Jump to content

Πρόβλημα με DirectX

savvas144

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους!

Αντιμετωπίζω ένα μεγάλο ενοχλητικό πρόβλημα με το DirectX...

Λοιπόν έχουμε και λέμε : Παίζω δυο παιχνίδια, το World of Warcraft και το Heroes οf Newerth τα οποία απαιτού εγκατεστημένη έκδοση 9 © του DirectX. Αν πάλι δεν έχεις DirectX, ναι μεν μπορείς να τα ανοίξεις - παίξεις αλλα στην οθόνη πετάει κάτι επαναλαμβανώμενες χρωματισμένες γραμμούλες και σχήματα (προφανώς δεν μπορείς να παίξεις μ 'αυτά...). Έχω αναβαθμισμένους drivers κάρτας γραφικών (Nvidea GeForce 7600 GT) και προσπάθησα να "παίξω" με τις ρυθμίσεις γραφικών των παιχνιδιών (χωρίς επιτυχία). Που κατάλαβα οτι είναι θέμα των DirectX; Στο ένα παιχνίδι γίνεται να επιλέξεις ανάμεσα σε OpenGL και DirectX. Δοκίμασα λοιπόν να το παίξω με OpenGL και όλα κυλούσαν ομαλά χωρίς κανένα πρόβλημα. Και επίσης είτε είχα απεγκατεστημένα DirectX μου έβγαζε το ίδιο πρόβλημα. Αφού λοιπόν κατέλειξα οτι είναι σίγουρα θεματάκι με το DirectX, έκανα την πατάτα να σβήσω τα κλειδιά στην registry... Αφού δεν έβγαζε νόημα μετά, κατέβασα και έτρεξα ένα προγραμματάκι το οποίο το τρέχεις απο cmd σε ασφαλή λειτουργεία και σου απεγκαταστεί τα υπάρχοντα αρχεία DirectX και αν έχεις βάλει στο cd rom το cd εγκατάστασης των xp, τα ξαναβάζει στην παλιά έκδοση (8.1). Το έκανα αυτό λοιπόν και μετά κατέβασα την 9b έκδοση. Την εγκατέστησα και πλέον έχω DirectX 9b όπως επιβεβαιώνει και το DxDiag. Τα παιχνίδια όμως απαιτούν την 9c. Άρα κατέβασα και την 9c, αλλά παρ' όλο που όλα στην εγκατάσταση φαίνονται να πηγαίνουν καλά, μετά απο restart, το DxDiag δείχνει την 9b. Δέν μπαίνει λοιπόν η 9c. Δοκίμασα και κολπάκια όπως αλλαγή τιμών στην registry ή να βάλω τα αρχεία .cab της 9c στην 9b αλλα τζίφος. Η τεχνική υποστήρηξη των παιχνιδιών όσο προθυμη και να είναι δεν μπορεί να με βοηθήσει. Καμια λύση πέρα απο το format;

Εφόσον μιλάμε για νόμιμη έκδοση των windows δεν χρειάζεσαι να παιδέυεσαι με το DirectX. Ρίξε στο google τις λέξεις directx και web και θα σε πάει στην σελίδα της Microsoft όπου και θα κατεβάσεις ένα αρχείο 200-300KB. Το τρέχεις και αυτό κατεβάζει αναλόγως ότι χρειάζεσαι από το DirectX ώστε να είναι στην πιο πρόσφατη έκδοση.

Πρέπει να υπάρχει ακριβώς το ίδιο και σε redistributable έκδοση. Το κατά πόσο όμως είναι πάντα ενημερωμένη είναι θέμα συζήτησης. Εναλλακτικά κατεβάζεις αυτό το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο όμως (και σίγουρα θα σε πάει σε 9.0c)

Από κει και πέρα θα πρέπει να κοιτάξεις και τους drivers της κάρτας γραφικών σου. Καταρχάς επειδή έχω ακριβώς την ίδια κάρτα γραφικών στο pc που χρησιμοποιώ αυτήν τη στιγμή και που δεν είναι αυτό της υπογραφής να σου πω ότι δεν είναι κατάλληλη για κανένα παιχνίδι εκτός και αν το παιχνίδι κυκλοφόρησε πριν από 7-8 χρόνια. Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις μελλοντικά κάποια αναβάθμιση στην κάρτα γραφικών σου.

Δεύτερο και σημαντικότερο αυτό που παρατήρησα σε διάφορες εγκαταστάσεις drivers με την 7600 της ASUS που έχω είναι ότι δεν συνεργαζόταν πάντα με τους generic drivers της nvidia. Κάποιες φορές με την είσοδο στα windows μου έβγαζε παράλληλες πράσινες γραμμές ενώ με τους drivers της ίδιας της ASUS δεν είχε ποτέ κανένα θέμα. Ρίξε μια ματιά λοιπόν και πάλι σε drivers κατασκευαστή της κάρτας σου ειδικά αν χρησιμοποιείς generic nvidia. Και επειδή είναι αρκετά παλιά η κάρτα γραφικών αν δεν έχεις αμέσως αποτελέσματα κάνε και καμιά δοκιμή με παλιότερους drivers που ίσως για την δική σου κάρτα είναι και καλύτεροι και από θέμα συμβατότητας αλλά και επιδόσεων.

Κυριε Βαγγελη,

Καταρχην σας ευχαριστω για τη βοηθεια και το χρονο σας :)

Εχω δοκιμασει και redistributable και updates και την 9c....τα παντα! Αλλα ενω δειχνουν ολα οτι πανε καλα, τσαφ! το dxdiag δειχνει 9b.! Οσο για τους drivers, πριν απο το τελευταιο φορματ ειχα τους ιδιους drivers, αλλα το directx ήταν στην 9c και οχι στην b

και επαιζα κανονικοτατα αυτα τα παιχνιδια χωρις κανενα προβλημα (βεβαια σε χαμηλα γραφικα). Θα δοκιμασω να βαλω πιο παλιους drivers οπως μου ειπατε. Αλλα ποσο πιο παλιους?Ευχαριστω και παλι.

