chrismarine Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2012 #1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2012 έχω την εν λόγο καρτουλα HIS 6870 IceQ X Turbo X 1GB GDDR5 PCI-E HDMI/2xDVI/2xMini DP < HD 6800 Series < Desktop Graphics < Products | HIS Graphic Cards και θα ήθελα να αναφέρω ένα πρόβλημα που έχω με τον ανεμιστήρα της κάρταςη κάρτα δουλεύει σε μητρική της asus p5e και cpu intel q6600 ,το πρόβλημα μου είναι πως φαίνεται να δουλεύει ο ανεμιστήρας της vga στο φουλ ,και κάνει αρκετό θόρυβο ,δεν έχει σημασία εάν είναι σε idle η παίζεις κάποιο παιχνίδι ,δεν αλλάζει τίποτα ,έχω αλλάξει θερμοαγώγιμη πάστα ,και έχω εγκαταστήσει τους τελευταίους drivers ati με atiman uninstallerεπίσης στο amd overdrive δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στην ταχύτητα του ανεμιστήρα όταν επιλέγω manual fan control η ταχύτητα του ανεμιστήρα παραμένει στης 3555 rpm τι μπορεί να συμβαίνει ?
atome Νοέμβριος 20, 2012 #2 Νοέμβριος 20, 2012 δοκιμασε να κατεβασεις το trixx της sapphire να δεις σε τι θερμοκρασιες τρεχεις με τι στροφες..μπορεις να φτιαξεις και cuστομ προφιλ..λογικα θα την αναγνωρησει
chrismarine Νοέμβριος 20, 2012 Author #3 Νοέμβριος 20, 2012 για να δω θερμοκρασίες στροφές κτλ τρέχω το gpu-z , η κάρτα διατηρεί χαμηλές θερμοκρασίες είτε σε παιχνίδι είτε σε εφαρμογές ,40-50 βαθμούς Κελσίου αυτό που με απασχολεί είναι γιατί οι στροφές δεν ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με την θερμοκρασία ,και γενικότερα μου έχει πάρει τα αυτιά !!πιστεύω πως ευθύνεται κάτι στο bios που μπορεί να έχει πειραχτεί
liangour Νοέμβριος 20, 2012 #4 Νοέμβριος 20, 2012 ειχα και εγω παλια μια connect3D 4890 η οποια επισης δεν ελεγχε για κανενα λογο τις στροφες των ανεμιστηρων. Ειχε και δυο στα 92mm μαλιστα και εκανε σαν εργοστασιο.Η λυση σου ειναι αυτο εδω arctic 4pin adapterησυχασε το κεφαλι μου με το που το παρελαβα2 ευρω εχει μονοαπλα δινεις τροφοδοσια στο συστημα ψυξης απο ενα Molex με δυνατοτητα ή 7V ,δηλαδη ελαχιστες στροφες, ή 12V ,δηλαδη μεγιστες στροφεςαμα το ανεμιστηρακι της καρτας σου ειναι 3pin υπαρχει αντιστοιχο και για 3pin
chrismarine Νοέμβριος 21, 2012 Author #5 Νοέμβριος 21, 2012 αυτή είναι μια λύση ημίμετρο , γιατι ,στα 7 v θα ζεσταίνεται όταν πας να παίξεις κάποιο απαιτητικό παιχνίδι ,και στα 12 θα σε στείλει στο ψυχιατρικο η μόνη λύση είναι να φλασσαρω νέο bios ,το θέμα είναι που θα βρω για την συγκεκριμένη ,δεν υπάρχει πουθενά ούτε στο tech power up !
