Jump to content

mac book pro retina 13.3"

___

Recommended Posts

καλησπέρα σας,

κάποια στιγμή θέλω να αντικαταστήσω το τρέχον λάπτοπ με κάποιο καλύτερο.

Από την μέχρι στιγμής εμπειρία μου από προηγούμενες μάρκες (απογοήτευση από όλες τις mainstream acer-toshiba και τις παρόμοιες τους ) σκοπεύω να δώσω αρκετά λεφτά ώστε να πάρω κάτι καλό και τέλος.-

Δεδομένων αυτών προσανατολίζομαι προς τα μοντέλα της apple.

Εκτιμώ την εταιρία μιας και για τους ίδιους λόγους (μέτριες κατασκευές από ανταγωνιστές) άλλαξα σε κινητό της apple και μετά από 2 χρόνια δεν σκέφτομαι καν να το αλλάξω.

Ελπίζοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και με το λάπτοπ κοιτάω τα 13 αριά της.

Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως... Δεν μπορώ να συνηθίσω το λειτουργικό της apple. Γενικά χρησιμοποιώ windows και linux αν χρειαστεί να δουλέψω σε cmd.. Οπότε αν το πάρω θα βάλω windows και θα αφήσω για δευτερεύον το λειτουργικό της apple (και αυτό unix είναι) για να δουλεύω σε terminal..

Οπότε βάζοντας τα σε σειρά τα κριτήρια μου είναι:

1) γρήγορο λάπτοπ (διπύρηνο, 4 ή 8gb ram , SSD), κάρτα γραφικών αδιάφορη - απλά να κάνει την δουλεία της.

2) φορητό -> 13'αρα οθόνη, ελαφρύ.

3) ποιοτικό:

3.1) αθόρυβο

-> έξοδος αέρα fan πίσω/πλάγια. ΟΧΙ κάτω μέρος του λαπτοπ.

-> Κάρτα γραφικών με χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις, να μην ζεστένει το λάπτοπ από κάτω.

3.2)

-> καλή οθόνη (υπάρχει ανταγωνιστής της retina?)

-> καλή webcam

3.2) αυτονομία > 6 ώρες με ιντερνετ

3.3) design -> όμορφο, αλλά να μην ξεβάφει, μαδάει και ότι άλλο συμβαίνει με τα φτηνά λάπτοπ.

3.4) υποστήριξη service

Δεδομένων αυτών έχω τις ακόλουθες ερωτήσεις :)

1) Από τα λάπτοπ που ξέρω, μόνο το 13άρι της apple με την retina τα έχει αυτά. Ποιο άλλο έχετε υπόψιν σας?

(προφανώς αν είναι άλλη μάρκα θα πρέπει να είναι αρκετά κάτω από τα 2Κ, αλλιώς για ποιόν άλλο λόγο να μην πάρω το apple, σωστά?)

2) Πολλοί παίρνουν λάπτοπ lenovo (πρώην ibm) τα οποία θεωρούνται γερά λάπτοπ, επεκτάσιμα, φτηνά, γρήγορα και αντέχουν στον χρόνο. Το design τους όμως με γυρνάει τουλάχιστον 10 χρόνια πίσω. Και αυτό είναι ένα τεράστιο πλην. Υπάρχει κάποιος λόγος ώστε να τους δώσω μια 2η ευκαιρία?

3) What about dell? Και αυτά έχουν καλή φήμη, καλό design καλό service αλλά πέραν αυτών δεν έχω άλλη άποψη.

4) in general, οτιδήποτε άλλο που θεωρείτε εφάμιλλο και φτηνότερο αυτού της apple και αξίζει να το κοιτάξω.

Τέλος, δεν είμαι fan της apple, δυστυχώς όμως, νιώθω ότι είναι η μοναδική επιλογή μου, όπως ήρθαν τα πράγματα. (Δηλαδή θα ξηλωθώ για ένα λαπτοπ της προκοπής.)

Ευχαριστώ και καλές γιορτές :)

Οπότε βάζοντας τα σε σειρά τα κριτήρια μου είναι:

1) γρήγορο λάπτοπ (διπύρηνο, 4 ή 8gb ram , SSD), κάρτα γραφικών αδιάφορη - απλά να κάνει την δουλεία της.

