Jump to content

Αδυναμία φόρτωσης ή και εγκατάστασης Windows με την αλλαγή CPU!!!

perastikos

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γεια χαρά σε όλους.

Το πρόβλημα μου είναι το εξής:

Έχω ένα PC για να κάνω κάποιες δοκιμές, βάζω βγάζω κομμάτια κλπ. Η μητρική του είναι η Gigabyte G31M-ES2L και επεξεργαστής ένας Celeron E3200 στα 2.4 GHz. Υποστηρίζει διπύρηνους Celeron, Pentium 4, Pentium D και φτάνει μέχρι και τον Core 2 Extreme.

Έπεσε στα χέρια μου ένας Pentium D 945 3.4 GHz και θέλησα να τον δοκιμάσω. Σύμφωνα με την Gigabyte τον υποστηρίζει από την αρχική κιόλας έκδοση του BIOS (F3). Σημειωτέον ότι εγώ έχω την F8.

Το πρώτο παράδοξο κατά την εκκίνηση με τον Pentium D ήταν ότι το BIOS εξακολουθούσε να βλέπει την προηγούμενη CPU, τον Celeron. Το ξεπέρασα το πρόβλημα με Clear CMOS.

Στη συνέχεια, έχοντας ήδη συνδεδεμένο σκληρό με λειτουργικό σύστημα (dual boot Windows XP, 7), όποιο από τα δύο και να επιλέξω, ίσα ίσα που πάει να το φορτώσει αλλά απευθείας γίνεται επανεκκίνηση, δεν τα καταφέρνει.

Δοκίμασα στη συνέχεια σε έναν άλλο σκληρό δίσκο να κάνω καινούργια, φρέσκια εγκατάσταση είτε XP είτε 7. Και στις δύο περιπτώσεις δεν μπήκε καν στην πρώτη οθόνη εγκατάστασης αλλά εμφάνισε μπλε οθόνη με τα παρακάτω:

A problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer.

If this is the first time you've seen this Stop error screen, restart your computer. If this screen appears again, follow these steps:

Check to be sure you have adequate disk space. If a driver is identified in the Stop message, disable the driver or check with the manufacturer for driver updates. Try chaging video adapters.

Check with your hardware vendor for any BIOS updates. Disable BIOS memory options such as caching or shadowing. If you need to use Safe Mode to remove or disable components, restart your computer, press F8 to select Advanced Startup Options, and then select Safe Mode.

Technical Information:

stop 0x0000007E (0xC0000005 0x83DE3596 0x83B8653C 0x83B86120)

acpi.sys - Αddress 83DE3596 base at 83DAD000, DaseStamp 4ce788e0

Στην περίπτωση των XP εμφάνισε πάλι τα ίδια, πάλι Stop 0x0000007E αλλά άλλαζαν τα υπόλοιπα μέσα και στην κάτω σειρά.

Περιττό να πω ότι όταν ξαναβάζω τον Celeron όλα κανονικά. Επίσης να προσθέσω ότι τον Pentium D 945 τον δοκίμασα στο κανονικό μου μηχάνημα (ASUS P5KC, Core 2 Quad Q6600) και δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα.

Το τελευταίο που έκανα ήταν να εγκαταστήσω Ubuntu 12.10 x64. Αν και δεν είμαι Λινουξάς γιατί δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ, δεν είχα καμία αμφιβολία ότι η εγκατάσταση θα γινόταν κανονικά όπως και έγινε. Άλλωστε στην αρχή του μηνύματος στην μπλε οθόνη φαίνεται καθαρά ότι είναι θέμα Windows.

Αν γνωρίζει κάποιος κάτι, ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε συμβουλή.

Συγνώμη για την κουραστική παράθεση.

Άλλαξες το mode του sata controller.

Γύρνα το σε "Enhanced" kαι δοκίμασε πάλι.

Αν δεν παίξει, γύρνα το σε Compatible/legacy mode.

Δοκίμασες να βγάλεις και να ξαναβάλεις τις ραμ σου?

Πολλές φορές.

Θα το δοκιμάσω αύριο και θα σου πω.

