Jump to content

SATA-3 PCI-EX Controller για Samsung 840Pro

JOHNX2

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ο ξαδερφος μου εχει την μητρικη ASUS P5NE-SLI με εναν Intel Core 2 Duo Ε8400.

Θελουμε να βαλουμε στο PC εναν Samsung 840Pro 128GB για να παρει μια πνοη το συστημα...

Ως γνωστων η μητρικη υποστηριζει SATA-2 και ειναι κριμα να κουμπωσει σε SATA-2 ο δισκος, οπωτε η μονη λυση ειναι ενας καλος SATA-3 Controller στην θυρα PCI-EX.

Ποιον Controller προτεινετε για να λειτουργει ο SSD σωστα γρηγορα και απροβληματιστα ?

Το μεγιστο ποσο που μπορουμε να διαθεσουμε για SATA-3 Controller ειναι τα 70 ευρω.

• Replies 68
  • Created
  • Last Reply

πεταμένα λεφτά είναι ο εξωτερικός controller προκειμένου να πάρεις SATA3 για τον SSD του. Εκτός και αν τον χρησιμοποιήσει για επεξεργασία βίντεο ή μεταφορά αρχείων (πράγματα που συνήθως αποφεύγουμε σε SSD λόγω του τρόπου λειτουργίας του) δεν πρόκειται να πιάσει ταχύτητα SATA3.

Οι ταχύτητες που διαφημίζουν για τους SSD είναι οι μέγιστες δυνατές και φτάνουν τα όρια του SATA3 μόνο αν κάνεις σειριακή ανάγνωση/εγγραφή. Όταν κάνεις τυχαία ανάγνωση/εγγραφή οι ταχύτητες είναι σαφώς αρκετά χαμηλότερες και σε κάθε περίπτωση μέσα στα όρια του SATA2 (αλλά και πάλι είναι πολλές φορές πολλαπλάσιες από αυτές των μηχανικών δίσκων). Το ότι "φυσάει" το σύστημα με έναν SSD επίσης το αποδίδουμε στο χρόνο αναζήτησης που είναι 10-15 φορές μικρότερος σε σχέση με μηχανικό και δείχνει να φορτώνει τα αρχεία σφαίρα.

Ρίξε μια ματιά σε ένα benchmark του δικού μου (SSD) και δες πότε ξεπερνά την ταχύτητα του SATA2. Το ότι ο δίσκος του είναι 840 PRO και όχι 840 σημαίνει και πάλι κέρδος για αυτόν σε φουσκωμένα νούμερα σε random read/writes και μόνο στο sequential read και ίσως λίγο το write θα είναι κατεβασμένα τα νούμερα λόγω SATA3.

EDIT:Αν ο φίλος σου διαθέτει περίπου 70€ έτσι απλόχερα για controller παρόλο που πιστεύω ότι θα τον υπερικανοποιήσει το σύστημα με τον νέο SSD χωρίς controller, αν και πάλι θέλει να ρίξει χρήματα στον αποθηκευτικό τομέα ας αγοράσει έναν ακόμα SSD και ας τους βάλει RAID-0 στην μητρική. Ουσιαστικά θα διπλασιάσει όλα τα νούμερα και θα φουλάρει το SATA2 με εξαίρεση και πάλι τα sequential που είναι πολύ σπάνια ειδικά σε λειτουργικό σύστημα.

post-559-1416076943,1984_thumb.jpg

Μηπως δεν αξιζει να δωσεις 70ε για Controller και να το κουμπωσεις σε sata 2 και αργοτερα σπρωχνεις αυτο το συστημα και παιρνεις ενα αλλο που να εχει και sata 3?

Εdit: Με προλαβε ο φιλος απο πανω..

Οπωτε θα το αφησουμε ως εχει και θα κουμπωσει τον σκληρο στο SATA2.

Σας ευχαριστω πολυ.

Εμένα πάντως μου φαίνονται πεταγμένα λεφτά ο 840 pro σε Σάτα 2..Αν θέλεις αξιόπιστο με λιγοτερα λεφτα πήγαινε σε 830..

Στάλθηκε από το Nexus 7 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2

Επενδυση είναι ο 840 pro σε κάποιον που σκοπεύει να κάνει αναβάθμιση όμως μέσα στο εξάμηνο...

Γιατί να πάρει κάποιον μέτριο ssd (γενικα μιλάω,όχι για τον πολύ καλό 830) και μετά από 6 μήνες να είναι "παλιος" ;

Είχα το ίδιο δίλημμα για το σύστημα μου και κατέληξα στον 840 pro για τον παραπάνω λόγο.

*S2

Εμένα πάντως μου φαίνονται πεταγμένα λεφτά ο 840 pro σε Σάτα 2..Αν θέλεις αξιόπιστο με λιγοτερα λεφτα πήγαινε σε 830..

Στάλθηκε από το Nexus 7 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2

Δεν είναι και τόσο πεταμένα λέφτά. Στα random read/writes θα είναι πάνω σε επιδόσεις σε σχέση με τον απλό 840. Ακόμη έχω την αίσθηση ότι ο απλός 840 έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις σε writes ακόμη και σε sequential writes. Τώρα γενικά αν μιλάμε για συγκρίσεις SSD vs SSD διαφορά χωρίς benchmarks με απλή χρήση δεν μπορείς να καταλάβεις. Ότι SSD και να βάλεις είσαι καλυμμένος.

