Jump to content

high performance workstation

airvag

Recommended Posts

Καλησπερα,

Θελω να φτιαξω ενα high performance computer συστημα με 20 υπολογιστες που θα χειριζονται βαρια υπολογιστικα συστηματα (Lightwave , Photoshop ). Αυτοι οι υπολογιστες θα ειναι συνδεδεμενοι με 3 σερβερ (εναν κυριο backup , εναν mirror και εναν δευτερευον backup). Οι ερωτησεις ειναι οι εξης.

1) Για επεξεργαστη λεω αυτον AMD-FX 8120 (AM3+ , 3,1 GHz , 16 MB) εναντι των Intel που ξεφευγει η τιμη τους

2) Η απορια μου ειναι ποιο λειτουργικο θα προτεινατε (οσο αναφορα το κοστος και την λειτουργικοτητα) το Linux fedora ή να βαλω το Windows 7 64bit?

Οποιαδηποτε συμβουλη οσο αναφορα για ολα τα μερη του υπολογιστη θα ηταν δεκτη. (επεξεργαστες, καρτες γρφικων κτλ..)

• Replies 116
  • Created
  • Last Reply

Μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς θέλεις να κάνεις?

Επίσης υποθέτω πως μέσα στο μπάτζετ σου έχεις συμπεριλάβει και 20+1 οθόνες, σωστά?

Sent from my MB860 using Tapatalk 2

Ωραία. Θέλω 20 αυτοτελή δυνατά desktop τα οποία θα έχουν 20+1 οθόνες υψηλής ανάλυσης 20 με 24 ιντσών (θα τρέχουν για αρκετές ώρες lightwave και photoshop ) . Αυτά θα συνδέονται σε 3 μονάδες file server, όπου ο ένας θα λειτουργεί σαν master frame ο άλλος σαν mirror και ο άλλος σε άλλο δωμάτιο σαν secondary backup. Επειδή θέλω, 20 άδειες σκέφτηκα να βάλω και Linux ή Mac OS αλλά μάλλον με βλέπω στα windows 64 bit. Όσο αναφορά επεξεργαστή λέω να χρησιμοποιησω AMD a8. Σκέφτηκα επίσης να κάνω το δίκτυο σε nas με raid 5+hot spare. Αυτά πάνω κάτω. Ότι βοήθεια σε χαρακτηριστικα και ιδέες καλοδεχουμενη

τον fx 8320 να κοιτάξεις αν πας σε amd και θα έλεγα AM3+ socket με 870/sb850 ή 970/sb950 chipset λόγω του υψηλότατου συντελεστή απόδοσης τιμής που έχει και λόγω του ότι η AM3+ πλατφόρμα προσφέρει πληρότητα σε χαμηλές τιμές.

Οθόνες παίζουν φτηνές 23άρες LG με IPS panel .

Με γρήγορους υπολογισμούς

cpu 170ε

mobo 970/sb950 (πχ. asrock 970 pro3) πληρέστατη μητρική με 65ε (υπάρχουν μητρικές από 45€ με παλαιότερα chipset 770/sb710 πχ. MSI 760GM-P23 (FX) )

ram 8gb 1600, 35ε ή 16gb με 70€

---------------------

270€

κουτί + τροφοδοτικό (παίζουν thermaltake 80plus 530watt και 450watt με 45-50€) : σύνολο 80€

dvd-rw : 18€

οθόνες lg ips234v 158€

http://www.skroutz.gr/s/2096733/LG-IPS234V.html

--------------------------

535€ εως εδώ

κάρτα γραφικών κάτι σε silent του τύπου hd6570 ή gt630 ? :hmm:

σίγουρα στην ποσότητα θα πετύχεις και χαμηλότερες τιμές.

