Jump to content



XEON σε desktop υπολογιστή;


salde

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν κάποιος προτιμήσει να χτίσει ένα desktop σύστημα πάνω σε κάποια XEON πλατφόρμα; Π.χ. πάνω σε C216 chipset. Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα;

Ο υπολογιστής θα δουλεύει ως κανονικό dekstop, χωρίς overclocking, η σταθερότητα του συστήματος και το όσο το δυνατόν μικρότερο TDP χωρίς σοβαρή επιβάρυνση στις επιδόσεις (διαφορές της τάξης του 10% είναι αδιάφορες, της τάξης του 40% σημαντικές) είναι τα κριτήρια.

Το οικονομικό (αν και με μια γρήγορη ματιά δε βλέπω σοβαρή διαφορά από το να έφτιαχνε κάποιος ένα καλό Z77 ή X79 σύστημα) δεν είναι αδιάφορο ως κριτήριο απλώς εδώ με ενδιαφέρει το «τεχνικό» σκέλος: πιθανές ασυμβατότητες/δυσλειτουργίες με κλασσικό software dekstop -internet,παιχνίδια, προγράμματα γραφείου κλπ, προβλήματα με «κοινό» hardware -ECC μνήμες το θεωρώ πλεονέκτημα-, τυχόν δυσκολία εύρεσης περιφερειακών κλπ

Λειτουργικό σύστημα θα είναι 64bit Windows 7 ή 8.

Αν υπάρχουν και ιδέες για motherboard/επεξεργαστή/chipset καλοδεχούμενες.

Ευχαριστώ

Θα με ενδιέφερε κι εμένα να ξέρω για το εν λόγω θέμα αν κάποιος ξέρει να μας απαντήσει. Το έχω σκεφτεί κι εγώ πολλές φορές και έχω αναρωτηθεί.

Στάλθηκε από το Xperia X10 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2

Στους Xeon χρυσοπληρώνεις την συμβατότητα με ECC μνήμες και την δυνατότητα να παίζουν 2 cpu πάνω στην ίδια μητρική. Αυτοί είναι οι λόγοι που προτιμώνται σε server κλπ. Για desktop χρήση κατά την γνώμη μου είναι υπερβολή, μιας και αυτά που χρυσοπληρώνεις, δεν δεν τα χρειάζεται το 99,9% των χρηστών.

Αν θες χαμηλό TDP, παρε έναν όχι top ι7 και κάν'τον downclock. Θα έχεις παραπλήσια μείωση σε κατανάλωση. Αν δεν κάνεις και down-volt, πολύ πιθανό να πετύχεις χαμηλότερες καταναλώσεις από Xeon :)

Ευχαριστώ για τη γνώμη. Τεχνικά δλδ λες ότι γίνεται χωρίς να υπάρχουν θέματα με ασυμβατότητες και χωρίς απώλεια στις επιδόσεις κι απλώς το θεωρείς οικονομικό το θέμα; Σε καταλαβαίνω καλά;

Βασικα εσυ το θέλεις και για παιχνίδια που δεν ενδεικνύεται η χρηση αυτη για τέτοιους επεξεργαστές.

Παρε εναν απλο απο το ραφη για desktop και οχι server χρηση

Όχι κυρίως για παιχνίδια. Αλλά το «δεν ενδείκνυται» είναι που δεν καταλαβαίνω πώς το εννοείς: δε θα τρέχουν καθόλου; θα τρέχουν πολύ χαμηλά; καθαρά οικονομικό; θα υπάρχουν προβλήματα στο hardware (κάρτες γραφικών, ήχου κλπ); Στην πράξη, προσπαθώ να καταλάβω, ποιο θα είναι το πρόβλημα.

Δεν αμφισβητώ τα όσα λες κι εσύ και ο άλλος φίλος, απλώς προσπαθώ να καταλάβω αν γίνεται ή όχι τεχνικά και ποια είναι τα μειονεκτήματα εξαιρώντας το οικονομικό.

