΗ λειτουργία τον υπολογιστή; Σχεδόν να πάρει φωτιά... Να μη χρειαστεί να είμαι από πάνω και να κάνω διάφορα βαρετά. Να λειτουργεί από μόνος του. Αλλά, επίσης, να μπορώ με κάποιο τρόπο να ορίσω πόσο τοις εκατό της max απόδοσης θέλω να πιάσει το πρόγραμμα. π.χ. να μην φτάσει η CPU να πιάσει το 100%, αλλά το πρόγραμμα να τη φτάσει στο 75%, ας πούμε. Καταλαβαίνω... Λίγο εξειδικευμένο αυτό, αλλά ίσως υπάρχει κάτι. Επίσης, ίσως με τον τρόπο αυτό μπορέσω να βγάλω και συμπέρασμα αν φταίει για τις επανεκκινήσεις η μητρική. Αλήθεια, πόσες ώρες/ημέρες λειτουργίας χρειάζεται η μητρική για να συμπεράνει κανείς ότι είναι ok απέναντι σε επανεκκινήσεις;

υ.γ. Πάντως, κάνοντας τα ακόλουθα:

i. Βγάζοντας από την εκκίνηση των Windows κάτι χαζοπρογραμματάκια

ιι. Διορθώνοντας τον σκληρό δίσκο με το HDD Regenerator και

ιιι. Βάζοντας το σκληρό σε έναν ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ molex connector (μέσω adapter)

εδώ και 48 περίπου ώρες που παρακολουθώ τον υπολογιστή καί πηγαίνει σφαίρα, καί δεν κολλάει καθόλου (το κολλάει αναφέρεται τόσο σε πάγωμα λόγω σκληρού όσο καί σε πάρα πάρα πάρα πολύ αργές κινήσεις Windows, οπότε reset - αναγκαστικά), καί δεν κάνει επανεκκινήσεις/BSOD. Ρίξτε μιά ματιά και στο regenerator image log αμέσω μετά...

post-11744-1416077167,7014_thumb.jpg

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.