CrazyAnt1416003257 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 3, 2012 #1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 3, 2012 Καλησπερα σε ολους Θα ηθελα να ρωτησω οσους εχουν κανει αγορες απο Γερμανια/Αγγλια/Εξωτερικο/EE, τι παιζει με το ΦΠΑ Αναφερομαι σε αγορες με επαγγελματικο ΑΦΜ και (στην δικη μου περιπτωση) με δυνατοτητα ενδοκοινοτικων συναλλαγων Απο οσο γνωριζα, σε αγορες με επαγγελματικο ΑΦΜ (εντος της ΕΕ), κατα την αγορα το ΦΠΑ δεν το πληρωνεις στο καταστημα του εξωτερικου και μετα κατ'επεκτασην δεν το αποδιδεις και στην Ελλαδα και επομενως δεν συμψηφιζεται κατα την Δηλωση ΦΠΑ που υποβαλλεται στην εφορια Επειδη ομως εχω λαβει 2 διαφορετικες αποψεις επι του θεματος απο εφορια+λογιστες , θα ηθελα οσοι εχετε κανει και κανετε τετοιου ειδους αγορες, να μου πειτε με βαση τις εμπειριες σας τι ισχυει στην πραξη... Γιατι η αληθεια ειναι πως τους εφοριακους δεν τους εμπιστευομαι καθολου με βαση την μεχρι τωρα εμπειρια κατα τη διαδικασια εναρξης...Ο καθενας το κοντο του και το μακρυ του, με αποκορυφωμα καποια προυσταμενη στην οποια απευθεινθηκα για 2 πολυ συγκεκριμενα ζητημα και αδυνατουσε να μου δωσει απαντηση... Ευχαριστω προκαταβολικα για οποιαδηποτε απαντηση [MENTION=376]YDinopoulos[/MENTION] , [MENTION=173]Wizard![/MENTION]
orck Νοέμβριος 3, 2012 #2 Νοέμβριος 3, 2012 Καλυτερα να αποστειλεις γραπτη ερωτηση στο υπουργειο με email. Οτι απαντηση λαβεις να την εχεις γραπτα, γιατι ως γνωστον "μετα την απομακρυνση απο το ταμειο ουδεν λαθος αναγνωριζεται".
Wizard! Νοέμβριος 3, 2012 #3 Νοέμβριος 3, 2012 Ευχαριστω προκαταβολικα για οποιαδηποτε απαντηση Όπως είπε και ο [MENTION=140]orck[/MENTION] καλό είναι να πάρεις επίσημη απάντηση, αν και ούτε αυτό δε σε καλύπτει στον οίκο ανοχής που ζούμε γιατί μπορεί αύριο να αλλάξει και φυσικά θα πρέπει να έχεις μυρίσει τα νύχια σου...Πάντως εγώ που είχα κάνει κάτι αγορές, με τιμολόγιο φίλου, κάναμε ότι ακριβώς περιγράφεις.
perlepes Νοέμβριος 3, 2012 #4 Νοέμβριος 3, 2012 Μιας και ειμαι λογιστης να σου πω οτι αυτη ειναι η διαδικασια που κανεις.Δλδ δεν πληρωνεις φπα εξωτερικο αρα ουτε ελλαδα απλα υποβαλεις καταστασεις ενδοκοινοτικων συναλλαγων απο το συστημα VIES.Δλδ υποβαλλεις τη αγορα εκανες,ποσο κτλ.Να πω επισης πως συμφωνα με τον νομο πρεπει και καλα οτι παρεις να βρισκεται στο χωρο της επιχειρησης και να το χρησιμοποιεις για το επαγγελμα σου.
