Jump to content

Νέα σύνθεση υπολογιστή από το μηδέν και προβληματισμοί...

Zarko1

Recommended Posts

Tους veloci kai ssd τους χειριστηκατε λαθος πιστευω.

Aφου εχεις win7 στον Q9550 ..και πιανει 50γβ εγκατασταση..τοτε..

α)βγαλε αρχικα το swap..

β)κανε disable το hibernate και το prefetch.

γ)σβησε και τεμπς files ,prefetch και οτι αλλο απλα πιανει χωρο και δε το θες.

Κανε ghost το λειτουργικο στον ssd ..

βαλε τον veloci σαν δισκο που θα δουλευεις ..

Αν σε παιρνει για swap βαλτο στον ssd (επειδη ειναι 60αρης)..αλλιως χανοντας σε επιδοσεις βαλτον στον veloci.

Η ολη διαδικασια κραταει το πολυ 2 ωρες..Και ειναι πληρως αντιστρεψιμη μιας και ο αρχικος μηχανικος υπαρχει ανεπαφος.Τον veloci δεν τον πειραζεις...παρα μονο χωνεις το swap αν δεν χωραει στον ssd.

Τα 4γβ ραμ που εχεις τωρα και κανεις αυτα που κανεις ειναι εγγυημενα λιγα..

Σαν minimum ξεκινας απο 16.Στα 32 απλα θα εχεις την πολυτελεια για μεγαλο ramdrive

αλλα οκ..δεν ειναι ακριβα..~40ευρω το 8γιγο εχει.

Σε τοσα γιγα ραμ(16-32) ..προφανως δεν χρησιμοποεις swap.

Αυτό ακριβώς που προτείνεις φίλε NTG, είχα προσπαθήσει να κάνω πέρυσι κάπου στον Ιούνιο, αλλά δεν μου βγήκε. :cry: Θέλοντας να αναβαθμίσω το υπάρχον pc της συνεργάτιδάς μου, είχα σχεδιάσει δύο αλλαγές, του άλλαξα λοιπόν τον επεξεργαστή, φορούσε κάποιον διπύρηνο, δεν θυμάμαι ακριβώς ποιον, και μπήκε στη θέση του ο Q9550, με πολύ ελαφρό overclocking στα 3GHz.

Επίσης αγόρασα τότε τον OCZ Vertex 2 στα 90GB, με σκοπό να κάνουμε clone την υπάρχουσα εγκατάσταση με όλα τα προγράμματα, η οποία δούλευε άψογα (και εξακολουθεί ακόμα να δουλεύει). Ήθελα οπωσδήποτε να αποφύγω, όπως ο διάβολος το λιβάνι, την νέα εγκατάσταση από την αρχή για πολλούς λόγους (πάρα πολλά προγράμματα και ατέλειωτος κατάλογος σεταρίσματος).

Ήρθε λοιπόν ένας φίλος τεχνικός και παιδεύτηκε πολλές ώρες, αλλά μάταια, δεν καταφέρναμε με τίποτα να ξεκινήσουμε τα Windows από τον ssd. Δοκίμασε αρχικά με Norton Ghost και μετά με κάποιο άλλο πρόγραμμα, αλλά πέφταμε συνέχεια στον τοίχο του ότι τα Windows απαιτούσαν μεγαλύτερο δίσκο σε χωρητικότητα για να ξεκινήσουν. Αφού το έψαξε περαιτέρω ο φίλος μου είπε αργότερα, ότι θα μπορούσαμε τελικά με κάποιον τρόπο να κάνουμε copy την εγκατάσταση στον ssd, αλλά θα έπρεπε να του αφήσω το pc ένα τουλάχιστον διήμερο στο σπίτι του, για να το δουλέψει με την ησυχία του.

Αυτό ήταν αδύνατον απλά να συμβεί, μιλάμε για ένα pc που δουλεύει καθημερινά ασταμάτητα στα δύο τρία χρόνια που στήθηκε, δεν υπάρχει περίπτωση να βρισκόντουσαν δύο μέρες κενό. Έτσι λοιπόν ο Vertex 2 καθόταν στην ντουλάπα μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, που τον έβαλα τελικά στο δικό μου Shinobi που στήθηκε τότε...

