Stefozzz Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2013 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2013 Καλησπέρα σε όλους!Μέχρι χτες ειχα την εντυπωση πως γνωρίζω αρκετά πραγματα για τους υπολογιστές!Τελικα κατεληξα στο οτι το να ξερεις απλα να χρησιμοποιέις εναν υπολογιστη ακομα και εξειδικευμένα δε λέει τιποτα αν δε μπορείς να γνωρίζεις το μηχανημα που εχεις στη διαθεση σου.Έτσι απο χτες αρχισα να μαθαινω τα κομματια του main hardware υπολογιστών αφου ο υπολογιστης που εχω στη διαθεση μου ειχε φτιαχτει αρκετο καιρο πριν απο τον πατερα μου..Πρακτικα δηλαδη δεν ξερω βασικα πραγματα για τους υπολογιστες και τα κομματια που τους αποτελουν..Βασικές απορίες που θα ηθελα να μου λύσετε(διοτι διαβαζοντας λιγο στο φορουμ αυτο ελαβα την εντυπωση πως αποτελειται απο ατομα που οντως αγαπανε την πληροφορικη και θελουν να βοηθησουν) οσοι μπορείτε ειναι οι εξής:•Πρακτικα οι cpu εχουν σημασια για την ταχύτητα και την αποδοση του υπολογιστη?•Επισης δεν καταλαβαινω σε ο,τι αφορα τις ram ποιες οι διαφορες στο να βαλει κανεις πχ 4x2 η 2x4•Ακομα θα ηθελα καποιος να μου πει το ρολο των ssdΠρος το παρον αυτα!και οταν λυθουν αυτα εχω και αλλα να ρωτησω!Ευχαριστω εκ των προτερων για την προσοχη σας! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Volrath Ιανουάριος 14, 2013 #2 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2013 Πρακτικα οι cpu εχουν σημασια για την ταχύτητα και την αποδοση του υπολογιστη?Είναι λίγο πολύπλοκη η απάντηση. Η γενική απάντηση είναι ναι. Μια πιο ακριβής απάντηση θα ήταν, εξαρτάται από τις εφαρμογές καθώς και τον επεξεργαστή που συγκρίνεις:Για παράδειγμα, ένας παλαιός μονοπύρηνος επεξεργαστής δυσκολεύεται σε οτιδήποτε σύχρονη εφαρμογή και να του βάλεις, ακόμα και από τα ίδια τα windows.Ένας σύγχρονος όμως π.χ. 4πύρηνος επεξεργαστής των 150€, στις περισσότερες εφαρμογές είναι το ίδιο ταχύς με έναν 6πύρηνο των 1000€.Επισης δεν καταλαβαινω σε ο,τι αφορα τις ram ποιες οι διαφορες στο να βαλει κανεις πχ 4x2 η 2x44x2 σημαίνει ότι βάζεις 4 dimms των 2GB. 2x4 σημαίνει ότι βάζεις 2 dimms των 4GB. Αυτό έχει διαφορά, αρχικά προφανώς στο γεγονός ότι στην 1η περίπτωση έχεις καλύψει 4 slots της μητρικής σου ενώ στη 2η 2 slots. Έπειτα κάποιες μικροδιαφορές στην κατανάλωση, κάποιες φορές αλαφρώς χειρότερη απόδοση κτλ.Ακομα θα ηθελα καποιος να μου πει το ρολο των ssdΆμα γνωρίζεις τι είναι ένας σκληρός δίσκος, μπορείς να φανταστείς τον ssd, σαν ένα σκληρό δίσκο, μικρότερης -τις περισσότερες φορές- χωρητικότητας, αλλά ΠΟΛΥ μεγαλύτερης απόδοσης. Επίσης, μιας και δεν έχει μηχανικά μέρη, δεν παράγει καθόλου θόρυβο και έχει μικρότερη επίσης κατανάλωση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pumbaa Ιανουάριος 14, 2013 #3 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2013 Γεια σου φιλε μου,μην αγχωνεσαι ποτε δεν ειναι αργα,οσο ζησεις μαθαινεις,αν εχεις καλη εξοικειωση με τα αγγλικα το να ψαχνεις στο google καθε σου απορια θα σε βοηθησει πολυ. Θα προσπαθησω να σου απαντησω στις ερωτησεις σου με βαζει αυτα τα λιγα που ξερω. 1)O cpu ειναι ουσιαστικα ενα σαν τα κομπιουτερακια αλλα πολυ πιο ισχυρος.Η κύρια λειτουργία του είναι να εκτελει αριθμητικές και λογικές πράξεις σε δεδομένα που ελήφθησαν από τη μνήμη ή για πληροφορίες που εισάγονται μέσω κάποιας συσκευης.