CrazyAnt1416003257 Νοέμβριος 3, 2012 Author #5 Νοέμβριος 3, 2012 καταρχην σας ευχαριστω ολπους για τις απαντησεις :big_boss: Καλυτερα να αποστειλεις γραπτη ερωτηση στο υπουργειο με email. Οτι απαντηση λαβεις να την εχεις γραπτα, γιατι ως γνωστον "μετα την απομακρυνση απο το ταμειο ουδεν λαθος αναγνωριζεται". Όπως είπε και ο [MENTION=140]orck[/MENTION] καλό είναι να πάρεις επίσημη απάντηση, αν και ούτε αυτό δε σε καλύπτει στον οίκο ανοχής που ζούμε γιατί μπορεί αύριο να αλλάξει και φυσικά θα πρέπει να έχεις μυρίσει τα νύχια σου...Πάντως εγώ που είχα κάνει κάτι αγορές, με τιμολόγιο φίλου, κάναμε ότι ακριβώς περιγράφεις. Μωρε επισημο με αυτην την λογικη ειναι και αυτο που λεει και η εφορια στην οποια υπαγομαι :whistling Ελα μου ομως που καθε εφοριακος εχει να λεει τα δικα του :mamba: Θα το κανω ως τελευταια επιλογη αυτο γιατι πραγματικα δεν πιστευω καν να παρ καποια απαντηση και ακομα και αν λαβω, αυτη θα υποψιαζομαι πως θα ειναι σαν τους χρησμους της Πυθιας Μιας και ειμαι λογιστης να σου πω οτι αυτη ειναι η διαδικασια που κανεις.Δλδ δεν πληρωνεις φπα εξωτερικο αρα ουτε ελλαδα απλα υποβαλεις καταστασεις ενδοκοινοτικων συναλλαγων απο το συστημα VIES. Δλδ υποβαλλεις τη αγορα εκανες,ποσο κτλ. Να πω επισης πως συμφωνα με τον νομο πρεπει και καλα οτι παρεις να βρισκεται στο χωρο της επιχειρησης και να το χρησιμοποιεις για το επαγγελμα σου. Ετσι και αλλιως, οτι παρω θα βρισκεται εντος του χωρου (σπιτι=χωρος εργασιας), οποτε αυτο δεν με απασχολει Η διαδικασια που αναφερεις ειναι αυτην που γνωριζα και εγω (και σε ευχαριστω για την επιβεβαιωση) και αυτο ηταν που ειπα και στους εφοριακους και τους λογισταδες με τους οποιους μιλησα...αλλα... Επισης απο οσο γνωριζω, θα πρεπει μεσω VIES να υποβαλλεις μηνιαια τις ενδοκοινοτικες συναλλαγες και οχι μονο με την τριμηνη που υποβαλλεις (περιοδικη δηλωση ΦΠΑ) στην εφορια Δηλαδη για καθε μηνα στον οποιον θα εχεις καποια ενδοκοινοτικη συναλλαγη θα πρεπει για αυτον να υποβαλλεις καταστασεις στο συστημα VIES.Και αντιστοιχα οταν καποιον μηνα δεν εχεις καποια συναλλαγη, δεν υποβαλλεις τιποτα. Ειναι ετσι ή κανω λαθος?
TifoziF1 Νοέμβριος 3, 2012 #6 Νοέμβριος 3, 2012 Δεν είμαι λογιστής για να στα πώ με την ορολογία τους αλλά έτσι έχουν: υπάρχουν 2 διαφορετικά είδη αγορών- Αγοράζεις για ιδία χρήση της εταιρίας σου (πχ από componentsource.com (UK) το MSDN για ανάπτυξη λογισμικού ή έναν SSD για τον υπολογιστή της εταιρίας σου). Στην περίπτωση αυτή ΔΕΝ πληρώνεις ΦΠΑ, ΔΕΝ αποδίδεις ΦΠΑ αφού αυτό που αγορασες είναι πάγιο και δεν το μεταπουλάς- Αγοράζεις για μεταπώληση, πχ αγοράζεις από την εταιρία Acme UK. Ltd 1000 άδειες χρήσης του προγράμματος ABCD για να το πουλήσεις στην ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΦΠΑ κανονικά στην Αγγλία για την αγορά και αποδίδεις ΦΠΑ κανονικά στην Ελλάδα από αυτόν που εισπράττεις κατά την μεταπώληση του προϊόντος.
CrazyAnt1416003257 Νοέμβριος 3, 2012 Author #7 Νοέμβριος 3, 2012 Δεν το διευκρινησα στην αρχη, αλλα αναφερομαι αποκλειστικα και μονο σε αγορες για ιδια χρηση (παγια) Για την ακριβεια προκειται για την κοπελα μου η οποια ειναι μεταφραστρια και θα δουλευει απο το σπιτι σαν freelancer Ως εκ τουτου η εδρα της ατομικης επιχειρησης θα ειναι και ο τοπος κατοικιας και οτι αγορες θελουμε να κανουμε, αφορουν εξοπλισμο για την εργασια της (υπολογιστης,κινητο τηλεφωνο,πολυμηχανημα και τα σχετικα) Για αυτο και με "καιει" το ακειβες καθεστως, μιας και αγραζοντας απο το εξωτερικο τα πραγματα που θελουμε, "γλυτωνουμε" αμεσα την πληρωμη του ΦΠΑ, κατι που ειδικα στην αρχη σαν χρημα ειναι υπολογισημο, με την εννοια οτι τα απαραιτητα εξοδα που θα γινουν θα πονεσουν λιγοτερο την τσεπη μας σε πρωτη φαση
TifoziF1 Νοέμβριος 3, 2012 #8 Νοέμβριος 3, 2012 Τότε να βρεί(τε) καλό λογιστή να γνωρίζει περί του θέματος γιατί είναι κρίμα να πληρώνετε φέσια/πρόστιμα στην εφορία γιατί ο λογιστής δεν έχει ιδέα περί του θέματος και μαθαίνει στην πλάτη σας. Και ναι γι' αυτό που λες δεν χρειάζεται να πληρώνεις ΦΠΑ αλλά καλύτερα να στο πει ο λογιστής σας. Επίσης θα πρέπει να κάνετε register το ΑΦΜ ΔΟΥ σας για ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Δεν είναι όλα τα εταιρικά ΑΦΜ registered στην database VIES.
