Jump to content

Turbo Boost σε i5 2500k

Volrath

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Χθες πήρα πρέφα ότι το turbo boost δε δούλευε σωστά, ενώ ήταν ενεργοποιημένο (και το έχω το μηχανάκι κάνα χρόνο+). Όταν ήταν σε load τον πήγαινε 34 multi (3.4G) και υπέθετα ότι δουλεύει κανονικά μιας και default είναι 33 (3.3G). Όταν δοκίμασα όμως load σε 1/2/3 threads πάλι 34 το ανέβαζε και όχι 37 που θα έπρεπε.

Έκανα bios update, και τώρα είμαι στην ίδια κατάσταση με πριν, αλλά αντί για 34 multi, το πάει 37 σε όλα τα cores...Δεν είναι ότι ζορίζεται/ζεσταίνεται μιας και είμαι με d14 και πάνω από 45C δε βλέπω, αλλά εφ'όσον δε το χρειάζομαι δε βλέπω λόγο να είναι overclocked.

Έχει κανείς i5 2.5k στοκ, να δοκιμάσει 1/2/3/4 thread load να μου πει τις συχνότητες;

Ή παίζει ιστορία με το load balancing και το prime95, γιατί από ότι μόλις είδα και 1thread να βάλω μόνο γίνεται spread το load

cpu-usage-8366.jpg

To turbo boost ανεβαίνει στα 3.7 με έναν μόνο πυρήνα σε χρήση και με τους 4 πυρήνες ανεβαίνει στα 3.4. Τώρα δεν ξέρω αν φταίει το prime που κάνει καταμερισμό και στους 4 πυρήνες. Από κει και πέρα κάνε και μια εγκατάσταση των Intel MEI drivers. Αναλόγως και του BIOS (αν υποστηρίζει Ivybridge) ενδέχεται να χρειάζεσαι την 8 ή την 7.5 (χωρίς Ivybridge υποστήριξη). Κατά 99.9% το πρόβλημα είναι εκεί.

Επίσης υπάρχει και το Enhanced Turbo σε αρκετά mainboard από MSI αλλά και απο άλλους μεγάλους κατασκευαστές (με άλλη ονομασία) που ανεβάζει αρκετά πάνω (εκτός specs) το Turbo boost. Κάτι σαν mini-παραθυράκι είναι για άτυπο OC μόνο σε Turbo boost κατάσταση. Προσωπικά το έχω off γιατί αν ανεβάσω clock και το έχω ξεχάσει αναμένο μπορεί να υπάρξει θέμα ειδικά όπως θα ρουφάει ρεύμα ο επεξεργαστής.

To turbo boost ανεβαίνει στα 3.7 με έναν μόνο πυρήνα σε χρήση και με τους 4 πυρήνες ανεβαίνει στα 3.4. Τώρα δεν ξέρω αν φταίει το prime που κάνει καταμερισμό και στους 4 πυρήνες. Από κει και πέρα κάνε και μια εγκατάσταση των Intel MEI drivers. Αναλόγως και του BIOS (αν υποστηρίζει Ivybridge) ενδέχεται να χρειάζεσαι την 8 ή την 7.5 (χωρίς Ivybridge υποστήριξη). Κατά 99.9% το πρόβλημα είναι εκεί.

Επίσης υπάρχει και το Enhanced Turbo σε αρκετά mainboard από MSI αλλά και απο άλλους μεγάλους κατασκευαστές (με άλλη ονομασία) που ανεβάζει αρκετά πάνω (εκτός specs) το Turbo boost. Κάτι σαν mini-παραθυράκι είναι για άτυπο OC μόνο σε Turbo boost κατάσταση. Προσωπικά το έχω off γιατί αν ανεβάσω clock και το έχω ξεχάσει αναμένο μπορεί να υπάρξει θέμα ειδικά όπως θα ρουφάει ρεύμα ο επεξεργαστής.

Οι drivers αυτοί είναι εγκατεστημένοι. Δοκίμασα και το intel burn test, που εκεί πράγματι μπορεί και φορτώνει 1 πυρήνα μόνο, τα ίδια, 3.7G ανεξάρτητα από τα πόσα threads παίζουν.

Κάποια λαλακία θα παίζει στο bios. Το θέμα είναι, εφ΄όσον είναι ενεργοποιημένο το turbo boost και δουλεύει με 4c, γιατί δε ανεβάζει περισσότερο σε 3,2,1 cores. Θα δοκιμάσω να ανεβάσω το Watt limit, μήπως εκεί παίζει η ιστορία.

EDIT

Βρήκα τι παίζει...Όταν έχω ενεργοποιημένο το xmp με 1600ρες τις μνήμες, το turbo core πάει στο highest bin όλα τα cores...Βλακεία της gigabyte, οh well...

Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Κοίτα μήπως εκτός του XMP έχει και καμιά άλλη επιλογή. Αυτό που αναφέρεις παραπάνω, αυτό στην ουσία κάνει και το Enhanced Turbo σε MSI μητρικές και το κορυφαίο όλων είναι ότι το έχουν ενεργοποιημένο σε default settings. Πάντως και αυτό με το XMP δεν το αποκλείω τελείως αφού σε socket 1156 με ενεργοποιημένο το XMP στα 1600 ανέβαζε το FSB αναλόγως, με αποτέλεσμα να κάνει κατά κάποιο τρόπο legit OC χωρίς παραπάνω τάση σε επεξεργαστή.

EDIT: Μετά από λίγο googling βρήκα ότι ισχύουν και τα 2 που αναφέρουμε παραπάνω. Εφόσον είναι ενεργοποιημένο το XMP υπάρχει στα τελευταία BIOS η τεχνολογία αυτή που ανεβάζει όλους τους πυρήνες στην συχνότητα που θα δούλευε μόνος του ο ένας πυρήνας. Η MSI το ονομάζει Enhanced Turbo, η ΑSUS το ονομάζει MultiCore Enhancement και πάει λέγοντας. Αν και δεν θα πάρεις και τίποτα παραπάνω από το XMP προτείνω να το ενεργοποιήσεις και πάλι και να βρεις σχετική ρύθμιση για turbo boost από την Gigabyte. Λογικά θα είναι στην υποκατηγορία για τον επεξεργαστή/overclocking.

Για λίγο που το κοίταξα δε βρήκα setting για αυτό το πράμα. Βέβαια σήμερα πήγα σε UEFI από legacy bios πρώτη φορά και δε το έχω δουλέψει αρκετά ακόμα. Θα το αφήσω προς το παρόν έτσι, κάποια στιγμή θα κοιτάξω να βρω τα optimal τάσεις/συχνότητες κτλ να τα βάλω όλα manual, μη βασίζομαι στις χαζομάρες της gbyte.

Ψιλό offtopic, έφαγα φρίκη όταν δεν είδα post screen μετά το bios update...Συνταρακτική εμπειρία να μπορείς να δουλεύεις το ποντίκι στο bios. Και αστραπή, 1s και τσουπ windows loading screen. A ρε τεχνολογία... :p

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.