nikonick Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2012 #1 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2012 σας χαιρετώ,παρακαλώ θα ήθελα να μάθω κάποια πράγματα για τον celeron g530 που έχω για 2 μήνες τώρα.λόγο πολύ χαμηλού προϋπολογισμού ένας πολύ καλός μου φίλος μου έχει στήσει έναν celeron g530 με πολύ χαμηλό κόστος μπορώ να πω.βασικά πλήρωσα για επεξεργαστή, μητρική, 4 gb ram, dvdrw, αφού το psu, το κουτί και ο δίσκος ήτανε από το παλιό pc.έχω την εντύπωση ότι η θερμοκρασία του celeron g530 είναι αρκετά ψιλή σινκριτικα με τον παλιό amd amd athlon644/3200 που είχα από το 2005.μέσο διαγνωστικού τις aida64 περνώ 77+ ενώ απόbios και μετά από 40-50 λεπτά idle περνώ 46+ με την εργοστασιακή ψήκτρα και με τις στροφές στην θέση turbo στο bios.θερμοκρασία δωματίου στους 18.οι αντίστοιχες θερμοκρασίες του athlon ήτανε 57 και 44, εδώ να αναφέρω ότι ο athlon έχει κατανάλωση 85 watts ενώ ο celeron μονο 65.εδώ ο φίλος μου συστήνει μια ψήκτρα τις deepcool την theta 40 8 euros και με αυτήν θα δω μια μείωση τις θερμοκρασίας μέχρι και 6 βαθμούς ίσος και πολύ περισσότερο αν βάλω μονωτική pasta τις xilense και συγκεκριμένα την x5.επίσης το τροφοδοτικό που είχα στον amd athlon64 ένα παλιό linkworld τον 350 watts από το 2005 που τώρα είναι στον celeron αλλα ο φίλος μου λέει ότι είναι εντάξει από πλευράς απόδοσης και ο μονος λόγος που θάθελα να αλλάξω το psu είναι λόγο ηλικίας.εδώ ο φίλος μου μου συστήνει ένα psu τις xilense στα 350 watts που είναι ότι πρέπει με την βασική σύνθεση του pc μου αλλα ακόμη μπορεί να τραβήξει μελλοντικά και έναν επεξεργαστή μέχρι g860, με επιπλέον 1 dimm ddr3 ram και μια κάρτα γραφικών τις ati μέχρι τα 180 euros.η σύνθεσης του pc είναι η ακόλουθη :celeron; g530asus p8h61-mle με έκδοση bios 14 gb ddr3 corsair ramseagate barracuda 2250 gblg dvdrwlinkworld 360 watts psucoolermaster elite mid towerwindows χρ pro sp3δουλεύω με τα gimp 2, το sony acid music studio 7, το adobe audition 2, το reason 4, το sony vegas 5, το xilisoft video converter 5.η απόδοσης του g530 δεν μπορώ να πω ότι με ευχαριστεί και περίμενα αρκετά από έναν επεξεργαστή dual core εν έτι 2012.παρουσιάζουνται συνεχώς κολλήματα και όταν προσπαθώ να ανοίξω δεύτερο πρόγραμμα αυτό παίρνει αρκετά δευτερόλεπτα για να ανοίξει.σε μετατροπές από flv σε mpg2 η mp4 σε mpg2 είναι σαφώς καλύτερος του athlon λόγο διπλού πυρήνα αλλα ο athlon υπερέχει σε επεξεργασία ήχου και ειδικότερα σε wave/mp3 rendering μεγάλου μεγέθους με πολλά vst effetcsσυγγνώμη για το μεγάλο μήνυμα αλλα θάθελα να δώσω όσες περισσοτερες πληροφορίες μπορώ σχετικά με τα ερωτήματα μουπαρακαλώ να έχω τα σχόλια σαςευχάριστο
