Jump to content

Αξίζει αλλαγή VGA ή όχι;

Jonathan

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα...

έχω ένα q9450, 8gbddr2, amd5870. Με OC η cpu φτάνει απο τα 2.66 στα 3.2 για 24/7 και τόπ 3.8 (με θερμοκρασία κοντά στους 70 σε φόρτο)

παίζοντας BF3 έχω προσέξει οτι όταν έχω fps drops, η cpu είναι στα 95% και η κάρτα γραφικών 75%, ενώ όταν έχω σταθερά 60, ο επεξεργαστής στα 95% και η κάρτα στα 98% ....

με λίγα λόγια, μάλλον με κόβει ο επεξεργαστής.

Το να αναβαθμίσω τη κάρτα σε μιά 7970/680, θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, ή θα πρέπει να αλλάξω τα πάντα;

ίσως άν αλλάξω μόνο τον επεξεργαστή/μητρική/μνήμες και κρατήσω τη 5870 να έχω καλύτερες επιδόσεις;...

Θα εκτιμούσα απόψεις....:)

αν εχεις μια καλη ψυκτρα στον επεξεργαστη, δοκιμασε να τον πας πιο πανω. στα 3,5-3,6

και δοκιμασε εκει!!

Τον έχω πάει μέχρι 3.8 όπως είπα και πρίν. κερδίζω fps...αλλά μου δίνει την εντύπωση οτι πάλει "κόβει..." :wassat:

Πας σε αλλαγη πλατφορμας,τιποτα δεν θα δεις με νεα gpu,και αφου σε πηρε ο καιρος με το 775 κανε λιγο υπομονη για haswell,amd8000 or nvidia 700 series,3-4 μηνακια να χτυπησεις τη νεα φουρνια.

Αν παιξεις και κανα mmo οπως gw2,η καποιο αλλο cpu bound game η 5850 ειναι υπεραρκετη για τον επεξεργαστη σου,πανω απο 50% gpu usage δεν θα δεις.

Δε συμφωνώ. Tο ότι υπάρχει ψηλό cpu utilization δε σημαίνει ότι εχεις frame drops εξαιτίας της cpu. Ο q9450 έχει παραπλησιες επιδόσεις με αρκετά μοντέρνα amd cpu. Θεωρώ ότι αναβαθμίζοντας gpu θα δεις μεγαλύτερη διαφορά από το να αναβαθμίσεις cpu/mobo/ram

Ο λόγος που υποψιάζομαι οτι με κόβει ο επεξεργαστής είναι λόγω συνδιασμού... έχω πχ 35fps με CPU 95% & GPU 60%, και πχ. 60fps με CPU 95% & GPU 98% ....

Το οτι έχω χαμηλότερα frames και η κάρτα δέ ανεβάζει φόρτο μου λέει οτι είναι θέμα επεξεργαστή. Δλδ, έτσι το μεταφράζω εγώ, γιαυτό είπα και να ρωτήσω άλλες απόψεις

Το BF3 multi από ότι διαβάζω είναι ιδιαίτερα CPU intensive. Εδώ ένας τυπάς έχει διάφορα παραδείγματα με i5 2500k! και πόσο επηρρεάζονται τα fps του σε διάφορες συχνότητες (με 2χ560SLI).

Άμα φανταστείς ότι μία 7970/680 που αναφέρεσαι έχει πες ίδια απόδοση με τις 2χ560, και ότι ο ι5 2500κ έκανε bottleneck το σύστημα, φαντάζομαι ότι στη δικιά σου περίπτωση θα είναι ακόμα χειρότερα.

Ο λόγος που υποψιάζομαι οτι με κόβει ο επεξεργαστής είναι λόγω συνδιασμού... έχω πχ 35fps με CPU 95% & GPU 60%, και πχ. 60fps με CPU 95% & GPU 98% ....