Το redistributable καλό ως ένα βαθμό αλλά αν έχεις δυνατότητα δοκίμασε την web εφαρμογή που ανιχνέυει και κατεβάζει εκείνη τη στιγμή τα αρχεία που χρειάζονται updates για το directX. Κάνε και ένα restart μετά το update αν και δεν χρειάζεται γιατί windows είναι αυτά και κολλάνε κάποιες φορές και κάνε πάλι δοκιμή με dxdiag να δεις τι αναφέρει.

λοιπον κατεβασα την directx 10! ακομα καλυτερα για τα παιχνιδια και αυτη τη φορα επιβεβαιωνει το dxdiag οτι εγκαταστηθηκε σωστα. Παλι ομως αντιμετωπιζω προβλημα (τις επαναλαμβανώμενες χρωματισμένες γραμμούλες και σχήματα).... καμια λυση?

Τώρα που βγήκε από την μέση το directX είναι ώρα να κάνεις παιχνίδι με τους drivers. Ξεκίνα με τον latest driver από το site του κατασκευαστή της κάρτας γραφικών και αν έχεις το ίδιο πρόβλημα δοκίμασε με τον latest generic nvidia driver. Καλού - κακού γύρνα και στον driver όλες τις επιλογές σε default αν και με την πρώτη εγκατάσταση μεταξύ generic και κατασκευαστή λογικά αυτές θα πρέπει να χαθούν. Αν και αυτό αποτύχει τότε μπορούμε να δοκιμάσουμε λίγο παλιότερους drivers.

Επίσης κάνε τον κόπο και πες μας τι λειτουργικό χρησιμοποιείς (Vista ή Windows 7) καθώς και λίγα πράγματα για την σύνθεση του Η/Υ (κάρτα γραφικών ποιανού κατασκευαστή, μητρική, μνήμη)

Χρησιμοποιω windows xp (sp2). Καρτα γραφικων nvidia geforce 7600 gt. Μνημη ram 1,5 gb, επεξεργαστη intel pentium 4 3.00ghz. Η mobo ειναι ASUS P4S800.

Αν δεν έχω χάσει επεισόδια τότε τα windows XP υποστηρίζουν μέχρι directx 9.0c. Ρίξε ένα screenshot με το dxdiag. Κανονικά στην πρώτη καρτέλα το dxdiag πρέπει να αναφέρει directx 9.0c και στην δεύτερη καρτέλα της κάρτας γραφικών πρέπει να αναφέρει το DDI ως 10 ή 11 αναλόγως.

Επίσης αναφέρεις 2 φορές την κάρτα γραφικών ως 7600 GT αλλά δεν αναφέρει από ποιον κατασκευαστή (π.χ. ASUS, MSI, Gigabyte). Δεν ακολουθούν πάντα τον generic σχεδιασμό στις κάρτες για αυτό και υπάρχει ενδεχόμενο να δουλεύει η κάρτα ΜΟΝΟ με drivers από τον κατασκευαστή (MSI, ASUS, Gigabyte κτλ)

Δεν καταλαβα πολλα. Η καρτα γραφικων ειναι nvidia. Να το screenshot. Την εκδοση 10 την εψαξα στο google "Directx 10 for xp".

Καταρχάς το screenshot δεν έχει ανέβει.

Κατά δεύτερον δεν υπάρχει DirectX 10 για windows XP. Η Microsoft δεν κυκλοφόρησε ποτέ το directx 10 για τα XP σε μια προσπάθεια να πιέσει την αγορά σε αναβάθμιση σε Vista που έρχονταν με προεγκατεστημένο το DirectX 10 όπως και τα windows 7 και το DirectX 11.

Υπήρχε ένας unofficial τρόπος να εισάγεις τα dll του directX 10 στα windows XP και με μερικά registry hacks να νομίζει το σύστημα και κατ επέκταση το παιχνίδι ότι έχεις DirectX 10. Το κατά πόσο δουλεύουν αυτές οι αλχημείες σηκώνει πολύ συζήτηση. Ίσως και εκεί να υπάρχει κάποιο θέμα αφού έχεις "πειράξει" το directX και το σύστημα (registry)

Ακόμα ρώτησα κατασκευαστή της κάρτας γραφικών. Νομίζω πως και τότε η nvidia δεν έβγαζε η ίδια κάρτες γραφικών αλλά πούλαγε τα chipset σε κατασκευαστές που έβγαζαν και τις διάφορες υλοποιήσεις. Αν δεν υπάρχει απόδειξη αγοράς το πιο γρήγορο είναι να ανοίξεις το case του Η/Υ και να δεις με το μάτι τι γράφει πάνω η κάρτα γραφικών. Κάτω από την σκόνη θα γράφει την κατασκευάστρια εταιρεία π.χ. ASUS GeForce 7600 GT ή Palit ή MSI ή Gigabyte ή κάτι τέλος πάντων, αν και σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι είναι πρόβλημα με τις αλλαγές που έγιναν για την "αναβάθμιση" σε directX 10.

δεν ξερω τι προβλημα ειναι αυτο οταν ανεβαζω αρζεια εδω στο "εργαστηρι". Φορτωνει κανα 4λεπτο και μετα βγαζει μια ασπρη εικονα και στο τελος δεν ανεβαζει τα αρχεια. Προς το παρον τρεχω τα παιχνιδια σε ΟpenGL. Αν γλιτωσω το φορματ καλως. Ευχαριστω για την βοηθεια και παλι :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.