Jump to content



SSD και μακροζωία, κυνηγώντας τα ελάχιστα write cycles.


ati8assos

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ο σκοπός του νήματος αυτού είναι η συζήτηση για την εύρεση τρόπων/ μεθόδων για την ελαχιστοποίηση του αριθμού των εγγραφών από το λειτουργικό/προγράμματα σε έναν SSD,

δίχως όμως την ελάττωση στις επιδόσεις του συστήματος ή την μείωση της λειτουργικότητας του.

Case study.

Μια μικρή εισαγωγή πρώτα,

Ένα σύγχρονο σύστημα στηριγμένο σε Sandy Bridge CPU, με Z68 chipset, 16 GB Ram και 2 Caviar Black 750GB σε συστοιχία Raid 0+1 με την βοήθεια του Intel Rapid Storage

( σαν matrix raid θα το θυμούνται οι παλαιότεροι ).

Το OS (Win 7 Ultimate 64bit) εγκαταστάθηκε στο Partition 1 του Raid 0 με χρήση των πρώτων 40GB από τα outer tracks του κάθε δίσκου για την μέγιστη δυνατή απόδοση. Stripe size 128KB .

Γενικά δεν υπήρχαν προβλήματα στην ταχύτητα/χρόνους απόκρισης του Raid των σκληρών δίσκων ούτε στα games ούτε στις άλλες καθημερινές χρήσεις,

παρά μόνο σε περιπτώσεις multitasking με πολλά προγράμματα ανοικτά ταυτόχρονα.

Για να βελτιωθεί αυτή η αδυναμία αποφασίστηκε η προσθήκη ενός SSD που θα λειτουργούσε ως caching device με την χρήση του Intel Smart Response.

Επιλέχθηκε ένας Samsung 830 128GB, με βασικό κριτήριο την αναγνωρισμένη αξιοπιστία, την χαμηλή τιμή, το μεγάλο endurance λόγω χρήσης 27nm toggle NAND, τα υψηλά Seq Read/Writes

και τα πολύ χαμηλά max latencies γεγονός που θα του χάριζε μικρό busy time σε καταστάσεις multitasking.

Το μόνο αρνητικό του σημείο, τα χαμηλά σχετικά νούμερα σε random 4k, γεγονός σημαντικό μεν αλλά όχι καθοριστικό.

Πρώτο σοβαρότατο εμπόδιο (που ανακαλύφθηκε αφού είχε γίνει η αγορά), το Intel Smart Response λειτουργεί μόνο αν υπάρχει ένα Raid volume, ή σε ένα HDD με λειτουργικό.

Αν υπάρχουν 2 RAID volumes δεν εμφανίζεται η επιλογή “ Accelerate” στον RST manager, και άρα δεν μπορεί να γίνει SSD caching.

Λένε πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, “go big” λοιπόν στην συγκεκριμένη περίπτωση και αγορά ενός ακόμη ίδιου SSD για ζευγάρωμα σε συστοιχία Raid 0.

Το λειτουργικό εγκαταστάθηκε με clean Install στο Raid 0 των SSD αφήνοντας πλέον το Raid 0+1 configuration των δύο Caviar Black σαν βοηθητικό.

Μοναδικό πρόβλημα προς το παρόν, η μη ύπαρξη TRIM.

Κάπου εδώ ξεκινά και η προσπάθεια για να διατηρηθούν τα κελιά της μνήμης NAND στους 2 SSD όσο το δυνατόν περισσότερο “φρέσκα” γίνεται,

χωρίς ταυτόχρονα βέβαια να γίνει έκπτωση στις συνολικές επιδόσεις του συστήματος, ή μείωση της λειτουργικότητας του.

Κύριο μέρος,

Ακολουθία καλών πρακτικών για την επίτευξη του στόχου.

1) Το Hibernation απενεργοποιήθηκε πλήρως με την γνωστή εντολή, κρινόμενο μη απαραίτητο για ένα desktop PC.