CrazyAnt1416003257 Νοέμβριος 3, 2012 Author #9 Νοέμβριος 3, 2012 Και ναι γι' αυτό που λες δεν χρειάζεται να πληρώνεις ΦΠΑ αλλά καλύτερα να στο πει ο λογιστής σας. Επίσης θα πρέπει να κάνετε register το ΑΦΜ ΔΟΥ σας για ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Δεν είναι όλα τα εταιρικά ΑΦΜ registered στην database VIES.αυτο το εχω στα υποψην μου και κατα την διαδικασια της εναρξης θα δηλωθουν οι ενδοκοινωτικες
tstverikoko Νοέμβριος 3, 2012 #10 Νοέμβριος 3, 2012 η διαδικασια στη δου ειναι μια απλη μεταβολη στο μητρωο , απο εκει και περα εχεις υποχρεωση ανακεφαλαιωτικου πινακα ηλεκτρονικα .Υποβολη vies δεν νομιζω να εχεις υποχρεωση να κανεις εκτος αν ξεπερνας το κατωφλι το οποιο φετος ειναι 115000 ευρω, για τον φπα ειναι αναλογα τι θες να εισαγεις Intrastat
dpolal Νοέμβριος 4, 2012 #11 Νοέμβριος 4, 2012 Για αυτο και με "καιει" το ακειβες καθεστως, μιας και αγραζοντας απο το εξωτερικο τα πραγματα που θελουμε, "γλυτωνουμε" αμεσα την πληρωμη του ΦΠΑ, κατι που ειδικα στην αρχη σαν χρημα ειναι υπολογισημο, με την εννοια οτι τα απαραιτητα εξοδα που θα γινουν θα πονεσουν λιγοτερο την τσεπη μας σε πρωτη φαση Και από εδώ να τα αγοράσεις το ίδιο ισχύει νομίζω. Αν η φίλη σου είναι υπόχρεη να τηρεί βιβλίο εσόδων/εξόδων θα περάσει τα τιμολόγια αγοράς στα έξοδα και όταν είναι να υπολογιστεί το ΦΠΑ στο τέλος του τρέχωντος τριμήνου θα αφαιρεθεί ότι αφορά τις αγορές που έχουν γίνει... Απλά πρέπει ότι αγοράζει να αφορά την επιχείρηση και την άσκηση του επαγγέλματος της και όχι ότι νά'ναι...
deninho Νοέμβριος 4, 2012 #12 Νοέμβριος 4, 2012 Ελα μου ομως που καθε εφοριακος εχει να λεει τα δικα του :mamba:Καταθέτεις το ερώτημά σου, και ζητάς να σου δώσουν αριθμό πρωτοκόλλου. Αφενός πρέπει να σου απαντήσουν, αφετέρου, αν σου πει αυτός που απαντάει βλακείες, είναι υπόλογος.
