Jump to content



Αναζητηση για 120mm silent fans


jpcupra

Recommended Posts

Καλησπερες.

Ψαχνω εδω και λιγες μερες να αλλαξω τα 2 case fans του κουτιου μου με οσο το δυνατον πιο αθορυβα.

Δεδομενου οτι τα στοιχεια απο site του κουτιου αν δειτε αναφερουν για ~27db (τα οποια αν ισχυουν, με ενοχλουν) με καμμια 60αρια cfm, αν πεσω κατω απο 20 θα δω αισθητη η διαφορα?

Διαβαζοντας επεσα εδω.

Ειναι αντικειμενικο πιστευετε?

Εχει χρησιμοποιησει καποιο fan απο αυτα με οσο το δυνατον υψηλα cfm να μας πει την γνωμη του?

Τι μου προτεινετε?

thx in advance!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Μιλα με τον [MENTION=166]Κοπρίτης[/MENTION]

Πηρα 7 ανεμηστηρες για το w/c σε αντικατασταση αλλων που ειχα. Τελειως αθορυβοι κ το μπλε λεντ δυνατο, αλλα οχι να ασχημαινει !

Sent from my iPhone using Tapatalk 1.14.3

Link to comment
Share on other sites

Μιλα με τον [MENTION=166]Κοπρίτης[/MENTION]

Πηρα 7 ανεμηστηρες για το w/c σε αντικατασταση αλλων που ειχα. Τελειως αθορυβοι κ το μπλε λεντ δυνατο, αλλα οχι να ασχημαινει !

Sent from my iPhone using Tapatalk 1.14.3

John σε καρτες σε βρισκω, σε sour cream σε βρισκω, σε fans σε βρισκω.. τι δι@ολο?? :hehe:

Θα παρω τηλ τον George αυριο να μου πει.

Μεχρι τοτε δωσ'μου λιγο feed να διαβασω.

Τι brand name ειναι οι 7? Τι ειχες πριν?

Link to comment
Share on other sites

Πριν : Ψοολερμαστερ A12025-12CB-3BN-F1

Μετα : Xilence COO-XPF120.TBL

Αλλα η διαφορα ειναι αρκετη. Ηταν ενα ησυχο μηχανημα πριν. Τωρα καταλαβαινω οτι ειναι αναμενο απο τα λεντ/φωτα κλπ ...

Αξιζουν !

Link to comment
Share on other sites

John thx.

Με εντυπωσιαζει το γεγονος οτι τους μεν ψοολερμαστερ τους δινουν στα ~20db

και τους xilence περιπου στα ιδια. Και αλλαξε τοσο τραγικα ο ηχος??? :wassat::wassat:

Link to comment
Share on other sites

Θεωρητικά διαφορά έως 3db μεταξύ ανεμιστήρων δεν υπάρχει αισθητή διαφορά.Διαφορά 10db είναι ο διπλάσιος θόρυβος,αν δε με απατά η μνήμη μου.Δυστηχώς οι περισσότεροι fans είναι χαμηλής ποιότητας άσχετα με το τί specs δίνουν οι κατασκευαστές.Στην Ελλάδα είναι αρκετά δύσκολο να βρεις ποιοτικούς ανεμιστήρες, οι περισσότεροι είναι πάρτον ένα και χτύπα τον άλλο.Οι καλοί\κορυφαίοι vendors δεν υπάρχουν ουσιαστικά στην ελληνική αγορά (Sanyo Denki=Top, Delta, Papst, Sunon, NMB και μερικοί άλλοι).

Υπάρχουν εξαιρέσεις βέβαια.Για τη περίπτωσή σου εφόσον θέλεις για case ventilation μερικές προτάσεις :

Αν μπορείς να βρεις σπάνιους Panaflo (NMB κατασκευαστής) είναι φοβεροί.Οι Noctua NF-S12B είναι πολύ καλοί αλλά πληρώνεις παραπάνω απ'όσο θα έπρεπε.Σχετικά το ίδιο για τους Corsair AF120.Αν μπορείς να πάρεις\βρεις Sιlverstone Air Penetrator είναι καλοί (μόνο για intake ή Heatsink\Radiator οι τελευταίοι).Από Scythe θα κοίταγα μόνο τους Gentle Typhoon, αν μπορείς να βρεις ήσυχο μοντέλο και επίσης τους παλαιότερους High Quality Scythe Minebea (NMB επίσης). Παραπέρα θα κοιτούσα Enermax,Fractal Design,Phobya,Thermalright και ίσως Coolermaster,Noiseblocker με προσοχή.

