Kry$h Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 14, 2012 #1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 14, 2012 Θέλω να πιστεύω ότι όπως εγώ, έτσι και άλλοι ενδιαφέρονται (πλέον) για την κατανάλωση του πάντα αναμμένου η/υ τους, γι αυτό και περνάω γρήγορα στις ανάγκες μου, ζητώντας τις προτάσεις και τις σκέψεις σας.Τι χρειάζομαι:Κατεβαστήρι (τορρεντς απο ιδιωτικο τρακερ)Δυνατότητα αποσυμπίεσης (unrar) στο δικό του δίσκο, ή σε η/υ του δικτύουΕφόσον γίνεται αποσυμπίεση, να μπορεί να παίξει και ρόλο media server (οχι media player) - η tv ειναι ηδη στο δικτυοΓιγαμπιτ σύνδεση στο ρουτερΚαλή επεκτασιμότητα με δίσκους (προτιμώ 2,5" λόγω κατανάλωσης)bonus θα ήτανε μια ψηφιακή έξοδος ήχου για ποιοτικό streaming μουσικής στο ηχοσύστημαΧΑΜΗΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΑυτη τη στιγμή τα κουτσοκαταφέρνω με ενα παλιο UMPC, το οποιο καίει 10-11Watt σε αναμονή-ανέβασμα και 14-15 σε κατέβασμα (μετρημένα). Αλλά έχει μικρό δισκο και απλό 100αρι δίκτυο.Με το μυαλό στο κόστος, δε μου φαίνεται καλή λύση ενα nas των 150-200Ευρω.Σημ. σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, καθε 10W κατανάλωσης κοστίζουν περίπου 12Ευρώ το χρόνο σε ρευμα
CrazyAnt1416003257 Νοέμβριος 15, 2012 #2 Νοέμβριος 15, 2012 Στον υπολογισμο σου για το κοστος του ρευματος να υποθεσω πως υπολογιζεις για καταναλωση 24/7, ετσι?Γιατι με εναν δικο μου υπολογισμο, για 20watt/ωρα, 24/7, και με κοστος ανα κιλοβατωρα περιπου 10σεντς (το εβαλα αοριστα για ευκολια στις πραξεις, δεν ξερω πιο ειναι το πραγματικο κοστος), το ρευμα για εναν χρονο μου βγαινει περιπου 17.50 ευρωΣτο ζουμι τωραΕγω το ιδιο ζητημα το εχω λυσει με ενα συστημα που εχει πανω κουμπωμενο ενα Brazos εχω εναν SSD πανω και 2*2ΤΒ, μαζι με ενα στικακι 4 γιγα μνημηςΤο νασακι ειναι καλο για file server/κατεβαστηρι, αλλα δεν ειναι υπολογιστηςΟποτε θεωρω πως με τα 200 ευρω ειναι προτιμοτερο να φτιαξεις ενα συστηματακι το οποιο θα εχει πολυ περισσοτερες δυνατοτητεςΤο κοστος των δισκων δεν το υπολογιζω γιατι και στις 2 περιπτωσεις υπαρχειΑλλα σκεψου οτι με 70-90 ευρω αγοραζεις ενα brazosμε αλλα 15 ευρω ενα στικακι 4γιγα ραμΤωρα αναλογα το ποσους εσωτερικους δισκους θα βαλλεις μεσα θα εξαρτηθει και το τι κουτι θα παρεις, αρα και το περεταιρω κοστος του συστηματοςαν θα εχεις πανω 1-2 μπορεις και σε ενδιαφερει να ειναι και compact, μπορεις να κανεις τη δουλεια σου και με mini case μαζι με pico psu, τα οποια πανε πακετο και δεν θα σου κοστισουν παραπανω απο 50-60 ευρωΕναλλακτικα πας σε κουτι+τροφοδοτικο το οποιο με καμια 70-80 ευρω θα εχεις με επωνυμο τροφοδοτικοΑρα πας κατω απο 200 ευρω χωρις τους δισκους+το κοστος ενος dvdrw αν το χρειαζεσαι (γιατι εφοσον θα παιζεις δικτυακα, μπορεις