γενικα, ωραιο το σετακι.

εγω μονο δυο σχολια θα κανω.

1. μνημες, ξεκινα με 2χ8 και βλεπεις...! αν χρειαστει βαζεις αλλα 2χ8....!!

2. καρτα γραφικων, αν δεν σου χρειαζεται τοσο δυνατη καρτα, κι εννοω για την χρηση που τη θελεις, μηπως να μην βαλεις καθολου? και να βολευτεις με την ενσωματωμενη?

μηπως στη δουλεια σου βολευει και η τεχνολογια Intel Quick Sync Video, που εχει....?

Εφόσον τελικά πάω σε αγορά της ASrock Z77 Extreme 4, είναι εντελώς αδύνατον να αποφύγω την αγορά ανεξάρτητης κάρτας γραφικών. Το μόνιτορ του γραφείου είναι το Dell 2722, το μοντέλο που αντικαταστάθηκε από το 2711 με ίδια ακριβώς τεχνικά χαρακτηριστικά και ανάλυση, στα 2560x1440. Όλες ανεξαιρέτως οι μητρικές, από ότι έχω δει, με ενσωματωμένα γραφικά, υποστηρίζουν μάξιμουμ ανάλυση στη DVI θύρα τα 1920x1200, οπότε... :(

Η μοναδική λύση θα ήταν επιλογή μητρικής με έξοδο Display port, όπως πρότεινε προηγουμένως κάποιος φίλος, που να ανεβαίνει στα 2560x1440. Το σκέφτηκα να σου πω την αλήθεια, και ακόμα με προβληματίζει. Οι λύσεις σε αυτή τη περίπτωση είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, νομίζω, αλλά θα πρέπει να πάω σε μητρική πολύ ακριβότερη από την ASrock, οπότε αν είναι πληρώσω στο περίπου τα λεφτά της ATI fanless HD7750 σε ακριβότερη μητρική, ποιο το όφελος;

Θα μπορούσα βέβαια να πάω σε αρκετά φτηνότερη fanless κάρτα γραφικών από την 7750, που θα βγει κάπου στα 130 ευρώ, αλλά την γουστάρω πολύ τη ρημάδα, δες εμφάνιση! :inlove:

ATI-hd7750_zps77cd6dbe.jpg

• Replies 137
  • Created
  • Last Reply
Οι λύσεις σε αυτή τη περίπτωση είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, νομίζω, αλλά θα πρέπει να πάω σε μητρική πολύ ακριβότερη από την ASrock, οπότε αν είναι πληρώσω στο περίπου τα λεφτά της ATI fanless HD7750 σε ακριβότερη μητρική, ποιο το όφελος;

ASUS - Motherboards- ASUS P8Z77-V LK

Asus P8Z77-V LK | Skroutz.gr

και με ~40Ε παραπανω πας στην gene V.

Αλλα και η φθηνη θα σε καλυψει.

και σε gigabyte

Gigabyte GA-Z77X-UD3H | Skroutz.gr

ASUS - Motherboards- ASUS P8Z77-V LK

Asus P8Z77-V LK | Skroutz.gr

και με ~40Ε παραπανω πας στην gene V.

Αλλα και η φθηνη θα σε καλυψει.

και σε gigabyte

Gigabyte GA-Z77X-UD3H | Skroutz.gr

Πολύ καλές προτάσεις όλες φίλε NTG, και μου είχαν ξεφύγει για να σου πω την αλήθεια. Άντε τώρα να αποφασίσεις. Θέλει σκέψη. :...:

Από τη μια με καθησυχάζει και μου δίνει σιγουριά η ύπαρξη μιας σχετικά ισχυρής κάρτας γραφικών στο setup όπως είναι η 7750. Από την άλλη βέβαια το να γλυτώσεις περίπου 100 ευρώ χωρίς να θυσιάσεις κάτι ουσιαστικό στην απόδοση του pc, είναι σημαντικό όφελος...

φιλε zarko1, απο οτι φαινεται στα χαρακτηριστικα της HD3000, υποστηριζει μεχρι 2560χ1600 μονο μεσω Display Port. αρα αν θες να δουλεψεις με αυτην, πρεπει να παρεις μητρικη -οπως πχ η Ρ8Ζ77-V LK- που βγαζει DP θυρα..!! και φυσικα να εχει και το μονιτορ DP.....!!