2) Το ίδιο έγινε για το Indexing και το Windows Search μιας και στον SSD δεν είναι ιδιαίτερης σημασίας.

3) Το Defragment απενεργοποιήθηκε και σαν Service και από τον Task Scheduler.

( Αν λάβουμε υπόψη τον τρόπο λειτουργίας των SSD ένα “Smart Fragmentation Service” θα ήταν η καλύτερη λύση, μα κανένα λειτουργικό δεν το υποστηρίζει, έως τώρα τουλάχιστον ).

4) Επίσης από τον Task Scheduler αλλάχθηκαν οι περίοδοι κάποιων μη ζωτικών προγραμματισμένων εργασιών (WinSAT, UsbCeip, ProgramDataUpdater, AnalyzeSystem, AitΑgent )

και όσες γίνονταν καθημερινά πήγαν στις 3 μέρες, αυτές των 3 στην εβδομάδα - 10 μέρες, οι εβδομαδιαίες στις 2 βδομάδες - μήνα κ.ο.κ

5) Τα Event Logs μίκρυναν στο ελάχιστο δυνατό μέγεθος των 1028ΚΒ εκτός από το System Log που του δόθηκαν 2048KB για ευνόητους λόγους (τα default είναι γύρω στα 20MB για το καθένα).

6) Τα Offline Files,σε Service και Cache απενεργοποιηθήκαν (χρειάζεται μόνο αν λειτουργεί σε δικτυακό περιβάλλον).

7) Το Page file δεν απενεργοποιήθηκε αλλά του δόθηκε ένα εύρος από 16 - 4096 MB με σκοπό να διαπιστωθεί εάν και σε τι ποσοστό είναι απαραίτητο για την λειτουργία του συστήματος.

8) Το System Restore δεν απενεργοποιήθηκε αλλά μίκρυνε ο χώρος που καταλαμβάνει στο 1% και αλλάχθηκε η συχνότητα από τον Task Scheduler στο μία φορά κάθε 4 μέρες.

Παρεπιπτόντως , άν κριθεί αναγκαίο μπορεί να δημιουργηθεί restore point κι από τον χρήστη μέσω του System Protection.

9) Το Superfetch service δεν απενεργοποιήθηκε επίσης, μιας και βοηθά στην επιτάχυνση του συστήματος αφού ανεβάζει στην RAM τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα αρχεία λειτουργικού/προγραμμάτων.

( Τα Win 8 αξιοποιούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό αυτή την υπηρεσία ανεβάζοντας δραματικά την απόκριση στις εντολές του χρήστη ).

10) Τα Temp files δεν άλλαξαν θέση, παρόλο που είναι σε βάρος των εγγραφών, για να μην μειωθεί η ταχύτητα/ απόκριση του συστήματος.

11) Αλλαγή τοποθεσίας στην Browser Cache.

a) Στον Opera browser είναι πολύ εύκολο, στην διαδρομή Settings-Preferences-Advanced-History , δίνεται η επιλογή Memory Cache=Automatic & Disk Cache=Off.

post-26915-1416076699,0234_thumb.jpg

Το αποτέλεσμα θα είναι να κρατά όλη την Browser Cache στην RAM .

B)Στον Firefox με χρήση της εντολής about:config στην address bar έγιναν οι εξής αλλαγές :

browser.cache.disk.enable=false,

browser.cache.disk.smart_size.enabled=false,

Για να αποθηκεύεται η Browser Cache στην RAM έγιναν οι εξής αλλαγές :

browser.cache.memory.enable=true (boolean)

browser.cache.memory.capacity=1048576 (integer)

browser.cache.memory.max_entry_size=51200 (integer)

browser.cache.memory.smart_size.enabled=true (boolean)

browser.cache.memory.smart_size_cached_value=1048576 (integer)

post-26915-1416076699,0751_thumb.jpg

Όπου δεν υπήρχαν τα lines προστέθηκαν με την αντίστοιχη ιδιότητα (boolean, integer ) . Οι αριθμητικές τιμές είναι σε KB και έχουν παρθεί για ευκολία από τις αντίστοιχες της disk cache.

