Jump to content

The VDSL Thread: Μοιραστείτε τον πόνο και την χαρά σας

Recommended Posts

πριν 23 λεπτά, το μέλος icy20 έγραψε:

Καλημερες, τη Δευτερα εκανα αιτηση για εως 50 απο πΟΤΕ. Το περιεργο ειναι το εξης: Μεχρι τη Δευτερα ειχα συγχρονισμο οπως ειχα παντα τα τελευταια χρονια γυρω στα 5.5mbps. Δηλαδη 600κατι kb/s.

Απο χτες ξαφνικα κατεβαζω γυρω στο 1.5mb/s... Πωτς γκενεν τουτο? Ελπιζω να μην πιανω 14mbps και οταν ενεργοποιηθει πληρως το vdsl γιατι εχω εναν γκαντεμη συναδελφο που μου λεει α τοσο θα πιανεις...

Αρχικά σε ποια περιοχή; Έχεις KV κοντά σου (ΚΑΦΑΟ , Καμπίνα VDSL γενικώς); Θα παίρνεις από το Α/Κ (Αστικό Κέντρο) ; Αν ναι ποια η απόστασή σου από αυτό; Το να σου δίνει 50 και να πιάνεις 15, είναι αδιανόητο. Ας έρθει να σου φτιάξει τις γραμμές εντός του σπιτιού. Αν είσαι μακρυά από το Α/Κ και δεν έχεις καμπίνα σε απόσταση ~1χλμ (εξαρτάται και από την περιοχή γενικώς), ξεχνάς το VDSL 50 :p 

Εγώ που παίρνω από Α/Κ (που δεν είναι το καλύτερο), πιάνω περί τα 43-44 /5. Ο τεχνικός που είχε έρθει ήταν έξυπνος όμως. Οι γραμμές μου ήταν έτσι, ώστε αν απλά το κούμπωνα θα είχα 33Mbps. Αποσύνδεσε τη μια πρίζα τελείως και voila, 43-44!

Από καμπίνα στην Αλεξανδρούπολη κλείδωνε στα 50 /5 

2 minutes ago, tommybertsen said:

Αρχικά σε ποια περιοχή; Έχεις KV κοντά σου (ΚΑΦΑΟ , Καμπίνα VDSL γενικώς); Θα παίρνεις από το Α/Κ (Αστικό Κέντρο) ; Αν ναι ποια η απόστασή σου από αυτό; Το να σου δίνει 50 και να πιάνεις 15, είναι αδιανόητο. Ας έρθει να σου φτιάξει τις γραμμές εντός του σπιτιού. Αν είσαι μακρυά από το Α/Κ και δεν έχεις καμπίνα σε απόσταση ~1χλμ (εξαρτάται και από την περιοχή γενικώς), ξεχνάς το VDSL 50 :p 

Εγώ που παίρνω από Α/Κ (που δεν είναι το καλύτερο), πιάνω περί τα 43-44 /5. Ο τεχνικός που είχε έρθει ήταν έξυπνος όμως. Οι γραμμές μου ήταν έτσι, ώστε αν απλά το κούμπωνα θα είχα 33Mbps. Αποσύνδεσε τη μια πρίζα τελείως και voila, 43-44!

Από καμπίνα στην Αλεξανδρούπολη κλείδωνε στα 50 /5 

Στηθηκε καμπινα και ενεργοποιηθηκε πριν μια εβδομαδα 2.5 τετραγωνα απο το σπιτι μου. Απο εκει υποτιθεται θα παιρνω.

Έγινε επεξεργασία από icy20

πριν 7 λεπτά, το μέλος icy20 έγραψε:

Στηθηκε καμπινα και ενεργοποιηθηκε πριν μια εβδομαδα 2 τετραγωνα απο το σπιτι μου. Απο εκει υποτιθεται θα παιρνω.

LOL. Τότε να περιμένεις 50/5 να κλειδώνει. Υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Στην πραγματικότητα σπάνια θα κατεβάζεις με το πλήρες DL Speed που είναι 6.25Mb/sec αλλά με κάνα 5.5-5.8 , άνετα. Better than 600Kb/sec υποθέτω :p 

Απλά περίμενε, κάνε κανένα restart το router που και που και λογικά θα ενεργοποιηθείς σύντομα. Πήρες router έτσι :hehe: Ποιο σου έδωσαν; Speedport Entry 2i ? 