2) φορητό -> 13'αρα οθόνη, ελαφρύ.

3) ποιοτικό:

3.1) αθόρυβο

-> έξοδος αέρα fan πίσω/πλάγια. ΟΧΙ κάτω μέρος του λαπτοπ.

-> Κάρτα γραφικών με χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις, να μην ζεστένει το λάπτοπ από κάτω.

3.2)

-> καλή webcam

3.2) αυτονομία > 6 ώρες με ιντερνετ

3.3) design -> όμορφο, αλλά να μην ξεβάφει, μαδάει και ότι άλλο συμβαίνει με τα φτηνά λάπτοπ.

3.4) υποστήριξη service

Πριν αρχίσουν οι προτάσεις για συγκεκριμένα μοντέλα, να τονίσω 3 πραγματάκια:

1) Όσον αφορά το γρήγορο και το ποιοτικό hardware, παντού τα ίδια είναι. Τον ίδιο σκληρό δίσκο Seagate θα βάλει και η Acer, τον ίδιο Intel i7 θα βάλει και η Dell και την ίδια οθόνη Samsung θα βάλει και η Apple. Μέχρι και οι μητρικές από τον ίδιο κατασκευαστή είναι για όλους (Foxconn). Δεν είναι ότι η Sony δίνει τις ελαττωματικές μπαταρίες μόνο σε έναν ΟΕΜ. Αν βγάλουν ελαττωματικό μοντέλο, τον ήπιανε όλοι (δεν είναι τυχαίο το παράδειγμα, οι μπαταρίες που σκάγανε πριν από 3-4 χρόνια στα Dell και στα Apple ήταν φτιαγμένες από την Sony).

3.2) Retina δεν είναι τύπος οθόνης, αλλά ορολογία που δίνει η Apple σε οθόνες με 300 ή περισσότερα Pixels ανά ίντσα. Δεν παρέχει καν κάποια πιστοποίηση η Apple, δηλαδή αν ο Κωτσόβολος βγάλει tablet με οθόνη που να βγάζει 300 pixels/inch, η οθόνη του θα είναι Retina. Άλλο ένα μαρκετινίστικο κόλπο, που αν δεν κάνεις το διάβασμα σου (καλή ώρα :) ) όπως συμβαίνει με τους περισσότερους καταναλωτές, νομίζεις ότι είναι κάποια καινούρια επαναστατική τεχνολογία που εφευρέθηκε μέσα σε ένα εργαστήριο. Καμία σχέση.

3.4) Apple και υψηλές προσδοκίες για service δεν πάνε μαζί. Στα προϊόντα Apple, αν χαλάσει κάτι το πας πίσω και στο επιστρέφουν μετά από Χ μέρες επισκευασμένο. Δεν λέω ότι αυτό είναι κακό, ή ότι δεν το κάνουν σωστά, αλλά για έναν επαγγελματία αυτό σημαίνει Χ μέρες χωρίς μηχάνημα. Πριν από 10 χρόνια αυτό μπορεί να ήταν αρκετό ή ακόμα και η μοναδική λύση για τη χώρα που μένεις, αλλά σήμερα με κατ'οίκον επισκευή στην επόμενη εργάσιμη μέρα, η υποστήριξη της Apple όπου πρέπει να βάζεις τον υπολογιστή σου στο αμάξι και να τον αφήνεις σε ένα κατάστημα για επισκευή, φαντάζει λίγο οπισθοδρομική όταν η Dell σου στέλνει μηχανικό στο σπίτι με ανταλλακτικά και εργαλεία και σου αλλάζει μητρική και οθόνη μέσα σε 40 λεπτά...

Εκτός από το retina, υπάρχει και το air, σε αρκετά μικρότερο κόστος.

Με καλή οθόνη (φαντάζομαι εννοείς όχι την μούφα 1366x768 που έχουν όλα), μου έρχονται στο μυαλό το Series 9 της Samsung (το 13άρι δυστυχώς έρχεται μόνο με 4gb ram, ενώ το 15άρι έρχεται με 8 και μπορεί να πάρει μέχρι 16), το X1 Carbon της Lenovo, το XPS 14 Ultrabook της Dell (το οποίο δεν έρχεται με SSD αλλά με κανονικό δίσκο + 32gb SSD για cache). Αν μπορείς να βολευτείς με 4gb ram, τότε δες και τα Zenbook της Asus (κυρίως το UX31).