c) Για τον Chrome και τα παρακλάδια του έγινε αλλαγή στην τοποθεσία της browser cache σε νέο φάκελο σε partition των HDDs γράφοντας την εντολή στο shortcut --disk-cache-dir="N:\chromecache" --disk-cache-size=440401920

όπου N:\chromecache η νέα διαδρομή και 440401920 το μέγεθος της σε bytes.

post-26915-1416076699,132_thumb.jpg

d) Τέλος για τον Internet Explorer έγινε μετακίνηση του φακέλου των Temporary internet files σε ένα νέο φάκελο, επίσης σε partition των HDDs.

Πηγαίνοντας στο Tab General από τα Tools - Internet Options, επιλέγοντας Settings στο Browsing History , πατώντας το Move folder και επιλέγοντας την νέα διαδρομή.

Σημ. Εκτός από την δημιουργία ενός Ramdrive, δεν βρέθηκε άλλος τρόπος για τον Chrome και τον Internet Explorer να κρατά την Browser Cache στην RAM, αν κάποιος γνωρίζει κάτι σχετικό θα βοηθούσε πολύ να το αναφέρει.

12) Ελαχιστοποίηση εγγραφών και αύξηση της μακροζωίας του SSD με χρήση του FancyCache.

Το FancyCache είναι ένα πρόγραμμα της Romex Software(σε beta έκδοση αλλά σταθερότατο) που χρησιμοποιεί RAM Caching για την επιτάχυνση και την αύξηση στην απόκριση ενός συστήματος,

ανεβάζοντας στην RAM όποια αρχεία/βιβλιοθήκες χρησιμοποιούνται συχνότερα.

Φανταστείτε το κάτι σαν το Superfetch των Windows αλλά περισσότερο σοφιστικέ και παραμετροποιημένο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ. FancyCache Overview

Πως όμως βοηθάει στην ελαχιστοποίηση των εγγραφών?

Με την επιλογή κατά την παραμετροποίηση του Enable Defer Write.

post-26915-1416076699,2115_thumb.jpg

Τα Windows κάνοντας εσωτερικές διεργασίες, τσεκάρουν, γράφουν, σβήνουν και ξαναγράφουν πολλές φορές τα ίδια πράγματα στη μονάδα του χρόνου.

Το FancyCache κρατά όλες αυτές τις εγγραφές στην RAM και δίνει για εγγραφή στον SSD μόνο τις πρωτότυπες και όχι τα αντίγραφά τους, ύστερα από έναν συγκεκριμένο χρόνο που εμείς του έχουμε ορίσει στο πεδίο Latency.

Για παράδειγμα αν έχουμε ορίσει σαν Latency τα 30 δευτερόλεπτα τότε χοντρικά γράφεται στον SSD μόνο το 70% από τις συνολικές εγγραφές που έκανε το λειτουργικό.

Έχουμε έτσι ένα κέρδος 30% , δηλ. περίπου μία στις τρεις εγγραφές δεν “ενοχλεί” τα κελιά της NAND.

Αν αυξηθεί δε ο χρόνος στο πεδίο Latency έχουμε ακόμη μεγαλύτερο κέρδος, όμως μεγάλη προσοχή στον καθορισμό, γιατί εάν δεν είμαστε πίσω από την ασφάλεια ενός UPS

κάθε αύξηση της τιμής χρόνου στο πεδίο περικλείει τον σοβαρότατο κίνδυνο για corrupted files σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Επίσης για όσους θέλουν να πειραματιστούν, μην το χρησιμοποιήσετε σε ασταθές σύστημα με προβλήματα στο hardware/software

( μπλε οθόνες, συχνές επανεκκινήσεις , πάγωμα συστήματος κλπ ) ή αν πειραματίζεστε με overclocking.