Chris92 Νοέμβριος 21, 2012 #6 Νοέμβριος 21, 2012 καταρχας παλαιοτερα η καρτα αυξομειωνε τις στροφες του ανεμηστηρα και ξαφνικα σε μια μερα αρχισε να παιζει μονο φουλ?
liangour Νοέμβριος 21, 2012 #7 Νοέμβριος 21, 2012 το ξερω οτι δεν ειναι ολοκληρωμενη λυσηστη χειροτερη αμα δεν βγαλεις ακρη απο Bios και εγγυηση ψαξε να βρεις κατι τετοιο[ame=http://www.amazon.com/Manual-12V-Variable-Speed-Controller/dp/B002D3DK1I]Amazon.com: Manual 12V Variable Speed Controller - 4-Pin Molex Connector: Computers & Accessories[/ame]
dangar Νοέμβριος 22, 2012 #8 Νοέμβριος 22, 2012 Αν η κάρτα σου είναι όπως αυτή - http://www.kitguru.net/wp-content/uploads/2011/03/ACC_7163.jpg θα πρέπει κανονικά να μπορείς να ελέγξεις τον ανεμιστήρα (4pin pwm fan).Επειδή όπως λες δεν γίνεται αυτό , μήπως έκανες καμμία αναβάθμιση bios και άλλαξε κάποια παράμετρος; Δοκίμασε και με το MSI afterburner πριν ασχοληθείς με το bios. Αν το δοκίμασες ήδη και δεν δουλεύει τότε μπορείς να ελέγξεις ένα αντίγραφο από το bios της vga με το RBE αφού διαβάσεις πολύ προσεκτικά τις οδηγίες στο site .
chrismarine Νοέμβριος 22, 2012 Author #9 Νοέμβριος 22, 2012 την κάρτα την πήρα μεταχειρισμένη ,παρατήρησα πως υπάρχει κάποια διαφορά στο bios που φοράει με αυτό που αναγράφει στο κάτω μέρος του pcb με gpu-z βλέπω bios part number SR2G04-102και στο σώμα της κάρτας από κάτω έχει SR2G04-103το παιδί που την αγόρασα αφού του έστειλα μήνυμα μου ανέφερε πως παλιά είχε κάνει bios update αλλά δεν ξέρω για πιο λόγο το έκανε ! προφανώς έκανε bios downgrade αν κρίνω από το part number 102-103 ωστόσο επιχείρησα και έκανα αλλαγή στο bios από μια his iceqx οχι turbox στα 920mhz ,αυτό που έχω είναι turbox στα 975mhz ,πάντως δεν είδα αλλαγή μια από τα ίδιαψάχνω να βρω bios SR2G04-103 και δεν υπάρχει πουθενά στο net
chrismarine Νοέμβριος 22, 2012 Author #10 Νοέμβριος 22, 2012 Αν η κάρτα σου είναι όπως αυτή - http://www.kitguru.net/wp-content/uploads/2011/03/ACC_7163.jpg θα πρέπει κανονικά να μπορείς να ελέγξεις τον ανεμιστήρα (4pin pwm fan).Επειδή όπως λες δεν γίνεται αυτό , μήπως έκανες καμμία αναβάθμιση bios και άλλαξε κάποια παράμετρος; Δοκίμασε και με το MSI afterburner πριν ασχοληθείς με το bios. Αν το δοκίμασες ήδη και δεν δουλεύει τότε μπορείς να ελέγξεις ένα αντίγραφο από το bios της vga με το RBE αφού διαβάσεις πολύ προσεκτικά τις οδηγίες στο site .η κάρτα όντως είναι ακριβώς αυτή 4pin pwm fan ,έχω δοκιμάσει τα πάντα ,από απεγκατάσταση με atiman uninstaller ,msi afterburner και sapphire trixx τιποτα έχω καταλήξει στο bios ,επειδή δεν θέλω να αποδεχτώ ότι κάτι πάει στραβά με τον fan controler της κάρτας ,εκτός και εάν κάτι δεν δουλεύει στο κύκλωμα του ανεμιστήρα ,ασε που δεν θα βρω 92mm fan για gpu
chroma Νοέμβριος 22, 2012 #11 Νοέμβριος 22, 2012 Η κάρτα αν εξαιρέσεις ψύξη και χρώμα pcb φέρνει σε 6870 reference. AMD Radeon 6870 Reference Disassembly Guide > Gallery > AtomicΠροσωπικά θα έκανα backup το bios και ίσως δοκίμαζα ένα reference αλλά με μια δεύτερη κάρτα κοντά σε περίπτωση στραβού flash.