Link to comment
Share on other sites

Παιζουν απειροι παραγοντες ρολο για το θορυβο εκτος απο τα CFM.Θεμα γεωμετριας και σχηματος των Fans.Γενικα ειναι ολοκληρη επιστημη απο πισω.Επισης εμπλεκονται και Static pressure και CFM στη μεση αναλογως αν το θες για να ψυξει κουτι αεροψυκτρα η ψυγειο υδροψυξης

Link to comment
Share on other sites

Παιζουν απειροι παραγοντες ρολο για το θορυβο εκτος απο τα CFM.Θεμα γεωμετριας και σχηματος των Fans.Γενικα ειναι ολοκληρη επιστημη απο πισω.Επισης εμπλεκονται και Static pressure και CFM στη μεση αναλογως αν το θες για να ψυξει κουτι αεροψυκτρα η ψυγειο υδροψυξης

Ακριβώς αυτό που λέει ο φίλος.

Γενικά, όσο χαμηλότερα rpm καλύτερα για το noise αλλά χειρότερα για τα CFM.

Το θέμα είναι τί γίνεται με την στατική πίεση, χαρακτηριστικό το οποίοι οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν αναφέρουν στα specs, ενώ σαν κριτήριο είναι ακόμα πιο σημαντικό, υπό συνθήκες, και από τα cfm.

Όταν θες να ψύξεις τη CPU Cooler π.χ. χρειάζεσαι fan με καλή στατική πίεση, την ικανότητα δλδ να σπρώχνει καλά cfm υπό συνθήκες αντίστασης (στην προκειμένη περίπτωση τη ψύκτρα).Το ίδιο ισχύει και για τους fans που βάζουν αέρα στο κουτί σου, αν έχεις όλα τα καλώδια χύμα να παρεμβάλλονται στο μονοπάτι του αέρα που μπαίνει τότε αυτό στο σύνολό του δημιουργεί μία στατική πίεση η οποία μειώνει το rated cfm του fan που βάζει τον αέρα.Αν τα έχεις περιποιημένα και υπάρχει ξεκάθαρο μονοπάτι για τον αέρα που μπαίνει τότε για τους intake fans δε σε ενδιαφέρει η τόσο καλή στατική πίεση, όσο τα καλύτερα cfm με το χαμηλότερο δυνατό θόρυβο.Για τους fans που βγάζουν αέρα ρεαλιστικά δε σε ενδιαφέρει η στατική πίεση καθόλου, απλώς να βγάζουν.

Βασικά όταν θέλω να διαλέξω fan διαλέγω μέχρι πιο επίπεδο noise αντέχω να ακούω (αναλόγως τη χρήση) και μετά ψάχνω να βρω σε αυτό το noise τα καλύτερα δυνατά cfm.Αν θέλω fan για cpu heatsink η radiator θα κοιτάξω και τα καλά στατιστικά σε στατική πίεση.Για case ventilation κοιτάω μόνο καλά ratio se cfm\noise.Εννοείται ότι κατασκευαστής που δε δημοσιεύει στα specs στατική πίεση του fan, δεν ασχολούμαι μαζί του.Ως σημείο αναφοράς για να κρίνω τους fans χρησιμοποιώ τα specs των Sanyo Denki ή Delta,NMB.

Link to comment
Share on other sites

Αυτούς τους φέρνει και το e-shop (Xilence). Αναφέρει σε specs 20.5 db και είναι ανάμικτα τα σχόλια σχετικά με το αν είναι αθόρυβοι ή όχι.

Από κει και πέρα αν θες πραγματικά αθόρυβα fans δυστυχώς θα πρέπει να μπει το χέρι βαθειά στην τσέπη. Βλέπε Noctua, Bequiet και Enermax fans. Έχουν αθόρυβα fans και ορισμένα είναι κάτω από τα 15 db που σίγουρα είναι αισθητή διαφορά με τα 20-21. Όμως μαζί με την μείωση θορύβου να περιμένεις και μια πτώση στην ροή αέρα που δημιουργούν.

Σε τελική μπορεί να είναι πιο ανέξοδο να πάρεις adaptors που ρίχνουν την τάση από τα 12V στα 7-10V οπότε πέφτει και η ταχύτητα/θόρυβος του fan. Η ακόμα καλύτερα αν είναι σχετικά άδειο το κουτί σου κάποιον fan controller σε 3.5' bay.

ΕDIT: έχω την παλιά έκδοση αυτού εδώ (μικρή διαφορά στα πτερύγια)

http://www.noctua.at/main.php?show=productview&products_id=26&lng=en&set=1

όντως είναι ότι πιο αθόρυβο έχω δοκιμάσει αλλά σαν ροή αέρα είναι σαν να έχεις 8άρι fan να δουλεύει.

