venom7 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29, 2012 #1 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29, 2012 Καλησπέρα!Θα ήθελα τη βοήθειά σας σε κάτι παράξενο που αντιμετωπίζω στο σπίτι που μένω.Πρόκειται για ηλεκτρολογικό πρόβλημα και δε ξέρω τι παίζει και τι να κάνω.Αυτό που συμβαίνει είναι...Πρόκειται για μια μεζονέτα 2όροφη και το πρόβλημα είναι ότι όταν βάζω λάμπες σε κάποια δωμάτια όποια και αν είναι αυτά κατά 90% μου τις καίει.Δλδ στον πάνω όροφο στο δωμάτιό μου δεν έχω πρόβλημα αλλά στο διάδρομο μπροστά από το δωμάτιό μου και στο δωμάτιο δίπλα μου όποτε βάζω λάμπα,μου καίγονται!Όπως επίσης και στο ισόγειο στην κουζίνα μπορώ και βάλω λάμπα χωρίς πρόβλημα αλλά στο σαλόνι μου τις καίει!!!Και στο μπάνιο το κουλό είναι ότι έχει θέσεις για δύο λάμπες αλλά τη μία πλευρά μου την καίει συνέχεια.Το αποτέλεσμα είναι το μισό σπίτι να μη μπορεί να έχει φως!!!Παίδες σας παρακαλώ πείτε μου τι μπορεί να παίζει και τι θα μπορούσα να κάνω με πρωταρχικό στόχο μήπως μπορέσουμε να το διορθώσουμε παρέα και γλιτώσω και τον ηλεκτρολόγο!!!Υπόψιν είμαι ηλεκτρονικός και θα μπορούσα να ασχοληθώ κάπως χωρίς φόβο.Σας ευχαριστώ!
YDinopoulos Οκτώβριος 29, 2012 #2 Οκτώβριος 29, 2012 Να παρεις τηλεφωνο εναν ηλεκτρολογο αμεσα να ερθει να το κοιταξει !
hayabusa Οκτώβριος 29, 2012 #4 Οκτώβριος 29, 2012 το πρόβλημα αυτό εμφανίστηκε ξαφνικά ή υπήρχε ανέκαθεν ;
suboy Οκτώβριος 29, 2012 #5 Οκτώβριος 29, 2012 Πάρε ρε άνθρωπε έναν ηλεκτρολόγο που περιμένεις να να σου πούμε την κουταμάρα μας. Δεν είναι να παίζεις με το ρεύμα.. Για να σε προστατεύσω από τυχόν "μαγκιές" το λέω.
Chosen Οκτώβριος 29, 2012 #6 Οκτώβριος 29, 2012 Λοιπόν, είναι γνωστό το πρόβλημα και θα σου πω πως θα το λύσεις. Θα χρειαστείς τα παρακάτω, πήγαινε μάζεψέ τα κι έλα να σου πω τι θς κάνεις.- Ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι.- Μονωτική ταινία.- Μια παραμάνα (κάνει και φουρκέτα ή συνδετήρας).- Ένα πηρούνι.- Ένα βρεγμένο πανί/σφουγγάρι/στουπί.- Αφού συνειδητοποιήσεις ότι η λάθος συμβουλή για τέτοιους είδους θέματα μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, αγνόησε όλα τα παραπάνω και πλήρωσε έναν ηλεκτρολόγο να έρθει να στο φτιάξει.- Αν βρεθεί κανένας εδώ μέσα (έστω και ηλεκτρολόγος με περγαμηνές) και σου δώσει οδηγίες τι να κάνεις, θα τον banάρω εγώ.
ΓιαγκΤ Οκτώβριος 30, 2012 #7 Οκτώβριος 30, 2012 Λοιπόν, είναι γνωστό το πρόβλημα και θα σου πω πως θα το λύσεις. Θα χρειαστείς τα παρακάτω, πήγαινε μάζεψέ τα κι έλα να σου πω τι θς κάνεις.- Ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι.- Μονωτική ταινία.- Μια παραμάνα (κάνει και φουρκέτα ή συνδετήρας).- Ένα πηρούνι.- Ένα βρεγμένο πανί/σφουγγάρι/στουπί.- Αφού συνειδητοποιήσεις ότι η λάθος συμβουλή για τέτοιους είδους θέματα μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, αγνόησε όλα τα παραπάνω και πλήρωσε έναν ηλεκτρολόγο να έρθει να στο φτιάξει.- Αν βρεθεί κανένας εδώ μέσα (έστω και ηλεκτρολόγος με περγαμηνές) και σου δώσει οδηγίες τι να κάνεις, θα τον banάρω εγώ.Lol μάστρο Πέτρο, για αυτό το λόγο υπάρχουν οι ρελεδες διαρροής στους πίνακες. : PΥΓ Το πρόβλημα δεν φύτρωσε, προφανώς και το δημιούργησε ηλεκτρολόγος. Το πιθανότερο είναι να φωνάξει τον ίδιο από την περιοχή.