Το πρόγραμμα παρέχει σε πραγματικό χρόνο και πολύ αναλυτικά Performance Statistics όπου μπορούμε να δούμε μεταξύ άλλων και το κέρδος σε αριθμό εγγραφών.

post-26915-1416076696,6123_thumb.jpg

Στο πινακάκι βλέπουμε πως ενώ τα Total Write bytes είναι περίπου 2.13 GB, τα Differed Write bytes αυτά δηλ. που γράφτηκαν στον SSD είναι κατά πολύ λιγότερα, 1.51 GB ή το 70.93 % των συνολικών.

Το case study είναι ανοικτό για συζήτηση/απορίες, ευπρόσδεκτη βοήθεια θα είναι και η κάθε επιπλέον πληροφορία.

Ενδιαφερουσα προσεγγιση αν και θα συμφωνησω με τον [MENTION=1199]Volrath[/MENTION]

"Μην άγχεσαι με τις εγγραφές, δε θα τον χαρείς τον δίσκο έτσι. "

Ακομα εχω τους Mtron που εχω αγορασει στα αρχικα σταδια της ssd γενιας

και δουλευουν,μιας και ανοιγουν σβηνουν λειτουργουν,ακομα.

Kαι μιας και τους ανεφερα προσφατα αγορασα εναν Kingston και εκανα

αυτα που ανεφερες (σχεδον ολα ) στον Mtron.Μετεφερα τα τemp αρχεια

βασικα και απενεργοποιησα (κλασσικα) την ανασυγκροτηση και τα indexing prefetch κτλπ.

Γιατι το εκανα θα με πεις?

Καθαρα γιατι τον ειχα να καθεται και ηθελα να πειραματιστω.

Αυτη την στιγμη περαν της ανασυγκροτησης και των υπολοιπων τον συμπεριφερομαι

σαν μηχανικο δισκο.

Οσο αντεξει και οσο παει ;)

Και η χρήση κάποιου ramdisk ίσως να βοηθάει, αλλά δεν το έχω ψάξει να δω σε τι βαθμό.

@ 2cpu

Καλά, εννοείται κι εγώ της ίδιας φιλοσοφίας είμαι, τα “μηχανήματα” είναι για να χρησιμοποιούνται στο όριο και προς διευκόλυνση μας, αλλά και όπου μπορώ να βελτιώσω κάτι το προσπαθώ. :rubik:

Βαριέμαι τα default :zzz:

@yanni

να σου πω, το Ramdisk το σκέφτηκα κι εγώ, αλλά θα πρέπει κάπου να αποθηκεύεται σαν backup όταν κλείνει PC και να φορτώνει κατά την έναρξη του συστήματος , γεγονός που μειώνει τις επιδόσεις προσθέτοντας καθυστέρηση

Θα το δοκιμάσω πάντως να δω αν τελικά αξίζει, Thanx

ati8assos ωραία όλα αυτά και ο πειραματισμοί κλπ. Εκτιμώ το χρόνο που αφιέρωσες και είναι πολύ ενημερωτικό το post σου και εγώ ασχολήθηκα με το να μειώσω το wear στον SSD, έχω δοκιμάσει browser cache και temp file σε ramdisk και γενικά έψαχνα τρόπους για να μειώσω τη φθορά στον SSD διαβάζοντας κατά καιρούς διάφορα forums. Το αποτέλεσμα που κατέληξα ξέρεις ποιο είναι; Δεν αξίζει να ασχολείσαι. Όταν ο άλλος έχει γράψει σχεδόν 5PB στον 256 Samsung 830... Τι να λέμε τώρα. Απλά δεν έχει νόημα να ασχοληθεί κανείς.

Ότι είπε ο [MENTION=3663]iceblade[/MENTION].