Όχι, δεν θα υπάρχει ασυμβατότητα. Ασυμβατότητα θα υπήρχε αν μιλάγαμε

για επεξεργαστή διαφορετικής από την x86 αρχτεκτονική (risc, motorola κτλ)

Το θέμα είναι ότι δεν θα έχεις και κανένα όφελος, οπότε το μεγαλύτερο κόστος

της πλατφόρμας τους καθιστά ασύμφορους. Αν σε ενδιαφέρει η κατανάλώση

δες αυτόν: Intel Core i7-3770S | Skroutz.gr

ή ακόμα καλύτερα κάποιο με κατάληξη Τ.

Ο S έχει 65w tdp και ο T 45. http://ark.intel.com/products/65525/Intel-Core-i7-3770T-Processor-8M-Cache-up-to-3_70-GHz

Kι επειδή οι i7 είναι εντελώς υπερβολικοί, δες κάποιον αντίστοιχο χαμηλής

κατανάλωσης i5. Δεν θα πρόκειται για συμβιβασμό, και πάλι υπερβολικός θα είναι.

bill, δε διάλεξα τίποτα. Ρωτώ για να καταλάβω κάτι που δε γνωρίζω και νομίζω η ερώτηση ήταν συγκεκριμένη. Στις περισσότερες απαντήσεις, τις οποίες και δεν αμφισβητώ καθόλου, κυρίαρχο επιχείρημα είναι το οικονομικό με δεύτερο το "δεν τον χρειάζεσαι". Αν δηλαδή μου τον χαρίσουν είναι ΟΚ; Ποιά «παραπάνω» πράγματα μου προσφέρει το Z77/X79 τα οποία και «χρειάζομαι»;

Για να σου απαντήσω πάντως την ερώτηση με πιο ευθύ τρόπο: 1) το overclocking δεν με ενδιαφέρει 2) προτιμώ -έτσι πες το δική μου ιδιοτροπία- μνήμη ECC 3)θα ήθελα να δω αν υπάρχουν πιο «αξιόπιστες» μητρικές πάνω στο C216 ή κάτι άλλο σε παραπλήσιο κόστος με «καλές» λύσεις Ζ77/Χ79 και ρωτώ προκαταβολικά για να μην ψάχνω άδικα και στο τέλος βγει ότι το πράγμα που κοιτώ δεν δουλεύει ή δουλεύει με μεγάλο κόστος στις επιδόσεις ή δεν υποστηρίζει το Χ και το Ψ. Είναι κακό να το ρωτώ και να προσπαθήσω να καταλάβω το «τεχνικό» σκέλος (πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα αφήνοντας στην άκρη το οικονομικό, όχι επειδή έχετε άδικο σε αυτό που λέτε αλλά επειδή το οικονομικό γνωρίζω να το αξιολογήσω και μόνος μου αν ξέρω τα τεχνικά προαπαιτούμενα);

Κι αν έχεις τη διάθεση πες μου κι εσύ αυτό που ρώτησα στο τέλος της προηγούμενης παραγράφου (τι παραπάνω το Ζ77/Χ79 που χρειάζομαι)

Ευχαριστώ για τα σχόλια όλα τα παιδιά που μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν.

bill, δε διάλεξα τίποτα. Ρωτώ για να καταλάβω κάτι που δε γνωρίζω και νομίζω η ερώτηση ήταν συγκεκριμένη. Στις περισσότερες απαντήσεις, τις οποίες και δεν αμφισβητώ καθόλου, κυρίαρχο επιχείρημα είναι το οικονομικό με δεύτερο το "δεν τον χρειάζεσαι". Δεν είναι έτσι. Είναι ο συνδυασμός που κάνει την επιλογή από ασύμφορη, έως -αν μου επιτρέπεις- παράλογη.

Αν δηλαδή μου τον χαρίσουν είναι ΟΚ; Ποιά «παραπάνω» πράγματα μου προσφέρει το Z77/X79 τα οποία και «χρειάζομαι»; Στα παιχνίδια για παράδειγμα θα έχεις καλύτερες επιδόσεις με το z77. Το x79 πώς μπαίνει στην κουβέντα δεν καταλαβαίνω όταν αυτά που ζητάς στα καλύπτει και με το παραπάνω ένας i3.

