Jump to content

Desktop vs laptop bios loading

nikolasr200

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

παρατηρώ σημαντικές διαφορές στο χρόνο φόρτωσης του bios ανάμεσα στα δύο συστήματα..

α) Desktop

Gigabyte 990x-uda f13 bios version

8gb ram ddr3

Amd x6 1055t

evga nvidia 460 gtx

ocz vertex 4 128gb

β) netbook (acer a5920g)

intel core 2 duo t8100

nvidia 8600gs

3gb ddr2

250gb hdd

Και στα δύο έβαλα win8..και διαπιστώνω, ότι στο desktop η διάρκεια "φόρτωσης" του bios είναι τουλάχιστον 2πλάσια, αν όχι 3πλάσια σε σχέση με το laptop...

που μπορεί να οφείλεται αυτό? δεν έχω βρει κάποια επιλογή fastboot στη gigabyte..

με αναζήτηση, η μόνη πρόταση που βρήκα ήταν να "αναβαθμίσω" και το backup bios στην ίδια έκδοοση με το Main (alt +f12) ωστόσο δεν βλέπω σημαντική διαφορά..

το παλιό laptop εξακολουθεί να είναι ταχύτερο στο θέμα του bios από το νεότερο desktop..

Καταρχας δε συγκρίνονται αμεσα τα συστήματα γιατι εχουν διαφορετικό bios, chipset και συσκευές συνδεμένες.

Αφου δε βρηκες επιλογή τυπου fast boot δεν υπάρχει κάτι που μπορεις να κάνεις.

(αμα εχεις κάρτα ήχου,raid ισως επηρεάζει το χρόνο)

έχεις δίκιο στο θέμα της σύγκρισης, απλά το έγραψα σαν ένα σημείο αναφοράς, γιατί θα περίμενα από ένα αρκετά νεώτερο μηχάνημα, να υπερτερεί και σε αυτό το κομμάτι.. οπότε η σύγκριση πήγαινε στο κατά πόσο κάτι θα μπορούσε να είναι "λάθος" και να προκαλεί αυτή τη διαφορά..

π.χ. ένας παράγοντας που έγραψα ήταν οι διαφορετικές εκδόσεις bios ανάμεσα στο Main Και backup..

Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντική η φόρτωση του bios. Μήπως έχουμε χάσει το νόημα και μας έχει πιάσει μια άνευ αντικρίσματος μανία καταδίωξης της ταχύτητας; Και τί έγινε δηλαδή, αν το bios φορτώσει 10 δευτερόλεπτα αργότερα;

Τέλος πάντων, δεν είναι όλες οι eprom της ίδιας ταχύτητας, κυρίως για λόγους κόστους. Εκτός αυτού, η διαδικασία post συνήθως είναι μακροσκελέστερη σε έναν υπολογιστή γραφείου, αφού είναι σχεδόν σίγουρο πως πρέπει να απαριθμηθούν πολύ περισσότερα πράγματα, διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί για να μπει κανείς στο bios, χώρια το ενδεχόμενο να υπάρχει και πρόσθετος controller με δικό του post...

Προφανώς δεν θα πάω να αλλάξω μητρική αν για κάποιο λόγο αυτή που έχω τώρα, δεν μπορεί να κάνει πιο γρήγορο φόρτωμα του bios..(και αυτό είναι κομμάτι της φυσιολογικής λειτουργίας της, και όχι προβλήματος) απλά επειδή όπως έγραψα, μου έκανε εντύπωση η διαφορά, έψαχνα μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή κάποια λάθος ρύθμιση γενικότερα στο desktop μου..

γι'αυτό π.χ. ανέφερα και το θέμα που βρήκα με τις διαφορές στις εκδόσεις στο main και backup bios που δεν το ήξερα, άσχετα αν δε βοήθησε τελικά.. :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.