Και αυτό που λέει ο Αστρο ισχύει, απλά παίζει να χρειαστεί restart router. Εγώ είχα λάβει μήνυμα ότι ενεργοποιήθηκα (από Forthnet , Αλεξανδρούπολη), αλλά με restart δούλεψε όπως έπρεπε. 

Πιστεύω ότι αν δε πιάνεις τα προβλεπόμενα, υπάρχει κάποιο πρόβλημα εντός στην καλωδίωση. 

47 minutes ago, icy20 said:

Καλημερες, τη Δευτερα εκανα αιτηση για εως 50 απο πΟΤΕ. Το περιεργο ειναι το εξης: Μεχρι τη Δευτερα ειχα συγχρονισμο οπως ειχα παντα τα τελευταια χρονια γυρω στα 5.5mbps. Δηλαδη 600κατι kb/s.

Απο χτες ξαφνικα κατεβαζω γυρω στο 1.5mb/s... Πωτς γκενεν τουτο? Ελπιζω να μην πιανω 14mbps και οταν ενεργοποιηθει πληρως το vdsl γιατι εχω εναν γκαντεμη συναδελφο που μου λεει α τοσο θα πιανεις...

Σχεδόν σίγουρα σε μετέφεραν από το ΑΚ στην καμπίνα, αλλά κλειδώνεις ακόμη σε ADSL2. Modem/router έχεις κάποιο Speedport του ΟΤΕ?

Εάν ναι, επιβεβαίωσε ότι στα πρωτόκολλα DSL έχεις επιλεγμένα και τα VDSL.

Εάν το έχεις κάνει και αυτό, πάρε απλά στην τεχνική υποστήριξη για να στο ξεκλειδώσουν και από την άλλη πλευρά (έχουν πρόσβαση και στο μόντεμ, οπότε ούτε το προηγούμενο βήμα χρειάζεται να κάνεις, μπορούν να ρυθμίσουν και την δική σου μεριά αυτοί).

36 minutes ago, astrolabos said:

μπες μέσα στο μόντεμ και δες τον τύπο σύνδεσης. Αν είναι ADSL2+ τότε περίμενε. Αν λέει vDSL, κλάψε :p

Αφου εχω το παλιο μοντεμ ρε τι vdsl? LOLz Προχτες εκανα την αιτηση. Δεν εχω ακομα νεο ρουτερ. Απλα προσπαθω να καταλαβω τη φαση τι παιζει.

πριν 35 λεπτά, το μέλος icy20 έγραψε:

Αφου εχω το παλιο μοντεμ ρε τι vdsl? LOLz Προχτες εκανα την αιτηση. Δεν εχω ακομα νεο ρουτερ. Απλα προσπαθω να καταλαβω τη φαση τι παιζει.

Δε θα μπορούσες να έχεις VDSL με το παλιό (εξαρτάται ποιο έχεις βέβαια). Πάνω από 3-4 ημέρες δε κάνει ο πΟΤΕ πάντως για αλλαγή του πακέτου. Εδώ σε 1 βδομάδα ήταν έτοιμη νέα γραμμή σε εμένα (όταν σε λοιπούς παρόχους ξεπερνάει τις 10 ημέρες). Ότι θέλουν κάνουν :p 

Εγώ απορώ γιατί δεν έχεις τον εξοπλισμό. Μπορεί ήδη να είσαι με VDSL. Με την αίτηση αλλαγής , πας και παίρνεις και router κατευθείαν .

Μου ειπαν θα μου τον στειλουν. Τι να παω μονος μου σε cosmote shop να παρω εννοεις?

Εγω την απορια την ειχα πως γινεται με adsl και διπλασιαστηκε η ταχυτητα μου βασικα. Απλα με αγχωσε ο αλλος ο βλακας που μου ελεγε οτι θα πιανεις 10mbps και κατι τετοια και καλα επειδη ειχα πριν τρισαθλια ταχυτητα.

πριν 4 λεπτά, το μέλος icy20 έγραψε:

Μου ειπαν θα μου τον στειλουν. Τι να παω μονος μου σε cosmote shop να παρω εννοεις?