βεβαια με την 7750 δεν θα εχεις τετοιο προβλημα...!! τι να σου πω? εσυ αποφασιζεις!

παντως να ξερεις οτι με τις παθητικες ψυκτρες οι καρτες εχουν υψηλοτερες θερμοκρασιες απο οτι οι ενεργητικες ψυκτρες, γι αυτο μην φοβηθεις, αν και οταν την βαλεις και δεις θερμοκρασιες ανω των 50-60β...!!

γι αυτο θα χρειαστεις και καλο cable management μεσα στο κουτι, για να εχεις καλο airflow..!!!

φιλε zarko1, απο οτι φαινεται στα χαρακτηριστικα της HD3000, υποστηριζει μεχρι 2560χ1600 μονο μεσω Display Port. αρα αν θες να δουλεψεις με αυτην, πρεπει να παρεις μητρικη -οπως πχ η Ρ8Ζ77-V LK- που βγαζει DP θυρα..!! και φυσικα να εχει και το μονιτορ DP.....!!

βεβαια με την 7750 δεν θα εχεις τετοιο προβλημα...!! τι να σου πω? εσυ αποφασιζεις!

παντως να ξερεις οτι με τις παθητικες ψυκτρες οι καρτες εχουν υψηλοτερες θερμοκρασιες απο οτι οι ενεργητικες ψυκτρες, γι αυτο μην φοβηθεις, αν και οταν την βαλεις και δεις θερμοκρασιες ανω των 50-60β...!!

γι αυτο θα χρειαστεις και καλο cable management μεσα στο κουτι, για να εχεις καλο airflow..!!!

Το Dell 2722 έχει ότι είσοδο μπορείς να φανταστείς, μια display port, δύο DVI, μία HDMI, μία VGA, μέχρι και component έχει! :o

Σύμφωνα με αυτό το review πάντως, η HD7750 δεν παίρνει χαμπάρι από θερμοκρασίες, μάλλον τους έφυγαν τα σαγόνια με την απόδοση που έχουν οι ψύκτρες της! :-O

One thing that I really have to stress is that during all of our testing this card never got above 55 degrees Celsius. We tested this card on an open-air test bench and therefore it really didn't get any direct cooling except for what was coming off of the CPU heat sink. In a case with good airflow, this card should be able to stay even cooler and might even be able to take a slight overclock. This really is quite incredible and shows that these types of heat sinks have come a long way.

Υπολόγισε τώρα σε μένα που δεν παίζω ποτέ παιχνίδια, ούτε φυσικά η συνεργάτιδά μου, για το τι χαλαρούς ύπνους του δικαίου θα ρίχνει η 7750.

Δες εδώ από το πλάι την κατασκευή της ψύχτρας! Δεν το βλέπω να αντιστέκομαι στα κάλλη της, μου έχει γυαλίσει φοβερά η καρτούλα... :hehe:

IMG_0007preview_zps2dde4f63.jpg

αυτο ειναι θετικοτατο! και ειναι σχετικα λογικο, καθως οπως αναφερει και το review, 28nm GPU ειναι, δεν παραγει και πολυ θερμοτητα!!! κι ετσι η ψυκτρα μπορει και ψυχει ικανοποιητικα.

αλλα να θυμασαι, οτι σε αυτο παιζει και μεγαλο ρολο το airflow του κουτιου...!!!

κοιτα εδω κι αλλα reviews, και απο ελληνικο site, τα οποια η καρτα φθανει αρκετα παραπανω..!! οχι οτι ειναι κακες για passive cooling, αλλα για να μην εχουμε και λαθος εντυπωσεις!!

Sapphire HD 7750 Ultimate Silent Series Review: Η σιωπή είναι χρυσός - ( HWBOX ) O/C on first boot

SAPPHIRE HD 7750 ULTIMATE Review » Page 12 - Testing: Temperatures - Overclockers Club

προς θεου, δεν τα λεω για να νομισεις οτι η καρτα ειναι κακη..!! ισα-ισα που ειναι αστερακι! και με την χρηση που οπως λες θα εχει το πισι, δεν υπαρχει λογος ανησυχιας, ουτε κατα διανοια.!!

