Serial Killer Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2012 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2012 Καλησπέρα, Έχω μια παλιά μητρική μάρκας δε θυμάμαι και μοντέλο επίσης δε θυμάμαι, η οποία έχει "σκάσει" δύο από τους έξι πυκνωτές που έχει πάνω από το socket. Διαβάζοντας λοιπόν το άρθρο του qbiefox σκεφτηκα να την αναστήσω και να τους αλλάξω. Το πρόβλημα όμως είναι οτι δεν ξέρω εάν οι ππυκνωτές που έχω βρεί είναι οι κατάλληλοι και εδώ χρειάζομαι τα φώτα σας. Στην εικόνα απεικονίζονται οι πυκνωτές, ανοχής 105°C, χωριτικότητας 1500μF και τάσης 6,3V. Παρόμοιους βρήκα στο internet, αυτούς εδώ οι οποίοι όμως είναι solid και δεν ξέρω αν θα κάνουν και αν θα χωράνε.... Επίσης με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστηκά με μόνη διαφορά το ripple current είναι και αυτοί εδώ. Θα ήθελα λοιπόν μια διευκρίνιση με τις διαφορές που έχουν οι 3 πυκνωτές μεταξύ τους και μια απάντηση στο κατα πόσο κάνουν οι συγκεκριμένοι πυκνωτές για την δουλειά που τους θέλω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
speedle Δεκέμβριος 20, 2012 #2 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 20, 2012 Οι συγκεκριμενοι πυκνωτες που χει πανω η μητρικη σου ειναι Nippon, πολυ καλη μαρκα.Δε χρειαζεται να βαλεις solid, solid συνηθως βαζουνε γυρω απτο socket.Εγω στη θεση σου θα παιρνα τους ιδιους απο δωNew Sale 5 Pcs X1500UF 6 3V 105 Link to comment Share on other sites More sharing options...
felix Δεκέμβριος 20, 2012 #3 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 20, 2012 Οι 2 που βρήκες είναι SMD, τουτέστιν δεν κάνουν για σένα, θές Through-Hole, για να περαστούν στις τρύπες της μητρικής.Από όπου κ να αγοράσεις πυκνωτές, οι διαστάσεις αναφέρονται, κι αν όχι, με τον κωδικό τους μπαίνεις στην αντίστοιχη εταιρία και βλέπεις τί γράφει το datasheet για τη σειρά που αναζητάς και την συγκεκριμένη χωρητικότητα/volt.Οι πυκνωτές είναι στο "socket" αντίθετα με το τί αναφέρει ο speedle, δλδ είναι υπεύθυνοι για το κύκλωμα τροφοδοσίας του επεξεργαστή.Δές ακριβώς τι διαθέσιμες διαστάσεις έχουν οι δικοί σου (όχι με μέτρημα, από τον κωδικό τους) και διάλεξε κάποιους αντίστοιχους σε thermal rating, χωρητικότητα και τάση.Έχε υπόψιν σου ότι ανάλογα με τη μητρική μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρεις να αφαιρέσεις τους παλιούς, οπότε θα σου πρότεινα εάν δεν έχεις εμπειρία (που δεν το γνωρίζω) να έχεις καβάτζα και κάποιον που να ξέρει, ή έστω να εξασκηθείς πρώτα σε άλλη (dead) πλακέτα.H εταιρία που έχεις είναι μάλλον Nippon ChemiCon (nippon σκέτο σημαίνει "ιαπωνικός"/"ιαπωνία" κατά περίπτωση, άρα καταλαβαίνεις και την προέλευση της εταιρίας) οπότε αν βρείς κάπου πάνω στους πυκνωτές και τη σειρά (τύπου KZH, KZG, LXV ή κάτι αντίστοιχο) θα έχεις ακριβώς τα χαρακτηριστικά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
speedle Δεκέμβριος 20, 2012 #4 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 20, 2012 Οι πυκνωτές είναι στο "socket" αντίθετα με το τί αναφέρει ο speedle, δλδ είναι υπεύθυνοι για το κύκλωμα τροφοδοσίας του επεξεργαστή.Εχεις δικιο, ειναι στο socket τωρα ειδα την ψυκτρα παραδιπλα ,δεν το χα προσεξει! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serial Killer Δεκέμβριος 21, 2012 Author #5 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 21, 2012 Ωραίιιιιια..... Ερώτηση, οι smd δεν κάνουν για ποιόν λόγο? τα pinάκια τους είναι πλάκε και στραβωμένα δεξιά και αριστερά και πατάνε πάνω σε πλαστικό στρώμα? Επίσης φίλε [MENTION=5217]felix[/MENTION] λες πώς είναι δύσκολο να βγεί ο πυκνωτής, γιατί το λες αυτό? τι το στραβό μπορεί να γίνει με το ξεκόλλημα του πυκνωτή? Τη διαδικασία όλη τη κάνω σε mobo που είναι 10ετίας+ και δεν με ενδιαφέρει τόσο εαν πάθει κάτι ή όχι... ούτως ή άλλος στο πατάρι ήταν... Πιο πολύ το κάνω γιατί μ' αρέσει, και εάν πετύχει, πέτυχε! θα έχω και ένα δεύτερο pcδάκι σε λειτουργία, που το κάνω και κατεβαστήρι ή firewall ή το δίνω στον 8 χρονο αδερφό μου να παίζει (). Στο site που πόσταρα δεν βρίσκω through-hole της Nippon με τα ίδια χαρακτηριστηκά... Μήπως έχετε στα υπ' όψιν σας κάποιο άλλο e-shop με πυκνωτές εκτός του e-bay? Link to comment Share on other sites More sharing options...