l2phile Οκτώβριος 30, 2012 #8 Οκτώβριος 30, 2012 Όταν σας ρωτάνε για LN2 OC τους λέτε να φωνάξουν "ψυκτικό" μην πάθουν τίποτα;Δεν φαντάζομαι κανείς να του έλεγε, "Βάλε το χέρι στην πρίζα να δεις πόσο σε γαργαλάει".
dangar Οκτώβριος 30, 2012 #9 Οκτώβριος 30, 2012 Βέβαια η διαφορά με το LN2 είναι ότι το ρεύμα ούτε το βλέπεις , ούτε το ακούς , ούτε το μυρίζεις. Και αν δεν κατέχεις πως να το ψάξεις καλύτερα μην ασχολείσαι. Στο θέμα μας τώρα - το πρόβλημα θέλει διερεύνηση που από μακριά δεν μπορεί να γίνει. Αυτό γιατί εφόσον χωρίς λάμπες (φορτίο) οι συγκεκριμένες γραμμές δε ρίχνουν ασφάλεια (δεν έχεις άμεσο βραχυκύκλωμα) και θεωρώντας ότι δεν βάζεις λάθος λάμπες (πχ 42V) ή ηλεκτρονικού τύπου που έχουν μία ευαισθησία σε κακής ποιότητας ρεύμα το πρόβλημα ίσως δεν είναι και τόσο απλό. Οπότε καλύτερα φώναξε ηλεκτρολόγο.
venom7 Οκτώβριος 30, 2012 Author #10 Οκτώβριος 30, 2012 8 μνμτα και βοήθεια δεν έχω πάρει, μόνο άποψη του να πάρω ηλεκτρολόγο!Και άμα δε θέλω ή άμα δεν υπάρχουν τώρα τα γκαφρά???Μπορείτε να με βοηθήσετε ή...???Υπάρχει τρόπος να τσεκάρω τι μπορεί να φταίει και πως θα μπορούσε να διορθωθεί?Δλδ αν είναι κάτι απλό που θα μπορούσε να κάνω και εγώ που θα έκανε ο ηλεκτρολόγος ή τουλάχιστον να κάνω και εγώ μια δουλειά για να γλιτώσω χρήματα από την όλη διαδικασία.
l2phile Οκτώβριος 30, 2012 #11 Οκτώβριος 30, 2012 Μόνο ο [MENTION=93]ΓιαγκΤ[/MENTION] θέλει να σε πάρει στον λαιμό του . Οι άλλοι ενδιαφέρονται για σένα.
dunkel_Stern Οκτώβριος 30, 2012 #12 Οκτώβριος 30, 2012 8 μνμτα και βοήθεια δεν έχω πάρει, μόνο άποψη του να πάρω ηλεκτρολόγο!Και άμα δε θέλω ή άμα δεν υπάρχουν τώρα τα γκαφρά???Μπορείτε να με βοηθήσετε ή...???Υπάρχει τρόπος να τσεκάρω τι μπορεί να φταίει και πως θα μπορούσε να διορθωθεί?Δλδ αν είναι κάτι απλό που θα μπορούσε να κάνω και εγώ που θα έκανε ο ηλεκτρολόγος ή τουλάχιστον να κάνω και εγώ μια δουλειά για να γλιτώσω χρήματα από την όλη διαδικασία.πάντως και εγώ έχω ένα αντίστοιχο πρόβλημα, και αρχικά θα ήθελα να καταλάβω τι ακριβώς μπορεί να φταίει, όχι το πως μπορώ να το φτιάξω εγώ.. αλλα ένα troubleshooting
trendy Οκτώβριος 30, 2012 #13 Οκτώβριος 30, 2012 Δεν απάντησες αν είναι καινούριο το πρόβλημα ή αν το έκανε από την αρχή που μπήκατε στο σπίτι. Υποθέτω ότι το πρόβλημα το παρουσίασε από την αρχή που μπήκατε και έχει γίνει λάθος από τον ηλεκτρολόγο, οπότε θα πρέπει να τον καλέσετε να διορθώσει το λάθος του.