ια να σου απαντήσω πάντως την ερώτηση με πιο ευθύ τρόπο: 1) το overclocking δεν με ενδιαφέρει 2) προτιμώ -έτσι πες το δική μου ιδιοτροπία- μνήμη ECC Ναι, αλλά με ιδιοτροπίες δεν μπορεί να γίνει κουβέντα. Αυτή είναι μια βασική αρχή κάθε συζήτησης. Παρέθεσε αν θες που θεωρείς εσύ ότι θα σε βοηθήσουν οι ECC και θα γίνει κουβέντα επ αυτού.

3)θα ήθελα να δω αν υπάρχουν πιο «αξιόπιστες» μητρικές πάνω στο C216 ή κάτι άλλο σε παραπλήσιο κόστος με «καλές» λύσεις Ζ77/Χ79 και ρωτώ προκαταβολικά για να μην ψάχνω άδικα και στο τέλος βγει ότι το πράγμα που κοιτώ δεν δουλεύει ή δουλεύει με μεγάλο κόστος στις επιδόσεις ή δεν υποστηρίζει το Χ και το Ψ. Δεν υπάρχουν γενικά περισσότερο και λιγότερο αξιόπιστες μητρικές. Εφόσον μάλιστα δεν σε ενδιαφέρει και το o/c, τότε το μόνο που σου μένει είναι τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής και αν σε αφορούν. Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο από άποψη καθαρής αξιοπιστίας όπως την εννοείς, μια μητρική των 60 ευρώ είναι το ίδιο αξιόπιστη με μια των 400.

Είναι κακό να το ρωτώ και να προσπαθήσω να καταλάβω το «τεχνικό» σκέλος (πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα αφήνοντας στην άκρη το οικονομικό, όχι επειδή έχετε άδικο σε αυτό που λέτε αλλά επειδή το οικονομικό γνωρίζω να το αξιολογήσω και μόνος μου αν ξέρω τα τεχνικά προαπαιτούμενα); Εννοείται ότι δεν είναι κακό να ρωτάς. Το θέμα όμως είναι να δίνεις και επαρκή στοιχεία ώστε οι ερωτήσεις σου να πιάσουν τόπο που λέμε, δλδ να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Κι αν έχεις τη διάθεση πες μου κι εσύ αυτό που ρώτησα στο τέλος της προηγούμενης παραγράφου (τι παραπάνω το Ζ77/Χ79 που χρειάζομαι) Τίποτα δεν έχει. Αλλά και οι xeon δεν έχουν κάτι που χρειάζεσαι. Άρα?

Όχι αλλά θα τις προτιμούσα. Στο Ζ77/Χ79 τι είναι αυτό που χρειάζομαι και δεν υπάρχει π.χ. στο C216;

Όχι αλλά θα τις προτιμούσα. Στο Ζ77/Χ79 τι είναι αυτό που χρειάζομαι και δεν υπάρχει π.χ. στο C216;

ΓΙΑΤΙ?

Αναφέρεσαι σε 4 ποστ στις ECC μνήμες. Ξέρεις ποιά είναι τα πλεονεκτήματά τους και υπο ποιές συνθήκες αυτά έχουν βαρύτητα?

Μέχρι τώρα πάντως η κουβέντα είναι σαν να συζητάμε για αγορά καθημερινού αυτοκινήτου και να επιμένεις σε κινητήρα wankel επειδή γενικά τον

θεωρείς τεχνολογικά ανώτερο.

Φιλικά εννοείται.

Δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα να χρησιμοποιήσεις xeon σαν desktop. Υπάρχουν πολλά όμως μειονεκτήματα.

Δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα του να χρησιμοποιήσεις ECC στο desktop - όσο ιδιότροπος και να είσαι. Υπάρχουν όμως πολλά μειονεκτήματα.