Αρα ο Cpu αναλογα με την ταχυτητα που θα εκτελει αυτες τις πραξεις θα καθορισει και την ταχυτητα που θα εκτελειται μια διεργασια. 2) Ειναι καλυτερο να εχεις 2 X 4 παρα 4x2 επειδη θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για τον CPU για να προσθέσει και να ανακτήσετε δεδομένα από 4 sticks σε αντιθεση με τα 2.Συν του οτι θα εχεις και ελευθερες θεσεις για αναβαθμιση στο μελλον στην μητρικη σου. 3)Οι ssd εχουν αρκετες διαφορες σε σχεση με τους hdd με κυριοτερες απο αυτες να ειναι η ταχυτητα,η τιμη ανα gb,ο θορυβος και η χωρητικοτητα.Ο λογος που αρκετοι επιλεγουν να βαλουν ssd (συνηθως παρεα με εναν hdd) ειναι για να εγκαταστησουν τα windows αλλα και τα προγραμματα που χρησιμοποιουν σε εναν δισκο που θα μπορει να τα τρεξει πολυ πιο γρηγορα.Αρα τα windows bootαρουν και λειτουργουν αρκετα πιο γρηγορα και οτι αλλο προγραμμα εχεις εγκατεστημενο σε αυτον τον δισκο.Και εχεις και εναν hdd ωστε να αποθηκευεις οτιδηποτε αλλο θες! Eλπιζω να σε βοηθησα.Μπες οποτε εχεις χρονο και ορεξη στο google πατα pc hardware και καλη διασκεδαση Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefozzz Ιανουάριος 14, 2013 Author #4 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2013 Ευχαριστω πολυ και τους 2 σας για τις απαντησεις και το χρονο σας.Pumbaa ακριβως αυτο εκανα χτες βραδυ για πολλες ωρες!Εψαχνα 1-1 το hardware υπολογιστων απο wikipedia και απο αλλα φορουμ αλλα ακομα εχω πολλα να ρωτησω και να μαθω!Μια δυο ακομα ερωτησεις για τωρα:• για gaming pc κυριως ειναι απαραιτητη πανω απο 4 gb ram και γιατι?• αν δηλαδη αποθηκευσω παιχνιδια σε ssd και οχι σε hdd θα τρεχουν πιο γρηγορα?η ακομα και τα windows? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pumbaa Ιανουάριος 14, 2013 #5 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2013 For now τα περισσοτερα παιχνιδια αρκουνται με 4 gb ram ισως και λιγοτερο.H ram καθοριζει το ποσες διεργασιες θα μπορεις να εκτελεις ταυτοχρονα αρα αν τρεχεις μονο το παιχνιδι θα ειναι αρκετα τα 4,παρολα αυτα,οι ram ειναι σχετικα φθηνες οποτε μπορεις να βαλεις κατευθειαν 8 gb με κοστος γυρω στα 50 ευρω.Αν αποθηκευσεις τα παιχνιδια σε ssd λενε οτι θα εχεις ελαφρως καλυτερη αποδοση αλλα εξαρταται και απο το συστημα σου.Δεν το εχω δοκιμασει προσωπικα ,σου λεω οτι εχω ακουσει! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wizard! Ιανουάριος 14, 2013 #6 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2013 1. Τα περισσότερα παιχνίδια δεν χρειάζονται και δε μπορούν να διαχειριστούν >4GB RAM. Η παραπάνω όμως, βοηθάει το σύστημα να είναι πιό άνετο καθώς μαζί με το παιχνίδι τρέχουν κι άλλες διεργασίες του ίδιου του λειτουργικού.2. Θα φορτώνουν πιό γρήγορα αρχικά, όπως επίσης και όταν φορτώνεις τη νέα πίστα ή το επόμενο level. Τα Windows θα είναι γενικά ταχύτερα και με καλύτερη απόκριση. Αν δουλεύεις εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας, ήχου και video, θα δεις μεγάλη διαφορά, αλλά μικραίνεις τη διάρκεια ζωής του SSD. Οπότε για τέτοια χρήση θα πρέπει να είσαι επαγγελματίας και να υπολογίσεις το κόστος του σαν μέρος της δουλειάς σου Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefozzz Ιανουάριος 14, 2013 Author #7 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2013 Γιατι μικραινει η διαρκεια ζωης της ssd αν βαλλω σ αυτην τα windows πχ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimakos666x Ιανουάριος 14, 2013 #8 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2013 Επειδή τα λειτουργικά συστήματα π.