EDIT2: Πολλοί fans επίσης δεν έχουν καλή έδραση με αποτέλεσμα να ταλαντώνονται και να έχουν υπερβολικό θόρυβο. Δοκίμασε να βάλεις καμιά λαστιχένια ροδέλα μεταξύ βίδας και fan η δοκίμασε αν έχεις RUBBER BOLT

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.809120

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=559]vagsk[/MENTION] δεν εχω θεμα με τριγμους και τα συναφη.

[MENTION=20349]Bynar01[/MENTION]

+1000

---------------------------------------------

Εχω βρει 2-3 και δεν ξερω τι παιζει...

FAN No1

FAN No2

FAN No3 χωρις καλα cfm αυτος εδω ομως... 48m³/h ειναι περι τα 28cfm

Συνεχιζω το ψαξιμο-διαβασμα :toomuchne

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=559]vagsk[/MENTION] δεν εχω θεμα με τριγμους και τα συναφη.

Δεν είναι απαραίτητο να ακούγονται έντονοι τριγμοί και τα συναφή. Εκεί πλέον είναι χαλαρά βιδωμένο ή χαλασμένο το fan. Γενικά θα έχει λίγο πιο ήσυχη συμπεριφορά με κάποια καλύτερη έδραση ανεξαρτήτως fan. Αν θες να φτάσεις σε εξαιρετικά αθόρυβες λύσεις θα πρέπει να το σκεφτείς και αυτό μελλοντικά.

EDIT:

Fan1: OK (I like it)

Fan2: γράφει sleeve bearing και δεν αναφέρει χρόνο ζωής (MTBF). Καθαροί sleeve bearing fans είναι σχετικά φθηνοί και αθόρυβοι αλλά μετά από λίγο καιρό μόλις καταπονηθεί το λιπαντικό στα o-rings είναι εξαιρετικά θορυβώδεις

fan3: double ball bearing ... τουλάχιστον από άποψη αντοχής πολύ καλό.

Link to comment
Share on other sites

Δε θα έπεφτα κάτω από 17db σε κανένα fan για οποιoδήποτε είδος χρήσης.Όσο πιο χαμηλά τα db τόσο χειρότερο το cooling.Από 15db και κάτω,χονδρικά, τί cfm να βγάζει ένα fan?Το πιο πιθανό είναι ότι στην πραγματικότητα βγάζει λιγότερα cfm απ΄ότι λέει ο κατασκευαστής.Δεν αναφέρομαι στις top εταιρίες που ανέφερα πριν.Αυτές δε βγάζουν τόσο χαμηλά db σε fans (ελάχιστα ίσως μοντέλα) γιατί ξέρουν ότι δε βγάζουν performance.Βέβαια απευθύνονται και σε πιο ευρύ κοινό όπως βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Αυτή η κατάσταση στην αγορά γενικώς με τους πολύ ήσυχους fans έχει γίνει λίγο υπερβολική.Επειδή η κατασκευή ποιοτικού fan είναι δύσκολη υπόθεση & απαιτεί πανάκριβο εξοπλισμό & μεγάλες εγκαταστάσεις, οι περισσότερες εταιρίες που δεν ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία των τοπ vendors και απευθύνονται αποκλειστικά στους PC Users καταφεύγουν στη κατασκευή fan χαμηλού noise γιατί είναι πιο εφικτό και οικονομικό.Κάποιες εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά ομολογουμένως η αγορά καλού fan είναι για οποιονδήποτε δύσκολη υπόθεση.Εγώ προτείνω τον παραπάνω κανόνα, αγοράστε fan από όποια εταιρία θέλετε, απλώς μη πέφτετε τόσο χαμηλά σε db.Από 17db και πάνω & να αναφέρεται η στατική πίεση, για να έχεις τουλάχιστον κάποιο performance.Τα παραπάνω φυσικά αφορούν ανεμιστήρες μεγέθους 120mm-140mm,που είναι τα πιο συνηθισμένα μεγέθη.

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται την χρήση που κάνεις στον υπολογιστή και τις απαιτήσεις που έχεις. Υπολογιστής για δουλειές γραφείου που είναι κοντά σε idle κατάσταση ή χαμηλό φόρτο σε επεξεργαστή δεν χρειάζεται ιδιαίτερα δυνατά fans και αν κάποιος έχει ευαίσθητο αυτί ή δουλεύει βραδυνές ώρες εκτιμά τα χαμηλά db του fan.

