Jump to content

Ψηφιακή τηλεόραση

ΣτοΠαραΠεντε

Recommended Posts

Πριν μήνες η διαχειρίστρια αποφάσισε να καταργηθούν οι μεμονωμένες κεραίες τηλεόρασης και να μπει μία κεντρική που να πιάνει και τα ψηφιακά. Κι αφού έσκασα τα 45 ευρώ (τη στιγμή που με τόσα έπαιρνα ψηφιακό αποκωδικοποιητή που φυσάει, τόσο για τα κρατικά όσο και για τα ιδιωτικά κανάλια), επέστρεψα στο διαμέρισμα και προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι πιάνει μόνο την ΕΤ1. Πριν την οριστική μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα έπιανα σχεδόν όλα τα κανάλια καμπάνα. Μήπως πρέπει ν'αγοράσω αποκωδικοποιητή; Φοβάμαι ότι από τη στιγμή που πιάνει την ΕΤ1, μπορεί να πιάσει τα ψηφιακά κανάλια, αλλά μάλλον τα βλέπει σαν μία συχνότητα και δεν εμφανίζει τα υπόλοιπα. Κάτι παρόμοιο έχει και ο αδερφός μου με την κάρτα TV στον Η/Υ. Πιάνει το πρώτο κανάλι από κάθε συχνότητα και τα άλλα δεν τα βλέπει. Μπορώ να κάνω κάποια ρύθμιση τόσο στην τηλεόρασή μου όσο και στον Η/Υ. Μένει να δοκιμάσω και τη δική μου κάρτα αναλογικής/ψηφιακής TV στον Η/Υ του διαμερίσματος για να δω αν έχει γίνει κάτι με την εκπομπή σήματος στην περιοχή.

Μα υποτίθεται ότι ο ηλεκτρολόγος έβαλε και κεντρικό αποκωδικοποιητή. Τελικά μάς έπιασε όλους κορόιδα. Ξεγέλασε τη ανίδεη διαχειρίστρια και μετά εμάς. Αλλά και πάλι, γιατί πιάνω κρατικά κανάλια, έστω κι αν είναι μόνο η ΕΤ1. Στο σπίτι μετά τη διακοπή του αναλογικού σήματος πιάναμε μόνο τη ΝΕΤ, αλλά με μπόλικα χιόνια. Έτσι αναγκαστήκαμε να σκάσουμε το 40άρι για αποκωδικοπιητή. Άρα, δώρον άδωρο η κεντρική κεραία. Ο αποκωδικοποιητής λειτουργεί ανεξαρτήτως κεραίας, δηλ. δεν έχει σημασία αν έχω κεραία στο σπίτι; Όχι τίποτα άλλο, αλλά αν καεί η κεντρική δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναφάω τέτοιο φέσι. Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά αυτός ο απατεώνας που το παίζει επιστήμονας δεν ξέρω καν τι έκανε με τη δική μου κεραία. Λες και κοστίζουν μερικά ευρώπουλα και μπορούμε να τις πετάμε από δω κι από κει.

Δεν υπάρχει κεντρικός αποκωδικοποιητής.Ο μάστορας θα σας έχει βάλει κεντρικό ενισχυτή για την κεραία όπως πρέπει για να μοιράζει το σήμα στην πολυκατοικία.Κάθε τηλεόραση χρειάζεται το δικό της αποκωδικοποιητή αλλιώς θα έδειχναν όλες το ίδιο κανάλι. Φυσικά χρειάζεται η κεραία το σήμα απλώς άλλαξε μορφή(Έγινε ψηφιακό) συνεχίζει να εκπεμπεται από το βουνό.

Μα δεν είπα ότι σταμάτησε η εκπομπή σήματος, αλλά ότι σταμάτησε η εκπομπή του αναλογικού. Μάλιστα, οπότε λάθος κατάλαβε η διαχειρίστρια. Καλά το είπα πως δε χρειαζόταν η κεντρική κεραία, αλλά είναι καλύτερο με την ατομική για να είναι κάθε διαμέρισμα υπεύθυνο για τη δική του.

Νομίζω (δεν είμαι σίγουρος) πως υπάρχει νομοθεσία που ορίζει πως σε κάθε πολυκατοικία πρέπει να υπάρχει κεντρική κεραία για να υπάρχει ομοιομορφία στις ταράτσες (και καλά).

Νομίζω (δεν είμαι σίγουρος) πως υπάρχει νομοθεσία που ορίζει πως σε κάθε πολυκατοικία πρέπει να υπάρχει κεντρική κεραία για να υπάρχει ομοιομορφία στις ταράτσες (και καλά).

