AbitImmortaLAi7 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2012 #1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2012 Θέλω να αναβιώσω λίγο το σύστημά μου μιας και δε θα μπορώ να μεταβώ σε καινούρια πλατφόρμα για αρκετό καιρό ακόμα.Για αρχή είναι η μνήμη.Θέλω να προμηθευτώ αυτό το κιτ συγκεκριμένα BLT2CP2G3D1608DT2TXOBCEU - 4GB kit (2GBx2), Ballistix Smart Tracer 240-pin DIMM (with LEDs) , DDR3 PC3-12800 from Crucial.com , έχει LEDs τα οποία επιθυμώ λόγω κουτιού & window panel, ενώ & σε 1-2 reviews που βρήκα για kits της ίδιας οικογένειας, φαίνεται ότι μπορούν να δώσουν κάτι καλό & σε O\C.Ωστόσο είναι αρκετά πρόσφατο (όπως και πολλά άλλα άλλων εταιριών) σε σχέση με το πότε κυκλοφόρησε η μητρική μου (Asus Rampage Extreme X48) & ψιλοανησυχώ λίγο.Βέβαια η συγκεκριμένη μητρική όπως πολλοί από εσάς θα ξέρετε έχει τόσες πολλές ρυθμίσεις για τις μνήμες και το O\C γενικότερα που αμφιβάλλω ότι θα έχω θέματα συμβατότητας.Καλό είναι να ρωτήσω όμως αν κανένας από εσάς έχει χρησιμοποιήσει τέτοια μνήμη ή της ίδιας οικογένειας σε x48 κατά κύριο λόγο, και σε άλλο chipset πιο πρόσφατο κατά επέκταση.Με ενδιαφέρει μόνο κιτ 2x2gb & φυσικά το O\C αλλά όχι σε extreme βαθμό, όσο με παίρνει το safety.
Narzul Νοέμβριος 24, 2012 #2 Νοέμβριος 24, 2012 Οι μνημες αυτες , δεν εχουν (νομιζω) σταθερο Led φωτισμο , αλλα αναβοσβηνουν οταν χρησιμοποιειτε η μνημη (δλδ συνεχεια) οποτε θα κανουν σα φωτορυθμικο ολη την ωρα ... αλλα χωρις το ρυθμο.Φιλος που πηρε μνημες τετοιου στυλ δε μπορουσε ουτε να κοιμιθει γιατι ακομα και ριχνοντας κουβερτα (!) πανω στο pc , ο φωτισμος περνουσε απ τον πισω ανεμιστηρα και του φωτιζε συνεχως ολο τον πισω τοιχο του δωματιου...
AbitImmortaLAi7 Νοέμβριος 24, 2012 Author #3 Νοέμβριος 24, 2012 Δεν ξέρω αν ο φίλος σου γνωρίζει ότι οι μνήμες αυτές συνοδεύονται από windows software (Ballisitix MOD Utility) με το οποίο κάνεις customize τα lights (& όχι μόνο), ουσιαστικά αν θέλεις μέσα από το software αυτό απενεργοποιείς τα φώτα τελείως από κάθε module ξεχωριστά, ή αν θες αλλάζεις το pattern & τη φωτεινότητα.Δες αυτό το vedeάκι, είναι αρκετά ενημερωτικό => [ame=http://www.youtube.com/watch?v=ig5dkiwAXGY]Ballistix Smart Tracer Memory - YouTube[/ame]H αρχική μου ερώτηση ισχύει πάντως, αν κάποιος έχει όντως χρησιμοποιήσει kits αυτής της οικογένειας ας αναφέρει την πλατφόρμα & την εμπειρία που είχε με το kit όσον αφορά τη συμβατότητα.
