Jump to content

Πρόβλημα με αναγνώριση σκληρού

phm

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Έχω έναν σκληρό δίσκο 1TB Seagate όπου μέχρι πρότινος φαίνονταν να δουλεύει καλά... Μέχρι που εξαφανίστηκε. Ούτε στο bios τον δείχνει. Το παράξενο όμως είναι ότι δοκίμασα να πειράξω λιγάκι τα καλώδια 1-2 φορές (πχ σήμερα δοκίμασα να βάλω τον σκληρό σε άλλο καλώδιο, εκεί που είναι το DVD-RW), εμφανίστηκε για λίγο και μετά πάλι εξαφανίστηκε.

Για τι σας μοιάζει αυτό το πρόβλημα; Να υποθέσω πρόβλημα του controller; Και υπάρχει τρόπος να σώσω τα δεδομένα μου χωρίς να πληρώσω μια περιουσία; Δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αλλά αν γίνεται θα ήθελα να τα σώσω φυσικά.

Το μοντέλο είναι ένας Seagate ST31000340AS 1TB.

Από ότι είδα με μια ματιά στο internet δεν βγήκε και πολύ καλό μοντέλο από ότι κατάλαβα :p

Είναι της προβληματικής σειράς 7200.11.

Αν μπορείς να επιβεβαιώσεις πως δεν φταίει κάτι άλλο (δοκιμάζοντας τον σε άλλο pc κλπ) επικοινώνησε με τη seagate για να τον στείλεις και να στον φλασάρουνε. Θεωρητικά δε χάνεις τα δεδομένα.

Πήρα τηλέφωνο και μου είπανε πως αν ήταν στην εγγύηση απλά θα μου τον αντικαταστούσαμε. Τώρα που δεν είναι όμως λέει μόνο ανάκτηση δεδομένων μπορείς να κάνεις :p Βασικά πλέον αρχίζω να πιστεύω πως τα service στην Ελλάδα πάνε από το κακό στο χειρότερο, ή είναι ανύπαρκτα.

Thanks για την βοήθεια πάντως. Μάλλον παίζει να δοκιμάσω μια από τις λύσεις που βρίσκω στο internet για να ξεμπλοκάρεις τον σκληρό το οποίο όμως θέλει κάποια έξτρα εργαλεία... Τέλος πάντων θα δω :p

Δε μιλάμε για την εγγύηση από το κατάστημα που τον αγόρασες. Αυτή ξέχασε τη.

Όπως είπα επικοινώνησε με τη seagate. Καλύπτουν τους δίσκους αυτούς με το προβληματικό frw. Προσφέρουν δωρεάν αλλαγή του/flashαρισμα, ακόμα και δωρεάν αποστολή. Και στην σπανιότερη περίπτωση που αποτύχει η επιδιόρθωση σου προσφέρουν ανάκτηση δεδομένων.

Αν τώρα εσύ θες να τον παλέψεις μόνος σου και 98% να τον αποτελειώσεις ανεπανόρθωτα... your call :smoke:

• 2 weeks later...

Δυστυχώς ακόμα και η ίδια η Seagate, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μου αντικαταστήσει τον δίσκο (παράξενο, τον θεωρεί ακόμα στην εγγύηση).

Μου έκαναν κάποιες ερωτήσεις για τον δίσκο και μου είπαν στο τέλος:

I am sorry to hear that your drive has failed and is no longer accessible. I understand that a drive failure is very frustrating and I apologize for the inconvenience you are experiencing. Unfortunately your drive is beyond repair and can only be exchanged through the warranty.

Επικοινώνησε πάλι μαζί τους, τόνισε ξανά πως είναι της σειράς 7200.11 με το προβληματικό firmware και πως οι ίδιοι έχουν δεσμευτεί να επιδιορθώσουν/αντικαταστήσουν το δίσκο αλλά και να παράσχουν δωρεάν ανάκτηση των δεδομένων στη περίπτωση που χρειαστεί.

Για αυτό υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση κάπου; Γιατί θα ήμουν πολύ πιο πιστικός αν μπορούσα να το παραθέσω κάπως.

• 4 weeks later...

Εδώ η επίσημη ανακοίνωση.

Επειδή τα links της Seagate δεν δουλεύουν μπορείς να την διαβάσεις εδώ, που είναι ακριβώς η ίδια.

• 3 months later...

[MENTION=22931]adikos[/MENTION], σε ευχαριστώ για την βοήθεια.

Αυτό το θέμα το είχα αφήσει για καιρό και το έπιασα την προηγούμενη βδομάδα. Ο λόγος που το ξαναέπιασα είναι ότι ένας παλιός σκληρός που είχα άρχισε να κάνει νούμερα, οπότε επί πήρα έναν 2ΤΒ Caviar Red και επι ευκαιρία αποφάσισα να φτιάξω και τον Seagate. Αν και εδώ ξαναγράφω γιατί έχω τώρα πρόβλημα με άλλον σκληρό(!), ας γράψω πληροφοριακά τι έγινε με τον άλλον.

Τελικά δεν έβγαλα άκρη με το support της Seagate, οπότε και αποφάσισα να τον φτιάξω μόνος σου (και τελικά τα κατάφερα).

Τελικά μάλλον το πρόβλημα δεν είχε το BSY error, αλλά το 0 LBA error, εγώ πάντως τα έκανα και τα 2 fixes καλού κακού (πήρα ένα μαραφέτι για να συνδέσω τον σκληρό με usb από το e-bay). Το αποτέλεσμα ήταν άνοιγε, πήγαινε πολύ αργά και το 1 partition δεν δούλευε. Αφού μετέφερα κάποια βασικά αρχεία από το partition που δούλευε, το παράτησα όπως είπα για κάτι μήνες. Αφού πήρα τον καινούριο σκληρό την προηγούμενη βδομάδα μετέφερα τα αρχεία από το partition που δούλευε μόνο που έκανε αρκετό χρόνο γιατί μετέφερε αρχεία πολύ αργά.