Freedom Δεκέμβριος 10, 2012 #2 Δεκέμβριος 10, 2012 μέσο διαγνωστικού τις aida64 περνώ 77+ ενώ απόbios και μετά από 40-50 λεπτά idle περνώ 46+ με την εργοστασιακή ψήκτρα και με τις στροφές στην θέση turbo στο bios. θερμοκρασία δωματίου στους 18. Τσέκαρε αν η ψυκτρα σου ειναι τοποθετημένη σωστά (ειδικα αν χρησιμοποιεις την μαμά Ιντελ, τσεκαρε αν εχουν κουμπώσει και τα 4 ποδαρακια σωστα). Προφανως το εχεις κανει αλλα βρβαιωσου οτι ο ανεμιστήρας γυρίζει, οχι μονο οτι εχεις συνδεδεμενη την τροφοδοσια στην μαδερμπορντ αλλα οτι καποιο καλωδιο γυρω τριγυρω δεν παρεμβαλεται και δεν εμποδιζει τον ανεμιστηρα να γυριζει (ναι το εχω παθει με τον g530 σε ενα παρα πολυ μικρο mini ITX κουτι) Με την ιδια θερμοκρασια χώρου (17-18C) μετα απο μερες κατεβαζοντας με utorrent (οχι ακριβως idle λοιπον) η θερμοκρασια παραμενει κατω απο τους 40C με normal profile στροφων της Ζ77, σε κουτι που δεν εχει κανεναν ανεμιστήρα (οκ, λειτουργώντας τον στα 0.9V περιπου αλλα μιλαμε για σχεδον idle οποτε δεν εχει τοσο μεγαλη σημασια). Ακομα και στο mini ITX κουτι που ειχα με την μαμα ψυκτρα ουτε κατα διάνοια δεν εφταναν οι idle θερμοκρασιες στα δικα σου επιπεδα και μιλαμε για κουτι που οχι μονο δεν χωραγε case fan αλλα σχεδον τα παντα ενοχλουσαν τον οποιον εξαερισμό. δουλεύω με τα gimp 2, το sony acid music studio 7, το adobe audition 2, το reason 4, το sony vegas 5, το xilisoft video converter 5. η απόδοσης του g530 δεν μπορώ να πω ότι με ευχαριστεί και περίμενα αρκετά από έναν επεξεργαστή dual core εν έτι 2012. παρουσιάζουνται συνεχώς κολλήματα και όταν προσπαθώ να ανοίξω δεύτερο πρόγραμμα αυτό παίρνει αρκετά δευτερόλεπτα για να ανοίξει. Με συγχωρεις αλλα μιλαμε για 40 ευρω επεξεργαστή. Το οτι ειναι διπυρηνος ειναι το λιγοτερο. Και οι Atom ειναι διπυρηνοι και με hyperthread. Θα περιμενες απο εναν Ατομ στα προγραμματα που ανεφερες να πηγαινει σφαιρα? Τσεκαρε λιγο και τα υπολοιπα σπεκς του επεξεργαστή σου και μην ξεχνας οτι μιλαμε για 40 ευρω επεξεργαστη. ΥΓ1: καλως ήρθες ΥΓ2: δεν χρειαζεται αυτος ο επεξεργαστης aftermarket ψυκτρα με τιποτα. Ακομα και σε full load η μαμα ψυκτρα τον καλυπτει και αν κανεις και undervolting τοτε η μαμα ψυκτρα τον υπερκαλυπτει. ΥΓ3: αν και μαλλον ιδιες ενδειξεις θα παρεις, δοκιμασε να παρεις μετρησεις και με αυτο: http://www.hwinfo.com/ ΥΓ4: ενας ssd θα ανεβαζε το συστημα αλλα εσυ θα κρινεις το αν "αξιζει" και αν μπορεις να πληρωσεις το χρηματικο τιμημα ή οχι.