να τα καις και απο αλλου)Τα παραπανω αφορουν το μινιμουμ κοστος για τις δουλειες που θελεις να κανεις και με την χαμηλοτερη δυνατη καταναλωσηΣκεψου οτι το brazos σε full load (πχ αναπαραγωγη HD) θα καταναλωνει καμια 25αρα WattΑπο εκει και περα, η μνημη ειναι καμια 4-5W, και καμια 15-20W/δισκοσε idle (οπως κατεβασμα) πας λιγο πανω απο τα μισα περιπου για το brazos και αναλογα το αν θα λειτουργει ο δισκος η οχι (AHCI enabled και βαζεις τους δισκους να κλεινουν οταν δεν γραφουν/διαβαζουν) τα επιλεον wattΠριν ενα χρονο ημουν στο ιδιο σχεδον διλημα και κατεληξα στα παραπανωΕχω μεινει απολυτα ευχαριστημενος μεχρι στιγμης
Kry$h Νοέμβριος 16, 2012 Author #3 Νοέμβριος 16, 2012 το ρεύμα το υπολογίζω στα 0,14Ευρω την KWh για καταναλώσεις ως 2000KWh το τετράμηνο (αν καποιος ζει μονος- δεν καιει πολύ μπορεί να πέφτει και στη χαμηλότερη βαθμίδα αλλά δε θυμάμαι απ' έξω πόσο του κοστίζει)Προφανώς το σύστημά σου ειναι επαρκώς ισχυρό και ευελικτο αλλά δε νομίζω να πέσεις κάτω απο 50W, ήτοι 61Ε το έτος (στη δική μου βαθμίδα). Αν δε βρω κάποια καλύτερη λύση μαλλον θα καταλήξω σε κάτι αντίστοιχο, αλλά για την ώρα ψάχνω και κάποιες "εξωτικές" λύσεις, πχ android set top box - nettop (με δισκο), raspberry pi, atom nettop - ξεκοιλιασμένο netbook. Δίσκο θα βάλω σίγουρα 2,5", επειδή ήδη έχω.
CrazyAnt1416003257 Νοέμβριος 16, 2012 #4 Νοέμβριος 16, 2012 το ρεύμα το υπολογίζω στα 0,14Ευρω την KWh για καταναλώσεις ως 2000KWh το τετράμηνο (αν καποιος ζει μονος- δεν καιει πολύ μπορεί να πέφτει και στη χαμηλότερη βαθμίδα αλλά δε θυμάμαι απ' έξω πόσο του κοστίζει)Προφανώς το σύστημά σου ειναι επαρκώς ισχυρό και ευελικτο αλλά δε νομίζω να πέσεις κάτω απο 50W, ήτοι 61Ε το έτος (στη δική μου βαθμίδα). Αν δε βρω κάποια καλύτερη λύση μαλλον θα καταλήξω σε κάτι αντίστοιχο, αλλά για την ώρα ψάχνω και κάποιες "εξωτικές" λύσεις, πχ android set top box - nettop (με δισκο), raspberry pi, atom nettop - ξεκοιλιασμένο netbook. Δίσκο θα βάλω σίγουρα 2,5", επειδή ήδη έχω. Τα ατομακια δεν καινε λιγοτερο απο ενα μπραζος.Μπορεις να το τσεκαρεις στα διαφορα ριβιους Επισης δεν αναπαραγουν HD χωρις εξτρα καρτα γραφικων, δλδ εξτρα κοστος και εξτρα ρευμα Για να μπορεσει το μηχανακι να ειναι και media palyer σωσο, θα πρεπει να πας σε λυση με onboarda apu που να μπορει να παιζει HD, κατι που με την ιντελα δεν μπορεις να το εχεις Με λυση android οπως καποια ταμπλετα) δεν μπορεις να εχεις σωστο file serving, αλλα θα μπορεις να παιζεις οτι υλικο θελεις σαν media player Και γω το δικο μου συστημα το εφτιαξα με πρωταρχικο κριτηριο την καταναλωση και για αυτο επειτα απο αρκετο ψαηιμο κατελειξα σε αυτην την λυση Δεν πιστευω οτι εχει αλλαξει κατι σημερα (ενα χρονο μετα) απο οσα βλεπω Το