dangar Νοέμβριος 23, 2012 #12 Νοέμβριος 23, 2012 Παίζει και το εξής - αν στο βγάλε-βάλε της ψύκτρας αποσύνδεσες το καλώδιο , έλεγξε μήπως κόπηκε ή κουνήθηκε το pwm pin από το φις του ανεμιστήρα. Αν υπάρχει διακοπή στο καλώδιο αυτό ο ανεμιστήρας θα λειτουργεί πάντα φουλ στροφές.
chrismarine Νοέμβριος 23, 2012 Author #13 Νοέμβριος 23, 2012 παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις και πολύ κατατοπιστικέςεπικοινώνησα με το technical support της HIS ,και μου είπαν πως στα 2 αυτά bios δεν υπάρχει κάποια διαφορά και πως μάλλον κάτι παίζει με το ανεμιστηρακι συγκεκριμένα :Adminstrator (Technical Support) says:2012-11-23 14:50 Thank you for support in HIS. We are sorry for your situation, but there is no difference for those two bios, if above actions can not fix, maybe fan defect.I already turn your ticket to our RMA team, they will follow up.δυστυχώς από ότι κατάλαβα, γιατί το ζήτησα 2 φορές με τον τρόπο τους υπεκφεύγουν και δεν δίνουν το bios ,όπως και να έχει όμως απάντησαν άμεσα και σε γενικές γραμμές εξυπηρετούν
chrismarine Νοέμβριος 23, 2012 Author #14 Νοέμβριος 23, 2012 Παίζει και το εξής - αν στο βγάλε-βάλε της ψύκτρας αποσύνδεσες το καλώδιο , έλεγξε μήπως κόπηκε ή κουνήθηκε το pwm pin από το φις του ανεμιστήρα. Αν υπάρχει διακοπή στο καλώδιο αυτό ο ανεμιστήρας θα λειτουργεί πάντα φουλ στροφές.αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό ,αν και έλεγξα για κουνημένες επαφές και τα σχετικά ,θα πρέπει να μετρήσω με το πολυμετρο εάν υπάρχει κάποια διακοπή από το καλώδιο στα pin ,γιατί μου φαίνεται λίγο ζορισμένο στο σημειο που βρίσκεταιομολογώ πως δεν ήξερα ότι θα δουλεύει φουλ στην περίπτωση διακοπής καλωδίου η φις πάντως δοκίμασα να φρενάρω με το χέρι τον ανεμιστήρα για να δω εάν ανταποκρίνονται οι ενδείξεις στροφών στο gpuzτο φισακι είναι 4 pin
chrismarine Νοέμβριος 23, 2012 Author #15 Νοέμβριος 23, 2012 τελικά έκατσα και μέτρησα το 4πινο από το pcb μέχρι το τυπωμένο στο fan και δεν βρήκα κάποια διακοπή ,οπότε εάν δεν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στο fan ,υπάρχει περίπτωση να μην στέλνει η κάρτα παλμούς !
dangar Νοέμβριος 23, 2012 #16 Νοέμβριος 23, 2012 Ή δε έχεις pwm (πρέπει να έχεις περ. 5V στο 4ο pin) ή έχεις θέμα με το bios (κακή ρύθμιση ή απενεργοποίηση fan control , ξαναπροτείνω να το ελέγξεις μέσω rbe) ή υπάρχει διαμάχη μεταξύ driver και bios (επεμβαίνει ο driver καθώς φορτώνει το λειτουργικό και μεταβάλλει τις ρυθμίσεις του bios). Δοκίμασε να φορτώσεις τα windows σε safe mode και παρατήρησε τον ανεμιστήρα.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.