Η αποδειξη του αντιθετου ειναι απέναντι μου :p (ειναι 30 χρονων + η πολυκατοικία)

45e ο κάθε ένοικος για 1 κεραία, 1 ενισχυτή και ένα splitter/διαμέρισμα;.....μόνος μένεις στη πολυκατοικία; + Τοις άλλοις, για πιο λόγο αλλάξατε κεραία; Ότι σκ@τ@ πιάνατε με την προηγούμενη, τα ίδια σκ@τ@ θα πιάνετε και με την καινούρια, δε χρειάζεσαι διαφορετική κεραία για το ψηφιακό...

EDIT: εκτός άμα το κάνατε για να έχετε όλοι κεντρική..

Πρέπει να υπάρχει κεντρική κεραία τηλεόρασης για όλη την πολυκατοικία. Αλλιώς όλη η ταράτσα θα γίνεται πάρκο κεραιών. Παλιότερα δεν το τηρούσαν αυτό και ο καθένας έστηνε κεραία και αμόλαγε καλώδιο στο μπαλκόνι του, αλλά πλέον όλες οι νέες πολυκατοικίες φτιάχνονται με την προεγκατάσταση κεντρικής.

Ναι, μόνο που είδα μικρή βελτίωση στην ποιότητα του αναλογικού, ενώ με την κεντρική κεραία έχανα συχνά διάφορα κανάλια κι ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν το δικαιολογούσαν. Μεγάλη πατάτα. Κακώς δέχτηκα να συμμετάσχω, αλλά παραπληροφορήθηκα. Ειδάλλως με τόσα λεφτά έπαιρνα αποκωδικοποιητή που φυσάει. Τώρα έχει και με 35 ευρώ.

• 2 months later...

Λύστε μου την εξής απορία: πριν μήνες βρήκα σε ένα φόρουμ κάποιον που μιλούσε για εγκατάσταση κεντρικής κεραίας στην πολυκατοικία του, κατόπιν απόφασης της διαχειρίστριας. Μιλάμε για 8 διαμερίσματα και ο λόγος ήταν ότι η κυρά ήθελε να πιάνει και ψηφιακή τηλεόραση - τότε υπήρχε μόνο η ΕΡΤ ψηφιακή. Μιλάμε για θέμα μερικών ετών. Επίσης βρήκα ότι υπάρχουν και κεντρικές κεραίες που πιάνουν αναλογικά και δορυφορικά. Αφού τότε υπήρχε τέτοια τεχνολογία, πώς γίνεται και τώρα δεν υπάρχουν κεντρικές κεραίες λήψης αναλογικού ΚΑΙ ψηφιακού σήματος; Ισχύει ακόμη η διαφοροποίηση στην κωδικοποίηση των κρατικών και των ιδιωτικών καναλιών ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα; Νομίζω ότι τα ιδιωτικά, που είναι πλέον στη DIGEIA, έχουν κωδικοποίηση MPEG4, ενώ τα κρατικά MPEG2.

Ο μόνος λόγος να χρειαστεί αλλάγή κεραίας είναι αμα τα κανάλια εκπέμπουν σε διαφορετική μπάντα συχνοτήτων, πράγμα που δεν συμβαίνει. Η κωδικοποίηση του σήματος είναι διαφορετική απο το αναλογικό στο ψηφιακό και γιαυτό ανεξάρτητα απο την κεραία χρειάζεσαι αποκωδηκοποιητή.(ο οποίος μπορεί να είναι ενσωματωμένος στην tv ή εξωτερικός)

Νομίζω ότι η καλύτερη λύση είναι ο εξωτερικός, γιατί αν πάθει βλάβη ο ενσωματωμένος... Το ίδιο ισχύει και για τις οθόνες Η/Υ με ενσωματωμένα ηχεία. Δεν ξέρω αν έχει βελτιωθεί η σχετική τεχνολογία. Τώρα πιάνουμε και ξένα κανάλια όπως TV5, CNN κά, αλλά δεν ξέρω γιατί είναι τόσο λίγα. Όσο είχαμε μόνο το αναλογικό πιάναμε και το ξένο EUROSPORT. Πάντως οι ψηφιακοί απ/τές πιάνουν και κάποια κανάλια της NOVA, οπότε φαντάζομαι ότι όποιος έχει παλιό αποκωδικοποιητή της θα μπορεί να σπάσει το κλείδωμα, αρκεί να ξέρει πώς. Ίσως γι'αυτό πωλούνται ακόμη στο Ricardo και δη κοψοχρονιά.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.