nikonick Δεκέμβριος 10, 2012 Author #3 Δεκέμβριος 10, 2012 αγαπητέ Freedom σε ευχάριστο για την γρηγορη απάντησιν σου και ευχάριστο για το καλωσόρισμα στο forum.η ψήκτρα είναι σωστά τοποθετημένη όλα εντάξει κα με τις στροφές σε turbo ένδειξη γύρο στις 1456 μέσο bios.αν είναι καλή η intel ψήκτρα γιατί η θερμοκρασία να είναι τόσο ψιλή αφού η κατανάλωση του επεξεργαστή είναι μόλις στα 40 watts και όπως ανέφερα ο amd θερμαινότανε πολύ λιγότερο και με περισσότερη κατανάλωση από τον celeron.υποψιάζουμε το μικρής ισχύος psu.τώρα για την απόδοση όντως περίμενα πολύ περισσότερα από τον amd που είχα μονο πύρινο αφού ο celeron είναι και διπλό πύρινος και στα 2.4 ghz.πριν λίγο έκανα ένα διαγνωστικό με το intel extreme test και η θερμοκρασία πήγε 87+ οποτε το έκανα reset άμεσος !το κουτί είναι καλο μεγάλο και με exaust fan 120 mm ήτανε και ακριβό όταν το πείρα τότε αν θυμάμαι στα 80 euros ?για το μικρό psu που έχω τι συστήνεις να το αφήσω η να πάρο το xilense red wing sta 350 watts.σε αφήνω αφού πρέπει να φύγω για δουλειά σε έναν μικρό τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό που δουλεύω 3 φορες την βδομάδα.euxarsto πολύ
Freedom Δεκέμβριος 10, 2012 #4 Δεκέμβριος 10, 2012 Συνονόματε, αν δεις την υπογραφη μου, το 2ο συστημα ειναι με τον εν λογω επεξεργαστη τον οποιον τον εχω και λειτουργει καθε μερα, εχει δοκιμαστει σε 2 κουτια, 2 τροφοδοτικα, με 2 μοδερμπορντς, 2 ψυκτρες, 2 σετ μνημων κοκ και ειναι το pc για "ολες τις δουλειες". Δεν καταλαβαινω που κολλαει το τροφοδοτικο. Και με 75W εξωτερικο psu τον ειχα για μηνες και με 500αρι τον εχω τωρα, προφανως καμια απολυτως επιπτωση στις θερμοκρασιες. Οι μονες περιπτωσεις που ειχα θερμοκρασιες κοντα στις δικες σου μετα απο ωρες ήταν είτε επειδή δεν ειχε κουμπωσει σωτα η ψυκτρα (οχι ΔΕΝ φαινεται με το ματι παντα, εκτος και αν ξηλωσεις την μοδερμπορντ και την παρατηρησεις καθετα ή την γυρισεις αναποδα για να δεις αν οντως εχουν κουμπωσαει σωστα τα ποδαρακια), είτε επειδή διπλανο καλωδιο κατα λαθος εμποδιζε τον ανεμιστηρα της ψυκτρας να γυριζει (=στροφες 0). Αν δεν παταει σωστα η ψυκτρα και με 5000rpms να γυριζει ο ανεμιστήρας το ιδιο αποτελεσμα θα εχεις. Παμε παλι για την αποδοση. Απο προσωπικη συλλογη για να παρεις μια ιδεα γα την δυναμικη του:
Freedom Δεκέμβριος 10, 2012 #5 Δεκέμβριος 10, 2012 Τηρουμένων των αναλογιών για επεξεργαστακι 40 ευρω μια χαρα τα παει... Καλη τυχη με το προβλημα σου, προσωπικά δεν εχω να προτεινω τιποτα άλλο.
nikonick Δεκέμβριος 11, 2012 Author #6 Δεκέμβριος 11, 2012 αγαπητέ Freedom σε χαιρετώ.ευχάριστο πολύ για τις πληροφορίες.εντάξει θα πω στον φίλο μου να κοιτάξει για την ψήκτρα αλλα δεν νομίζω να συμβαίνει κάτι από αυτό που λες γιατί ο φίλος μου εργάζεται σε εταιρεια με pc's οποτε καθημερινά συναρμολογεί αλλα όπως λες αν για κάποιο λόγο δεν κούμπωσε σωστά στην μητρική να το πρόβλημα.ναι τον g530 τον έχω για rendering και μετατροπές videos.με τα benchmarks δεν είναι και άσχημη η απόδοσης του g530 εντάξει και με τα 40 euros που έδωσα καλά είμαστε.σε ευχάριστο ξανά
Qparadox Δεκέμβριος 11, 2012 #7 Δεκέμβριος 11, 2012 Aν δουλέύεις σε 64bit windows (με 32bit δεν έχει νόημα), μπορείς να του βάλεις λίγη περισσότερη μνήμη (+4gb δηλαδή), θα δεις διαφορά για τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας.