LevelOne Νοέμβριος 24, 2012 #4 Νοέμβριος 24, 2012 Γενικότερα το Χ48 ήταν λιγο δυστροπο με τις μνήμες. Πολύ λίγες παίζανε ψηλά και για να παίξουν ηθελαν κρυο και ρεύμα.Οι μνήμες που έβαλες ειναι καλές για το Χ48, και αν θες να τις ξεζουμίσεις λιγο ακόμα, σφίξε λιγο τα timings. Απο FSB δεν θα κερδίσεις πολλά παντως.
AbitImmortaLAi7 Νοέμβριος 24, 2012 Author #5 Νοέμβριος 24, 2012 LevelOne έγραψε: Γενικότερα το Χ48 ήταν λιγο δυστροπο με τις μνήμες. Πολύ λίγες παίζανε ψηλά και για να παίξουν ηθελαν κρυο και ρεύμα.Οι μνήμες που έβαλες ειναι καλές για το Χ48, και αν θες να τις ξεζουμίσεις λιγο ακόμα, σφίξε λιγο τα timings. Απο FSB δεν θα κερδίσεις πολλά παντως.Αυτό για τις μνήμες το έχω ήδη διαπιστώσει & όπως πολύ σωστά μάντεψες δεν έχω σκοπό να κάνω extreme overclocking, στοχεύω σε ασφαλή overclocks.Έτσι και αλλιώς είμαι με αερόψυξη οπότε ένας συνδυασμός μεσαίου fsb & χαμηλών timings είναι ότι πρέπει για αυτό το σύστημα.Απλώς δεν ξέρω τι συμπεριφορά θα έχει ένα σχετικά πρόσφατο ddr3 kit με μια μητρική αρκετά παλιά πια, αφού οι περισσότεροι κατασκευαστές μνημών ελέγχουν τη συμβατότητα με chipsets παρόμοιας ή κοντινής ηλικίας.Δε το έχω βάλει ακόμα το kit, ωστόσο το παράγγειλα και είμαστε σε αναμονή.
LevelOne Νοέμβριος 24, 2012 #6 Νοέμβριος 24, 2012 Απλά έχε την Rampage Extreme σου χαρούμενη με το τελευταίο BIOS και δεν θα έχεις πρόβλημα. Συνήθως οι απαιτητικές μνήμες παρουσιάζουν προβλήματα συμβατότητας. Οι 1600αρες που παρηγγειλες δεν νομίζω οτι ειναι κατι ιδιαίτερο λιθογραφικά, απλά λογω της μείωσης της λιθογραφίας παίζουν στα 1600 πιο άνετα με λιγότερο ρεύμα.Επίσης, κράτα και τις μνήμες ευτυχισμένες καθώς θέλουν 1.5V και οχι 1.65 που έχει συνηθίσει να δίνει το Χ48 και θα είσαι μια χαρά (εικάζω).
firekiller Νοέμβριος 24, 2012 #7 Νοέμβριος 24, 2012 απτο x58 και έπειτα το p55 χρησιμοποιούνται 1.65ν στις μνήμες.Οι πρώτες ddr3(x48) θέλαν 1.85-2.0ν
kaynd Νοέμβριος 24, 2012 #8 Νοέμβριος 24, 2012 Δεν υπήρξε ποτέ DDR3 που να θέλει by default 1.85 - 2V... μάλλον τις μπερδεύεις με τις DDR2
TifoziF1 Νοέμβριος 24, 2012 #9 Νοέμβριος 24, 2012 και όμως υπήρχαν ddr3 κιτ που ο κατασκευαστης έλεγε για 1,7 - 1.95 V ενω τα κιτακια αυτά τα έπαιζαν οι o/cers στα 2+ volts. Micron D9JNL κτλ από corsair celshock team ballistix ktlsent from pad
kaynd Νοέμβριος 24, 2012 #10 Νοέμβριος 24, 2012 ναι μπράβο... μου έφερες ένα παράδειγμα από σετ μνήμων που πωλούνταν με τα overclocking spec τους. Ακόμα και σε αυτά, δε πρόκειται να έβρισκες τις τάσεις που αναφέρεις στα SPD τους... Απλά ο κατασκευαστής σου υποσχόταν ότι με μια συγκεκριμένη αυξημένη τάση θα πετύχαινες την τάδε υψηλή για την εποχή συχνότητα, καθαρά με manual ρυθμίσεις απ το χρήστη.Δεν είπα ότι δεν αντέχουν αυτές τις τάσεις σε καμία περίπτωση. Απλά δεν υπήρξε περίοδος που 1,85 - 2V θεωρούταν στανταρ ταση για DDR3 ram , ανεξαρτήτως chipset.