Οκ ωραίες πληροφορίες, αλλά μιλάμε για ένα προϊόν το οποίο θα το αλλάξεις άνετα σε 2-3 χρόνια και έχει εγγύηση.....3 χρόνια.

Απλά ΞΕΣΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ.

Ο μόνος λόγος που κάνω και εγώ κάποια από αυτά, είναι ότι έχω ακόμη 80αρη. ΜΟΝΟ λόγω μειωμένης χωρητικότητας.

[MENTION=3663]iceblade[/MENTION], l2phile

Δεκτή η διαφορετική άποψη άλλα όχι αποδεκτή, γνωρίζω το συγκεκριμένο νήμα που παραπέμπει το Link και ξέρω για το μεγάλο endurance του Samsung (ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε άλλωστε)

πιστεύω όμως πως η προσπάθεια για παραμετροποίηση/ βελτιστοποίηση, το Fine Tuning γενικά ενός συστήματος είναι άξια προσοχής ειδικά τώρα που αρχίζει η χρήση της TLC NAND στα 19nm και κάτω,

και οι κύκλοι εγγραφών διαγραφών πέφτουν στους 1000 για το κάθε κελί όσο δηλ. έχουν τα USB Flash disks.

Οι εταιρίες θα βρουν βέβαια τρόπους να παρατείνουν το SSD life αλλά κι εμείς γιατί να αρκεστούμε στα default, και ακόμη τι γνώσεις θα αποκτήσουμε για το σύστημά μας αν “ τρώμε μασημένη τροφή ?”

Εκτός αν δεν μας ενδιαφέρει τι υπάρχει under the hood.

Εκτιμώ την επίσκεψή στο νήμα, μα θα περίμενα κάτι περισσότερο εποικοδομητικό .

[MENTION=26915]ati8assos[/MENTION] θα το πάρεις πάλι στραβά αλλά:

Το fine tuning για SSD σε Windows 7 είναι να μην κάνεις τίποτα. Με το να σκαλίζεις πράγματα που ήδη δουλεύουν όπως πρέπει, πως ακριβώς μαθαίνεις τι γίνεται under the hood?

Επίσης, όταν λέω σε κάποιον να μην ασχοληθεί με κάτι στο οποίο έχω ξοδέψει εγώ χρόνο κ έχω διαπιστώσει γιατί δεν αξίζει (παραθέτοντας κ επιχειρήματα), για να μη χάσει το χρόνο που έχασα εγώ, IMHO το θεωρώ εποικοδομητικό.

Για να μη σε τσατίσω περαιτέρω λοιπόν δε θα σου πω τη γνώμη μου για τη χρησιμότητα RAID 0 σε SSD, και περί Intel Smart Response και SSD Caching

[MENTION=26915]ati8assos[/MENTION] Ωραία η ανάλυσή σου, αλλά εγώ θα σου πω το εξής. Πέρσυ αγόρασα έναν Samsung 830 128Gb (3 χρόνια εγγύηση) στα 235 ευρώ.

Σήμερα, έναν χρόνο αργότερα, τον βλέπω στο Amazon.co.uk στις 72.99 λίρες (90 ευρώ).

Οι πτώσεις στις τιμές των SSD είναι μεγάλες και σταθερές από το 2008 που πήρα τον πρώτο Mtron 32Gb στα 450 ευρώ.

Θέλω να πω ότι δεν βλέπουμε τίποτα το εξωτικό και το ιδιαίτερο σε αυτές τις πτώσεις και κατά συνέπεια δεν βλέπω κανέναν λόγο για να αλλάξει αυτός ο ρυθμός.

Συνεχίζοντας λοιπόν με αυτό τον ρυθμό, σε έναν χρόνο από σήμερα υπολογίζω ότι ο 128άρης 830, ή θα πωλείται στα ~45 ευρώ (αν υπάρχει ακόμα στοκ), ή θα έχει την κατάληξη των 32άρηδων SSD (είδος προς εξαφάνιση).