εδω φιλαρακι μου εχει ακομα μια 4850 (sapphire και αυτη!) με μαμισια ψυκτρα, και παιζει idle, οσο η 7750 σε load συνθηκες..!!! καπου 80β..!! οταν παιζει δε? καλα...., ψηνεις μπριζολες..!!!

παντως γενικοτερα, πρεπει καποια πραγματα να τα παιρνουμε, μονο και μονο επειδη τα γουσταρουμε. ετσι για το γαμω το!!! ειναι η ικανοποιηση που σου δινει, βρε παιδι μου...!! αμα τη γουσταρεις παρτην..! δεν διαφωνω...ειναι κουκλιτσα..!!!

1. αλλα να θυμασαι, οτι σε αυτο παιζει και μεγαλο ρολο το airflow του κουτιου...!!!

2. παντως γενικοτερα, πρεπει καποια πραγματα να τα παιρνουμε, μονο και μονο επειδη τα γουσταρουμε. ετσι για το γαμω το!!! ειναι η ικανοποιηση που σου δινει, βρε παιδι μου...!! αμα τη γουσταρεις παρτην..! δεν διαφωνω...ειναι κουκλιτσα..!!!

1. Για το aiflow λογικά θα ακολουθήσω την ίδια ακριβώς λογική που εφάρμοσα στο δικό μου Shinobi και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Δηλαδή δύο 120άρηδες χαμηλών στροφών (μια και είμαι κυριολεκτικά ψυχάκιας με τον θόρυβο), στο μπροστά κάτω μέρος του Shinobi για να εισάγουν αέρα και να ψύχουν τους δύο Barracuda των 2ΤΒ. Mετά ο αέρας θα ανεβαίνει προς το πάνω μέρος και αναγκαστικά θα περνάει από τις ψύκτρες της HD7750, με ελαφρά ανεβασμένη θερμοκρασία βέβαια αφού θα έχει περάσει ανάμεσα από τους δίσκους.

Το μοναδικό που με προβληματίζει στη ροή του αέρα, βρίσκεται στη συνέχεια. Ο ανεμιστήρας της CPU θα ρουφάει τον (πολύ ζεστό αέρα λογικά) από τις ψύκτρες της 7750, και θα τον πετάει στη ψύκτρα. Στοιχείο που με οδηγεί μάλλον να χρησιμοποιήσω κτηνώδη ψύκτρα στον 2500Κ, όπως η True Black 120, για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο όσον αφορά τις θερμοκρασίες της CPU. :hmm:

Δεν θα τον πιέσουμε βέβαια σε καμία περίπτωση πολύ με το overclocking τον 2500Κ, φαντάζομαι ότι στα 3,7 άντε το πολύ 3,8GΗz που τον θέλω, η True Black 120 δεν θα ζορίζεται και ιδιαίτερα για να τον έχει κρύο...

2. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο, είμαι καθαρά οπτικός τύπος, αν κάτι δεν μου κάνει κλικ στην εμφάνιση, ιδιαίτερα στο hardware των pc, δεν υπάρχει περίπτωση να το αγοράσω, δεν πάει να είναι το καλύτερο προϊόν του πλανήτη... :hehe:

παντως γενικα, μην αγχωνεσαι τοσο πολυ με τις θερμοκρασιες. εχουν κατεβει πολυ τα nm και ειναι πολυ λιγοτερο ενεργοβορα πλεον τα μερη του πισι, με αποτελεσμα πολυ χαμηλοτερες θερμοκρασιες απο οτι στο παρελθον!

περισσοτερο να σε απασχολει ο θορυβος, λεμε τωρα..., παρα οι θερμοκρασιες!!!

αν θες περισσοτερες πληροφοριες για πολυ χαμηλου θορυβου ανεμιστηρες, μιλα με την karmen1983. θα σε βοηθησει.