Επίσης ο 840 Pro έναντι του απλού 840 βλέπω ότι έχει επιπλέον εγγύηση (5 χρόνια) και σίγουρα είναι must αν πρόκειται να γίνει σύντομα αναβάθμιση.

EDIT: Ο 830 αυτή τη στιγμή έχει έλλειψη διαθεσιμότητας. Και φυσικό είναι αφού έχει αρκετό καιρό που έχει βγει ο 840/840 Pro και τα περισσότερα μαγαζιά δεν κρατάνε stock πλέον.

• 2 weeks later...

Αχσημα τα νεα οσον αφορα τις επιδοσεις του SSD (840 Pro 128GB) σε συνδιασμο με την Asus P5N-E SLI.

Βαλαμε τον SSD κανονικα στην μητρικη, καναμε Bios Update στην τελευταια εκδοση της μητρικης, εγινε καθαρη εγκατασταση Windows 7 Ultimate x64........ οι επιδοσεις ομως στο πατωμα !!!

Μετα βιας φτανει στα Seq τα 120ΜΒ/Sec Read και 95MB/Sec Write στο CrystalDiskMark.

Ψαξαμε λιγο το Bios και διαπηστωσαμε οτι ο Sata Controller δεν υποστηριζει "AHCI mode" οπωτε αναγκαστικα ο δισκος εχει μπει σε IDE mode.

Η λυση του PCI Express Controller φανταζει πλεον μονοδρομος, ξενερωσαμε ασχημα οταν ειδαμε τα score του CrystalDiskMark. (Ελπιζαμε εστω να πιανει τα 220-250MB/Sec Read-Write)

Η μητρικη P5N-E SLI υποστηριζει PCI Express x1, μποουμε να βαλουμε Controller PCI Express x2 μπας και κερδισουμε εστω και 1% κατι παραπανω σε επιδοσεις ? ? ?

Θα λειτουργησει λετε η θελει υποχρεωτικα PCI Express x1 Controller ? ? ?

Σε PCI Express x1 εχουμε βρει αυτον.... DeLock PCI Express 89270 τον εχει δοκιμασει κανεις ? Αξιζει τα λεφτα του ? Υπαρχει καποιος καλυτερος ?

Αν καποιος εχει να προτηνει καποια καλυτερη - δοκιμασμενη λυση, ευπροσδεκτη παιδια.

Ακομα και ετσι πιστευω καλυτερα να βρεις καποιο x48 based motherboard που υποστηριζει απο τα μεταχειρισμενα και θα σου ερθει στα ιδια χρηματα.

Αλλα νομιζω πως κρατα τα χρηματα για μια συνολικη αναβαθμιση οταν θα μπορει σε λιγο καιρο αλλιως θα παει και "τσαμπα" ο 840pro καθως μετα απο λιγους μηνες θα βγει μια καλυτερη εκδοση του.

Σε PCI Express x1 εχουμε βρει αυτον.... DeLock PCI Express 89270 τον εχει δοκιμασει κανεις ? Αξιζει τα λεφτα του ? Υπαρχει καποιος καλυτερος ?

Πριν προβείς σε όποια αγορά, σιγουρέψου ότι ο controller είναι bootable. Συνήθως είναι ακριβοί αυτοί που υποστηρίζουν boot.

Εκτός αν δεν κάνει boot από εκεί.

Όχι, δεν το γνωρίζω. Θα πρέπει αν το ρωτήσεις/ψάξεις.

Κι εγώ είχα παιδευτεί κάποια στιγμή γιατί είχε ασυμβατότητα το Ρ67 με τους Χ25-Μ που είχα και έψαχνα, αλλά δεν είχε βρει bootable σε λογική τιμή. Ήταν τόσο ακριβοί που συνέφερε να αλλάξω μητρική. Αυτό όμως, πριν ~2 χρόνια. Τώρα μπορεί να υπάρχουν.

Δύσκολη η περίπτωση σου.

Ο controller που κοιτάς για αγορά έχει Marvell chipset πάνω. Αν διαβάσεις γενικά για το συγκεκριμένο chipset δεν είναι ότι καλύτερο σε SATA3. Σε σύγκριση με onboard SATA3 από intel chipset έχει κάπως χαμηλά sequential read/write. Σε σύγκριση με intel onboard SATA2/SATA3 ο Marvell βγάζει χάλια 4Κ μετρήσεις που είναι και αυτές που θα χρησιμοποιεί κυρίως το σύστημα σου.

Η μητρική σου έχει χάλια controller και σε IDE θα έχει θέμα η ταχύτητα. Όμως και ο controller που κοιτάς δεν είναι ότι καλύτερο. Για ένα 50άρι προσωπικά θα κοίταγα κάτι ποιοτικό μεταχειρισμένο σε μητρική. Αν δεν κάνω λάθος και η μητρική σου είναι PCIe v1.0 και όχι 2.0 που σημαίνει ότι σου πετσοκόβει και το bandwidth (8x σε PCIe 2.0) αν βάλεις πάνω δυνατή κάρτα γραφικών. Για το SLI δεν το συζητάω καθόλου.