Το οτι έχω χαμηλότερα frames και η κάρτα δέ ανεβάζει φόρτο μου λέει οτι είναι θέμα επεξεργαστή. Δλδ, έτσι το μεταφράζω εγώ, γιαυτό είπα και να ρωτήσω άλλες απόψεις

Το BF3 multi από ότι διαβάζω είναι ιδιαίτερα CPU intensive. Εδώ ένας τυπάς έχει διάφορα παραδείγματα με i5 2500k! και πόσο επηρρεάζονται τα fps του σε διάφορες συχνότητες (με 2χ560SLI).

Άμα φανταστείς ότι μία 7970/680 που αναφέρεσαι έχει πες ίδια απόδοση με τις 2χ560, και ότι ο ι5 2500κ έκανε bottleneck το σύστημα, φαντάζομαι ότι στη δικιά σου περίπτωση θα είναι ακόμα χειρότερα.

Benchmark Results: CPU Scaling : Battlefield 3 Performance: 30+ Graphics Cards, Benchmarked, το cpu scaling στο BF3 είναι απλά ανύπαρκτο. Μόνο με καλύτερη gpu θα δεις διαφορές.

Σημείωση: Ο Q9450 είναι ισοδύναμος με τον FX8150 που αναφέρεται στο παραπάνω review.

Αφού σιγουρευτείς ότι για τα frame drops δεν είναι υπεύθυνα είτε το cpu σου (π.χ. από θερμοκρασίες) ή ο δίσκος σου, τότε imo πρέπει να πας σε αναβάθμιση gpu.

gdp77, το chart που παραθετεις δεν εχει σχεση με την πραγματικοτητα..!!!

αν θες να δεις τι διαφορα αποδοσης εχουν οι 2 επεξεργαστες, κοιτα σε μετρησεις συγκεκριμενων bench, π.χ 3Dmark, PCmark κλπ!!

αυτος ο χαρτης που δειχνεις, ειναι καποιας ιεραρχιας, οχι αποδοσης!!

http://www.anandtech.com/bench/Product/434?vs=51

Τα πραγματα ειναι απλα.

Αν θελεις να παιξεις BF3 με ολα τα ingame settings στα τεζα τους η 7950/70 θα πιασει τοπο.

Αν ομως κυνηγας τα καρε κοινως αδειαζεις settings ο επεξεργαστης σου δεν θα μπορεσει να δωσει ωθηση στην καρτουλα.

bf3v.jpg

Radeon HD 7970 CPU scaling performance review - DX11: Battlefield 3

Παιδιά, τα benches που δίνετε είναι όλα single player, και έχει κάποιες "μικρές" διαφορές από το mp, απλά να το έχετε υπ'οψιν σας.

Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας :)

Ναι έχει δίκιο ο Volrath. Το SP είναι αρκετά πιο ελαφρύ απο το MP όσον αφορά το CPU workload. Ειδικά οι 64άρες πίστες είναι αρκετά βαριές.... εκεί είναι όλο το ζόρι μάλλον.

To ΜP δε νομίζω να ζητάει περισσότερη επεξεργαστική ισχύ από το cpu. Λογικά το SP είναι πιο πολύ cpu intensive (NPCs, physics κτλ).

αν θες να δεις τι διαφορα αποδοσης εχουν οι 2 επεξεργαστες, κοιτα σε μετρησεις συγκεκριμενων bench, π.χ 3Dmark, PCmark κλπ!!

To hierarcy chart του tom's hardware είναι μια χάρα (δείχνει και ιεραρχία και σχετική απόδοση). Μην ξεχνάς ότι αναφέρεται σε gaming μόνο και όχι σε γενικότερη απόδοση των cpu.

To ΜP δε νομίζω να ζητάει περισσότερη επεξεργαστική ισχύ από το cpu. Λογικά το SP είναι πιο πολύ cpu intensive (NPCs, physics κτλ).