Tsakonas Νοέμβριος 4, 2012 #13 Νοέμβριος 4, 2012 οτι κανεις καλο ειναι να προσεχεις ΠΟΛΥ. Οτιδηποτε αγοραζεις απο αγγλια τουλαχιστον αναφερεται στην Τραπεζα της Ελλαδος, και αν κανεις κανα λαθος με το ΦΠΑ θα γνωρισεις ΚΑΛΑ την Ελληνικη Γραφειοκρατια. (με ενα προστιμο για αρχη. Που μπορει ναναι αδικο κλπ χιλια δικια ναχεις αλλα χρειαζεσαι δικαστηρια κλπ )
CrazyAnt1416003257 Νοέμβριος 4, 2012 Author #14 Νοέμβριος 4, 2012 οτι κανεις καλο ειναι να προσεχεις ΠΟΛΥ. Οτιδηποτε αγοραζεις απο αγγλια τουλαχιστον αναφερεται στην Τραπεζα της Ελλαδος, και αν κανεις κανα λαθος με το ΦΠΑ θα γνωρισεις ΚΑΛΑ την Ελληνικη Γραφειοκρατια. (με ενα προστιμο για αρχη. Που μπορει ναναι αδικο κλπ χιλια δικια ναχεις αλλα χρειαζεσαι δικαστηρια κλπ ) thanks for the tip :banging: Και από εδώ να τα αγοράσεις το ίδιο ισχύει νομίζω.Αν η φίλη σου είναι υπόχρεη να τηρεί βιβλίο εσόδων/εξόδων θα περάσει τα τιμολόγια αγοράς στα έξοδα και όταν είναι να υπολογιστεί το ΦΠΑ στο τέλος του τρέχωντος τριμήνου θα αφαιρεθεί ότι αφορά τις αγορές που έχουν γίνει... Απλά πρέπει ότι αγοράζει να αφορά την επιχείρηση και την άσκηση του επαγγέλματος της και όχι ότι νά'ναι... Οχι ακριβως Στις εγχωριες αγορες, τον ΦΠΑ τον πληρωνεις και συμψηφιζεται στην εφορια αναλογα με το τι χρηματα πρεπει να αποδοσεις απο τον ΦΠΑ που εισεπραξες με βαση τις υπηρεσιες που "πουλησες" Δλδ, αν για παραδειγμα εισπραξεις 1000 ευρω, θα πρεπει να αποδοσεις στην Εφορια το 23%, ητοι 230 ευρω Με βαση το τι εξοδα/αγορες εχεις κανει, εχεις δωσει καποια χρηματα σε ΦΠΑ.Εστω λοιπον οτι εχεις κανει αγορες 100 ευρω Απο αυτα, τα 23 ευρω, αποτελουν ΦΠΑ τον οποιον πληρωσες, οποτε αντιλογιζεται με το φορο τον οποιο πρεπει να αποδοσεις Στο παραδειγμα μου, δλδ 230-23=207 Εν τελει δηλαδη, θα εισαι χρεωστικος 207 στην εφορια Στις αγορες απο εξωτερικο τον ΦΠΑ δεν τον συμψηφιζεις, οποτε ναι μεν, στο τελος της ημερας θα πρεπει να αποδοσεις το ιδιο χρηματικο ποσο στην εφορια, αλλα δεν θα εχουν βγει απο την τσεπη σου τα χρηματα αυτου του φορου για τις αγορες που εκανες, οποτε κατα εναν τροπο, η ρευστοτητα σου δεν επιρεαζεται το ιδιο Θα μου πεις, σιγα τα αυγα... Το θεμα ομως ειναι πως σε αυτην την φαση, λεφτα δεν υπαρχουν, οποτε καθε ευρω που θα ξοδευτει θα πρεπει να ξοδευτει με συνεση :tw: Καταθέτεις το ερώτημά σου, και ζητάς να σου δώσουν αριθμό πρωτοκόλλου. Αφενός πρέπει να σου απαντήσουν, αφετέρου, αν σου πει αυτός που απαντάει βλακείες, είναι υπόλογος. αυτο δεν το σκεφτηκα
sstav Νοέμβριος 5, 2012 #15 Νοέμβριος 5, 2012 Miα διόρθωση...στα 1000 ευρώ που εισπράτεις τα 813 είναι τα καθαρά σου και τα υπόλοιπα 187 είναι το ΦΠΑ που δίνεις στο κράτος...
YDinopoulos Νοέμβριος 5, 2012 #16 Νοέμβριος 5, 2012 Καλημερα. Δεν εχει τυχει να ψωνισω απο εξωτερικο, μεσω της εταιριας. Παντα σαν ιδιωτης το κανω.
