Jump to content

Απενεργοποίηση pagefile σε συστήματα με πολλή RAM και SSD

gdp77

Recommended Posts

Παρατήρησα ότι στο σύστημα της υπογραφής μου τα windows δεσμεύουν περίπου 18GB για pagefile, δηλαδή το προτεινόμενο από την MS ( RAM x 1.5 = pagefile). Μάλιστα βλέπω ότι παρά το ότι στο virtual memory settings το minimum είναι 16ΜΒ και το max 18GB, σε ώρα απλού σερφαρίσματος , τα win έχουν allocated 12GB, όση και η RAM μου!!!

Απλά απαράδεκτο imo (και γιατί χρειάζομαι τον χώρο για το linux partition που θέλω να στήσω).

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι χρειάζονται τα windows τόσο μεγάλο pagefile όταν έχεις άφθονη RAM... Λογικά χρησιμεύουν μόνο για το memory dump.

Σκέφτομαι να απενεργοποιήσω το pagefile εντελώς , α) για να κερδίσω τον χώρο στον SSD, β) να μην τον ταλαιπωρώ και γ) να αναγκάσω τα win να χρησιμοποιούν στο έπακρο τη μνήμη.

Ακούω γνώμες, προτάσεις και εμπειρίες σας σχετικά με το θέμα...

Αν έχεις εφαρμογές που χρειάζονται το pagefile ορισέ το στα 768MB.

Παραπάνω δεν θα χρειαστεί σε καμία περίπτωση.

Έτσι θα σου τρέχουν όλες οι εφαρμογές και θα έχεις και error dumps σε περίπτωση BSOD.

Εναλλακτικά κλείστο τελείως.

Αν δεν χρησιμοποιείς memory intensive εφαρμογές μπορείς να το απενεργοποιήσεις άνετα πιστεύω ή να ορίσεις πολύ μικρό initial size απλά για την περίπτωση που για κάποιο λόγο δε φτάσει η φυσική RAM.

Ο κανόνας που αναφέρεις ισχύει μόνο σε συστήματα με μικρή ram, η pagefile δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιείτε όταν τελειώνει η ram του συστήματος ώστε να μην έχεις error κτλ, υπάρχουν μερικές κακογραμμένες(?) εφαρμογές που ελέγχουν να δουν αν έχεις pagefile και αν δεν έχεις απλά δεν τρέχουν …ανεξάρτητα που εσύ μπορεί να έχεις 8gb ραμ free… anyway προσωπικά έχω ορίσει 512mb σαν pagefile, αν θες να είσαι σίγουρος δώσε 1gb (too much κατά την γνώμη μου).

Για το αν ταλαιπωρείς τον sdd θα ακούσεις δύο απόψεις, η πρώτη μην σκας, όταν σου χαλάει σε τάδε χρόνια παίρνεις καινούριο, εξάλλου σιγά πόσο χρόνο θα μου επεκτείνει τη ζωή του και η άλλη η μάλλον geek πλευρά που λέει αφού μπορώ και δεν κοστίζει κάτι γιατί να μην το κάνω; Μπορείς να την μεταφέρεις σε HDD ή σε Ramdisk (θα χάνεις τις αναφορές από τα crash), μπορείς και να την απενεργοποιήσεις τελείως και αν συναντήσεις κάποιο πρόβλημα με κάποια εφαρμογή την ξαναδημιουργείς, δεν είναι και σίγουρο ότι θα πέσεις σε εφαρμογή που να στη ζητά.

Το πιο βαρύ σενάριο για μένα είναι powerpoint + gimp + video editing , όλα ανοικτά.

Για το αν ταλαιπωρείς τον sdd θα ακούσεις δύο απόψεις, η πρώτη μην σκας, όταν σου χαλάει σε τάδε χρόνια παίρνεις καινούριο, εξάλλου σιγά πόσο χρόνο θα μου επεκτείνει τη ζωή του και η άλλη η μάλλον geek πλευρά που λέει αφού μπορώ και δεν κοστίζει κάτι γιατί να μην το κάνω;

Δε σκάω για τον SSD. Οι νέες γενιές με trim κτλ. δε νιώθουν. Θα ζήσει πολύ περισσότερο από το τρέχον σύστημά μου. Κυρίως ο χώρος με ενδιαφέρει και θα ήθελα να τον αποδεσμεύσω. Η λύση να το σετάρω στο 1GB μου φαίνεται πολύ καλή.

