Jump to content

Ψύξη νερού χωρίς Radiator με χρήση Peltier.

alexandertm8

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Έχω στην άκρη ένα Peltier 12v το οποίο μου έμεινε από Δυτικο-Γερμανικό Coleman Superfridge που άντεξε στο χρόνο αλλά όχι στη βλακεία ενός φίλου που το δανείστηκε.

Μέτρησα 7.1Amps και τα 85 watts είναι μια κατανάλωση που μπορεί να αντέξει το τροφοδοτικό του υπολογιστή για τον οποίο έχω την παρακάτω σκέψη:

Ο ανεμιστήρας που βγάζει τον αέρα απο κουτί να βοηθά την ζεστή μεριά του peltier το οποίο θα εκτελεί από την άλλη μεριά του υπηρεσίες ενός Radiator καθώς πάνω του θα εφαρμόζει ένα CPU block.

Το CPU block είναι ένα παλιό Swiftech Apogeee GTX. Μου το έχει χαρίσει φίλος και είναι ταλαιπωρημένη η εσωτερική μεριά του άνω μέρους από διάβρωση. Τόσο η εσοχή όσο και το λάστιχο είναι ανέπαφα από την φθορά.

DSC_0007.jpg

Για να πετύχω την διπλή χρήση της ψύξης του peltier και του αερισμού του κουτιού σκέφτηκα την χρήση ενός ακόμα 775 CPU cooler το οποίο θα έχει τον ανεμιστήρα σε παράλληλη θέση σε σχέση με την επιφάνεια ψύξης του. Με μια αναζήτηση βρήκα την Scythe Big Shuriken, πιστεύω ότι με την καλή φάνα -που υπάρχει ήδη- θα ανταποκριθεί σε αυτό που ζητώ.

Η τοποθέτηση του συνόλου είναι αυτή:

Peltier_as_Radiator.jpg

Η αερόψυκτρα τοποθετείτε στην πίσω μεριά ώστε το σύνολο να είναι εκτός κουτιού. Ο ανεμιστήρας βγάζει τον αέρα από το κουτί και βοηθά την ζεστή μεριά του peltier το οποίο είναι ανάμεσα στην Scythe και το Swiftech. Τα παραπάνω μένουν στην θέση του με μακριές βίδες, ροδέλες και παξιμάδια που έχουν περαστεί από τις θέσεις που κανονικά κουμπώνουν σε socket 775 μητρικές.

Η κρύα μεριά του peltier ψύχει το νερό που επιστρέφει στο reservoir.

Οι 2 ερωτήσεις μου:

α) Πως μπορώ να επισκευάσω το block;

β) Πρέπει να κλείσω τα ανοικτά πλαϊνά του peltier;

Μια γνώμη για κάποια καλύτερη αερόψυκτρα στην ίδια κατηγορία τιμής είναι ευπρόσδεκτη.

Ευχαριστώ,

Αλέξανδρος.

πολυ μικρο το peltier για την δουλεια αυτη παντως οπως και να χει

για την ιστορια κιολας...

http://www.outofspecs.gr/forum/showthread.php/3014-%CE%95%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%82-%CF%88%CF%8D%CE%BE%CE%B7%CF%82-Chiller-%CE%BC%CE%B5-peltier%28tec%29

[MENTION=376]YDinopoulos[/MENTION]: Σε ευχαριστώ για το link

[MENTION=3193]CmoS[/MENTION]: Σε ευχαριστώ και εσένα για το link και θέλω να σου πω ότι αν διαβάσεις παρακάτω για τι προορίζετε θα δεις ότι μου "έτυχε" ιδανικά μικρό το peltier.

Είναι ειδικών συνθηκών λύση. Θα μπει σε μηχάνημα που έχει μια τροποποιημένη παθητική υδρόψυξη Zalman Radiator.

Έγραψα ειδικών συνθηκών επειδή αυτό που χρειάζεται το συγκεκριμένο σύστημα είναι αθόρυβη και πολύωρη λειτουργία, όχι οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και το O.C.

Το κύκλωμα έχει αντλία Eheim 1000 που χώρεσε ίσα-ίσα μέσα στο κυλινδρικό Radiator και ψύχει μέσω Tygon R-3603 της μισής ίντσας έναν επεξεργαστή AMD X4 965 και μία κάρτα γραφικών ΑΤΙ 6870. Τα blocks είναι τα Zalman's ZM-WB2 Gold (το παλιό το μεγάλο) και ZM-GWB3 αντίστοιχα. Το λάστιχο είναι λίγο κοντύτερο από 3 μέτρα συνολικού μήκους.