post-7477-1416076878,5057_thumb.jpg

Ωραία. Θέλω 20 αυτοτελή δυνατά desktop τα οποία θα έχουν 20+1 οθόνες υψηλής ανάλυσης 20 με 24 ιντσών (θα τρέχουν για αρκετές ώρες lightwave και photoshop ) . Αυτά θα συνδέονται σε 3 μονάδες file server, όπου ο ένας θα λειτουργεί σαν master frame ο άλλος σαν mirror και ο άλλος σε άλλο δωμάτιο σαν secondary backup. Επειδή θέλω, 20 άδειες σκέφτηκα να βάλω και Linux ή Mac OS αλλά μάλλον με βλέπω στα windows 64 bit. Όσο αναφορά επεξεργαστή λέω να χρησιμοποιησω AMD a8. Σκέφτηκα επίσης να κάνω το δίκτυο σε nas με raid 5+hot spare. Αυτά πάνω κάτω. Ότι βοήθεια σε χαρακτηριστικα και ιδέες καλοδεχουμενη

Οτι θα κανεις χρηση photoshop και λοιπων σχετικων προγραμματων το ειχα καταλαβει, αυτο που ρωτουσα ειχε να κανει με αυτο που απαντησε πιο πανω ο Φελιξ, δηλαδη αν θα λειτουργουν και σαν φαρμα

Σε γενικες γραμμες, για χρηση τετοιου ειδους προγραμματων ειναι καλυτερο να πας σε Intel γιατι σαν αρχιτεκτονικη ειναι πολυ πιο γρηγοροι απο τους αντιστοιχους της AMD clock per clock στα ιδια χρηματα

Και το αναφερω αυτο γιατι φανταζομαι πως σε wokstations δεν προκειται να υπερχρονησεις τιποτα

Ενα καλο νημα για να παρεις μια ιδεα του τι θα χρειαστεις, ποσο θα κοστισει και πως θα αποδιδει ειναι αυτο

Eπιπλεον

1. Τα μηχανηματα θα τα στησεις εσυ (η καποιος δικος σου τεχνικος γενικοτερα) ή θα στα στησουν απο εκει που θα τα αγορασεις?

2. στα workstations θα υπαρχουν και τοπικοι δισκοι μεγαλης χωριτικοτητας (φανταζομαι πως ναι, αλλα δεν ξερω πως ακριβως θα το δουλεψεις το σχεδιο) ?Υπαρχει αναγκη να εχουν locally αποθηκευμενα πολλα αρχεια μεγαλου μεγεθους?'Η ολα θα τα τραβανε και θα τα αποθηκευουν στον server

για μενα μια συνθεση που θα σε καλυψει επαρκως (για τα workstations) βασησμενη και στην αξιοπιστια και απροσκοπτη λειτουργεια των επι μερους υποσυστηματων,ειναι η κατωθι

Cpu: Intel i5 3570 (oxi K απο τη στιγμη που δεν θα υπερχρονισεις, αλλιως πας σε Κ) ~200e

Mobo: με Ζ77 (για λογους 3ετους εγγυησης θα προτεινα Gigabyte ή Asus) ~110 στην πρωτη περιπτωση και ~140 στη δευτερη

Ram: 16gb ram 2*8gb (ειδανικα 32 αν σε παιρνει και θελεις να εισαι απλας μιας και το κοστος ειναι σχετικα χαμηλο) ~75 (τα διπλα αν πας σε 32)

VGA: καποια passive Ati 7750 1gb (επειδη αναφερεις πως θα κανεις και 3D επεξεργασια με lightwave)

~130e

SSD: Samsung 830 128gb ~100e

HDD: Seagate Green 1TB ~80e

PSU: 400-500W με silver/gold efficiency πχ BeQuiet F1 400W (Gold) ~70e ή BeQuiet System Power 7 ~50e

Case: Fractal Design Core 1000 (εαν πας σε mATX μητρικη που δεν εχεις λογο να μην πας) ~40e /αν πας σε ΑΤΧ μητρικη, CoolerMaster Elite 370 ~45e

Monitor: LG IPS234V ~160e

Keyboard+mouse: Ενσυρματα για να μην χρειαζεται να εχεις και καμια 100αρια μπαταριες και 20 φορτιστες ~15-20e (πχ Microsoft Digital Media Desktop 3000 DSP)