TifoziF1 Νοέμβριος 24, 2012 #11 Νοέμβριος 24, 2012 Αυτό γινόταν και στις ddr2. Tα SPD τους έλεγαν cl5 800@1.8V ενώ τα specs του κατασκευαστη έλεγαν cl4 800 & cl4 1000/1066 με 2,1V παντού, στο website, στο κουτί επάνω, σε παρουσιάσεις κτλsent from pad
kaynd Νοέμβριος 25, 2012 #12 Νοέμβριος 25, 2012 Ε και επι DDR εποχής συνέβαινε αυτό, αλλά και στις SDR. Τι να κάνουμε, αφού έτσι προωθούσαν τα power user overclocking friendly ram stick τους... Μπορεί η Micron να έβγαζε τα μαμιστερά τσιπάκια που είχαν τρελό overclockability , και η cocrair, η crusial η buffalo και δε ξέρω γω ποια άλλη εταιρία να τα πλάσαραν σε κιτ με παλαβές συχνότητες για την εποχή με τάση 2,1V (2000Mhz PC16000 το 2008), αλλά η ίδια η Micron στο site της δε θα δεις να αναφέρει πουθενά τέτοιες τάσεις, αλλά ούτε και αυτές τις συχνότητες λειτουργίας.Αντίστοιχα βγαίνουν και factory overclocked εκδόσεις καρτών γραφικών, όπου τα ρολόγια είναι πιο ψηλά από αυτά που έχει ορίσει ο κατασκευαστής της GPU. Προφανώς υπάρχουν πάντα ανοχές, που μερικές φορές εξαντλούνται και για εμπορικούς λογούς, χωρίς να αποτελούν στάνταρ για την εκάστοτε τεχνολογία.Δεν μιλάω για τέτοιες περιπτώσεις.Tώρα αν εσύ δε θες να καταλάβεις τι λέω, πρόβλημα σου.
TifoziF1 Νοέμβριος 25, 2012 #13 Νοέμβριος 25, 2012 Εσύ μαλλον δεν καταλαβαίνεις. Μαλλον δεν θα σου εχει τύχει να θέλεις δεκανικι για νακάνεις post & να μπεις bios να αυξήσεις volts σε μνήμες, για να βαλεις το ολοκαινουργιο κιτακι σου πανω στην μητρικη, και αυτο καθε φορά που κανεις bios reset, επειδη η εταιρία που έφτιαξε τα στικακια εχει στο spd cl4@800, και για να παιξουν εκει θελουν 1.9v και όχι 1.8 που δινει η μητρική. Συνεπως ασχετα αν η Μicron/Elpida/Samsung.... κατασκευάζουν κατα jedec, αν το bios της μητρικής ή το spd των ραμ ειναι κουκουρουκου, προβλήματα θα αντιμετωπίσεις. Αν ψαξεις θα βρεις πολλά θεματα ασυμβατότητας με διαφορες μητρικές Χ48/Ρ45.Το παράδειγμα με την κάρτα γραφικών απλά άτυχο γιατί τα ρολόγια μνήμης & πυρήνα δεν επειρεάζουν (συνήθως) την ταχύτητα επικοινωνίας του pcie, της καρτας δηλαδή με το υπόλοιπο pc,sent from pad
firekiller Νοέμβριος 25, 2012 #14 Νοέμβριος 25, 2012 πάντως είναι 100% ότι πάνω στα slots η κάθε μητρικη λέει το rated voltage.Στο x48 είναι 1.8νοπότε ότι μνήμες κι να βάλεις πάνω η μητρική θα ανάψει με 1.8 τώρα άλλο το τι θα βάλεις εσύ μέσω biosΑπλά και ξεκάθαρα για να καταλάβει το παιδί που έχει το θέμα