Οι μόνοι ανεμιστήρες που υπάρχουν στο κουτί, εκτός του τροφοδοτικού πάντα, είναι 2 Sharkoon Silent Eagle 1000 των 120mm που βοηθάνε στον αερισμό των δίσκων -κυρίως- και του συστήματος.

Πριν την αλλαγή, όταν η ψύξη γινόταν με τις stock αερόψυκτρες ακουγόταν ο ανοικτός υπολογιστής στο σαλόνι που είναι 2 πόρτες μακριά, μετά το πέρασμα σε νερό το μόνο που μπορείς να καταλάβεις είναι η αντλία και αυτό μόνο αρκετά πρωί ή βράδυ που έχει ησυχία. Το καλό είναι ότι οι θερμοκρασίες έμειναν σε ίδια επίπεδα (μείον ένα με δυο βαθμούς σε όλα, πλην της κάρτας γραφικών που ανέβηκε δυο) με ένα σύνολο μεταχειρισμένων κομματιών που μου κόστισε 70€ μαζί με τα 3 λίτρα WFI, του ασημιού και του μπλε paraflu.

Το σύστημα το καλοκαίρι, στη Νέα Μάκρη που έχει αρκετή ζέστη και υπερβολική υγρασία, δεν τα πηγαίνει το ίδιο καλά. Σκεφτόμουν καιρό να του βάλω ένα μονό-λεπτό ψυγείο. Μονό επειδή δεν θέλω σε μπει άλλος ανεμιστήρας και θα το συνδύαζα με τον πίσω Sharkoon της εξαγωγής. Λεπτό επειδή το κύκλωμα των 3 μέτρων είναι ήδη υπερβολικό για την 1000άρα Eheim.

Κάπου εδώ ξεκίνησε η ιδέα που είπα. Το Peltier που μου "έτυχε" αν ήταν μεγαλύτερο θα το έβαζα πιθανότατα στα 7 αντί για τα 12 volts. Αυτό για δύο λόγους:

α) Αρχικά η βοήθεια της ζεστής επιφάνειας πρέπει να γίνει με έναν ανεμιστήρα 120mm έξω από το κουτί.

Κρεμώντας μια μεγάλη κάθετη αερόψυκτρα των 650 και άνω γραμμαρίων στον ανεμιστήρα εξαγωγής απο λαστιχένια άγκιστρα στα fins ψάχνω μπελάδες. Άρα πάμε σε μία μετρίου βάρους ψύκτρα που θα είναι παράλληλης και όχι κάθετης σχεδίασης ώστε να βοηθήσει και σε ένα compact σύνολο.

Η καταλληλότερη που βρήκα ήταν η Scythe Big Shuriken που έγραψα στο πρώτο μου post. Είναι 400 γραμμαρίων και ένα peltier 100~120watts θα ήταν υπερβολή για αυτήν.

β) Ο υπολογιστής χρησιμοποιείτε πάρα πολλές ώρες κάθε μέρα, σε καμία περίπτωση δεν θέλω μία μεγάλη επιπλέον κατανάλωση, ήδη τα 85watts του peltier που έχω είναι και δεν είναι αποδεκτά...

Η σπαζοκεφαλιά είναι αν το peltier των 85watts μπορεί να βοηθήσει το συγκεκριμένο σύστημα καλύτερα από ένα μονό 120mm ψυγείο.

Ένα ακόμα μεγάλο θετικό που βρίσκω στη λύση peltier (κυρίως για αυτή θα προχωρήσω την ιδέα) είναι ότι δεν θα προσθέσει σχεδόν καθόλου μήκος στο κύκλωμα σε αντίθεση με το οποιοδήποτε ψυγείο.

Περιμένω ακόμα κάποια συμβουλή για επισκευή του block.

Ευχαριστώ,

Αλέξανδρος.

cpu+vga+tank?...Δε θα καταφερεις τιποτα περα απο το να σπαλατας ρευμα και θερμοτητα που θα βγαινει απο το peltier στο δωματιο.

Ενα ψυγειο ειναι σιγουρα καλυτερη λυση.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.