Τελικά, αφού το σκέφτηκα καλά, και επειδή ξέρω καλά τη συνεργάτιδά μου, δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφέρει κάθε φορά αρχεία στον ssd για να κερδίζει σε ταχύτητα, αλλά και για να κάνω οικονομία στο συνολικό μπάτζετ για την 7750, αποφάσισα να τσιμπήσω έναν Samsung 830 στα 128GB, που βρήκα καινούριο και σφραγισμένο σε καλή τιμή. :)

Samsung830_128GB_zpscebe4b29.jpg

Μετά μπήκα στο Quietpc και είδα ότι είχαν απομείνει μόλις δύο τεμάχια διαθέσιμα από την 7750, :-O μόλις πριν 5-6 μέρες είχε τέσσερα τεμάχια στο stock, κι αφού έκανα πέτρα την καρδιά μου, :p την παρήγγειλα! Έδωσα και VAT number και δεν πλήρωσα έτσι καθόλου ΦΠΑ, περίπου 25 ολόκληρα ευρώ γλύτωσα από την τελική τιμή της! :hehe:

Τώρα περιμένω πως και πως να μου έρθει το Shinobi, φαντάζομαι ότι υποψιάζεστε από ποιο μαγαζί, έτσι; Από το Πλαίσιο! :slap:

Όσο τους αποφεύγω όπως ο διάβολος το λιβάνι, τόσο κάθε λίγο και λιγάκι θα αναγκαστώ εκ των πραγμάτων να ψωνίσω κάτι από εκεί, μια και δεν έχω άλλη εναλλακτική επιλογή! Πέρυσι τέτοια περίπου εποχή, περίμενα να έρθει το δικό μου Shinobi, πάλι από το Πλαίσιο, το μοναδικό εναλλακτικό μαγαζί, το e-world στην Πάτρα είχε μόνο την έκδοση του Shinobi με το πλαϊνό παράθυρο που δεν μου αρέσει καθόλου. Πόσο λέτε λοιπόν ότι περίμενα;! Σχεδόν τρεις μήνες. Θα πρέπει να τους έκανα καμιά εικοσαριά τηλέφωνα. Και σε κάθε τηλεφώνημα τα ίδια: «Έρχεται μεθαύριο! Έρχεται την επόμενη Δευτέρα! Έρχεται την άλλη εβδομάδα σίγουρα! Έρχεται, έρχεται, έρχεται...» :tomato:

Να δείτε που κι αυτή τη φορά θα μου κάνουν τα ίδια. Η πρώτη καταληκτική ημερομηνία έχει περάσει ήδη φυσικά. Παράγγειλα το Shinobi πριν καμιά δεκαριά μέρες, και ρωτάω: «Για πότε περίπου το βλέπετε να έρχεται;». Μου απαντάει ο πωλητής: «Αναμένουμε παραλαβή για τις 17 Οκτωβρίου». Καλά σκέφτηκα, αν το έχω μέχρι την Πρωτοχρονιά, θα ανοίξω σαμπάνιες... :magic:

Τελικά, αφού το σκέφτηκα καλά, και επειδή ξέρω καλά τη συνεργάτιδά μου, δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφέρει κάθε φορά αρχεία στον ssd για να κερδίζει σε ταχύτητα, αλλά και για να κάνω οικονομία στο συνολικό μπάτζετ για την 7750, αποφάσισα να τσιμπήσω έναν Samsung 830 στα 128GB, που βρήκα καινούριο και σφραγισμένο σε καλή τιμή.

Αν τελικά δεν πρόκειται να εκμεταλλευτείς την ταχύτητα που σου παρέχει ένας SSD σε συνδυασμό με SATA3 προκειμένου να γίνεται πιο γρήγορα η δουλειά σου, τότε γιατί μπήκες στον κόπο της αναβάθμισης? Για να φορτώνεις πιο γρήγορα το OS ? Αν πρόκειται να δουλεύεις στους μηχανικούς που ήδη έχεις, η διαφορά από τη μνήμη και το cpu δε θα είναι τόσο σημαντική ώστε να δικαιολογεί τα χρήματα που δίνεις imho