Ηχεια: 2.0 με κανα 10ρικο

UPS: ειτε θα παρεις ανα 2 μηχανακια απο ενα μεγαλουτσικο, ειτε θα παρεις 20 μικρα.Πιστευω πως 10 ups ανα 2 workstations ομως ειναι πολυ καλα. Υπολογισε γυρω στα 150 ευρω για ενα επωνυμο 1000-1400VA (Mustek/Accupower), αρα ~75/μηχανημα (προτιμησε ομως τα 1400VA για να μπορουν να σου δωσουν μεγαλυτερη αυτονομια στα 2 μηχανακια μαζι με τις οθονες τους)

Προεραιτικα θα μπορουσες να βαλλεις καποια αθορυβη After Market Cpu Cooler γιατι με 20 μηχανακια σε εναν χωρο θα γινεται κονσερτο. Για το κοστος υπολογιζε απο 15 μεχρι 40 ευρω, αναλογα τι θα παρεις (πχ με 15e παιρνεις μια Coolermaster Vortex 211q που ειναι λιγο καλυτερη απο την μανησια, αλλα σε χαμηλα επιπεδα στροφων ανεμηστηρα και κατ'επεκτασην θορυβου, θα αποδιδει περιπου τα ιδια)

Το μηχανακι με μητρικη στα 110, 16γιγα μνημη και το UPS, θα σου κοστισει λιγο πανω απο χιλιαρικο (~1050) με τιμες απο ελληνικα καταστηματα, χωρις καποια after market Cpu cooler

Αρα πας στα ~21k για το hardware των 20 workstations

Αν κανεις παραγγελεια απο εξωτερικο μπορει και να επιτυχεις χαμηλοτερες τιμες, αλλα δεν ξερω εαν εχεις καποια επιδοτηση ή καποιον περιορισμο πανω σε αυτο.

Για τους σερβερς σου, δεν εχω καταλαβει τι ρολο θα βαρανε ακριβως, γιατι αναφερεσαι σε λυση NAS

Οποτε για να βγει το κοστος του hardware εκει θα χρειαστουμε παραπανω πληροφοριες

Σιγουρα παντως θα χρειαστεις ενα καλο switch :p και πολυ UTP καλωδιο (αυτα μεσα στο μπατζετ επισης) για τα οποια δεν εχω γνωση να σου προτεινω κατι.

Και επισης 1-2 UPS για αυτα

Υπολογισε τωρα το κοστος του λογισμικου για τα μηχανηματα οσυ (λειτουργικο,office (?),photoshop,lightwave και οτι αλλο χρειαστεις).

Υποθετω πως μεσα στο μπατζετ σου ειναι και το software,ετσι?

για αυτο και ανεφερα clock per clock...

Εαν βαλλεις τον 3570 @ 4ghz (3.8 παει απο μονος του με το turbo enabled) οπως ειναι χρονισμενος ο 8350, τοτε θα του ριχνει στα αυτια...

Οι ι5/ι7 σε οτι εχει να κανει με rendering και encoding βγαινουν μπροστα

Το μονο παραδοξο στην συνθεση μου (με δευτερη σκεψη) ειναι οτι εβαλα Ζ77 μητρικη, κατι που με εναν non-K επεξεργαστη δεν ειναι απαραιτητο, οποτε μπορει να κοψει και απο εκει βαζοντας Η77, αν τελικα καταληξει σε intel

Ο λογος που την εβαλα, ειναι γιατι μπορει τελικα να επιλεγει καποιος K επεξεργαστης και να χρονιστει υψηλοτερα

Επισης ο 8350 εχει 125W καταναλωση, εναντι 77W του 3570 και αντιστοιχα ο Piledriver ειναι αρκετα πιο ζεστος

Δεν διαφωνω πως ο 8350 ειναι πολυ καλος επεξεργαστης και μαλιστα αρκετα vfm αυτην την περιοδο, αλλα αυτο δεν σημαινει πως overall ειναι καλυτερος :o

Και γω φαν της AMD ημουν και παραμενω, αλλα απο εποχης C2D εχω γυρισει σε intel γιατι ειναι απλα καλυτεροι επεξεργαστες και με μεγαλυτερο overclockability :fun:

Υ.Γ.