χ. windows εκτός το βασικού kernel και κάποιον προεγκατεστημένων εφαρμογών,drivers κλπ απαιτούν μονίμως εγγραφή και διαγραφή δεδομένων, σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο αναλογικά με το αν ο δίσκος ήταν δευτερέυον και μπαινόβγαζες εσύ δεδομένα δλδ. ταινίες,τραγούδια,εικόνες,backups.κλπ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefozzz Ιανουάριος 14, 2013 Author #9 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2013 Σωστά!Κομπλέ να στε καλά όλοι μαγκες!Εχω αλλη μια ερωτηση για τωρα οποιος μπορει να μου απαντησει•Για να αγορασω καινουριο hardware απ ολα τα εξαρτηματα η ενα ενα θα πρεπει να δω ΑΝ ταιριαζουν μεταξυ τους η κατι τετοιο η ολες πχ οι ram δν εχει σημασια σε τι μητρικη θα μπουν?Ταιριαζουν δηλαδη ολα με ολα?Και αν οχι πως ξερω τι συνδυασμους εξαρτηματων μπορω να εχω για να δουλευουν? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Volrath Ιανουάριος 14, 2013 #10 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2013 Οι επεξεργαστές χρειάζονται συγκεκριμένου είδους μητρικές, ανάλογα το socket. Oi μνήμες, αν και λιγότερο περιοριστικές, καλό είναι να κοιτάξεις άμα υποστηρίζονται από την μητρική που έχεις επιλέξει. Επίσης υπάρχει περιορισμός στο μεγέθος (μεγάλες ψύκτρες πάνω στις μνήμες εννοώ, όχι στο 4GB vs 8GB π.χ.) άμα πάρεις μεγάλη CPU cooler.Για κάρτα γραφικών δεν τίθεται θέμα. Ότι και να πάρεις θα παίζει. Απλά άμα πάρεις ακριβή/"μεγάλη" κάρτα γραφικών θα χρειαστείς μεγάλο/ποιοτικό τροφοδοτικό.Σκληρός δίσκος = 0 πρόβλημα.Όλα τα προαναφερθέν βασίζονται στο γεγονός ότι θα πάρεις νέο σύστημα. Γιατί υπάρχουν και "παλιές" μνήμες (ddr2) και κάρτες γραφικών (AGP/PCI) που δε ταιριάζουν με τα σύχρονα μηχανήματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefozzz Ιανουάριος 14, 2013 Author #11 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2013 Τι ειναι το socket?Ακομα μπορεις να μου εξηγησεις λιγο πιο αναλυτικα τι παιζει με τις ψυκτρες και τα coolers?σε ποια hardware εννοω μπορει να μπει τι απ τα 2 και πως αυτα επηρεαζουν την επιλογη της ram που θα κανω σε σχεση με τον επεξεργαστη? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Volrath Ιανουάριος 14, 2013 #12 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2013 Αναλόγως τι επεξεργαστή θα πάρεις, πρέπει να πάρεις και αντίστοιχη μητρική. Για παράδειγμα: με αντίστοιχες μητρικές. H Ψύκτρα του επεξεργαστή μπορεί να παρεμβάλετε με τις μνήμες. Έτσι για παράδειγμα το κόκκινο που σου έχω σημαδέψει είναι το μέγιστο ύψος που μπορούν να έχουν οι μνήμες για να χωρέσουν εκεί μέσα. Τέτοιες μνήμες π.χ. πιθανότατα να μη χωρέσουν εκεί. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefozzz Ιανουάριος 14, 2013 Author #13 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2013 Υπαρχουν τοσο μεγαλες ψυκτρες?ο.οΜαλιστα!ευχαριστω πολυ για ολα παιδες..επανερχομαι αυριο και μ αλλες ερωτησεις! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.