Πιθανό είναι να αργήσει περισσότερο να έρθει το ρούτερ παρά η αλλαγή πακέτου :hehe: Αν έκανες τηλεφωνικά την αλλαγή, λογικά, θα στο στείλουν.

Παρόλα αυτά ποτέ δε θα έκανα οποιαδήποτε αλλαγή τηλεφωνικά ή ιντερνετικά. Πες με κολλημένο, αλλά θέλω να έχω αποδείξεις ότι έκανα αλλαγή. Θέλω το paperwork στα χέρια μου.

Ούτε εγώ ξέρω πως. Αλλά να έχεις καμπίνα παραέξω και να είσαι με 15Mbps , θα γίνει μόνο αν έχεις τρομερά χοντρό πρόβλημα με την καλωδίωση. Εκτός και αν έχει μαζέψει τον μέγιστο αριθμό συνδρομητών , οπότε δεν θα είσαι σε αυτή την καμπίνα. Αν είχε συμβεί αυτό όμως, θα στο έλεγαν λογικά. 

2 minutes ago, tommybertsen said:

Πιθανό είναι να αργήσει περισσότερο να έρθει το ρούτερ παρά η αλλαγή πακέτου :hehe: Αν έκανες τηλεφωνικά την αλλαγή, λογικά, θα στο στείλουν.

Παρόλα αυτά ποτέ δε θα έκανα οποιαδήποτε αλλαγή τηλεφωνικά ή ιντερνετικά. Πες με κολλημένο, αλλά θέλω να έχω αποδείξεις ότι έκανα αλλαγή. Θέλω το paperwork στα χέρια μου.

Ούτε εγώ ξέρω πως. Αλλά να έχεις καμπίνα παραέξω και να είσαι με 15Mbps , θα γίνει μόνο αν έχεις τρομερά χοντρό πρόβλημα με την καλωδίωση. Εκτός και αν έχει μαζέψει τον μέγιστο αριθμό συνδρομητών , οπότε δεν θα είσαι σε αυτή την καμπίνα. Αν είχε συμβεί αυτό όμως, θα στο έλεγαν λογικά. 

Αποκλειεται να εχει πανω απο 10 συνδρομητες αυτη η καμπινα πηρα μονος μου την ημερα που φανηκε στο site τους οτι ειναι διαθεσιμο το vdsl. Ουτε καν με ειχαν παρει τηλεφωνο για να μου το πουνε

• Like 1

1 hour ago, icy20 said:

Απλά έχεις κλειδώσει στο ταχύτερο πρωτόκολλο που επιτρέπει το μόντεμ σου. Μόλις βάλεις το καινούργιο, θα συγχρονίσει σε VDSL.

Έχε ακόμη υπόψη σου ότι εάν δεν έχεις ακόμη VoIP, το πιθανότερο είναι ότι σε 2-3 μέρες από τη στιγμή που θα συνδέσεις το Speedport θα σταματήσει να λειτουργεί το τηλέφωνο και θα πρέπει να το συνδέσεις πάνω στο router.

Χαλαρώστε.

όταν παίζεις από την καμπίνα και σε έχουν σε ADSL προφίλ έχουν βάλει limit στα 14-16Mbps στο κλείδωμα.
Μόλις βάλει το VDSL modem και τον γυρίσουν σε VDSL2 profile θα κουμπώσει στα 49999.

Να ρωτήσω κάτι αν κάποιος γνωρίζει. 

Έχει τοποθετηθεί καμπίνα απο την οποία θα παίρνω, έχουν περάσει οπτικές ίνες, μπήκε dslam μέσα, όλα σχεδόν έτοιμα. Το μόνο που λογικά μένει είναι να ηλεκτροδοτηθεί απο τη ΔΕΗ. Γνωρίζετε πόσο καιρό κάνει συνήθως μέχρι να μπεί σε λειτουργία και να δοθεί διαθεσιμότητα;

19 hours ago, billpeppas said:

Χαλαρώστε.

όταν παίζεις από την καμπίνα και σε έχουν σε ADSL προφίλ έχουν βάλει limit στα 14-16Mbps στο κλείδωμα.
Μόλις βάλει το VDSL modem και τον γυρίσουν σε VDSL2 profile θα κουμπώσει στα 49999.