μιας και εβαλες μια μονο εικονα απο ενα συγκριτικο του tomshardwawre, βαζω εγω ολοκληρο το λινκ, οπου φαινονται αναλυτικα ολα τα τεστ στο photoshop

Δεν ειναι σε ολα μπροστα ο AMD οπως βλεπεις

σε συγκεκριμενες εφαρμογες οι vishera ειναι καλυτεροι απο ολους τους i5, και συγκρινονται ΜΟΝΟ με i7! και σε workstation, η λεξη overclocking ειναι απαγορευμενη....!!!

ομως οταν μιλαμε για 20 μηχανηματα, πρεπει να λαβουμε υποψη και το ζητημα της καταναλωσης! εκει, υπαρχει ενα θεμα, καθως οι ΙΝΤΕL ειναι καλυτεροι!

Ας μας πει ο thread starter ποσο συχνα χρησιμοποιει blur φιλτρα...

Δε τα απαξιωνω ,σιγουρα εχουν χρηση απο καποιους ,απλως παλι καλα που η λεξη photoshop δεν ειναι συνυφασμενη με surface blur..αλλιως για να τρεξει επιεικως θα θελαμε μητρικη με διπλο σοκετ και 2χ Xeon E5 1650

Aν ειναι ετσι ..φτιαξε ενα pcaki με

ASUS Z9PE-D8 WS Dual

και 2χ Core i7 3930K

Ας μας πει ο thread starter ποσο συχνα χρησιμοποιει blur φιλτρα...

Δε τα απαξιωνω ,σιγουρα εχουν χρηση απο καποιους ,απλως παλι καλα που η λεξη photoshop δεν ειναι συνυφασμενη με surface blur..αλλιως για να τρεξει επιεικως θα θελαμε μητρικη με διπλο σοκετ και 2χ Xeon E5 1650

Aν ειναι ετσι ..φτιαξε ενα pcaki με

ASUS Z9PE-D8 WS Dual

και 2χ Core i7 3930K

νομιζω οτι μονο xeon παιρνει η ASUS Z9PE-D8 WS και γενικα όλες οι dual socket μητρικες

Για server θα πας σε xeon πλατφόρμα και οι λύσεις είναι 2.

Είτε θα αγοράσεις 3 διακριτά μηχανήματα, είτε θα πάρεις ένα μόνο δυνατό μηχάνημα πάνω στο οποίο θα στηθεί VMware ESXi και θα προσθέσεις και 1 μονάδα με τους δίσκους σαν εξωτερικό αποθηκευτικό χώρο...

Άδειες για win server θα πάρεις αναγκαστικά για όσους servers στήσεις.

Αφού μιλάμε για εταιρεία όπως σου είπαν ήδη καλύτερα να πας σε επώνυμη πλατφόρμα (ΙΒΜ,Dell,HP) για να έχεις υποστήριξη ανάλογα με το τί θα πληρώνεις σε ετήσια βάση.

Το αγοράζω τα πάντα όλα εγώ και κάθομαι και τα στήνω μόνος μου και μετά θα παίζουν όλα απροβλημάτιστα δεν υπάρχει, ξέχνα το.

Οντως οι ετοιμες λυσεις (Dell,IDM,HP) εχουν το μεγαλο πλεονεκτημα του support και καλο θα ηταν να τις κοιταξεις πιο ζεστα απο τη στιγμη που εχεις το απαιτουμενο μπατζετ

Εχουν δικιο το [MENTION=416]dpolal[/MENTION] και ο [MENTION=3128]2cpu[/MENTION]

Το αγοράζω τα πάντα όλα εγώ και κάθομαι και τα στήνω μόνος μου και μετά θα παίζουν όλα απροβλημάτιστα δεν υπάρχει, ξέχνα το.

Μια χαρά και γίνεται, και υπάρχει, με μία και μοναδική προϋπόθεση: την ύπαρξη ενός (ή περισσότερων) έμπειρου τεχνικού που να γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά του. Και τέτοιοι τεχνικοί υπάρχουν αρκετοί στην Ελλάδα.