CrazyAnt1416003257 Νοέμβριος 5, 2012 Author #17 Νοέμβριος 5, 2012 Μιας και σημερα εγινε η μεταβολη στην εφορια (η εναρξη επιτεδευματος δλδ), γνωριζει κανεις ποσες μερες κανει να εμφανιστει το ΑΜΦ στη Διεθνη Βαση Δεδομενων του VIES?Γιατι ενω εμφανιζεται σωστα στην ελληνικη βαση, στην Διεθνη βαση δεν το εμφανιζει ακομαΜηπως πρεπει να περασουν καποιες μερες και αν ναι, ποσες?Στην εφορια μας ενημερωσαν πως ειναι ενεργο την ιδια μερα, κατι που ομως δεν φενεται να επαληθευεται μεχρι αυτην την ωρα[MENTION=113]perlepes[/MENTION]
Zarko1 Νοέμβριος 5, 2012 #18 Νοέμβριος 5, 2012 Επειδή έτυχε να αγοράσω κι εγώ τις τελευταίες μέρες κάποια πράγματα από Αγγλία (κάρτα γραφικών, Blu-ray drive κτλ.) από το Quietpc, για το νέο pc του γραφείου χωρίς να πληρώσω ΦΠΑ, θα ρωτήσω αυτές τις μέρες τον λογιστή μου και θα σε ενημερώσω εδώ. Εγώ δεν είχα ιδέα για να σου πω την αλήθεια, ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε τον αντίστοιχο ΦΠΑ ούτε στην Ελλάδα, όπως γράφουν τα παιδιά εδώ.Εγώ δηλαδή πίστευα, ότι θα πήγαινα τα έντυπα του Quietpc στον λογιστή, θα υπολόγιζε αντίστοιχα 23% ΦΠΑ (και όχι 19% που χρεώνουν οι Άγγλοι) στα εξαρτήματα που αγόρασα, και θα τα βάζαμε στο επόμενο ΦΠΑ τριμήνου.
CrazyAnt1416003257 Νοέμβριος 6, 2012 Author #19 Νοέμβριος 6, 2012 οκ θενκς Παντως απο σημερα το πρωι, το ΑΦΜ εμφανιζεται κανονικα και στην Ευρωπαικη Βαση Δεδομενων, οποτε προφανως χρειαζοταν 1 μερα για να ενημερωθουν και τα διεθνη συστεμια
CrazyAnt1416003257 Νοέμβριος 15, 2012 Author #20 Νοέμβριος 15, 2012 Να κανω και ενα update επ'αφορμη ενος ποστ που εκανε ο [MENTION=22080]tavliban[/MENTION]Εφοσον πλεον το ΑΦΜ εμφανιζεται κανονικα στην Διεθνη Βαση, εκανα register το VAT number στο Αμαζον και πλεον οτι αγορα γινεται απο εκει, αυτοματα κατα το check out αφαιρειτει ο ΦΠΑ (ο αγγλικος φυσικα που ειναι 20% και ο γερμανικος 19% αντιστοιχα) και χρεωνομαι το καθαρο ποσοΣε αγορα απο το mindfactory, επειδη ειναι λιγο τραγικοι σαν e-shop (αφου δεν πληρωνεις καν ονλαιν αλλα μεσω τραπεζης) και το ιδιο και στο hardwareversand που ρωτησα, το αρχικο invoice περιλαμβανει τον ΦΠΑ, αλλα τους εστειλα μειλ αναφεροντας τα δεδομενα και μου εστειλαν καινουριο invoice με μειλ, με τις καθαρες τιμες και αυτο το ποσο τους κατεθεσαΤο κακο με τους φριτσηδες ειναι πως για να βγαλεις ακρη γρηγορα θα πρεπει να τους γραφεις στα γερμανικααπο το mindfactory η επικοινωνια ειναι αμεση και παρα πολυ γρηγορηστο versand που εκανα το λαθος αρχικα να τους ρωτησω στα αγγλικα, εκαναν 5.5 μερες για να μου δωσουν την πρωτη απαντηση....οποτε και εφαγαν ακυρο..[MENTION=22080]tavliban[/MENTION]τσεκαρε και τα παραπανω γερμανικα μαγαζια γιατι οι διαφορες στις τιμες ακομα και σε συγκριση με την αμαζονα ειναι αρκετα μεγαλεςτο μονο κακο με δαυτους ειναι πως χρεωνουν 30 και 20 ευρω αντιστοιχα μεταφορικα ανα πακετο (εγω ας που το κουτι και το πολυμηχανημα που ηθελα τα πηρα απο αμαζον για αυτον τον λογο και τελικα μου βγηκε σε καλο γιατι το πολυμηχανημα ειχε και μειωση τιμης και απο 95.5+φπα πηγε στα 62.5+φπα)Το καλο με το versand ειναι οτι στελνει με ups και χρεωνει 20 ευρω, ενω mindfactory χρεωνει πιο ακριβα (30 ευρω) και στελνει με γερμανικα ταχυδρομεια (δηλαδη DHL, αλλα οχι η κουριερ)
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.