Jump to content

CUDA σύστημα

Inglor

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Σκέφτομαι να στήσω ένα σύστημα για CUDA προγραμματισμό. Οι δύο πιθανές προτάσεις για τα συστήματα είναι:

• 2x nVidia 690(SLI configuration)

• 1x nVidia 690 + 2x nVidia 680 (SLI config)

Έχετε κάποια motherboard να προτείνεται για τα παραπάνω? Πρέπει να είναι κάποια που θα έχει 2x or 3x PCI 16x που να δουλεύοθν SLI.

Επίσης κάτι όχι πολύ extreme για CPU και μνήμες αν έχετε να προτείνεται δεν θα πω όχι.

Ευχαριστώ

Έχεις ξανα-ασχοληθεί με GPU programming? Αν όχι, θα έλεγα να αφήσεις την υπερβολή του quad SLI, να πάρεις μία καρτα για αρχή, και όταν μάθεις, προσθέτεις ανάλογα τις ανάγκες. Νομίζω ότι τόσο δυνατό σύστημα που προτείνεις, δεν πρόκειται να χρειαστείς. Ούτε σε servers δεν βάζουν 4 high end κάρτες.

Επίσης γιατί δεν βάζεις μια πιο δυνατή κάρτα στο ήδη υπάρχον σύστημα?

Αν είναι έτσι πάω πάσο. Σε τέτοιο setup συνήθως κάνεις bind 1-2 cpu cores με κάθε GPU. Γενικά για 4 κάρτες χρειάζεσαι πολύ δυνατό cpu (μιας και αυτός τροφοδοτεί με δεδομένα την gpu) Εγώ θα πήγαινα ασυζητητεί σε intel και μάλλον σε 2011, τουλάχιστον 16GB γρήγορης ram (2000+) και εννοείται καλό τροφοδοτικό.

Από εκεί και πέρα, θα προτιμούσα να πάω σε 2 690, μόνο και μόνο για τον λόγο ότι η συμμετρία παίζει ρόλο σε τέτοια μηχανήματα. Όσον αφορά την μητρική, κοίτα να έχει επαρκή χώρο για να ανασαίνουν οι κάρτες και να έχει καλή ψύξη γιατί θα βράζει ο κόσμος εκεί μέσα.

Γενικά κανείς δεν μπορεί να σου προτείνει μηχάνημα της προκοπής με τόσες λίγες πληροφορίες που δίνεις. Τι κώδικα θα τρέχεις πάνω, πόσο ram θα χρειάζεσαι κλπ... Το λειτουργικό θα τρέχει natively πάνω στο μηχάνημα ή θα παίζουν VMs? Γιατί αν μπλέξεις με VM, την επιλογή της μητρικής πρέπει να την προσέξεις πάααααρα πολύ!

Επίσης, για τι budget μιλάς?

Είπα να μην ξεφύγω τόσο από το section του φόρουμ για αυτό και δεν ανέφερα πληροφορίες. Γενικά θέλουμε να πάμε σε κάτι με 2 ή 3 κάρτες. Η ερώτηση ήταν κυρίως για της ταχύτητες PCI.

Αν παίζει σε SLi ανάλογα με το chipset υποστηρίζει διαφορετική ταχύτητα σωστά?

Με μία μικρή έρευνα που έκανα βρήκα αυτή την κάρτα:

Asus X79 Sabertooth Intel X79 (Socket 2011) DDR3 Motherboard [90-MIBGW0-G0EAY00Z]

η οποία υποστηρίζει 2way SLi, αλλά δεν βρήκα κάτι για 3 κάρτες πού να μην πέφτει η ταχύτητα. Πόσο θα χάνω από το 16x/8x/8x 3way SLi ?

Όσο για μνήμες σίγουρα 16GB, τώρα το πόσο γρήγορες δεν ξέρω αλλά το 2000+ καλό ακούγετε..

Ο κώδικας θα είναι υπολογιστικά πράγματα, simulation etc για οικονομικά.. και το λειτουργικό θα είναι native φυσικά.

budget.. εταιρία είναι, εγώ προτείνω διάφορα και αν είναι αυτοί το κανονίζουν από εκεί και πέρα.