Μάλλον κάποιο θέμα έχεις με τα AHCI ή ACPI settings από bios. Είσαι με fail-safe defaults από bios;

Μετά το clear CMOS το μόνο που άλλαξα ήταν η σειρά εκκίνησης των συσκευών. Δεν έβαλα ούτε optimized ούτε fail-safe. Θα 'πρεπε να βάλω fail-safe;

Το δοκίμασα, τίποτα. Το ξαναγύρισα σε Auto (δεν είχε επιλογή Compatible/Legacy, είχε Combined).

Η ASUS στην οποία δουλεύει κανονικά η CPU είναι σε Enhanced.

Βλέποντας λίγο τις ρυθμίσεις της είδα τα εξής:

Suspend Mode (S1 only, S3 only, Auto) επιλεγμένο το Auto,

ACPI version disabled,

ACPI APIC Support Enabled

Στη Gigabyte μόνο μία σχετική ρύθμιση είδα, το ACPI Suspend Type με δύο μόνο επιλογές, S3 (STR) και S1 (POS) με επιλεγμένη την πρώτη. Δοκίμασα και τις δύο, τίποτα.

Κάτι ακόμα να αναφέρω, μήπως βοηθήσει:

Όταν ξεκινάει το PC και είμαστε ακόμα στα μηνύματα του bios, στο PCI devices listing έχει κάποιες στήλες:

Bus Dev Fun Vendor Device SVID SSID Class DeviceClass IRQ

Σ'αυτή τη λίστα εμφανίζει τους διάφορους Controller, και σε κάθε στήλη έχει μία τιμή. Στην τελευταία σειρά της λίστας έχει τον ACPI Controller στη στήλη DeviceClass και όλα τα υπόλοιπα πεδία (στήλες) είναι κενά.

Πάτα το F5 κατά την εκκίνηση και θα σου εμφανίσει δυο επιλογές ("Standard PC" και "Other" ) πήγαινε προς τα πάνω και δες αν έχει και αυτήν "Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) PC" και επέλεξε την.

Πάτα το F5 κατά την εκκίνηση και θα σου εμφανίσει δυο επιλογές ("Standard PC" και "Other" ) πήγαινε προς τα πάνω και δες αν έχει και αυτήν "Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) PC" και επέλεξε την.

Δυστυχώς δεν εμφανίζει τίποτα πατώντας F5. Συνεχίζει κανονικά.

Στο menu PnP/PCI Configurations,δες το IRQ Assignment τι τιμή έχει και βάλε το στο auto αν δεν είναι ήδη.

Δες αν είναι ενεργοποιημένο και το "Allocate IRQ to PCI VGA" και γενικά δοκίμασε τις επιλογές της onboard vga.

Στο menu PnP/PCI Configurations,δες το IRQ Assignment τι τιμή έχει και βάλε το στο auto αν δεν είναι ήδη.

Δες αν είναι ενεργοποιημένο και το "Allocate IRQ to PCI VGA" και γενικά δοκίμασε τις επιλογές της onboard vga.

Έχει δύο επιλογές:PC1 IRQ Assignment και PC2 IRQ Assignment και τα δύο είναι στο Auto. To Allocate IRQ to PCI VGA δεν το βρήκα. Έχω πρόσθετη κάρτα γραφικών επάνω, μ' αυτή ξεκινάει το σύστημα.

Αυτή τη στιγμή εγκαθιστώ κανονικά τα XP. Σωστός με το F5, όχι όμως κατά την εκκίνηση του PC, αλλά κατά την εκκίνηση της εγκατάστασης των XP, τη στιγμή που ζητάει το πάτημα του πλήκτρου F6. Αντί για F6 πατάμε F5 και επιλέγουμε αυτό που είπες. Να 'σαι καλά.

Με τα Windows 7 όμως τι κάνουμε;

Με τον πρώτο σκληρό που έχεις τα xp είχες δοκιμάσει ή μόνο στον άδειο το έκανες; Πρέπει να δουλεύει εκει αυτή η επιλογή.