kaynd Οκτώβριος 30, 2012 #14 Οκτώβριος 30, 2012 Υπόψιν είμαι ηλεκτρονικός και θα μπορούσα να ασχοληθώ κάπως χωρίς φόβο.Αν του πάει κάποιος για επισκευή εναν grid tie inverter ή ενα τριφασικό motor driver, τι θα πει? δεν ακουμπάω γιατι δουλεύει σε υψηλή ταση? Δηλαδή οι old school τηλεωρασάδες που παίζανε με κατι γουρουνια flyback converters τί να πουν?Βέβαια ειδοποιός διαφορά είναι ότι δουλεύοντας σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση έχεις να αντιμετωπίσεις ένα φαινομενικά για εσένα άπειρης ισχύος σύστημα από πίσω. Σε αντίθεση με το όποιο τροφοδοτικό μιας ηλεκτρονικής συσκευής που αναγκαστικά σε περίπτωση σφάλματος εμφανίζει μια όποια πτώση τάσης και έναν κάποιο περιορισμό ρεύματος.Γι αυτό και ως ηλεκτρολόγος τ.ε. θα προτιμούσα να επεμβαίνουν σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, μόνο ηλεκτρολόγοι. (αν και δυστυχώς υπάρχουν εκει έξω ανέντιμοι "ηλεκτρολόγοι" που κάνουν επικίνδυνες επεμβάσεις σε εγκαταστάσεις)και εδω έρχομαι στο επόμενο.Lol μάστρο Πέτρο, για αυτό το λόγο υπάρχουν οι ρελεδες διαρροής στους πίνακες. Αυτό προϋποθέτει ότι υπάρχει ρελέ διαφυγής, αλλά και ότι είναι σωστά συνδεδεμένος.Εχω βρεθεί σε σπίτι πολυκατοικίας που χτίστηκε το 1998, και στον πίνακα δεν υπήρχε ρελε διαφυγής.Επίσης έχω δει περίπτωση πινάκα όπου για να φορτώσουν πάνω καμπόσα κλιματιστικά, χωρίς να περάσουν νέες γραμμές, σύνδεσαν υπάρχουσες γραμμές του σπιτιού με μικροαυτόματους 20A, πριν από γενικό διακόπτη, ασφάλεια, και το ρελε διαφυγής... κατεβάζω γενικό κι εγώ νομίζοντας ότι έχω κόψει το ρεύμα παντού, με το μισό σπίτι να έχει ακόμη ρεύμα...Ηθικό δίδαγμα: Mην υποθέτεις το οτιδήποτε... ούτε καν ότι το δοκιμαστικό κατσαβίδι δουλεύει πάντα, ειδικά αν δε το έχεις δοκιμάσει λίγα λεπτά πριν να δείς οτι ανάβει. Σχετικά με το πρόβλημα. Μή περιμένεις κάποια έτοιμη λύση, εξαρτάται απ τη περίπτωση.Πρώτα απ όλα, πόσες φορές έχεις παρατηρήσει αυτό το πρόβλημα, και όπως ρώτησαν πιο πριν, πόσο καιρό το παρακολουθείς. Αν είναι κάτι που το παρατήρησες πρόσφατα και σου συνέβη μια δυο φορές, είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε προβληματική παρτίδα από λάμπες.Για τι λάμπες μιλάμε? οικονομίας CFL? Πυράκτωσης?Ειδικά στις λάμπες πυράκτωσης, ακόμη και το πόσο λιπαρά είναι τα χεριά σου όταν τις τοποθετείς, ή το ποσό κλειστό είναι το κέλυφος του φωτιστικού που τις βάζεις, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το χρόνο ζωής τους. (καθώς μειώνεται η απαγωγή θερμότητας). Ενώ πάντα υπάρχει περίπτωση να πετύχεις προβληματική λάμπα.