Σε δυο χρόνια δε από σήμερα που θα λήξει η εγγύησή του, υπολογίζω ότι θα ψάχνω καμιά θήκη 2.5 ιντσών για να τον κάνω USB "pendrive".

Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: αξίζει τόση δουλειά και άγχος για να κρατάω τις εγγραφές χαμηλά και να τις παρατηρώ, όταν σε 3 χρόνια ο SSD μου θα αντικατασταθεί από έναν 512άρη των 80-100 ευρώ ή έναν 256άρη των 45 ευρώ;

Όταν κυκλοφορήσανε ευρέως τα CD εγγραφής κι έγραφες 600Mb σε δισκάκια των 23 cents, αγχωνόσουν για την μακροζωία των 1.44Mb των δισκετών σου; Όταν κυκλοφορήσανε αντίστοιχα των DVD των 4.5Gb, αγχώθηκες ποτέ να βρεις τα μακροβιότερα CD ή floppy disks; Και πάει λέγοντας.

Ίσως να βλέπω τα πράγματα διαφορετικά τώρα που είμαι 37 χρονών. Πριν από κάμποσα χρόνια, το να tweakάρω τον υπολογιστή μου ήταν ο λόγος χρήσης του, ο αυτοσκοπός. Αγόραζα Celeron για να τον κλοκάρω και να αποδίδει όσο ένας PIII που κόστιζε τριπλάσια. Οι μπλε οθόνες δε με χάλαγαν και το να ξενυχτήσω κοιτώντας το Memtest ήταν καλή φάση με ποτάκι και τσιγάρο.

Σήμερα όμως, ο χρόνος μου κοστίζει. Κάθε ώρα που περνάω κάνωντας troubleshooting/tweaking είναι ώρα που δεν περνάω με τα παιδιά μου, ή χαλαρώνοντας, ή βγάζοντας μεροκάματο (lol). Κι αν οι SSD κάνανε ακόμα 450 ευρώ τα 32Gb, ίσως να το σκεφτόμουν.

Αλλά οι διαφορετικές προτεραιότητες σε συνδιασμό με το γεγονός ότι σήμερα αγοράζεις 128άρη Samsung 830 με 73 λίρες ή κάποιον εξίσου αξιόλογο και μικρότερο SSD με 50 ευρώ, με κάνουν να μην με νοιάζει καθόλου πότε θα πεθάνει ο SSD μου. Θα επιμείνω σε κάποιο όνομα που να έχει την αξιοπιστία στο πορτφόλιο του, έτσι ώστε να έχω καλύτερες πιθανότητες να μη μου συμβεί αυτό στα 2 χρόνια που σκοπεύω να τον χρησιμοποιώ ;)

Νταξ, καταλαβετε και τον ati8assos, τόσο κόπο, μελέτη και γράψιμο στο πρώτο ποστ έριξε και έφαγε τρελή γείωση το παλικάρι, λογικό να ξενερώσει!

Πάντως φίλε thread starter, και εγώ συμμερίζομαι -πλέον- την άποψη των υπολοίπων.

Καλοπροέραιτα όλα ε?? μην παρεξηγηθούμε από το τίποτα ;)

Έχω βάλει ramdisk, το έχω εγκαταστήσει σε 8gb ραμ και είναι μέγεθος 1.5gb, 1024MB για το pagefile 256MB για τον firefox και 256 ελεύθερα, προς το παρόν όλα καλά αλλά δεν το έχω “πιέσει”, να πω ότι ο firefox είναι sandboxed και δεν με ενδιαφέρει να κρατήσω κάτι, τις όποιες ρυθμίσεις (login σελιδοδείκτες ktl) τα έχω κάνει εκτός sandbox στον ssd και είναι μόνιμα, επίσης δεν έχω βάλει να αποθηκεύει τα περιεχόμενα του το ramdisk κατά το shutdown οπότε κάθε φορά είναι άδειος/καθαρός, δεν με ενδιαφέρει να κρατήσω ούτε το sandbox ούτε το pagefile.