Το μόνο θέμα συμβατότητας είναι να βρεις συμβατές μνήμες.

Κάνεις λάθος που ρωτάς "τι παραπάνω έχει το Ζ77/Χ79 που χρειάζομαι". Αυτό που θα έπρεπε να ρωτάς είναι, τι παραπάνω μου προσφέρει μία "server" μητρική/cpu/ram για μηχάνημα desktop που να αξίζει τη διαφορά των χρημάτων.

Και η απάντηση είναι τίποτα. Το z77/x79 σου προσφέρει ακριβώς ότι σου προσφέρει και μία c216 μητρική (το πιο πιθανό είναι και περισσότερα,π.χ. ποιοτικότερο onboard ήχο). Ίιισως θα μπορούσες να πεις ότι θα υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες αστάθειας/να σου τύχει σάπιο καρπούζι με server μητρική, αλλά για αυτό υπάρχει το RMA.

Θα προσπαθήσω να γίνω λίγο πιο σαφής:

Μάλλον σε ενδιαφέρουν οι ecc μνήμες λόγω ασφάλειας και σταθερότητας. Σωστά?

Θα σου απαντήσω με ένα παράδειγμα: Το να χρησιμοποιείς ecc μνήμες σε desktop χρήση

είναι σαν να οδηγείς μηχανή (με ότι κίνδυνους έχει αυτό) και ενώ δεν φοράς κράνος, δεν φοράς μπουφάν και δεν φοράς γάντια,

να θέλεις να πάρεις ακριβές επιγονατίδες.

Τι εννοώ? Αναφέρεσαι σε desktop χρήση. Τα ίδια τα win (όσα σταθερά κι αν είναι πλέον)

είναι ο n1 παράγοντας αστάθειας. Μετά οι 3rd party εφαρμογές που θα χρησιμοποιήσεις,

τα παιχνίδια (σπασμένα πχ), τα διάφορα utilities κτλ. Και πάνω απ όλα ο browser και τα plugins του.

Οι μνήμες δεν θα σε θωρακίσουν από κάτι. Η ίδια η χρήση για την οποία προορίζεται το μηχάνημα είναι επισφαλής.

Βεβαίως να πάρεις ecc και xeon και rack για κουτί και τα πάντα όλα.

Αν όμως πρώτα αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις κάποιο extra σταθερό server based λειτουργικό,

να τρέχεις τα απαραίτητα μόνο προγράμματα, να μην σερφάρεις στο internet, να μην παίζεις παχνίδια κτλ κτλ. Πόσο καθημερινή είναι αυτή η χρήση?

Α και τέλος, αντί για Ups, να στήσεις στο σπίτι ή στο γραφείο μια γεννήτρια ως εναλλακτική παροχή.

Είναι πολύ πιθανότερο να σου πέσει το ρεύμα, παρά να σε κρεμάσουν οι μνήμες. Ειλικρινά.

Trexx, ευχαριστώ για τα σχόλια. Το Χ79 το έβαλα για να έχω πακέτο μία γνώμη με δύο καλά chipsets απέναντι στους XEON. Επειδή δεν παίζω τα περισσότερα σοβαρά παιχνίδια με εξαίρεση το Civ, αν η πτώση επιδόσεων είναι της τάξης του 5-10% (σε συνδυασμό με τις ECC) κι αν το μόνο μειονέκτημα είναι αυτό θα κοιτούσα εξίσου μια λύση XEON και προφανώς θα επέλεγα στο τέλος κάτι αποφασίζοντας και για το οικονομικό.