Απ την άλλη όσον αφορά τις μέχρι τώρα ευρέως διαδεδομένες λάμπες οικονομίας, έχουν βγει στην αγορά πάμπολλες παρτίδες, ειδικά από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ εργαλείων κλπ, που καίγονται για πλάκα μετά από μικρό αριθμό άνοιξε-κλείσε του διακόπτη. Μπορεί αν τις αφήσεις μόνιμα ανάμενες να αντέξουν τις ώρες που υπόσχονται... Αλλά σε χώρους που ανοιγοκλείνουν συχνά, να μην αντέξουν πάνω από μερικές εβδομάδες.Δε μας διευκρίνισες ακομα αν ο πίνακας είναι τριφασικός, και επίσης μιας και μιλάμε για μεζονέτα, αν υπάρχει και δεύτερος.Το τριφασικό μπορεί να γίνει υπερβολικά επικίνδυνο για μια οικιακή εγκατάσταση, αν για κάποιο λόγο διακοπεί ο ουδέτερος. Ειδικά δε αν έχει γίνει το λάθος να περνάνε στα δωμάτια από τα ίδια κουτιά και σωλήνες, διαφορετικές φάσεις...Γιατί η τάση μεταξύ των δυο φάσεων είναι 400V (sqrt(3)*230).Αν υποθέσουμε ότι δυο ταυτόχρονα ενεργά φορτία έχουν συνδεθεί σε διαφορετικές φάσεις. Ας πούμε το πρώτο είναι μεταξύ L1-N και το δεύτερο μεταξύ L2-N. Αν ο ουδέτερος της κεντρικής παροχής διακοπεί, η τάση στα άκρα αυτών των δυο φορτίων θα μεταβληθεί ανάλογα με την αντίσταση τους. Το μεγαλύτερο φορτίο θα έχει στα άκρα του χαμηλότερη τάση, και το μικρότερο φορτίο θα έχει στα άκρα του υψηλότερη τάση από την ονομαστική.Για να εμφανιστεί αυτή η ανισορροπία σε ένα τριφασικό κύκλωμα, δεν είναι απαραίτητο να έχει διακοπεί εντελώς το καλώδιο του ουδετέρου. Αρκεί να μην κάνει καλή επαφή κάπου, ή να είναι πολύ μικρής διατομής.Ότι κατάλαβες ... κατάλαβες. Δε πρόκειται να σου πω τι να κάνεις στον πίνακα. Αυτό ειναι αποκλειστικά δουλειά ηλεκτρολόγου. Επίσης δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Χρειάζεται ο τεχνικός να δει με τα μάτια του για να εντοπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα, που μπορεί να είναι ακόμα και στο ρολόι της ΔΕΗ... όπου ούτε καν αυτός έχει άδεια να επέμβει.Πάντως, το ότι αναφέρεις τέτοια επιλεκτικότητα στο πρόβλημα... πχ ότι καίγεται η μία λάμπα από τις δυο του ίδιου φωτιστικού που βρίσκεται στο μπάνιο, με κάνει να πιστεύω περισσότερο στη περίπτωση των προβληματικών λαμπών / συνθηκών και της μη αξιόπιστης ανθρώπινης παρατήρησης.Από τη πλευρά σου θα μπορούσες να σιγουρευτείς ότι τα φωτιστικά είναι σε καλή κατάσταση, τα ντουί δεν είναι κατεστραμμένα και επιτρέπουν την καλή επαφή με τις λάμπες (δε κουνιούνται, είναι επαρκώς σφιγμένες και καθαρές)
hayabusa Οκτώβριος 30, 2012 #15 Οκτώβριος 30, 2012 και εγώ διακοπή ουδετέρου φαντάστηκα για να ειμαι ειλικρινής, γι'αυτό και η ερώτηση για το πότε παρουσιάστηκε το πρόβλημα, παραπάνω. Τώρα βέβαια πίσω από ένα πληκτρολόγιο και ειδικά για τέτοια περίπτωση ακόμη και η παραμικρή υπόθεση (όπως λέει και ο [MENTION=258]kaynd[/MENTION] )ειναι μάλλον παρακινδυνευμένη.