Αν είχα βάλει να τα σώνει κατά το shutdown ή αν είχα κάνει εγώ ένα save θα δημιουργούσε ένα αρχείο iso με μέγεθος ίσο με το ramdisk αλλά στον ssd θα έπιανε πολύ λιγότερο, π.χ. κενό iso 2gb στον ssd έπιανε 1ΜΒ.

post-14015-1416076699,5944_thumb.jpg

Το μέγιστο pagefile που έχω δει έχοντας ανοικτά αρκετά προγράμματα και dota2 είναι 353MB σύμφωνα με το ΑΙDA ή 420mb σύμφωνα με τα δεδομένα που δίνει το SYSINTERNALS ProcessExplorer (η διαφορά του Commit Charge Peak - used physical memory ), anyway αρκετά κάτω από 1024mb που έβαλα, να πω ότι παρόλο που φαίνετε να έχω 2gb ram ελεύθερα στο Resource Monitor μου έδειχνε 2-3mb και τα 2gb σαν standby space*.

*Memory that contains cached data and code that is not actively in use.

post-14015-1416076699,9229_thumb.jpg

Εγγραφές που γίνονται στο δίσκο καθώς και μερικές άλλες πληροφορίες μπορούμε να δούμε και από το Resource Monitor τον win7.

post-14015-1416076699,9564_thumb.jpg

Αυτό που λένε οι συμφουρίτες με έβαλε σε σκέψεις, αξίζει να προσπαθείς να σώσεις κάτι που ξέρεις ότι θα χαλάσει; Η απάντηση μάλλον εξαρτάτε στο αν θα σου χαλάσει μέσα στην εγγύηση ή όχι, π.χ. ποιο το νόημα να κερδίσεις ένα χρόνο ζωής και από τα 2-3 χρόνια να σου χαλάσει από φθορά σε 3-4 αντίστοιχα, εκτός εγγύησης, κερδίζεις ένα χρόνο αλλά βγαίνεις εκτός εγγύησης, αν όμως κρατάει 6-8 χρόνια και με προσοχή να σου βγάλει άλλον 1-2χρόνο/ια γιατί όχι;

Ερωτήσεις

Πόσες εγγραφές δέχεται κατά μέσο όρο (ή λένε οι εταιρίες) πριν αρχίσει να φθίνει η ζωή ένος ssd είτε οι επιδόσεις του; Εγώ έχω γράψει 262gb σε 34 ημερολογιακές μέρες, δλδ 7.7GB ανά ημέρα, πριν βάλω το ramdisk.

Oi ram έχουν κάνα περιορισμό περί εγγραφών και διάρκεια ζωής; Ρωτάω περισσότερο εγκυκλοπαιδικά και όχι για το αν θα χαλάσουν από το ramdisk.

post-14015-1416076699,8807_thumb.jpg

[MENTION=14015]Havic[/MENTION]

Φίλε havic

1) pagefile σε RAMdisk = κλέβεις από τη δεξιά τσέπη και τα βάζεις στην αριστερή --> παντελώς άχρηστο

2) Firefox Cache σε RAMDisk: Έχει μόνο νόημα αν για κάποιο λόγο θέλεις να αδειάζεις την cache σε κάθε reboot, γιατί να το κάνεις όμως και να κάνεις το browsing σου πιο αργό κάθε φορά που κάνεις restart; Αν με το restart τα σώζεις στο α) SSD --> defeats the whole purpose β) HDD --> Καθυστέρηση σε κάθε shutdown/reboot χωρίς κανένα όφελος

Συμπέρασμα: Μην κάνετε τα πράγματα πολύπλοκα χωρίς λόγο :D

@Predator_7

Ramdisk αλλά υπάρχει και το ίδιο πρόγραμμα από AMD Radeon RAMDisk (μία διαφορά αν όχι η μοναδική σου επιτρέπει να κάνεις δίσκο μεγαλύτερο από 4Gb), δεν το έψαξα, ίσως να υπάρχουν και άλλα καλύτερα προγράμματα.