Αν κάποιος παίρνει απο καμπίνα και έχει σύνδεση ADSL εως 24Mbps τον κλειδώνουν σε χαμηλότερο προφίλ γύρω στα 15Mbps δηλαδή;; Αν ναι, για ποιο λόγο το κάνουν αυτό;

πριν 18 λεπτά, το μέλος hwpel έγραψε:

Αν κάποιος παίρνει απο καμπίνα και έχει σύνδεση ADSL εως 24Mbps τον κλειδώνουν σε χαμηλότερο προφίλ γύρω στα 15Mbps δηλαδή;; Αν ναι, για ποιο λόγο το κάνουν αυτό;

Σε αντίστοιχη ερώτηση μου στον ΟΤΕ γιατί ήμουν κλειδωμένος στα 12Mbps μου είχαν απαντήσει ότι αυτός είναι ο μέσος όρος της περιοχής και ότι κλειδώνουν τους πελάτες για σταθερότητα.

Σε αυτό που ρωτάς εσύ όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει, επομένως το μυαλό μου πάει στο κέρδος bandwidth από μέρους τους.

7 minutes ago, hwpel said:

Να ρωτήσω κάτι αν κάποιος γνωρίζει. 

Έχει τοποθετηθεί καμπίνα απο την οποία θα παίρνω, έχουν περάσει οπτικές ίνες, μπήκε dslam μέσα, όλα σχεδόν έτοιμα. Το μόνο που λογικά μένει είναι να ηλεκτροδοτηθεί απο τη ΔΕΗ. Γνωρίζετε πόσο καιρό κάνει συνήθως μέχρι να μπεί σε λειτουργία και να δοθεί διαθεσιμότητα;

Ο χρόνος ενεργοποίησης καμπίνας δεν είναι σταθερός, μπορεί να είναι έτοιμη σε μια βδομάδα ή ένα εξάμηνο.

Κατά τα άλλα, υπάρχουν τεχνικοί και πολιτικοί λόγοι που περιορίζεται η ταχύτητα στις ADSL. Αφενός περιορίζεται το crosstalk και η απαραίτητη ισχύς διαμόρφωσης για όλα τα modems της καμπίνας, αφετέρου σε σπρώχνουν στο VDSL, για το οποίο και έγινε η επένδυση. Εξάλλου υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που υπάρχει διαθέσιμη καμπίνα με VDSL και στην ίδια τοποθεσία δίνουν ADSL από το ΑΚ και όχι από την καμπίνα. Μόνο σε περιοχές με προβλήματα ή πολύ χαμηλές ταχύτητες από ΑΚ δίνουν ADSL από την καμπίνα (στο παραπάνω παράδειγμα, ο φίλος έχει πακέτο VDSL).

28 minutes ago, UltraB said:

Σε αντίστοιχη ερώτηση μου στον ΟΤΕ γιατί ήμουν κλειδωμένος στα 12Mbps μου είχαν απαντήσει ότι αυτός είναι ο μέσος όρος της περιοχής και ότι κλειδώνουν τους πελάτες για σταθερότητα.

Σε αυτό που ρωτάς εσύ όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει, επομένως το μυαλό μου πάει στο κέρδος bandwidth από μέρους τους.

Ναι, αυτό το γνωρίζω. Πολλούς συνδρομητές τους κλειδώνουν σε χαμηλότερα προφίλ για να μην εχουν αποσυνδέσεις, πολλά λάθη κτλ.. ειδικά σε προβληματικές περιοχές.

25 minutes ago, minast said:

Ο χρόνος ενεργοποίησης καμπίνας δεν είναι σταθερός, μπορεί να είναι έτοιμη σε μια βδομάδα ή ένα εξάμηνο.

Κατά τα άλλα, υπάρχουν τεχνικοί και πολιτικοί λόγοι που περιορίζεται η ταχύτητα στις ADSL. Αφενός περιορίζεται το crosstalk και η απαραίτητη ισχύς διαμόρφωσης για όλα τα modems της καμπίνας, αφετέρου σε σπρώχνουν στο VDSL, για το οποίο και έγινε η επένδυση. Εξάλλου υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που υπάρχει διαθέσιμη καμπίνα με VDSL και στην ίδια τοποθεσία δίνουν ADSL από το ΑΚ και όχι από την καμπίνα. Μόνο σε περιοχές με προβλήματα ή πολύ χαμηλές ταχύτητες από ΑΚ δίνουν ADSL από την καμπίνα (στο παραπάνω παράδειγμα, ο φίλος έχει πακέτο VDSL).