Από κει και πέρα άντε να κλέψουν 3-4 5 db οι κατασκευαστές;!! Όπως και να το κάνεις ένα fan των 15db είναι αθόρυβο με οποιοδήποτε τρόπο και αν το δεις αυτό. Με το ίδιο σκεπτικό που αναφέρεις ότι "κλέβουν" στα specs και τα 20 db που αναφέρουν μπορεί κάλλιστα να είναι 22-23 db που είναι αρκετά για να κάνουν αισθητή ηχητικά την παρουσία του fan στο σύστημα.

Βέβαια αν έχεις κάνα fan στις 4.5-6Κ rpm και ΟC σε CPU/GPU λίγο σε πειράζουν τα db του case fan.

Από προσωπική εμπειρία πάντως αθόρυβο fan στα 120mm που είναι όντως έτσι σημαίνει κάνα 20άρι €

Link to comment
Share on other sites

παιδες για το serverοκουτο τα θελω.

κλαιν αν θα εχω 2-5-8 βαθμους παραπανω...

απλα ας εχουμε και τα υποτυπωδη 30+ cfm.

τα καλωδια ειναι συμμαζεμενα μεσα οποτε δεν μπλοκαρει κατι...

την ησυχια μου θελω και να μην ακουω αυτο το ββββββββ :hehe:

edit: μολις ειδα οτι τα 2 φουρφουρια τρεχουνε απο 750-800 στροφες

Link to comment
Share on other sites

Πάντα είναι με βάση τις απαιτήσεις και τη χρήση.Οι overclockers είναι που έχουν ουσιαστικά θέμα με τη σωστή επιλογή.Ο χρήστης γραφείου ή ο απλός χρήστης που δε κάνει o\c σίγουρα δεν έχει ανάγκη από καλή\εξειδικευμένη χρήση, ωστόσο και σε idle ή χαμηλό φόρτο θέλεις ένα ελάχιστο performance, ώστε να μπορεί το σύστημα να ανταπεξέλθει για κάτι αναπάντεχο.Μπορεί να τα έφτυσε η μητρική π.χ ξαφνικά και να αρχίζει να θερμαίνεται, είναι πιθανό η άυξηση της θερμοκρασίας να συμπαρασύρει και άλλα components.

Εκεί που ήθελα να καταλήξω είναι ότι από 17-25db δε το θεωρώ noisy, εφόσον ένα τέτοιο σύστημα θα έχει άντε 2-3 ανεμιστήρες, αν συνυπολογίσουμε ότι μέσα στο κουτί γίνεται και αρκετό noise cancellation.Τώρα κάτι 8-14db που βλέπω δεν ξέρω, μου φαίνονται εντελώς "κουλά".Μπορεί να είναι τόσο ο θόρυβος αλλά από performance τίποτα.

Όλα αυτά είναι υποκειμενικά σίγουρα.Από τότε όμως που έπιασα κάτι Japanese Sanyo Denki,NMB πχ ανεμιστήρες στα χέρια μου κατάλαβα πραγματικά και τη διαφορά.Έβαλα δίπλα ένα Coolermaster (random παράδειγμα,θα έλεγα το ίδιο για τους περισσότερους vendors της ελληνικής αγοράς) που είχε το Cosmos από τη μάνα του και ήταν σαν τη μέρα με τη νύχτα.Η διαφορά στην ποιότητα κατασκευής ήταν πασιφανέστατη.

Το πρόβλημα είναι ότι εδώ πέρα δε μπορούμε να βρούμε τέτοιους ανεμιστήρες.Τους είχα πάρει από USA τότε και μπορείτε να βρείτε μεγάλη γκάμα από high quality fans μόνο από εκεί & σε κάποια δυνατά Online Modding Shops, όπως FrozenCPU,Performance PCs,SidewinderComputers.

Link to comment
Share on other sites

:hang3:

server?!!

Ξέχνα τα νέα fans μαν. Βάλε μερικά τέτοια

Primecooler 3-pin 12V to 9.5V Speed Reduction Fan Adapter

ή

VoltStorm 4-pin Molex to 12V/5V Multi Fan Adapter

και θα είσαι άρχοντας. Αν περισσεύουν cash χτύπα έναν καλό fan controller και αν πιάνουν τα χέρια σου μόνταρε έναν 4 pin molex για να δίνει 7V (το ground του fan καταλήγει στην 5V-κόκκινο καλώδιο- αντί της γείωσης-μαύρο- πάνω σε molex οπότε παίρνει 12-5=7V)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.