Υ.Γ. Βασικά επειδή απόψε λόγω δουλειάς θα τρέξω το παραπάνω "βαρύ" σενάριο, θα βάλω page file 1GB να δω πώς θα πάει και θα παρακολουθώ και το memory allocation. Πραγματικά όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα win από μόνα τους είναι ρυθμισμένα για τόσο μεγάλα pagefiles (RAM * 1,5). Δε θα έπρεπε η MS να το αιτιολογεί κάπως αυτό;

Το 1,5*Ram υπάρχει επειδή τα περισσότερα μηχανήματα όταν βγήκαν τα vista είχαν 1Gb max.Πλέον αυτό αλλάζει σιγά σιγά.Μην κοιτάς εδώ που ο μέσος όρος είναι τα 8GB. xD

Πάνω απο 768MB σου ξαναλέω, δεν θα χρησιμοποιηθούν σε κανένα πιθανό ή απίθανο σενάριο.

Η λυση να το απενεργοποιησεις και να δεις πως συμπεριφερονται οι εφαρμογες σου δεν σου περναει απο μυαλο??

Απενεγοποιημενο το εχω απο τοτε που ειχα 6γβ στο χ58..πλεον στα 16γβ απλα απορω ποιες ειναι ακομα εκεινες οι εφαρμογες που απαιτουν να ειναι ενεργοποιημενο το vmem?

Το πιο βαρύ σενάριο για μένα είναι powerpoint + gimp + video editing , όλα ανοικτά.

Δε σκάω για τον SSD. Οι νέες γενιές με trim κτλ. δε νιώθουν. Θα ζήσει πολύ περισσότερο από το τρέχον σύστημά μου. Κυρίως ο χώρος με ενδιαφέρει και θα ήθελα να τον αποδεσμεύσω. Η λύση να το σετάρω στο 1GB μου φαίνεται πολύ καλή.

Υ.Γ. Βασικά επειδή απόψε λόγω δουλειάς θα τρέξω το παραπάνω "βαρύ" σενάριο, θα βάλω page file 1GB να δω πώς θα πάει και θα παρακολουθώ και το memory allocation. Πραγματικά όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα win από μόνα τους είναι ρυθμισμένα για τόσο μεγάλα pagefiles (RAM * 1,5). Δε θα έπρεπε η MS να το αιτιολογεί κάπως αυτό;

Κατέβασε κάποιο πρόγραμμα που να σου διχνει την χρήση του Pagefile (π.χ. aida, sysinternals) χωρίς να αλλάξεις κάτι, τρέξε όλα τα προγράμματα που θες, παίξε και κάνα game, γενικά δλδ ότι περισσότερο υπάρχει περίπτωση να τρέξεις και δες το μέγεθος που έπιασε, έτσι θα είσαι σίγουρος, μετά ορισε το λίγο παραπάνω και κομπλέ.

Οπως λεει και ο @NTG και εγω το pagefile το εχω κλειστο απο τοτε που ειχα 6γιγα μνημης σε x58

Δεν βρισκω λογο σημερα να το εχει καποιος ενεργοποιημενο εφοσον εχει ssd στο μηχανημα του και ειδικα εφοσον εχει απο 8γιγα μνημη και πανω

Τσαμπα χωρος στον δισκο ειναι και τιποτα παραπανω:hm:

το σεναριο του να εχει το pagefile σε αλλο δισκο δεν το ειπε κανεις γιατι ?