Η καμπίνα τοποθετήθηκε τον Μάρτιο. Οπότε αν είναι μέγιστο το έξαμηνο σαν χρονική διάρκεια ενεργοποίησης πιστεύω γύρω στον Σεπτέμβρη να μπεί σε λειτουργία. 

Ενα υποθετικό σενάριο. Πχ εχει μπει μια καμπίνα και απο αυτή δίνουν και ADSL 24Mbps. Το 95% των συνδρομητών εχει βάλει ADSL. Αυτές οι συνδέσεις μπορούν να επηρεάσουν τις VDSL με παρεμβολές; Δηλαδή ο χαλκός απο τη καμπίνα μέχρι το σπίτι, έτσι δεν είναι; 

Τότε το ίδιο ισχύει και για τις VDSL συνδέσεις (ίσως και ακόμη περισσότερο) όπου οι ταχύτητες είναι κατα πολύ μεγαλύτερες... αν εχουν βάλει σχεδόν ολοι 50Mbps, δε θα υπάρχει μεγάλη αύξηση του crosstalk, παρεμβολές και εξασθένιση μεταξύ των γραμμών;

Σίγουρα ο πιο σημαντικός λόγος είναι για να προωθήσουν την VDSL τεχνολογία. Αν και απ' ότι εχω διαβάσει και εκει που υπάρχει διαθεσιμότητα για VDSL, εχει στραφεί να βάλει ενα σχετικά μικρό ποσοστό των συνδρομητών

16 minutes ago, hwpel said:

Ενα υποθετικό σενάριο. Πχ εχει μπει μια καμπίνα και απο αυτή δίνουν και ADSL 24Mbps. Το 95% των συνδρομητών εχει βάλει ADSL. Αυτές οι συνδέσεις μπορούν να επηρεάσουν τις VDSL με παρεμβολές; Δηλαδή ο χαλκός απο τη καμπίνα μέχρι το σπίτι, έτσι δεν είναι; 

Τότε το ίδιο ισχύει και για τις VDSL συνδέσεις (ίσως και ακόμη περισσότερο) όπου οι ταχύτητες είναι κατα πολύ μεγαλύτερες... αν εχουν βάλει σχεδόν ολοι 50Mbps, δε θα υπάρχει μεγάλη αύξηση του crosstalk, παρεμβολές και εξασθένιση μεταξύ των γραμμών;

Σίγουρα ο πιο σημαντικός λόγος είναι για να προωθήσουν την VDSL τεχνολογία. Αν και απ' ότι εχω διαβάσει και εκει που υπάρχει διαθεσιμότητα για VDSL, εχει στραφεί να βάλει ενα σχετικά μικρό ποσοστό των συνδρομητών

Όλα τα καλώδια χαλκού που οδεύονται μαζί αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ένα κύριο χαρακτηριστικό που σε ενδιαφέρει για να περιορίσεις το crosstalk δεν είναι η ταχύτητα καθεαυτή, αλλά η εγχεόμενη ισχύς, την οποια περιορίζεις χαμηλώνοντας το προφίλ. Εν γένει μία καμπίνα με μόνο VDSL αποδίδει καλύτερα από μία μικτή, αλλά μπαίνουμε σε λεπτομέρειες που ξεφεύγουν από το θέμα.

• Like 1

@hwpel όπου υπάρχει VDSL KV ( Καφάου ) δεν υπάρχει η μεγαλύτερη διαδρομή χαλκού πλέον, ο χαλκός είναι μόνο μεταξύ Καφάου και Σπίτι σου, που στην χειρότερη είναι απόσταση 1km και με τον μέσο όρο κάτω από τα 600μ.

Η διαφορά FTTC και NoFiberTTC είναι ότι η σύνδεση KV με το Αστικό κέντρο γίνεται με οπτική ίνα αντί χαλκού και υπάρχει τερματικός εξοπλισμός στο KV.

Έγινε επεξεργασία από billpeppas