Αν τελικά δεν πρόκειται να εκμεταλλευτείς την ταχύτητα που σου παρέχει ένας SSD σε συνδυασμό με SATA3 προκειμένου να γίνεται πιο γρήγορα η δουλειά σου, τότε γιατί μπήκες στον κόπο της αναβάθμισης? Για να φορτώνεις πιο γρήγορα το OS ? Αν πρόκειται να δουλεύεις στους μηχανικούς που ήδη έχεις, η διαφορά από τη μνήμη και το cpu δε θα είναι τόσο σημαντική ώστε να δικαιολογεί τα χρήματα που δίνεις imho

Φίλε gdp77, θεωρώ ειλικρινά ότι με έχεις βοηθήσει ήδη πολύ με την εμπειρία σου στην επιλογή του hardware, και σε ευχαριστώ πολύ. Να ξέρεις ότι δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν παραδέχονται τα λάθη τους, κι αν αποδειχτεί ότι έκανα λάθος με την επιλογή του 128άρη ssd για το λειτουργικό, αλλά και για εργασία πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις, να είσαι σίγουρος ότι δεν θα διστάσω ούτε στιγμή να το παραδεχτώ εδώ. Άλλωστε φιλοδοξώ σε αυτό το νήμα να σας ενημερώνω τακτικά για το πως θα προχωράει η επιλογή και η αγορά του hardware, αλλά το κυριότερο όμως, αργότερα, όταν θα στήνεται και θα σετάρεται το pc, να γίνεται αναφορά στα πιθανόν προβλήματα και δυσκολίες που παρουσιάζονται. Ίσως δηλαδή το συγκεκριμένο θέμα και να αποτελέσει έναν γενικό μπούσουλα, ας πούμε, για έναν επαγγελματία των γραφικών τεχνών που θέλει να στήσει ένα pc από το μηδέν.

Για να σου αιτιολογήσω αναλυτικά την επιλογή μου για τον 128άρη ssd, θα πρέπει να σου γράψω ολόκληρα σεντόνια, και θα γίνω πολύ κουραστικός. Θα φανεί αργότερα πιστεύω το εάν έκανα καλά ή όχι.

Για την ανάγκη αναβάθμισης του υπάρχοντος pc: επαναλαμβάνω (θυμίζω) το υπάρχον setup. Cpu o Q9550 στα 3GHz, 4GB DDR2 μνήμη στα 800MHz με μάξιμουμ επέκταση λόγω μητρικής τα 8GB, και δύο δίσκοι Seagate του 1ΤΒ (7200 στροφών), όχι σε raid, εγκατάσταση του λειτουργικού (Win 7 professional, 32bit) στον έναν από τους δύο δίσκους. Από την παραπάνω σύνθεση καταλαβαίνεις φαντάζομαι ότι χρειάζομαι, πρώτα από όλα τα άλλα, φρέσκια εγκατάσταση Win 7 64 bit, μια και η υπάρχουσα εγκατάσταση δεν εκμεταλλεύεται καν την υπάρχουσα μνήμη, βλέπει 3,5GB όλα κι όλα.

Το μέγα θέμα όμως είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αναβάθμιση του υπάρχοντος pc με φρέσκια εγκατάσταση και αλλαγή hardware, μια και δουλεύει κάθε μέρα, ασταμάτητα, στα δυόμισι χρόνια τώρα που στήθηκε! Για αυτό και δεν κατάφερα ποτέ να του κάνω έστω copy την υπάρχουσα εγκατάσταση σε κάποιον ssd, που αυτό από μόνο του θα του έδινε μεγάλη ώθηση. Ο μοναδικός τρόπος λοιπόν που μπορεί να γίνει αναβάθμιση, είναι αυτό που κάνω τώρα, δηλαδή στήσιμο ενός καινούριου pc από το μηδέν, ενώ το υπάρχον θα εξακολουθήσει να δουλεύει μέχρι την ημέρα που θα αντικατασταθεί. Έτσι έχω όλο τον απαιτούμενο χρόνο να στήσω και να σετάρω το νέο pc με την ησυχία μου, χωρίς να πιέζομαι καθόλου χρονικά.

Από αυτά που έχω καταλάβει μέχρι στιγμής, είναι ότι χρειάζομαι άφθονη RAM στο νέο pc, να φάνε και οι κότες που λέμε, μια και η συνεργάτιδά μου είναι ακραία power user, ταχύτατη όταν δουλεύει, που είναι ικανή να έχει ακόμα και δέκα προγράμματα ανοιχτά. Γενικά έχει την συνήθεια να ανοίγει τη μια εφαρμογή μετά την άλλη, αλλά να μην τις κλείνει ποτέ, τρώγοντας πολύ γρήγορα τη διαθέσιμη RAM.