Τέλος, αν το 1366x768 δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας, το xps 13 της Dell είναι μία πολύ καλή λύση, ενώ έχει κι έκδοση με linux.

Με εξαίρεση την Dell, δεν έχω εμπειρία με το service άλλης εταιρίας, οπότε δεν ξέρω τι ισχύει για να εκφράσω γνώμη.

Σωστά αυτά περι ρετινα (αν και νομίζω ότι στις γωνίες θέασης και στα φίλτρα που έχει, υπερέχει επίσης) αλλά γεγονός είναι ότι καμιά άλλη εταιρία δεν έχει 13άρι με τέτοια ανάλυση. Η μήπως όχι?

Το χ1 carbon είναι και αυτό γύρω στα 2Κ.. Σε αυτά τα λεφτά 200ευρώ διαφορά είναι τπτ. Το έχουν μαζέψει λίγο και το έχουν κάνει πιο εύπεπτο εξωτερικά .. αλλά μεταξύ των δυο ψηφίζω το apple.

Για το θέμα της μπαταρίας, στο toshiba μου μετά από 1.5 - 2 χρόνια η μπαταρία τα έφτυσε, και κρατάει ούτε 5 λεπτά.. Στο macbook της αδερφής μου (αυτό το εμετικό που είναι κάτασπρο πλαστικό) που είναι 4 χρονών κρατάει ακόμα ~3 ώρες με ιντερνετ (πριν κράταγε περισσότερο όμως). Χώρια που το toshiba ζεστένεται και θέλει βάση από κάτω με ανεμιστήρα (ξεσκόνισμα κάθε μήνα..)..

Προφανώς και δεν φτιάχνει η apple τις μπαταρίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα λάπτοπ έχουν της ίδιας ποιότητας μπαταρίες με της apple. Τα + ~500 ευρώ που ζητά η apple σίγουρα δεν πάνε μόνο στο καλό τους marketing αλλά και στην ποιότητα των μερών που χρησιμοποιούν.

Οπότε, συμφωνώντας απόλυτα με αυτά που λέτε, δεν βλέπω λόγο να γλιτώσω τα 2Κ και να μην πάρω apple. (υπόψιν, το λάπτοπ θα το κρατήσω 5 χρόνια και βάλε)

Προς το παρών με 4GB βολεύομαι - οριακά ίσως - αλλά δεν νομίζω να είναι το ίδιο μετά απο 2-3 χρόνια.. Μιας και σκοπεύω να το κρατήσω πολλά χρόνια. Δηλαδή μόνο μια eclipse να ανοίξω με ανοιγμένα ~10 projects, ένα matlab με φορτωμένους πίνακες και έναν firefox με ~20 tabs και μου κάνει βιντεοκλήση κανείς στo skype φτάσαμε τα 4γβ έυκολα.

Οπότε 8gb επιβάλλονται, όπως και ο SSD.

Για το asus δεν έχω κάποιο επιχείρημα άλλα είναι ύποπτα φτηνό και πολύ παρακάτω από το budget μου.

To dell το τσεκάρω τώρα και είναι πολλά υποσχόμενο για την τιμή του, 1500 δολλάρια:

XPS 13 Ultrabook

το τέρμα δεξιά.

3rd Generation Intel� Core™ i7-3517U (4M Cache, up to 3.0 GHz) ΟΚ

Windows 8, 64-bit, English θα μπουν 7

13.3" HD 720p πρέπει να την δω από κοντά, το macbook έχει 1080p

8GB1 DDR3 SDRAM at 1600MHz ΟΚ

256GB Solid State Drive πολύ καλά

Intel HD 4000 δεν παίζω παιχνίδια οπότε ΟΚ

1 Year Enhanced Support - America's Best Standard Support

2.99 lbs 1.35 κιλά - OK

Τιμή στην Ευρώπη ????