Για τα 7 δεν ξέρω να σου πω, δεν μου εχει τύχει.

Με τον πρώτο σκληρό που έχεις τα xp είχες δοκιμάσει ή μόνο στον άδειο το έκανες; Πρέπει να δουλεύει εκει αυτή η επιλογή.

Για τα 7 δεν ξέρω να σου πω, δεν μου εχει τύχει.

Με τον άδειο. Με τον πρώτο όπου ήδη είναι τα XP εγκατεστημένα θα δοκιμάσω αύριο και θα ενημερώσω όπως επίσης θα ενημερώσω αν βρω τη λύση και στα Win 7. Είναι καθαρά θέμα CPU πάντως έτσι; Όπως και να 'χει ευχαριστώ.

Ναι το cpu δεν είναι συμβατό με το ACPI.Λογικά επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας από την συγκεκριμένη έκδοση του ACPI.

Κανε το ίδιο στο δίσκο με τα xp και στα 7,θα δουλέψει.

Ναι το cpu δεν είναι συμβατό με το ACPI.Λογικά επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας από την συγκεκριμένη έκδοση του ACPI.

Κανε το ίδιο στο δίσκο με τα xp και στα 7,θα δουλέψει.

Πριν από λίγο δοκίμασα και τον παλιό σκληρό που είχε εγκατεστημένα XP + 7. Η εγκατάσταση είχε γίνει στην ίδια μητρική εννοείται απλά είχε γίνει με τον Celeron. Το αποτέλεσμα πάλι ίδιο. Φτάνει μέχρι τον bootloader και όποιο και από τα δύο λειτουργικά και να διαλέξω μου κάνει επανεκκίνηση. Εννοείται ότι όταν βάζω πάλι τον Celeron είναι ok.

Πως να κάνω το ίδιο; Το προηγούμενο δούλεψε μέσα από το περιβάλλον εγκαταάστασης των XP. Τώρα έχουμε ήδη εγκατεστημένα XP. Δεν θέλω να γίνει νέα εγκατάσταση.

Λογικά αν απενεργοποιούσα κάτι από το BIOS ίσως να δουλέψει αλλά δεν ξέρω ακριβώς τι.

Στο power managment στο bios δεν έχει επιλογή να το απενεργοποιήσεις;

Στο power managment στο bios δεν έχει επιλογή να το απενεργοποιήσεις;

Στο συνημμένο είναι οι επιλογές που έχει η μητρική στο Power Management. Όπως είπα στο ACPI Suspend Type έχει δύο επιλογές, S1 και S3.

post-29060-1416076991,745_thumb.jpg

Μονο με την επιλογή (F5 κατά την εκκίνηση και θα σου εμφανίσει δυο επιλογές ("Standard PC" και "Other" ) πήγαινε προς τα πάνω και δες αν έχει και αυτήν "Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) PC) γίνεται,αλλά στην περίπτωση του bootloader μπερδεύει το πράγμα.

Το bios που έχεις είναι το τελευταίο;Δοκίμασε να πατήσεις και το F7 κατά την εκκίνηση μήπως μπορέσεις να παρακάμψεις το ACPI.

Μονο με την επιλογή (F5 κατά την εκκίνηση και θα σου εμφανίσει δυο επιλογές ("Standard PC" και "Other" ) πήγαινε προς τα πάνω και δες αν έχει και αυτήν "Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) PC) γίνεται,αλλά στην περίπτωση του bootloader μπερδεύει το πράγμα.

Το bios που έχεις είναι το τελευταίο;Δοκίμασε να πατήσεις και το F7 κατά την εκκίνηση μήπως μπορέσεις να παρακάμψεις το ACPI.

Δε λειτουργεί. Το F5 λειτούργησε μόνο μέσα στο περιβάλλον του setup των Windows. Δεν πειράζει μη σπαταλάς χρόνο, μου αρκεί που ξέρω ότι η CPU λειτουργεί άνετα με Ubuntu και με φρέσκια εγκατάσταση XP.

Απλά η μόνη εκκρεμότητα που αφήνω είναι η εγκατάσταση Win 7

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.