Επίσης νομίζω ότι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας είναι το transfer rate των δίσκων στους οποίους θα δουλεύονται τα αρχεία, και λιγότερο η ισχύς της CPU. Να σου δώσω ένα παράδειγμα: άνοιξα στο υπάρχον pc με τον Q9550 στο photoshop ένα τεράστιο αρχείο tiff μεγέθους 1,5GB. Χρειάστηκε σχεδόν ένα λεπτό να το ανοίξει. Μετά έκανα ένα απλό convert στα χρώματα, χρειάστηκε άλλα δύο λεπτά. Ένα απλό rotate κατά 90 μοίρες χρειάστηκε άλλα δύο λεπτά. Στο μεταξύ η χρήση της μνήμης είχε ανέβει ήδη στο 70%. Μετά άνοιξα στο InDesign τον μεγάλο κατάλογο που δουλεύουμε τώρα, και αυτό ήταν, η χρήση της μνήμης ανέβηκε πάνω από 90% και το pc άρχισε να γονατίζει, τα σαλόνια στο InDesign κυλούσαν με καθυστέρηση, είναι απλά αδύνατον να δουλέψεις σωστά έτσι! Ταυτόχρονα όμως πρόσεχα τη χρήση της CPU με όλα αυτά, δεν ανέβηκε ουσιαστικά ποτέ πάνω από το 50%, ενώ το λαμπάκι των δίσκων ήταν μονίμως φυσικά φουλ κόκκινο.

Άρα λοιπόν, δεν καταλαβαίνω πώς μπερδεύεις το transfer rate στους υπάρχοντες δίσκους του 1ΤΒ, που περιορίζεται στα 120MB/s μάξιμουμ, με το peak transfer rate των δύο Barracuda των 2ΤΒ σε raid 0 που θα μπουν στο νέο pc, που μπορεί και να αγγίζει τα 420MB/s μάξιμουμ, σύμφωνα τουλάχιστον με το λινκ που έβαλα. Εδώ μιλάμε σχεδόν για τετραπλασιασμό του transfer rate στους νέους δίσκους!!!

Το μέγα θέμα λοιπόν είναι το εξής: θα μπορούσε ένας 256άρης ssd να δουλέψει ταχύτερα τα αρχεία tiffs των 200, 300ΜΒ, ακόμα του 1,5GB κτλ., ταχύτερα από το ζευγάρι των δύο Barracuda των 2ΤΒ σε raid 0; Μην ξεχνάς ότι μιλάμε για χρωμοδιαχωρισμένα (cmyk) αρχεία tiffs που δεν σηκώνουν μεγάλο βαθμό συμπίεσης. Μόλις θα στηθεί το νέο pc, θα δουλέψω τα ίδια αρχεία τόσο στον 128άρη Samsung όσο και στο ζευγάρι των σκληρών δίσκων και θα σας αναφέρω εντυπώσεις. Βέβαια λες ότι ο 256άρης θα ήταν γρηγορότερος από τον 128άρη, αλλά σε τι ποσοστό, έχουμε συγκρίσεις;

Όσον αφορά τις δυσκολίες της νέας εγκατάστασης θα είναι τόσες πολλές, που ούτε καν φαντάζεσαι. Να σου δώσω μονάχα ένα μικρό δείγμα: το νέο pc θα πρέπει πέρα από όλα τα άλλα, να τρέχει δύο virtual machines μέσα στα 64μπιτα win 7. Το πρώτο θα είναι ένα virtual machine για τα 32μπιτα 7, μια και υπάρχουν ένα δυο προγράμματα που δεν τρέχουν καθόλου στα 64μπιτα, ενώ τρέχουν κανονικά στα 32μπιτα 7.

Το δεύτερο virtual machine που θα πρέπει να τρέχει, και ετοιμάσου να χάσεις μερικά από τα μαλλιά σου, :p είναι ένα virtual machine που θα τρέχει Windows 98 :o (ναι, καλά διαβάζεις!!!). Δες εδώ την φωτό από το δικό μου Shinobi που στήθηκε τον Γενάρη φέτος.