βασικο για να επιτυχεις χαμηλη καταναλωση παντως ειναι να παρεις ενα τροφοδοτικο με πολυ υψηλο efficiency Το υψηλοτερο δυνατο στο πιο προσιτο κοστος το προσφερουν τα pico psu παντως, με efficiency πανω απο 92-93% Αρα απα πιανουν λιγο τα χερα σου, δωσε ενα 50αρι και παρε ενα τετοιο 120αρι και χωστα μεσα σε ενα κουτι DIY Για παραδειγμα, στο πρωτο μου οικονομικο καεβαστηρι πριν απο 4-5 χρονια, με ενα PIII, τα ειχα χωσει ολα σε ενα κουτι απο παπουτσια αρχικα και επειτα σε ενα ξυλινο απο κρασια
cabdik Νοέμβριος 16, 2012 #5 Νοέμβριος 16, 2012 για τοσο μικρες διαφορες, δεν θα συζητουσα να βαλω κατι αδυνατο για πισι!! δειτε μερικες καταναλωσεις εδω http://www.thelab.gr/genika-gia-tous-i-y/ypologiste-tin-katanalwsi-reymatos-twn-pc-sas-52859-4.html#post1063329496
CrazyAnt1416003257 Νοέμβριος 16, 2012 #6 Νοέμβριος 16, 2012 για τοσο μικρες διαφορες, δεν θα συζητουσα να βαλω κατι αδυνατο για πισι!! δειτε μερικες καταναλωσεις εδω http://www.thelab.gr/genika-gia-tous-i-y/ypologiste-tin-katanalwsi-reymatos-twn-pc-sas-52859-4.html#post1063329496τι ακριβως θεωρεις αδυνατο?σου φενεται αδυνατο το σεταπ που ανεφερα παραπανω με το μπραζος?Εξαλλου μην ξεχνας και το κοστος κτησης ετσι?
Trexx Νοέμβριος 16, 2012 #7 Νοέμβριος 16, 2012 Απ ότι βλέπω πέρα από την κατανάλωση έχεις και μικρές μεν αλλά επεξεργαστικές απαιτήσεις. Η χρησή τομή ανάμεσα σε επιδόσεις και κατανάλωση θα ήταν ένας celeron g550 με αντίστοιχη h61 ή b75 μητρική. Πολύ καλύτερες επιδόσεις από brazos και λίγο μεγαλύτερη κατανάλωση. Αλλά θα έχεις ...κανονικό επεξεργαστή. Ούτε brazos, ούτε atom.
fjsc Νοέμβριος 16, 2012 #8 Νοέμβριος 16, 2012 Απ ότι βλέπω πέρα από την κατανάλωση έχεις και μικρές μεν αλλά επεξεργαστικές απαιτήσεις. Η χρησή τομή ανάμεσα σε επιδόσεις και κατανάλωση θα ήταν ένας celeron g550 με αντίστοιχη h61 ή b75 μητρική. Πολύ καλύτερες επιδόσεις από brazos και λίγο μεγαλύτερη κατανάλωση. Αλλά θα έχεις ...κανονικό επεξεργαστή. Ούτε brazos, ούτε atom.Δεν έχεις άδικο. Έχω ένα pc με g530, mobo gigabyte H61, με έναν ssd + έναν HDD, 2 στικακια ραμ, και ένα τροφοδοτικό που το πήρα το 2004(παλιό άρα όχι και τόσο αποδοτικό) και έχω κατανάλωση περίπου 40W idle. Για έμενα Αυτό που παίζει ρόλο όταν φτιάχνεις μηχάνημα για μικρή κατανάλωση είναι το τροφοδοτικό, το οποίο πρέπει να είναι αποδοτικό σε μικρά φορτία.
gaig Νοέμβριος 16, 2012 #9 Νοέμβριος 16, 2012 2600 με εναν ssd και 2 hdd σε sugo-05 σε idle ειναι 19VA
cabdik Νοέμβριος 16, 2012 #10 Νοέμβριος 16, 2012 τι ακριβως θεωρεις αδυνατο?σου φενεται αδυνατο το σεταπ που ανεφερα παραπανω με το μπραζος?Εξαλλου μην ξεχνας και το κοστος κτησης ετσι?εννοω αυτο που εξηγησε ο Δεινοσαυρος! το Brazos σε σχεση με τον G550, ειναι η μερα με τη νυχτα!!!