venom7 Οκτώβριος 31, 2012 Author #16 Οκτώβριος 31, 2012 Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και το χρόνο σας.Βασικά το πρόβλημα είναι αρκετό καιρό και ίσως και χρόνια.Δεν ξέρω αν υπάρχει από πάντα ή τα τελευταία χρόνια.Επίσης υπάρχουν αρκετοί πίνακες στο σπίτι. 'Ένας στο υπόγειο, ένας στο ισόγειο και ένας στον πάνω όροφο με υπνοδωμάτια κ.τ.λ.Στο μπάνιο που καίγονται οι λάμπες έχουν τοποθετηθεί αρκετές φορές διάφορες και επίσης κάποιες που δούλευαν αλλού μπήκαν εκεί για δοκιμή και...rip!Οπότε αποκλείεται να είναι ΟΛΕΣ από προβληματικές λάμπες.Όταν λέμε ότι καίγονται εννοούμε μέσα σε μια βδομάδα και όχι σε περισσότερο καιρό!!!Επίσης οι λάμπες που τοποθετούνται κατά κύριο λόγο είναι οι κλασικές των 80+watt.Αλλά και άλλες μακρόστενες και κάποιες μικροσκοπικές σαν στυλό.Αλλά όχι οικονομίας.Αυτά.Για τον\τους πίνακες, πως τσεκάρω για τριφασικό ή όχι?
colt3003 Οκτώβριος 31, 2012 #17 Οκτώβριος 31, 2012 Για τον\τους πίνακες, πως τσεκάρω για τριφασικό ή όχι?ΚαλημέραΣτον πίνακα του σπιτιού βλέπεις 3πλό διακόπτη δεμένο μεταξύτου (να λειτουργεί ως ένας) 3 ασφάλειες τήξεως και 3 ενδεικτικές λυχνίες. Επίσης ο ρελές διαφυγής έχει πάνω του ενδείξεις L1- L2 - L3 - N. Στο καβούκι του μετρητή της ΔΕΗ κοιτάς το μαυρο καλώδιο που έρχεται απο την κολώνα (εφ'όσον είναι μονοκατοικία αυτόνομη και ανεξάρτητη και έχει το δικό της ρολόι) εξωτερικά πόσους αγωγούς έχει αν δείς κάτι σε 5Χ... τότε έχεις 5 αγωγούς άρα τριφασικό.Τέλος πολύ εύκολα ελέγχεις τον λογαριασμό τησ ΔΕΗς αν αναγράφει στην κορυφή η ένδειξη ''Γ1'' ή ''Γ2'' οικιακό. Αυτό είναι ένδειξη ότι πληρώνεις τριφασικό. Αυτά. Απο εκεί και πέρα συνήθης πρακτική είναι ο κεντρικός πίνακας του σπιτιού να έιναι τριφασικός και όλοι οι άλλοι (υποπίνακες) μονοφασικοί. Αυτό βέβαια υπο την προυπόθεση ότι δεν ζητείται σε κάποιο μέρος του σπιτιού λόγω κάποιων μηχανημάτων τριφασική παροχή. Οπότε μην το πάρεις ως στάνταρ.
dangar Οκτώβριος 31, 2012 #18 Οκτώβριος 31, 2012 Αν οι λάμπες που βάζεις είναι απλές πυρακτώσεως 80+Watt πιθανότατα τα ντουί από τα φωτιστικά υπερθερμαίνονται και προκαλούν προβλήματα. Τσέκαρε αν τα ντουί αντέχουν την ισχύ που τους βάζεις - πιθανότατα το αναγράφουν πάνω.
mimozas Νοέμβριος 1, 2012 #19 Νοέμβριος 1, 2012 Πάρε ρε άνθρωπε έναν ηλεκτρολόγο που περιμένεις να να σου πούμε την κουταμάρα μας. Δεν είναι να παίζεις με το ρεύμα.. Για να σε προστατεύσω από τυχόν "μαγκιές" το λέω.Αυτο ακριβος προτεινω και εγω, τα ρευμα ειναι επικυνδιανο πραγμα και καλητερα να το αφισεις σε καποιον που ξερει να το χρησιμοποιει.
venom7 Νοέμβριος 1, 2012 Author #20 Νοέμβριος 1, 2012 Λοιπόν παίδες, για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε...Δε ζήτησα τη γνώμη σας και την άδεια σας, αλλά τη βοήθειά σας.Λέω ότι λέω με καλοσύνη και χωρίς παρεξηγήσεις γιατί, δε λέω το εκτιμώ το ενδιαφέρον, αλλά είναι κρίμα για μια βοήθεια που χρειάζομαι το μισό++ νήμα να είναι με σχόλια του στυλ "μην το κάνεις" και "πάρε ηλεκτρολόγο"!
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.