AbitImmortaLAi7 Νοέμβριος 25, 2012 Author #15 Νοέμβριος 25, 2012 firekiller έγραψε: πάντως είναι 100% ότι πάνω στα slots η κάθε μητρικη λέει το rated voltage.Στο x48 είναι 1.8νοπότε ότι μνήμες κι να βάλεις πάνω η μητρική θα ανάψει με 1.8 τώρα άλλο το τι θα βάλεις εσύ μέσω biosΑπλά και ξεκάθαρα για να καταλάβει το παιδί που έχει το θέμαΜην ανυσυχείς φίλε καταλαβαίνω απόλυτα το θέμα της συζήτησης & την ορολογία, οι σπουδές μου & η δουλειά μου είναι σχετικές με το αντικείμενο εδώ και χρόνια.Δεν είμαι expert στο overclocking αλλά το ασκώ από εποχές Pentium 3, όχι σε extreme βαθμό αλλά με οδηγό το safety κυρίως.Ακόμα μαθαίνουμε & αυτό είναι το ζητούμενο.Τώρα πιο πολύ για παρεξήγηση "ελληνικού" τύπου φαίνεται η παραπάνω διαμάχη, αφού και οι 2 συνάδελφοι φαίνεται από τα λεγόμενά τους ότι γνωρίζουν το αντικείμενο.Με τον κίνδυνο να κάνω λάθος στην εκτίμησή μου, νομίζω ότι απλώς έχουν ελαφρώς διαφορετική "μετάφραση" στο τί είναι rated & τί maximum, operational voltage.
AbitImmortaLAi7 Νοέμβριος 27, 2012 Author #16 Νοέμβριος 27, 2012 Για την ιστορία ήθελα να ενημερώσω τους όποιους ενδιαφερόμενους ότι η παραπάνω μνήμη που ανέφερα της CrucialBLT2CP2G3D1608DT2TXOBCEU - 4GB kit (2GBx2), Ballistix Smart Tracer 240-pin DIMM (with LEDs) , DDR3 PC3-12800 from Crucial.com για την οποία ξεκίνησα το topic, δουλεύει άψογα με την Rampage Extreme x48 & μάλιστα αναγνωρίστηκαν τα default settings μέσω XMP Profile χωρίς κανένα πρόβλημα με το πρώτο boot.To Ballistix MOD Utility δουλεύει επίσης υπέροχα, μπορείς να κάνεις customize τα LEDS όπως θέλεις, ON,OFF, φωτεινότητα ενώ έχει και 4 διαφορετικά patterns.Το συγκεκριμένο kit βγάζει μπλε-πορτοκαλί, έχω βάλει το μπλε για τα LEDs και το πορτοκαλί για να φωτίζονται μονίμως τα Slot στο κάτω μέρος της μνήμης.Υπάρχει η δυνατότητα για οποιοδήποτε συνδυασμό χρωμάτων επιθυμεί ο καθένας.Δεν έχω ξαναδεί πιο εντυπωσιακό kit από αυτό για Case Modding με διαφανές window, εκτός από τα Corsair Dominator Platinum.Μένει να δούμε επιδόσεις και σε Overclocking οι οποίες με βάση αυτά που έχω διαβάσει στο web είναι τουλάχιστον ικανοποιητικές.Κάποια στιγμή στο μέλλον θα πραγματοποιήσω κάποια τεστ.Στο εντωμεταξύ, συνιστώ αυτό το kit, ή της ίδιας οικογένειας, σε όλους όσους ασχολούνται με Case Modding και έχουν διαφανές window.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.