Σφάλεις. Και σε άλλα παίγνια υπάρχει αυτό το θέμα. Πχ στο wow, q6600 vs i5 2.5k, είναι η μέρα με τη νύχτα στα raids (πολλά άτομα) με ίδια κάρτα γραφικών. Μιλάμε για unplayable vs smooth (~10-15fps vs 50-60). Μόνος, όοοοοσα mobs και να έχω πάνω μου, παγωμένα 60fps κ με τους 2.

Δε συμφωνώ με τη λογική σου. 1) Έπαιζα wow χρόνια και γενικά είναι ένα παιχνίδι που θέλει τα πάντα και μεταξύ αυτών και cpu. (ακόμα θυμάμαι έντονα την εποχή που αναβάθμισα από ΑΜD64 4400+ dual core σε C2D 6600. H διαφορά στο wow ήταν η μέρα με τη νύχτα).

2) Όταν όμως συγκρίνεις το ίδιο παιχνίδι SP vs MP δεν είναι λογικό να είναι πιο πολύ cpu intensive το mp σε σχέση με το sp (εξαιρούνται ίσως σενάρια που ένας client είναι ταυτόχρονα και server).

Να καταστήσω σαφές ότι δεν παίζω BF3 και όσα γράφω είναι σύμφωνα με τη λογική μου. Μπορεί να σφάλω και όντως το BF3 MP να είναι cpu intensive. Δε βρήκα και κάποια benchmarks συγκεκριμένα για MP για να υποστηρίξω τα γραφόμενά μου.

Από το link που έβαλα παραπάνω:

BF3 multi

i5 2500k

2 Cores @ 3.4GHz 66.5 fps average

2 Cores @ 4.2GHz 82.1 fps average

4 Cores @ 3.4Ghz 113 fps average

4 Cores @ 4.2Ghz 136 fps average

Σύγκρινε το με το αποπάνω γράφημα του sp, που επεξεργαστές από athlon x2 εώς ι7@5G έχουν ακριβώς τα ίδια fps.

Και δεν είναι και παράλογο. Πόσες φορές είδες σε fps sp 64 npc να κόβουν βόλτες.

Τα πραγματα ειναι απλα.

Αν θελεις να παιξεις BF3 με ολα τα ingame settings στα τεζα τους η 7950/70 θα πιασει τοπο.

Αν ομως κυνηγας τα καρε κοινως αδειαζεις settings ο επεξεργαστης σου δεν θα μπορεσει να δωσει ωθηση στην καρτουλα.

π.χ

setsz.jpg

i7 3770k HT OFF - HD7970

cpuload4.png

[MENTION=1199]Volrath[/MENTION]

Μπορεί να έχεις δίκιο. Θα ήθελα να σχολιάσω, όμως, ότι ή μεθοδολογία του παλικαριού στο link δεν ήταν απόλυτα σωστή, διότι όταν θες να τσεκάρεις cpu scalability, ρίχνεις τα γραφικά σε επίπεδο ξεφτίλας, π.χ. 800 x 600 και όλα off και low.Κατόπιν δοκιμάζεις με διάφορες συχνότητες και cpu.

[MENTION=3919]Jonathan[/MENTION], παίζει να δανειστείς μια καλύτερη gpu και να κάνεις κάποιες δοκιμές; Μπορείς έτσι να πάρεις μια ιδέα για το τι διαφορές θα δεις από αλλαγή gpu.

Επίσης, σε ποια ανάλυση και με ποια settings παίζεις; Χαμηλώνοντας ανάλυση και settings έχεις τα ίδια frame drops;

Βασικά τρέξε ένα FRAPS σε 64άρα πίστα και δώσε μας έναν M.O. fps.

Καλα τραβαει τα κερατα το bf3 μολις συνειδητοποιησα μετα το γραφημα του zpaf,δεν περιμενα τοσο high cpu usage με τον 3770κ,δηλαδη ανετα μιλαμε και για 6πυρηνο στο συγκεκριμενο game απ οτι καταλαβα, ιδιως αν κοτσαρεις και δευτερη καρτα πανω,και μετα σου λενε ο 3930κ δεν βοηθαει στο gaming...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.