CrazyAnt1416003257 Νοέμβριος 16, 2012 #11 Νοέμβριος 16, 2012 Τα σελερονια ειναι σουπερ και πολυ δυνατα φυσικαΤο ολο σκεπτικο που ανελυσα και οδηγησε εμενα στο μπραζος ειναι οτι μπορει να παιξει HDΑν καποιον δεν τον ενδειαφερει αυτο, τοτε με εναν 5xx ή 6xx κια μια φτηνη μητρικη με Η61/Η67 κανει μια χαρα δουλειαΕμενα ας πουμε με ενδειεφερε να εχει αρκετες σατα θυρες και μαλιστα σατα3, κατι που το μπραζος μου εδεινεΓενικα δεν διαφωνουμε καπου και για αυτο εξεφρασα την απορια παραπανω
Trexx Νοέμβριος 17, 2012 #12 Νοέμβριος 17, 2012 Το sata3 όντως έχει νόημα αλλά στην προοπτική να βάλεις στο htpc δύο ssd και να αντιγράφεις συνέχεια από τον έναν στον άλλον. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη χρησιμότητα.Ο celeron πάιζει μια χαρά full hd, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.
cabdik Νοέμβριος 17, 2012 #13 Νοέμβριος 17, 2012 συμφωνω με TREXX. 1 sata 3 με HDD δεν εχει καμια ουσια, καθως οι HDD δεν φουλαρουν ουτε το SATA 2..!!2 με το HD δεν θα εχει θεμα ουτε ο celeron. 3 ομως με το brazos, φοβαμαι μηπως εχει θεμα επειδη θα ειναι ΚΑΙ media server...! μηπως του πεσουν βαρια ολα μαζι...? λεω.......!Αφου το κοστος θα βγει πολυ κοντα, λεω να προτιμησεις τον Celeron...!
Volrath Νοέμβριος 17, 2012 #14 Νοέμβριος 17, 2012 To rapsberry δεν έχει gigabit lan. Και να είχε, αμφιβάλω βέβαια ότι θα μπορούσε να το αξιοποιήσει . Άμα σκοπεύεις να κάνεις stream+transcode on the fly media (tversity/plex) σε τίποτα ταμπλέτες/κινητά σε "σοβαρά" bitrates, brazos/atom μηχανάκια δεν επαρκούν. Για τυπικά media serving καθήκοντα όμως είναι μια χαρά.
ganastasiou Νοέμβριος 17, 2012 #15 Νοέμβριος 17, 2012 Προτείνω έναν a6-3500, με την gigabyte-a75n-usb3 και είσαι και απο επιδόσεις κομπλέ, και σε χαμηλή κατανάλωση.Δες αυτό, Mini-ITX 100% fanless HTPC: Llano + picoPSU ==> 13W power conso in Win7
Kry$h Νοέμβριος 17, 2012 Author #16 Νοέμβριος 17, 2012 Προτείνω έναν a6-3500, με την gigabyte-a75n-usb3 και είσαι και απο επιδόσεις κομπλέ, και σε χαμηλή κατανάλωση.Δες αυτό, Mini-ITX 100% fanless HTPC: Llano + picoPSU ==> 13W power conso in Win7ιδιαίτερα ενδιαφέροντα όλα τα παραπάνω, και ιδίως το τελευταίοο Α6 ειναι το κατώφλι για επάρκεια ισχύος ή και ενας Α4 φτάνει;;;ps. για κάποιον που ψαχνει μονο δικτυακό media player, τα android boxes που κυκλοφορούν είναι ταμάμ!πχ λινκ
ΝTG Νοέμβριος 17, 2012 #17 Νοέμβριος 17, 2012 Το υψηλοτερο δυνατο στο πιο προσιτο κοστος το προσφερουν τα pico psu παντως, με efficiency πανω απο 92-93%Yποθετω αναφερεσαι στο dc-dc κομματι...Αν παλι αναφερεσαι στο Ac-dc λινκ please.Απο οσο ειχα δει..αν το κυνηγησεις ..με pico psu παιζεις ~85% efficiency.Με ενα χρυσο psu..350-400αρι..παιζεις πχ στα 79%.H διαφορα στα 40 watt ειναι 3 watt...Πολλα λιγα ας κρινει ο καθενας για οτι σχεδιαζει.