Το «ιδιοτροπία» το χρησιμοποίησα για να διευκολύνω τις απαντήσεις χωρίς να μπαίνετε στον κόπο να ψάχνετε αν χρειάζομαι ή όχι ECC (δεν την «χρειάζομαι» έτσι όπως το λέτε αλλά ούτε το overclocking χρειάζομαι κλπ). Αν δε με βλάπτουν κάπου (στην τσέπη μπορώ να το κρίνω μόνος μου) οι ECC δεν θα τις απέκλεια. Κι αν έκαναν τα ίδια χρήματα σίγουρα θα τις προτιμούσα, όντας πιο ακριβές απλώς θα δω τη διαφορά στο τέλος και θα το συνυπολογίσω στο να επιλέξω τη μία ή την άλλη λύση. Ο μόνος λόγος που τις ανέφερα στο αρχικό μήνυμα ήταν ακριβώς για να μην πάρω απαντήσεις του τύπου «όχι C216, θέλει πιο ακριβή RAM».

Η αξιοπιστία που είναι ένας από τους λόγους ώστε να κοιτώ και τους XEON - το εννοώ και ως σταθερότητα και ως αντοχή στο χρόνο, ποιότητα κατασκευής, υποστήριξη κλπ. Κι η απάντησή σου είναι κάτι που υποψιαζόμουν πως ισχύει, δλδ δε μου φαίνεται καν περίεργο αυτό που λες, με βοηθά κιόλας. Μένει μονάχα το θέμα «εταιρείας» από κει και πέρα, αν δλδ θα προτιμούσα πχ Asrock ή Supermicro. Με μάλλον αυθαίρετο σκεπτικό είτε επέλεγα το ένα είτε το άλλο.

Στις γενικές παρατηρήσεις που κάνεις για τη διατύπωση των ερωτήσεων η παρατήρηση μου είναι πως ρωτώ για πράγματα που δε γνωρίζω ή έχω αμφιβολία και τα οποία μπορεί ένας τρίτος να τα απαντήσει. Πράγματα που μπορώ να τα απαντήσω και μόνος μου (πχ το αν το Α ή το Β είναι πιο ακριβό) δεν έχει νόημα να τα βάλω στη συζήτηση. Κι ας έχουν νόημα αν κάποιος πάει να γράψει ένα άρθρο γενικό «Ζ77 ή C216».

Άρα -και οι απαντήσεις σου με βοήθησαν σε αυτό, όπως και του πρώτου φίλου, μου δώσατε κι εναλλακτική- δεν υπάρχει κάτι απαγορευτικό για τους XEON και μπορώ να ψάχνω και αυτούς αν και μάλλον θα προκύψει όπως λέτε ότι οικονομικά δε θα είναι συμφέρον (δεν έχω δει αναλυτικά τιμές για αυτό κι η όποια επιφύλαξη)

εγω παλι νομιζω, οτι με αφορμη την ερωτηση του salde, ειναι ωραιο θεμα συζητησης, η διαφορες μιας desktop πλατφορμας απο μιας server!!

μπορει ο salde να μην εκανε σωστα την τοποθετηση του θεματος, αλλα η ουσια ειναι οτι εχει καποιο ενδιαφερον.

προφανως, το ζουμι της ερωτησης -περα απο το κοστος- ειναι αν υπαρχουν τεχνολογικες διαφορες μεταξυ των 2, ειτε σε αρχιτεκτονικη, ειτε σε εντολες κλπ..! και ποιες ειναι αυτες.

[MENTION=28876]salde[/MENTION], αν θελεις να στησεις ενα μηχανημα, παιρνεις τα αντιστοιχα καταλληλα κομματια. δεν μπορεις να παρεις τζιπ για αγωνες πιστας, ουτε ferrari γιοα εκτος δρομου διαδρομες...!!

edit, τα κομματια που προοριζονται για server, συνηθως εχουν ως κυριο γνωμονα την αξιοπιστια (αναφερθηκε) και την μειωμενη καταναλωση, γιατι απλα προοριζονται για χρηση 24/7. αυτο, συνηθως, εχει και καποια επιπτωση σε επιδοσεις, γιατι δεν μπορεις να τα εχεις ολα..!!

αντιθετα με τα desktop κομματια που προοριζονται κυριως για κορυφαιες επιδοσεις και εμπορικη καταναλωση!!

αυτη ειναι η γενικη αποψη που εχω αποκομισει εγω! δεν γνωριζω τεχνικες λεπτομερειες για να σε βοηθησω..!