Παιδια σας ευχαρηστω ολους σας για τις απαντησεις σας, αλλα ολα δειχνουν οτι δεν αξιζει να ασχολουμαστε αλλο με την P5N-E SLI.

Εχω βαλει στο foroum αγγελια για μητρικη με Intel Chipset P45 το οποιο μας καλυπτει.

Προτιμησα το P45 γιατι εχουμε DDR2 μνημες.

Αρκαετα ευκολη η περιπτωση σου...:p

ΠΑς αναγκαστικα για αλλαγη μητρικης αν θες να δωσεις λεφτα.

Οι φτηνες καρτες που κοιτας σε pci-express x1 ζητημα να φτασεις τα 200μβ/sec.(το οποιο οκ..ειναι καλυτερο απο τη μητρικη που εχεις αλλα ειναι εξισου χαλια).

Βρες του καποια μητρικη με μεταγενεστερη με ιντελ chipset ...ή πες του να παρει και cpu μαζι ..και καταληξτε σε ιντελ controller με sata 3.(h77/z77...με οποιοδηποτε cpu.Καλυτερα θα ειναι και σε αυτο αυτο θεμα).

εδιτ

αργησα..παλι

Άργησα, αλλά αν ενδιαφέρεται κανείς, ο 89270 είναι bootable , αποτελέσματα σε PCI-E V1.0 και PCI-E V2.0 παρακάτω :

Intel 320 80GB σε

NVidia 430 σε RAID single

Intel32080GBonNvidiaAS-SSD.png

Delock 89270 σε PCI-E v1.0

Intel32080GBonMarvell9128msahci1001042AS-SSD5onPCI-Ex1v1025Gbps.png

Delock 89270 σε PCI-E v2.0

Intel32080GBonMarvell9128msahci1001042AS-SSD4reboot.png

Eλάχιστη παραμονή κατά το boot στο post του controller και με τον msahci λειτουργεί και το trim και το Intel Toolbox & Optimizer...

Γενικά σε αίσθηση είναι πολύ καλό το σύστημα και η λειτουργία του SSD είναι χωρίς προβλήματα...

Tα 46€ είναι μπόλικα όμως και τον είχα πάρει φθηνότερα από το ίδιο κατάστημα...Αν θέλεις να κρατήσεις τη μητρική καλό θα ήταν να πάρεις έναν Sintech από ebay με 13-15€ με τον ASMEDIA 1061...

λίγο καλύτερες επιδόσεις από τον Marvell και λειτουργεί και το trim....

Παιδιά και εγώ σκέφτομαι να πάρω έναν Samsung 840 pro για το σύστημα της υπογραφής μου(Θα του περάσω Windows 8 Pro).

Επειδή είναι αρχαίο το motherboard δεν υποστηρίζει Sata 6Gb/s αλλά μόνο 3Gb/s. Θα έχω ικανοποιητικές επιδόσεις ή θα είναι πεσμένες λόγω controller; Επίσης έχω το disk mode σε IDE αν αλλάξω σε AHCI θα μπορώ να bootαρω με τον μηχανικό δίσκο στα Windows 7 ultimate 64bit που έχω ή θα πρέπει να μπαίνω BIOS και να αλλάζω κάθε φορά το mode ανάλογα με ποιόν δίσκο θα bootaρω;

Σημείωση δεν έχω ενεργοποιήσει ποτέ το AHCI mode...

Στο web βρήκα μια αλλαγή που πρέπει να κάνω στη registry μετά reboot , bios αλλαγή mode σε AHCI και μετά μπαίνω κανονικά στα Windows 7 Ultimate 64bit (Ιf you want to change windows 7 from IDE to AHCI, all you need to do before you change the BIOS setting is look in the registry at HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci and change the 'Start' key to 0. (If an AHCI driver has never run on this machine it's probably 3.) The first time the machine boots in an AHCI controller mode it should load the default AHCI driver properly and prompt for a reboot).

Ισχύει αυτό;

Γιατί να χρειαστεί να μπουταρεις ξανά με τον μηχανικό εφόσον θα βάλεις windows στον ssd?

*S2

Γιατί να χρειαστεί να μπουταρεις ξανά με τον μηχανικό εφόσον θα βάλεις windows στον ssd?

*S2

Θα αφήσω τα Windows 7 Ultimate 64 bit στον μηχανικό, και στον SSD θα περάσω τα windows 8 Pro και ανάλογα τι θέλω θα επιλέγω που θα bootαρω...

Ναι κώστα ισχύει (ΙDE to AHCI)...

Από επιδόσεις όμως δεν θα έχει πεσμένες ο 840 pro; Βλέπω ότι υποστηρίζει SATA III 6GB/s ενώ το motherboard μου υποστηρίζει μόνο SATA II 3Gb/s. Μήπως να πάω σε κανέναν SSD για SATA II 3GB/s; Υπάρχουν τέτοιοι;

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.