Jump to content

Προβληματικός σκληρός Seagate Expansion 2TB

AAEIV

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Πριν από λίγο καιρό, ο εξωτερικός μου δίσκος(Seagate expansion 2TB) έγινε raw από ntfs.

Αρχικά προσπάθησα να ανακτήσω τα data μου χρησιμοποιώντας σχετικές εφαρμογές(testDisk, PhotoRec, foremost, Parted Magic Boot CD, Hyren's Boot Cd) αλλά δεν κατάφερα κάτι.

Σκέφτηκα μήπως είναι θέμα firmware, αλλά επειδή είναι ακόμα στην εγγύηση δεν ήθελα να τον πειράξω. Οπότε τον έστειλα στην Seagate, οι οποίοι μου είπαν πως αν είναι όντως θέμα firmware, η επισκευή είναι δωρεάν.

Τελικά είναι πρόβλημα των heads και το κόστος ανέρχεται σε 720€. Το report της εταιρίας είναι αυτό

https://dl.dropbox.com/u/19828093/Quote_489646-1.htm

Παραθέτω την χρήσιμη πληροφορία

The main cause of damage is bad blocks which are present on the media, as well as media surface damage which prevents the read write heads from locating the data stored on the platters.

For the recovery process we need to analyze and repair these bad blocks, read out all data on a sector level, and reconstruct the complete file system. Afterwards we will mount the data onto an offline server in order to check the integrity of your data(partitions, directories and the different file types).

Επειδή αυτά τα χρήματα είναι πάρα πολλά για την τσέπη μου, σκέφτομαι να προσπαθήσω μόνος μου να τον φτιάξω.

Μια ιδέα είναι να αντικαταστήσω τις κεφαλές, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχω πρόσβαση σε καθαρό χώρο. Επειδή δεν βρήκα κάπου να πωλούν σκέτες κεφαλές, μια ιδέα είναι να αγοράσω έναν ίδιο σκληρό και να χρησιμοποιήσω τις κεφαλές του, αλλά επειδή δεν το έχω ξανακάνει έχω ενδοιασμούς.

Βέβαια φαίνεται πως δεν πωλείται πια στην Ελλάδα...

Απ'ότι φαίνεται το πρόβλημα είναι και στα Platters...

Υπάρχει κάποιο μέρος όπου μπορώ να αγοράσω κεφαλές?

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να αναλάβει την παραπάνω δουλειά στην Ελλάδα?

Έχω βρει δύο κατεστραμένους με τους οποίους θα προπονηθώ πριν ασχοληθώ με τον δικό μου.

Software-ικά νομίζω το έχω εξαντλήσει το ζήτημα, οπότε το μόνο που μένει είναι το hardware...

Προσπάθησα να δοκιμάσω και με την

dd

αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί η

sudo fdisk -l

δεν μου τον εμφανίζει...

Βέβαια για να τον κάνω clone χρειάζομαι έναν δίσκο με τουλάχιστον 2TB τον οποίο δεν διαθέτω...

Δεν ξέρω κάποιον που να μπορούσε να με βοηθήσει.

Όσους ρώτησα αφού τους είχα πει τι έχω ήδη δοκιμάσει, όλοι μου είπαν ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο...

Ο δίσκος είναι εξωτερικός οπότε τον σύνεδεσα με το USB του...

Δεν ήθελα να ανοίξω το case του για να μην χάσω την εγγύηση...

Υποψιάστηκα μήπως είναι θέμα firmware, αφού δεν μου τον εμφάνιζε στο BIOS, οπότε το έστειλα στην Seagate επιδή μου είπε πως αν είναι όντως έτσι η επισκευή θα είναι δωρεάν.

Τώρα το θέμα είναι να προσπαθήσω να τον επισκευάσω μόνος μου, να τον πάρω πίσω ώστε να μαζέψω τα χρήματα και να τον στείλω σε άλλη εταιρία πιο φθηνή ή να τους πω να μου δώσουν καινούριο μιας και είναι στην εγγύηση ακόμα?

Οποιαδήποτε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη!

720€ είναι για την ανάκτηση αν κατάλαβα καλά;

Ακριβώς έτσι είναι!:fun:

Υποθέτω πως αν αυτό γίνει πριν την λήξη της εγγύησης θα μπορούσα να αντικαταστήσω και τον σκληρό...

Πάντως για να αλλάξεις κεφαλή μόνος σου το βλέπω λίγο χλωμό.

Γιατί αυτό?

Μπορώ να έχω πρόσβαση σε καθαρό χώρο, έχω δύο-τρεις σκληρούς να προπονηθώ, αλλά και πάλι θα είναι ριψοκίνδυνο.

Το ζήτημα είναι αν αλλάζοντας τις κεφαλές, ακόμα και με επιτυχία, λυθεί το πρόβλημα...

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η εξής φράση

The main cause of damage is bad blocks which are present on the media, as well as media surface damage which prevents the read write heads from locating the data stored on the platters.

Η επισκευαστική διαδικασία που θα ακολουθήσει η Seagate είναι

For the recovery process we need to analyze and repair these bad blocks, read out all data on a sector level, and reconstruct the complete file system.

Πως ακριβώς γίνεται αυτό?

Τα πράγματα ζορίζουν όσο αυξάνει η χωρητικότητα στους δίσκους. Από κάποιο μοντέλο και μετά οι κεφαλές τοποθετούνταν στο δίσκο και γινόταν ειδικό calibration ανά κομμάτι με τις συγκεκριμένες κεφαλές για να δουλεύει σωστά και όλα αυτά είναι πιθανότατα σε firmware επίπεδο.

Δηλαδή?

Δεν μπορώ να συνδέσω αυτό που γράφεις με αυτό που λέει η Seagate:hm:

Γενικά πριν κάνω κάτι για πρώτη φορά το ψάχνω αρκετά(google, youtube, etc)

Έχω βρει κάποια σχετικά και μάλιστα χθες δοκίμασα με έναν κατεστραμένο, να κάνω εξάσκηση.

Κατάλαβα αμέσως την χρησιμότητα του καθαρού χώρου, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να βγάλω την κεφαλή από τον σκληρό... Θέλει σίγουρα εξάσκηση, αλλά δεν είναι κάτι τραγικό...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.