Υπόψη ότι στο retina, η default ανάλυση είναι αντίστοιχη (σε χώρο) 1280x800, κι απλά έχει καλύτερη ποιότητα η απεικόνηση, εφόσον η εφαρμογή το επιτρέπει. Οι επιπλέον αναλύσεις (αν θυμάμαι καλά) που υποστηρίζει είναι 1440x900 και 1650x1050. Πριν το πάρεις ψάξε τι ισχύει με τους drivers για Windows, διότι κάτι είχε πάρει το μάτι μου για προβλήματα.

Επιπλέον, το 13άρι για να πάρεις την έκδοση με τα 256gb ssd, η τιμή φτάνει στα 2250 ευρώ, όταν κι αρχίζεις να σκέφτεσαι κι άλλες λύσεις ή ακόμη και το ελάχιστα μεγαλύτερο 15άρι.

Και για να κάνω και το συνήγορο του διαβόλου... αν δε θα εκμεταλλευτείς το λειτουργικό της Apple, αξίζει να δώσεις τόσα λεφτά; Αν είναι να το εκμεταλλευτείς, μαζί σου, εχει πολύ ωραία εργαλεία και βοηθήματα για προγραμματισμό (editors, subversion/git clients, ftp clients) και γενικά απολαμβάνεις να δουλέψεις στο λειτουργικό αυτό (όταν το συνηθίσεις), αλλά αν είναι να το πάρεις και να το ξηλώσεις για να βάλεις windows/linux (όπως έχει κάνει το αφεντικό μου...), δε ξέρω, προσωπικά δε θα το έκανα.

αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δίνω 2η ευκαιρία σε άλλης μάρκας λάπτοπ - στο ότι δεν νιώθω άνετα με το λειτουργικό της apple.

Γενικά με ενοχλεί ο τρόπος που δουλεύει το dash board και το άνω μενού (δεν είναι σταθερό και αλλάζει όταν χρησιμοποιώ πρόγραμμα). Και οι συντομεύσεις πηγαίνοντας τον δείκτη του ποντικιού στις γωνίες της οθόνης πάντα με μπέρδευε, έχω συνηθίσει να πηγαίνω τέρμα άκρες με το ποντίκι και μετά να πηγαίνω στον στόχο μου.

Αν πάω σε apple τότε μιλάμε για 13άρι, retina, 8gb ram με 256 ssd. Οπότε ναι 2250.

Μόλις διάβαζα αυτό: Dell XPS 15 or MacBook Pro 15-inch? - Minecraft Forum

Όπου λέει ότι τα dell βράζουν και κάνουν φασαρία (που είναι ο κύριος λόγος που αλλάζω λάπτοπ...) , αν είναι έτσι τι να το κάνω..

Έχει κανείς εμπειρία απο XPS ultrabook?

Τα περισσότερα φορητά με discrete/gaming κάρτα γραφικών ανεβάζουν θερμοκρασίες.

Οι σημερινοί επεξεργαστές δεν έχουν τέτοια προβλήματα, οι δημοφιλέστεροι είναι των 25-45W που παίζουν πολύ κρύοι. Οι κάρτες γραφικών-γομάρια είναι που ανεβάζουν θερμοκρασίες, αλλά στοχεύουν σε συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς (gamers) που οι επιδόσεις στα παιχνίδια τους νοιάζουν πιο πολύ από την φασαρία.

Πάντως μην πιάνεσε από ένα σχόλιο εδώ κι εκεί, γιατί άμα κάνεις κι αναζήτηση για προβλήματα με Bootcamp-Windows σε Mac, θα σου σηκωθεί η τρίχα κάγκελο.

Προσωπική άποψη: το να δώσεις 500-1000 ευρώ παραπάνω για το ίδιο hardware για να τρέξεις Windows 7 σε Mac, είναι παράλογο. Πάρε ένα Ultrabook της Dell με ενσωματωμένα γραφικά, με φουλ εγγύηση at home και next business day και καπάκι πάρε και το Accidental Damage για να είσαι καλυμμένος από παντού.

επειδή είδα ότι ενδιαφέρεσαι και για φωτογραφική σε παραδίπλα τμήμα, δες κι εδώ σχετικά με την οθόνη του mbp με τη retina:

Apple Retina IPS vs ASUS FHD TN LED - Color Calibration Results and Comparison

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.