Jump to content

Δίκτυο σπιτιού

narta

Recommended Posts

Οι συσκευές που χρειάζονται/χρησιμοποιούν Internet μεσα στο σπίτι μας αυξάνονται σε αριθμό, σε λιγο θα εχει Internet και η χέστρα για να παραγγέλνει μόνη της χαρτί υγειας :hehe:

Στο θέμα μας

Μενω σε διαμέρισμα με 2 ορόφους και μεχρι πρόσφατα καλυπτόμουν οριακα με ασυρματη συνδεση μεσω του router/modem

Η adsl βρίσκεται στον πανω όροφο δίπλα στους υπολογιστες. Απο εκει πέρνουν μεσω ethernet τα pc και ασυρματα στον κατω όροφο (που βρίσκεται η τηλεοραση) ενας media player, ενα TV dongle και το xbox. Στα σχέδια ειναι η προσθηκη ενος htpc/file server, το οποιο προφανως θα μπει για λόγους χρηστικοτητας στον κατω οροφο και συνεπως η συνδεση μεσω ασυρματου ειναι σχεδον αχρηστη.

Σκεφτομαι λοιπον το εξης:

Οροφος ADSL router-->Powerline---------Powerline ισογειο--->Router

To ADSL router ειναι το Pirelli της Cyta συνεπως δεν μπορει να αλλαξει ευκολα. Τα powerline θα ειναι αυτα επειδη υπαρχουν πολυπριζα (οχι ασφαλειας) και στις δυο πριζες. Για τον τελευταιο router μπορω να χρησιμοποιησω ενα υπαρχον ενα Thomson TG585 v8 ή θα πρεπει να προμηθευθω κατι αλλο?

ΤΙΑ για την βοήθεια :)

Internet θα δίνει μόνο το pirelli σωστά που είναι στον πάνω όροφο.

Αν ναι τότε κάτω δεν χρειάζεσαι router αλλά ένα switch αν δεν θέλεις ασύρματο αλλιώς ένα switch + wireless access point.

Μερικές φορές ανάλογα και το router μπορεί να κάνει τη δουλειά του switch/wifi αν συνδεθεί με bridge στο πάνω router. Αλλά δεν ξέρω αν το thomson που έχεις μήπως είναι κλειδωμένο απο πάροχο.

Δυστυχώς στη CYTA όντως δεν μπορείς να αλλάξεις router γιατί σου δίνει VOIP απο τον εξοπλισμό και δεν μπορείς να βάλεις κιόλλας κάποιο spa γιατί έχει κλειδωμένο η CYTA το voice.

Αν δεν θες εξτρα ασυρματο στον κατω οροφο, τοτε παρε ενα απλο switch 8 θεσεων πχ.

Απλα δεν ξερω αν μεσω του pirelli και των powerline αν θα εχεις 1000αρι δικτυο για τον fileserver.

edit:

ακυρο, τωρα ειδα οτι τα powerline εχουν 10/100, oποτε παρε ενα switchaki να κανεις τη δουλεια σου.

Τα powerline στην καλύτερη να σου δώσουν 200mbps αλλά ώς εκεί και με προυποθέσεις. 1000 δεν παίζει.

Άρα πας για powerline και τα συγκεκριμένα αν σου δώσουν 100 μια χαρά είσαι και ένα φτηνό switch να κάνεις την δουλειά σου.

Βασικα μπορω να αλλαξω router γιατι εχω βρει του κωδικους του voip της Cyta, αλλα αυτο που με απασχολει ειναι αν θα δουλεψει σωστα το σχεδιο που εχω στο μυαλο μου.

Το Thompson ειναι καλο μηχανακι και ελεγα να μην παει χαμενο (ειναι ξεκλειδωτο btw)

Τεσπα, αλλον θα παρω ενα switch και τα powerlines. Δεν καιγομαι απο ταχυτητες, δεν κανω τρελες μεταφορες αρχειων και τα 100mbps μου φτανουν

Ερμμμ, τι σκοπό θα εξυπηρετήσει αυτο; Η τηλεφωνια δεν αποτελει θεμα στην προκειμενη περπιτωση, απλα θελω να συνδεσω 2 οροφους δικτυακα/διαδικτυακα :unsure:

Για το αν θέλεις να αλλάξεις το router.

Γενικά ούτε και το router χρειάζεται απλά το βάζουμε γιατί δίνει internet :D.

Εφόσον είναι δικό σου το σπίτι προσπάθησε να περάσεις καλώδιο ethernet (cat6 είναι υπεραρκετό). Αλλιώς με powerlines και ένα gigabit switch σε συνδυασμό με ένα access point στον κάτω όροφο θα σε καλύψουν. Bottleneck θα είναι το powerline οπότε κάνεις τα κουμάντα σου αν μπορείς να streamάρεις ό,τι θέλεις στο htpc από τον πάνω όροφο. Για να μετρήσεις την ταχύτητα μεταξύ του πάνω και του κάτω ορόφου χρησιμοποίησε το iperf.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.