nikonick Δεκέμβριος 11, 2012 Author #8 Δεκέμβριος 11, 2012 αγαπητέ σε Qparadox σε καλησπερίζω και ευχάριστο για την απάντησιν σου.ναι έχω 4 gb ram άσε που ο celeron g530 βλέπει την μνήμη μονο στα 1066 και όχι στα 1333 που τρέχουν συνήθως οι μνήμες ddr3.εντάξει μικρό το κακό.αυτό που νομίζω μπορώ να κάνω αλλα δεν ξέρω τι ρυθμίσεις να βάλω είναι μέσο bios δηλαδή να αλλάξω τα timings τις μνήμης ώστε να κερδίσω κάτι τις, επίσης πρέπει να υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις στο bios που δίνουν έστω μια μικρή αύξηση στην απόδοση, δεν μιλάω για υπερχρονισμό αφού από τι ξέρω ο g530 δεν μπορεί να υπερχρονιστει, μάλλον μπορεί μέσο κάποιον ρυθμίσεων στην τάση παροχής από τι έχω ακούσει
nikonick Δεκέμβριος 13, 2012 Author #9 Δεκέμβριος 13, 2012 αγαπητέ φιλε freedom σε καλησπερίζω.ο λόγος που ξαναγράφω είναι ότι θέλω να σε ευχαριστήσω πολύ για την επισήμανση σου σχετικά με το αν κάθεται καλά η ψήκτρα πάνω στην μητρική.έτσι ακριβώς ήτανε όπως το είπες.με κάποιον άλλον φίλο βγάλαμε την μητρική και την ψήκτρα και διαπιστώσαμε ότι ένα ποδαράκι τις ψήκτρας ήτανε τελείως διπλωμένο με αποτέλεσμα να μην καθότανε καλά πάνω στην μητρική.ευτυχώς τα καταφέραμε και το ισιώσαμε ξαναβάλαμε την ψήκτρα και να η θερμοκρασία του επεξεργαστή πήγε στους 29 ! μέσο bios και παρέμεινε στα ίδια επίπεδα μετά από πολλήν ώρα idle.είναι εντάξει τώρα και σε υχαριστώ ξανά.φαίνεται ότι ο φίλος που έχει στήσει το pc δεν το είδε. μονο μέσο aida64 περνώ ακόμη ψιλές θερμοκρασίες 70+ αλλα νομίζω ότι δεν έχει σημασία αφού στο bios είναι αρκετά χαμηλή τώρα οποτε και σε full φορτίο να πάει μετά βίας στους 45-50 οποτε είμαστε εντάξει.