Δεν βγαίνεις καθόλου offtopic. Τεχνολογικό forum είμαστε, και το GPGPU γίνεται με GPUs, άρα είσαι στην κατάλληλη κατηγορία :)

Δεν μπορείς να βάλεις 3 κάρτες χωρίς να πέσεις σε ταχύτητα PCI-e. Δεν νομίζω να κυκλοφόρησε ποτέ setup που να μπορείς να παίζεις 3 κάρτες σε 16x. Δεν ξέρω με το Lucid Virtu τι γίνεται, και αν παίζει σε cuda σωστά. Αυτό πρέπει να το ψάξεις.

Το πόσο θα χάνεις από το 8x δεν μπορώ να σου το πω, γιατί δεν έχω παίζει ποτέ με κάρτες που να μην παίζουν σε max pci-e speed (μέχρι 2 κάρτες έχω παίξει). Σίγουρα παίζει το ρόλο του στις αντιγραφές δεδομένων, μιας και όλα τα data περνάνε από το pci-e bus. Πάντως θα στο ξαναπώ, νομίζω ότι είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιήσεις ίδιες κάρτες, aka 2x GTX 690. Όταν έχεις ίδιες κάρτες, σπας τα δεδομένα πολύ πιο εύκολα και αποδοτικά. Επίσης, τι να παίζεις 16x στην 690 και 8x στις 680 , τι να παίζεις 16x και στις 2 690. Μπακάλικα αν το δεις, 8x πάει στην κάθε GPU.

Από μένα 2011 λόγω του quad channel και των περισσότερων pci-e lanes, με όσο πιο γρήγορη μνήμη μπορείς, Δεν σου λέω να δώσεις τα διπλά για να πάρεις 200mhz στις μνήμες. Για την ποσότητα της μνήμης, μόνο εσύ ξέρεις πόση χρειάζεστε, εξαρτάται καθαρά από το τι κώδικα τρέχεις. Πάντως εκεί που θα φτάσει το μηχάνημα σε τιμή, εγώ μάλλον θα πήγαινα για 4 x 8gb. Αν θα πας σε 4πύρηνο ή 6πύρηνο, είναι καθαρά οικονομικό το θέμα. Πάντως να ξέρεις ότι χρειάζεσαι και cpu δύναμη.

Ο λόγος που επιμένω τόσο πολύ στο θέμα μνήμης, είναι επειδή ότι θες να υπολογίσεις στην gpu, γίνεται πρώτα allocate στην ram του συστήματος, μετά μεταφέρεται μέσω του pci-e στην ram της gpu, και αφού γίνουν οι υπολογισμοί, ακολουθείται ακριβώς η αντίθετη πορεία. Άρα όπως καταλαβαίνεις το ram bandwidth μετράει.

Τέλος τροφοδοτικό με υψηλό efficiency μιας και τα watt είναι πολλά και ένα 5% κάνει μεγάλη διαφορά, καθώς και κουτί με καλή ψύξη (silverstone raven και fortress είναι πολύ καλή ιδέα πιστεύω :))

Κάτι τέτοιο σαν σύνολο... Αυτό νομίζω είναι το max που θα φτάσεις. Αν θες να πέσεις σε τιμή αφαιρείς ανάλογα...

attachment.php?attachmentid=53820&stc=1&d=1355696374

Ουσιαστικά 1600 λίρες βγαίνουν οι 2 κάρτες, και 850 όλα τα υπόλοιπα. (εκτός δίσκων). Έδωσα έμφαση στις μεγάλες εγγυήσεις (7 χρόνια το τροφοδοτικό, 5 η μητρική, 3 οι κάρτες) μιας και είναι πολλά τα λεφτά. Κουτί δεν τσιγγουνεύεσαι, μιας και το συγκεκριμένο είναι κορυφαίο για αέρα, ούτε τροφοδοτικό μιας και θες efficiency και αξιοπιστία. Βέβαια για τροφοδοτικό πιο κατάλληλος είναι ο [MENTION=403]crmaris[/MENTION] που πιθανώς να έχει καλύτερη πρόταση. Ψύκτρα βάζεις, χωρίς όμως να υπερβάλεις, καθώς δεν χρειάζεται να δώσεις τα διπλά για να κερδίσεις 2 βαθμούς, αφού το σύστημα δεν θα υπερχρονιστεί. Επίσης watercooled είναι out of question για μένα, μιας και δεν θα ήθελα να υπάρχει νερό σε τόσο ακριβό μηχάνημα που θα παίζει πιθανώς 24/7.