Την πλησιάζω και της λέω:

"θες να έρθεις σπίτι μου να δείς τον server με τους Xeon ?"

Μου έσκασε μια φιλούμπα και τρέξαμε μαζί πρός το αυτοκίνητο μου :D

[MENTION=28876]salde[/MENTION] και [MENTION=29243]mr_element[/MENTION]

Είχα και εγώ τις ίδιες απορίες/ανησυχίες με εσάς,

μέχρι που έπεσε στα χέρια μου ένας ARK | Intel� Xeon� Processor E5620 (12M Cache, 2.40 GHz, 5.86 GT/s Intel� QPI)

Τον έβαλα πάνω σε μια ASRock > X58 Extreme και τον συνόδεψα με:

- Windows 7 64-bit

- 1 Prolimatech Megahalems

- 6 *4GB Kingston Hyper-X

- 1 Western Digital 750GB Black Edition

- 1 MSI GTX560-Ti 1GB RAM / 1 MSI R6870 Twin Frozr II

Ο δίσκος προερχόταν από ένα άλλο σύστημα με Windows 7 64bit και προεγκατεστημένες εφαρμογές και παιγνίδια.

Κράτησα το παραπάνω σύστημα σε καθημερινή χρήση για μια εβδομάδα. Δεν μου παρουσίασε καμία ααυμβατότητα.

Έτρεξαν όλες οι εφαρμογές και όλα τα παιγνίδια χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το σημαντικότερο είναι ότι δεν αντιμετώπισα το "κλασικό" πρόβλημα που έχουν/είχαν οι περισσότεροι με τα 6 dimms

μνήμης στις μητρικές με LGA1366.

Τελειώνοντας τις δοκιμές με τα Windows, πρόσθεσα τρεις (3) ακόμα δίσκους των 2ΤΒ στην παραπάνω σύνθεση και

φόρτωσα VMware Server 5.1 ESXi. Το νέο σύστημα "έζησε" για άλλες 40 ημέρες με ωράριο 24Χ7.

Πίεσα το σύστημα με τα Windows, με απλές ρυθμίσεις από το BIOS. Στα Windows δεν είδα τρομερές διαφορές,

αλλά ούτε όμως και κάποιο πρόβλημα (πχ boot, κόλλημα, αστάθεια).

Τo VMware, λόγω ιδιαιτερότητας, δεν δούλεψε με τις αλλαγές στο configuration.

Κρίνω την απόδοση του παραπάνω συστήματος και στις δύο περιπτώσεις ικανοποιητική και σταθερότατη.

Προσωπικά θα επέλεγα την πλατφόρμα XEON για τους παρακάτω λόγους:

- εξαιρετική ποιότητα κατασκευής,

- σταθερή λειτουργία για 24X7,

- υποστήριξη άπλετης μνήμης RAM

Για να την αξιοποιήσετε στο έπακρο:

- θα χρειαστείτε μια πιστοποιημένη μητρική (ακόμα καλύτερα αν έχει παραπάνω από ένα socket), και

- η χρήση που την προορίζετε θα πρέπει να δικαιολογεί το επιπλέον κόστος κτήσης (εκτός αν δεν τίθεται οικονομικό θέμα).

Το μεγάλο μειονέκτημα της πλατφόρμας XEON (για desktop/workstation χρήση) είναι ότι ΠΑΝΤΡΕΥΕΣΤΕ τον εξοπλισμό,

γιατί είναι πολύ δυσκολότερο να βρείτε αγοραστή, όταν σκεφτείτε την αλλαγή/αναβάθμιση.

Volrath, ευχαριστώ για το σχόλιο. Θα μπορούσες να γίνεις λίγο πιο αναλυτικός για τα μειονεκτήματα πλατφόρμας XEON σε desktop χρήση(αφήνοντας το οικονομικό στην άκρη, συμφωνώ ότι είναι μειονέκτημα και για αυτό δεν το ρώτησα);

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.