Freedom Δεκέμβριος 14, 2012 #10 Δεκέμβριος 14, 2012 αγαπητέ φιλε freedom σε καλησπερίζω.ο λόγος που ξαναγράφω είναι ότι θέλω να σε ευχαριστήσω πολύ για την επισήμανση σου σχετικά με το αν κάθεται καλά η ψήκτρα πάνω στην μητρική. έτσι ακριβώς ήτανε όπως το είπες. με κάποιον άλλον φίλο βγάλαμε την μητρική και την ψήκτρα και διαπιστώσαμε ότι ένα ποδαράκι τις ψήκτρας ήτανε τελείως διπλωμένο με αποτέλεσμα να μην καθότανε καλά πάνω στην μητρική. ευτυχώς τα καταφέραμε και το ισιώσαμε ξαναβάλαμε την ψήκτρα και να η θερμοκρασία του επεξεργαστή πήγε στους 29 ! μέσο bios και παρέμεινε στα ίδια επίπεδα μετά από πολλήν ώρα idle. είναι εντάξει τώρα και σε υχαριστώ ξανά. φαίνεται ότι ο φίλος που έχει στήσει το pc δεν το είδε. μονο μέσο aida64 περνώ ακόμη ψιλές θερμοκρασίες 70+ αλλα νομίζω ότι δεν έχει σημασία αφού στο bios είναι αρκετά χαμηλή τώρα οποτε και σε full φορτίο να πάει μετά βίας στους 45-50 οποτε είμαστε εντάξει. Φιλτατε συνονόματε, καλή μέρα. Μην ανησυχείς, συμβαίνει και στις καλύτερες "οικογένειες"...προσωπικά τα τελευταία 12-13 χρονια ασχολούμαι κατεξοχήν με Intel συστήματα και στην περίπτωση του G530 ήταν απο τις πολύ λιγες φορές που κατευθείαν δεν έβαλα aftermarket ψυκτρα (γιατι πολύ απλά η θερμική του συμπεριφορά δεν απαιτεί τίποτα πιο αποδοτικό). Στις 2-3 εγκαταστάσεις της μαμά ψυκτρας την πάτησα μια φορα, προφανώς δεν πανικοβληθηκα γιατι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ενα και ενα κανουν δύο. Ή δεν πατάει καλά ή ψυκτρα (δικιά μας περίπτωση), ή δεν γυρίζει ο ανεμιστήρας (καποιος ξέχασε να συνδεσει την τροφοδοσία ή καποιο καταραμένο καλώδιο ενοχλεί, αυτή ηταν αλλη μια δική μου περίπτωση) ή αν εχεις υψηλές θερμοκρασίες αλλα χαμηλότερες απο αυτές που ανεφερες τότε δεν έχει γινει σωστό apply στην θερμοαγώγιμη (ή καποιος δεν ασχολήθηκε να βάλει κάν). Οπότε no worries. Επίσης οπως σου πρότεινα, μπορεις να κατεβάσεις ενα HWinfo (101% δωρεάν, πολυ καλή υποστήριξη, πλέον ειναι το μόνο monitoring προγραμμα που χρησιμοποιώ) και να επιβεβαιώσεις εκ νέου την/τις θερμοκρασίες σου. Ευχαριστήσου τον επεξεργαστάκο σου και αν ή οταν κάποια στιγμή εχεις την οικονομική δυνατότητα θα σου πρότεινα να τον αναβαθμίσεις (μόνο τον επεξεργαστή, αν θελεις και οταν ερθει η ώρα, δες τα χρηματα σου και διάλεξε εναν 1155 socket) και αν βρεις και λιγα ακομα χρηματα και μπορείς να προβείς και στην αγορά ενος ssd. Αν και δεν ειμαι φανατικός λάτρης των συνθετικών benchmarks, εδώ PassMark Software - CPU Benchmark Charts θα βρείς ενα σχετικά καλό σημείο αναφοράς για την δυναμική των επεξεργαστών που ίσως σε βοηθήσει σε κάποια μελλοντική σου αναβάθμιση (ο G530 βρισκεται στην λιστα των mid range επεξεργαστών: PassMark CPU Benchmarks - High Mid Range CPU's με 2274 marks).
nikonick Δεκέμβριος 14, 2012 Author #11 Δεκέμβριος 14, 2012 αγαπητέ freedom σε καλησπερίζω και πολλά ευχάριστο για τα σχόλια σου.θα κοιτάξω για το διαγνωστικό αλλα είμαι εντάξει αφού η θερμοκρασία κατέβηκε σε λογικά επίπεδα.για μελλοντική αναβάθμιση περιμένω να πέσει η τιμή του g840 που είναι ισάξιος του 13, τώρα για δίσκο solid state δεν το βλέπω γιατί άκουσα πολλές ιστορίες με αστοχία υλικού οποτε θα το αφήσω για αργότερα,δεν είναι άσχημη η απόδοσης το celeron τώρα με τις μετατροπές video.σε αφήνω και καλο σαββατοκύριακο
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.