Γιατί να το σκαλίζουμε τόσο πολύ το θέμα; Αν είναι λόγω χόμπι το καταλαβαίνω. Διαφορετικά όταν χαλάσει ο SSD από τις πολλές εγγραφές, θα τον έχουμε αλλάξει ή μπορεί να χαλάσουμε εμείς πρώτα.

Δεν νομίζω ότι είναι τόσο τραγικά τα πράγματα.

@Havic

Φίλε havic

1) pagefile σε RAMdisk = κλέβεις από τη δεξιά τσέπη και τα βάζεις στην αριστερή --> παντελώς άχρηστο

2) Firefox Cache σε RAMDisk: Έχει μόνο νόημα αν για κάποιο λόγο θέλεις να αδειάζεις την cache σε κάθε reboot, γιατί να το κάνεις όμως και να κάνεις το browsing σου πιο αργό κάθε φορά που κάνεις restart; Αν με το restart τα σώζεις στο α) SSD --> defeats the whole purpose β) HDD --> Καθυστέρηση σε κάθε shutdown/reboot χωρίς κανένα όφελος

Συμπέρασμα: Μην κάνετε τα πράγματα πολύπλοκα χωρίς λόγο :D

1) Σε αυτό έχεις δίκιο περί τσέπης, αλλά γλυτώνω ελάχιστα writes από τον ssd και από το να τη τοποθετήσω σε μηχανικό είναι πολύ καλύτερα στη ραμδισκ, δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι χρειάζεται η Pagefile σε συστήματα με 8gb και πάνω, π.χ. ρίξε μια μάτια εδώ, αλλά είπα να αφήσω 1gb να βρίσκεται.

2) Χρησιμοποιώ εδώ και πολύ καιρό το sandboxie (εδώ και 8 χρόνια ο μόνος λόγος για format είναι οι δίσκοι που μου χαλάνε… ο browser είναι πάντα καινούριος και ταχύτατος χωρίς προβλήματα), η μόνη μεταφορά αρχείων είναι το να κάνει ένα copy 40mb που είναι ο firefox από τον ssd sτο ramdisk, απαιτεί υπερβολικά μικρό χρόνος δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα (δες το screenshot sto post #11), κατά το shutdown/restart ότι έχει γίνει στο sandbox χάνεται, το browsing δεν νομίζω ότι γίνετε πιο αργό, τουλάχιστον εγώ δεν βλέπω κάτι… οπότε γλυτώνω 40mb + όλα τα temp του firefox (σε μερικές ώρες browsing μπορεί να φτάνουν και το 1Gb).

Και για το αν αξίζει ο κόπος εξαρτάτε από την απάντηση που θα πάρω στην ερώτηση που έκανα στο #11:P

1)

Και για το αν αξίζει ο κόπος εξαρτάτε από την απάντηση που θα πάρω στην ερώτηση που έκανα στο #11:P

Οι περισσότερες RAM έχουν lifetime warranty, αν σου λέει κάτι αυτό :D

Εκτιμώ την επίσκεψή στο νήμα, μα θα περίμενα κάτι περισσότερο εποικοδομητικό.

Το ότι κάποιος διαφωνεί μαζί σου, δεν κάνει το σχόλιο του λιγότερο εποικοδομητικό. Ίσως κάνει το δικό σου ;)

Όσο για την βελτιστοποιήση που λες. Είμαστε στην εποχή που i7 + 12Gb ram κάνουν 300 ευρώ (μεταχειρισμένα). Αν δεν βάζεις ότι toolbar + gaydia κυκλοφορεί, όλα πάνε κομμάτια και δεν χρειάζεται να κλείσεις ούτε καν τα Tablet PC Input Services....

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.