Είκοσι ολόκληρα χρόνια δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στον χώρο των γραφικών τεχνών, σε αυτό το διάστημα στήσαμε τουλάχιστον 25 έως 30 επαγγελματικά pc για το ατελιέ μας, ποτέ μα ποτέ δεν αγοράσαμε έτοιμο σύστημα από κάποια εταιρεία, όλα τα pc στήθηκαν με τη βοήθεια ανεξάρτητων έμπειρων τεχνικών. Και με ελάχιστο κόστος πλην της αγοράς του hardware, δεν χρειάζεται να επεκταθώ παραπάνω, όλοι καταλαβαίνετε τι εννοώ. :whistling

Ο φίλος εδώ άνετα θα μπορούσε να στήσει τα πάντα με τη βοήθεια ενός ή δύο έμπειρων τεχνικών δικτύων, που να έχουν ταυτόχρονα επαρκείς γνώσεις για το στήσιμο ενός workstation. Με συνολικό κόστος ένα κλάσμα αυτών που θα πληρώσει για έτοιμη λύση από εταιρεία. Για να μην αναφερθώ καθόλου στο ετήσιο κόστος συντήρησης, όπου ένα μεγάλο όνομα πληροφορικής θα του παίρνει το σκαλπ κανονικά κάθε χρόνο. :suicide:

Ενώ με έναν ή δύο ανεξάρτητους τεχνικούς, που και πάλι μπορεί να τους έχει με ετήσιο συμβόλαιο, πάλι θα πλήρωνε ένα κλάσμα του ποσού αυτού.

Από την άλλη μεριά βεβαίως, ο φίλος εδώ λέει ότι διαθέτει 60.000 έως 70.000 ευρώ, πόσο που μου φαίνεται εντελώς εξωφρενικά μεγάλο για αυτό που θέλει να στήσει, οπότε φυσικά μπορεί να πάει σε έτοιμη λύση από κάποια μεγάλη εταιρεία για να έχει το κεφάλι του ήσυχο... :T:

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια. Έχω σκοπό να διαθέσω τόσα χρήματα για 2 λόγους. Ο ένας είναι ότι θέλω να αποσβεσω κάπως στο βάθος του χρόνου και δεύτερον επειδή τα προγράμματα απαιτούν δυνατά μηχανήματα. Σας παραθέτω την επιλογή των components. Όσο αναφορά το στήσιμο έχω σκοπό να το στήσω εγώ μαζί με δύο τεχνικούς απλά ψάχνω την καλύτερη δυνατή λύση. Τα προγράμματα που θα χρησιμοποιησω είναι εκτός budget.

Ας πάμε τώρα στο δίκτυο.. Αυτό με προβληματιζει περισσότερο. Θέλω να δια χειρίζονται και να σώζονται αυτά που τα αρχεια(που θα είναι μεγάλου μεγεθους) από 3 μονάδες αποθήκευση σε δίκτυο. Οι δύο πρώτες θα το είναι το frame και mirror και θα βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο μαζί με τους υπολογιστές. Ενώ το τρίτο secondary backup θα βρίσκεται σε ξεχωριστό δωμάτιο για περισσότερη ασφάλεια. Οπότε αυτό που σκέφτηκα είναι ένα δυνατό NAS σε raid 5 + hot spare και η λύση του rendering farm η computer grid που δεν είμαι πολύ γνωστής. Οπότε μπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας.

NewDoc.pdf

2 πρωτες παρατηρησεις που εχω να κανω..,

1. RAM εισαι λαθος. δεν μπορεις να βαλεις 4, γιατι ειναι ζευγαρι αυτες που διαλεξες!! αρα μεχρι 2 ζευγη..!

2 μην βαζεις τοσο μεγαλο τροφοδοτικο, διοτι πρωτον, δεν χρειαζεσαι τοσα W για το συστημα και δευτερον να επωφεληθεις απο την περιοχη που βγαζει την καλυτερη αποδοση..!!!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.