εγω με 4 gb το εχω σε ενα μηχανικο

Το έχω σκεφτεί και απορρίψει, διότι α) αν τυχόν χρειάζεται το page file, θα φρενάρει το σύστημα (σε σχέση με τον SSD) και β) δε θα αφήνει το λειτουργικό να βάλει σε sleep το δίσκο όταν δε χρησιμοποιείται (π.χ. εγώ έχω SSD + τρεις μηχανικούς που συχνά δεν προσπελαύνω, οπότε μπαίνουν σε sleep. Αν βάλω page file εκεί, ο αντίστοιχος μηχανικός θα λειτουργεί όλη την ώρα μόνο για το page file.)

Sleep ο δίσκος; Ου sixσιξσιξsix...να πας να κάνεις copy κάνα αρχείο και να κάνει 50 εβδομάδες να ξυπνήσει...απαπαπαπαπα. 3W o δίσκος σε idle πάει ρε τσιγκούνη, 3,1€ χρέωση τον χρόνο είναι.

Άντε την είδαμε όλοι εδώ μέσα πράσινοι και οικολόγοι..και μετά μου κάνετε τα οβερκλόκια πώς λέγονται και χρειάζεστε πυρηνικό αντιδραστήρα για τη τροφοδοσία.

(αστειεύομαι προφανώς)

Sleep ο δίσκος; Ου sixσιξσιξsix...να πας να κάνεις copy κάνα αρχείο και να κάνει 50 εβδομάδες να ξυπνήσει...απαπαπαπαπα. 3W o δίσκος σε idle πάει ρε τσιγκούνη, 3,1€ χρέωση τον χρόνο είναι.

Άντε την είδαμε όλοι εδώ μέσα πράσινοι και οικολόγοι..και μετά μου κάνετε τα οβερκλόκια πώς λέγονται και χρειάζεστε πυρηνικό αντιδραστήρα για τη τροφοδοσία.

(αστειεύομαι προφανώς)

3W o χρονος κ καμια 100αρα ο καινουργιος :p

Kαι εγω τελειως κλειστο το Pagefile και Hibernation απο τοτε που πρωτο πηρα SSD.

Μετα μπορεις να αρχισεις να παιζεις με την εγκατασταση των Windows..αλλα στα 7 ειναι λιγο δυσκολο\χρονοβορο. Μπορεις απο 8.XX που ειναι η Stock Pro εγκατασταση..να τα φτασεις 5-6 GB αλλα δεν ξερω αν αξιζει πλεον.

Εχω ετοιμο αν θες να σου στειλω για δοκιμη.

General Windows Information

Μπορείς να ενημερωθείς για το ποια είναι η πολιτική των Windows για το page file.

Μιλάμε για 1 λειτουργικό που απευθύνεται στους υπολογιστές ανά τον πλανήτη, άρα προσπαθεί να καλύψει και τις αντίστοιχες ανάγκες.

Όπως αναφέρει μέσα, υπάρχουν εφαρμογές οι οποίες δεσμεύουν το μέγιστο χώρο μνήμης που μπορεί να χρειαστούν π.χ. 1 GB χωρίς να τον χρησιμοποιούν για να ΄ναι σίγουρες ότι θα το ΄χουν στη δύσκολη στιγμή χωρίς να κρασάρουν. Aν παίζεις BF3 1920x1080 καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Και όμως υπάρχουν εφαρμογές και games που θέλουν και pagefile ανεξαρτήτως του μεγέθους ram του συστήματος. Έτσι για πρόχειρο παράδειγμα : Doom 3 και photoshop.

Αν και πιστεύω ότι σε σύστημα με win7 και αρκετή ram, δεν κάνει πρακτικά διαφορά είτε έχεις είτε δεν έχεις pagefile...Δεν ξέρω αν έχετε να προσθέσετε κάτι πάνω σε αυτό...

δεν κάνει πρακτικά διαφορά είτε έχεις είτε δεν έχεις pagefile...Δεν ξέρω αν έχετε να προσθέσετε κάτι πάνω σε αυτό...

Τουλάχιστον κερδίζεις χώρο στον SSD. Στη δικιά μου περίπτωση, 18GB από τα 111GB δεν είναι και λίγα...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.