Με το χαλασμένο partition αρχικά δεν βρήκα τρόπο να το επιδιορθώσω. Βρήκα ένα πρόγραμμα το photorec το οποίο από ότι φαίνεται μπορούσε να κάνει recover τα αρχεία αλλά χωρίς το αρχικό filename και χωρίς την ιεραρχία των φακέλων. Από το τίποτα βέβαια καλό και αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι πήγαινε πάρα πολύ αργά. Αν συνέχιζε έτσι μπορεί να ήθελε και πάνω από μήνα για να τελειώσει. Μετά από 1-2 μέρες αφού έφαγα ένα bsod, πριν συνεχίσω το recovery είπα να τρέξω το chkdsk και είδα την επιλογή /X όπου κάνει dismount, λέω ας το βάλω μπορεί να πάει καλύτερα. Τελικά το chkdsk αργούσε κι αυτό και ξαναπήγα στο photorec. Ίσως επειδή έκανε dismount to chkdsk, ίσως για κάποιον άλλον λόγο άρχισε να πηγαίνει αρκετά πιο γρήγορα και με τα πολλά πολλά την άλλη μέρα είχε τελειώσει.

Μετά από αυτό είχα διάφορα αρχεία τα οποία όμως ήταν χύμα, κάποια δεν δούλευαν και φυσικά δεν ήταν οργανομένο σε φακέλους. Τέλος λέω δεν κάνω ένα chkdsk μπας και φτιάξει; Δεν θυμάμαι γιατί δεν το είχα κάνει αυτό νωρίτερα, ή αν το είχα κάνει και δεν πέτυχε (πάντως έπρεπε να γίνει μέσω command line, μέσω το μενού τον ιδιοτήτων του σκληρού δεν γίνονταν γιατί πολύ απλά κολλούσε ο explorer και δεν το εμφάνιζε ποτέ), αλλά μετά από κάποιο διάστημα το partition επιδιορθώθηκε! Υπ όψιν ότι δοκίμασα πιο πριν και άλλα προγράμματα όπως το tesk disk αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη.

Και έτσι μπόρεσα να μεταφέρω τελικά όλα μου τα αρχεία (με κάποιες μικρές απώλειες από χαλασμένα αρχεία), οργανωμένα και με τα ονόματα τους.

Και εκεί που χάρηκα λοιπόν όπου επανέκτησα τα αρχεία μου, τώρα ένας άλλος σκληρός (Caviar Green) μου κάνει νούμερα: μερικές φορές μου είχε βγάλει στα torrents κάτι I/O device errors, και το πιο σημαντικό 2-3 φορές κόλλησε (δείχνοντας στο Resource Monitor να έχει 100% χρήση). Τις πρώτες φορές μετά από λίγο επανήλθε. Σήμερα ξανασυνέβη και επειδή δεν έβλεπα να επανέρχεται πάτησα ένα reset (μιας και το restart δεν δούλεψε). Μετά σε μια φάση δεν τον αναγνώρισε το bios, αργότερα με restart το αναγνώρισε αλλά δεν άνοιγαν τα windows. Τον αποσύνδεσα, άνοιξαν τα windows και ενώ δούλευε το pc τον ξανασύνδεσα και προς το παρόν δουλεύει. Το θέμα είναι όμως ότι έτσι όπως πάει μάλλον καλό θα είναι να τον αντικαταστήσω το συντομότερο.

Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι ότι αυτόν τον σκληρό δεν έχει καλά καλά 6 μήνες που τον πήρα. Επίσης με βάση το crystaldiskinfo δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα. Το χρησιμοποιώ αρκετά άλλα όχι τόσο που να πεις ότι καταπονείται τόσο πολύ. Είναι φυσιολογικό μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργεί προβλήματα;

Και έτσι μπόρεσα να μεταφέρω τελικά όλα μου τα αρχεία (με κάποιες μικρές απώλειες από χαλασμένα αρχεία), οργανωμένα και με τα ονόματα τους.

:T:

btw δυστυχώς έτσι γίνεται με την ανάκτηση αρχείων. Δε μπορείς να διατηρήσεις την ιεραρχία των φακέλων, μόνο τα ίδια τα αρχεία χύμα.

Όσο για τους green...:whip:

Μακρυά. Είναι πονοκέφαλος. Από τα πιο αποτυχημένα μοντέλα της wd θαρρώ.

Το έχω ξαναδεί το έργο όπως το αναφέρεις.

Δώσ'τον για rma και πάρε ο,τιδήποτε άλλο! Και ας μην δείχνει πρόβλημα στη διάγνωση κάνε την κίνηση εσύ και εξήγησε το πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο που οι κάτοχοι τους τους ξεφορτώνονται όσο όσο.

Τον αντικατέστησα με έναν red. Έχω μια υποψία ότι μπορεί να έφταιγε και το καλώδιο/controller γιατί σε μια φάση όταν έβγαλα έναν άλλον παλιό (τον οποίο αντικατέστησα επίσης), δεν αναγνώριζε τον red το bios και άλλαξα το καλώδιο με του dvd... Τώρα όλα δουλεύουν καλώς. Θα δείξει όμως σε βάθος χρόνου :p

Τελικα καθε εξι μηνες, πρεπει να στελνουμε τους δισκους για RMA μου φαινεται (οτι και να ειναι αυτοι) :-O:-O

:p:p:p:p

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.