Ελπίζω να σου έδωσα μια ιδέα για το πως πρέπει να κινηθείς :)

post-5110-1416076892,8254_thumb.png

Tσεκαρε να δεις εαν τα συγκεκριμενα προγραμματα που θα τρεχει το συστημα που θες να φτιαξεις

παιζουν σωστα με τη σειρα 6 nVidia οσο αφορα το cuda

γιατι πολλες cuda based εφαρμογες απο rendering μεχρι number crunching

ειχαν μεγαλη πτωση αποδοσης (εως και 50%) με τη σειρα 6 εναντι της σειρας 5 και της σειρας 4...

παρ'ολη τη αυξηση των cuda cores onboard

δεν ξερω να σου εξηγησω ακριβως το πως και το γιατι

οι πιο ειδικοι επι του cuda και της αρχιτεκτονικης των vga αυτων θα μπορουν να σε διαφωτισουν καλυτερα

Επισης εχε υποψιν οτι συστηματα με 2 ή 4 vga τετοιου επιπεδου που θα δουλευουν για πολλες ωρες/μερες non stop και @full load θελουν βαρβατο τροφοδοτικο και εξαιρετικα καλο συστημα ψυξη καθως και τουλαχιστον ενα φυσικο cpu core ανα vga device του συστηματος

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν πάς σε επαγγελματικές κάρτες?

Quadro για παράδειγμα.. ειδικά άμα είναι να δώσεις 2000 ευρώ για κάρτες πάρε μια τέτοια και καθάρισες..

PNY

Αυτή που δείχνεις έχει 352 cores, είναι δηλαδή μια GTX465. Επίσης οι quadro είναι για CAD όχι για computing. Αν είναι να πάει σε επαγγελματική σειρά πρέπει να πάει σε Tesla αλλά μετά με τα λεφτά αυτά δεν παίρνει ούτε 1 κάρτα σκέτη.

[MENTION=5110]qbiefox[/MENTION] Ευχαριστώ για τις προτάσεις και την ανάλυση, και εγώ στις δύο κάρτες κατέληξα για καλύτερη μεταφορά δεδομένων. Κάτι τέτοιο πρότεινα και εγώ πάνω κάτω.

[MENTION=166]Κοπρίτης[/MENTION]: Τα προγράμματα θα γραφτούν για το μηχάνημα, οπότε θα είναι αρκετά optimized.

Ευχαριστώ και τους δύο :)

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν πάς σε επαγγελματικές κάρτες?

Quadro για παράδειγμα.. ειδικά άμα είναι να δώσεις 2000 ευρώ για κάρτες πάρε μια τέτοια και καθάρισες..

PNY

Αυτή που δείχνεις έχει 352 cores, είναι δηλαδή μια GTX465. Επίσης οι quadro είναι για CAD όχι για computing. Αν είναι να πάει σε επαγγελματική σειρά πρέπει να πάει σε Tesla αλλά μετά με τα λεφτά αυτά δεν παίρνει ούτε 1 κάρτα σκέτη.

Σου απάντησε ο [MENTION=5110]qbiefox[/MENTION]

Η CPU δεν παίζει ρόλο, αλλά το bus και το memory bandwidth - κυρίως επειδή στο CUDA model η CPU (ή host) απλά κάνει requests στον driver και το data movement γίνεται με DMA.

Ένα πρόβλημα που θα έχεις με 690 είναι ότι δεν έχει ECC memory. Σε προγράμματα που σε νοιάζει το αποτέλεσμα να είναι αξιόπιστο, τότε πρέπει να πας σε Tesla που έχει ECC μνήμη. Ναι, είναι ακριβή.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.