felix Δεκέμβριος 21, 2012 #6 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 21, 2012 SMD : Surface Mount Deviceδεν εχει πινακια αλλα επαφες. δεν μπορεις να το κολλησεις γιατι στα Through-Hole η επαφη με τα ποδαρακια γινεται εντος των τρυπων. Αρα ειναι για εντελως διαφορετικη υλοποιηση.Υπαρχει περιπτωση να σε δυσκολεψει...δεν θα σε δυσκολεψει standard. Ο λογος ειναι πως η θερμοτητα που χρειαζονται καποιες εργοστασιακες κολλησεις ειτε λογω ποιοτητας του solder ειτε λογω διαχυσης στα εσωτερικα στρωματα χαλκου της πλακετας, μπορει να ειναι πολυ μεγαλυτερη απο αυτη που μπορει να παρεχει ενα κοινο κολλητηρι.Επαναλαμβανω, μπορει να δυκολευτεις, μπορει και οχι,δεν γνωριζω ουτε τι εργαλεια εχεις ουτε τι μητρικη ειναι ουτε τι ικανοτητες εχεις.Απλα σου γραφω τι να εχεις υποψιν σου ισως.Για τους πυκνωτες, πρωτα μπες στην εταιρια αυτων που εχεις και βρες το datasheet και μετα βασει αυτου ψαξε ειτε κατουμα/φανο η αλλο αντιστοιχο μαγαζι, ειτε ebay.Ενα ebay-καταστημα που ψωνιζω συχνα ειναι το PC Motherboard Capacitors Store http://stores.ebay.de/PC-MotherBoard-Capacitors-Store?_trksid=p4340.l2563Επισης μπορεις να παραγγειλεις online ειτε απο DigiKey ειτε απο Farnell ειτε να παρεις ενα τηλεφωνο στον Τριδημας Ηλεκτρονικα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serial Killer Δεκέμβριος 21, 2012 Author #7 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 21, 2012 Awesome! Ευχαριστώ πολύ [MENTION=5217]felix[/MENTION] είσαι εκπληκτικός! The Lab ftw! :fist: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serial Killer Δεκέμβριος 24, 2012 Author #8 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 24, 2012 Κατουμας δεν είχε 6,3V, φέρνει από 25V και πάνω απ' ότι μου είπαν.Τριδημας δεν είχε 6,3V, φέρνει από 16V και πάνω.Φανός ***Bingo*** είχε 6,3V και μάλιστα Nippon!GG σήμερα έκανα παραγγελία και περιμένω τα κομμάτια να έρθουν. :yes2:Σας ευχαριστώ όλους όσους ασχολήθηκαν με το θέμα! Cheers :X: Link to comment Share on other sites More sharing options...
morpheus Δεκέμβριος 24, 2012 #9 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 24, 2012 Κατουμας δεν είχε 6,3V, φέρνει από 25V και πάνω απ' ότι μου είπαν.Τριδημας δεν είχε 6,3V, φέρνει από 16V και πάνω.Φανός ***Bingo*** είχε 6,3V και μάλιστα Nippon!GG σήμερα έκανα παραγγελία και περιμένω τα κομμάτια να έρθουν. :yes2:Σας ευχαριστώ όλους όσους ασχολήθηκαν με το θέμα! Cheers :X:Η τάση αυτή είναι το μέγιστο όριο, οπότε μπορείς άνετα να πάρεις κάποιους με μεγαλύτερο όριο. Το πρόβλημα είναι ότι ίσως είναι μεγαλύτεροι σε διαστάσεις για την ίδια χωρητικότητα. ΤΟ ίδιο και με το ripple current.Κατα πάσα πιθανότητα αν αυξήσεις (λίγο, πχ 20% ) και τη χωρητικότητα δε θα έχεις θέμα.Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που παίζει ρόλο στην ικανότητα σταθεροποίησης είναι η ισοδύναμη εσωτερική αντίσταση, ή ESR. Όσο μικρότερη τόσο καλύτερο. Δεν αναφέρεται για όλα τις σειρές πυκνωτών, κάποιοι διαφημίζονται ως Low ESR. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serial Killer Δεκέμβριος 28, 2012 Author #10 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 28, 2012 Να πώ πως η εγχείρηση πέτυχε! Link to comment Share on other sites More sharing options...
budhas Δεκέμβριος 28, 2012 #11 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 28, 2012 Παντα τετοια .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serial Killer Δεκέμβριος 28, 2012 Author #12 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 28, 2012 Θέεεεγκιουυυυυυ!! :dance3: Link to comment Share on other sites More sharing options...
felix Δεκέμβριος 28, 2012 #13 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 28, 2012 Ωραίος !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.