CrazyAnt1416003257 Νοέμβριος 17, 2012 #18 Νοέμβριος 17, 2012 Yποθετω αναφερεσαι στο dc-dc κομματι...Αν παλι αναφερεσαι στο Ac-dc λινκ please.Απο οσο ειχα δει..αν το κυνηγησεις ..με pico psu παιζεις ~85% efficiency. Με ενα χρυσο psu..350-400αρι..παιζεις πχ στα 79%. H διαφορα στα 40 watt ειναι 3 watt...Πολλα λιγα ας κρινει ο καθενας για οτι σχεδιαζει. παντα DC/DC γιατι οπως ξερεις καλα, η αποδοση AC/DC εξαρταται κατα κυριον απο το μπρικ που του κοτσαρεις, καθως αυτο κανει την μετατροπη Και παλι ομως, ειναι πιο αποδοτικα απο τα αναλογης τιμης ΑΤΧ Ονομαστικα, καποια pico psu , claim οτι εχουν πανω απο combined 95% efficiency, κατι που ομως δεν μπορω να το επιβεβαιωσω εγω Επισης ενα ακομα απο τα πλεονεκτηματα του πικο, ειναι πως ειναι dead silent για τον προανη λογο οτι δεν εχει ανεμηστηρα Οσο για την διαφορα που αναφερεις, αν καταλαβα καλα, τν υπολογιζεις με βαση την καταναλωση του συστηματος στα 40W, ετσι δεν ειναι?
ΝTG Νοέμβριος 17, 2012 #19 Νοέμβριος 17, 2012 καπου εκει παιζουν..90καμποσα τα dc-dc..αλλα το κοιταζω πιο γενικα..παρεα με το τουβλακι Pico PSU Round Up Review O καλυτερος συνδιασμος στο review παει καπου λιγο πανω απο 60 λιρες ..πες καμμια 80αρια ευρω. To bequiet φ1 αρι και καποια fsp 250αρια-300αρια χρυσα πλατινενια που μονο απο εξω τα βρισκεις ειναι μαλλον ο καλυτερος συνδιασμος σε atx..(χωρις να ξεπαραδιαστεις κιολας για να κανεις οικονομια.)
CrazyAnt1416003257 Νοέμβριος 17, 2012 #20 Νοέμβριος 17, 2012 Το εχω διαβασει αρκετες φορες το ριβιου του Τζονι και ειναι αρκετα κατατοπιστικο ως συνηθως φυσικαΣτηνοντας αυτες τις μερες ενα μηχανημα για επαγγελματικη χρηση, αμφιταλαντευτηκα αρκετα στο αν θα παρω ΑΤΧ ή πικο και τελικα κατεληξα σε ενα ATX καθαρα λογο του οτι θα εμπαινε σε κανονικο κουτι και οχι σε μινι οπως ηταν ο αρχικος σχεδιασμοςΓενικοτερα παντως νομιζω οτι το εχουμε παρακανει ολοι μας με την υποτιθεμενη εξοικονομιση και αν υπολογισεις τον χρονο που καταναλωνουμε στο να βρουμε το καλυτερο deal, καταληγουμε να εχουμε "ξοδεψει" πολλα περισσοτερα σε τελικη αναλυση...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.