Shinobi_final6.jpg

Μπορείς να δεις το χασπάκι που είναι τοποθετημένο στην παράλληλη θύρα(!), και φυσικά όπως καταλαβαίνεις δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή της μητρικής, μια και έπρεπε οπωσδήποτε να έχει παράλληλη θύρα για το χασπάκι! Αυτό το virtual machine για τα 98, το έχουμε έτοιμο και στημένο, παίζει άψογα άλλωστε στο δικό μου Shinobi εδώ και ένα χρόνο. Το θέμα όμως είναι ότι θα πρέπει να συνεργαστεί το χασπάκι αρμονικά και με την κάρτα pci με παράλληλη θύρα που θα μπει στο νέο pc, γιατί φυσικά δεν παίζει σύγχρονη μητρική υψηλών απαιτήσεων με παράλληλη θύρα!

Όταν κάποια παιδιά εδώ στο φόρουμ λοιπόν, μου πρότειναν να πήγαινα σε έτοιμο επαγγελματικό σύστημα, π.χ. από την Dell, ήξερα ότι πολύ δύσκολα θα με κάλυπτε 100% ένα έτοιμο μονταρισμένο pc. Αν ας πούμε δεν έπαιζε το χασπάκι με την κάρτα της παράλληλης θύρας που θα μου έβαζαν από την Dell, τι θα τους έλεγα, πάρτε πίσω το pc επειδή δεν μου παίζει σωστά το virtual machine για τα 98;! :wall:

Ενώ τώρα θα βάλω μια κάρτα παράλληλης θύρας στην ASrock, κι αν τυχόν δεν παίξει το χασπάκι, θα βάλω άλλη, κι αν χρειαστεί τρίτη, τέταρτη κτλ., μέχρι να βρω κάποια που να παίζει... :rofl:

Όσον αφορά τις δυσκολίες της νέας εγκατάστασης θα είναι τόσες πολλές, που ούτε καν φαντάζεσαι. Να σου δώσω μονάχα ένα μικρό δείγμα: το νέο pc θα πρέπει πέρα από όλα τα άλλα, να τρέχει δύο virtual machines μέσα στα 64μπιτα win 7. Το πρώτο θα είναι ένα virtual machine για τα 32μπιτα 7, μια και υπάρχουν ένα δυο προγράμματα που δεν τρέχουν καθόλου στα 64μπιτα, ενώ τρέχουν κανονικά στα 32μπιτα 7.

τα εχεις δοκιμασει αυτα τα προγραμματα στα 64μπιτα 7αρια?

γιατι ξερουμε οτι 32μπιτα προγραμματα τρεχουν σε 7 64bit!!

τα εχεις δοκιμασει αυτα τα προγραμματα στα 64μπιτα 7αρια?

γιατι ξερουμε οτι 32μπιτα προγραμματα τρεχουν σε 7 64bit!!

Ναι, βέβαια, τα έχω δοκιμάσει, άλλωστε στο δικό μου Shinobi έχω 64μπιτα 7 με 8GB RAM. Το ένα είναι ο αυτόματος πολυτονιστής κειμένου της Ματζέντα. Τρέχει μια χαρά στα 32μπιτα 7, αλλά στα 64μπιτα ότι κι αν κάναμε τόσο εγώ όσο κι ένας φίλος-τεχνικός (μακράν εμπειρότερος από εμένα) δεν καταφέραμε τίποτα, το πρόγραμμα δεν τρέχει καθόλου. :nono:

Το άλλο πρόγραμμα που δεν τρέχει στα 64μπιτα δεν το θυμάμαι αυτή τη στιγμή, να σου πω την αλήθεια. Δεν έχει σημασία, μιλάμε για δευτερεύοντα, τριτεύοντα προγραμματάκια, πολυ ελαφριά, που χρησιμοποιούνται στη χάση και στη φέξη. Όταν και εάν τα χρειαστείς, τρέχεις ένα virtual machine των 32μπιτων και είσαι ok.

Το πραγματικό μεγάλο αγγούρι και παλούκι ήταν το virtual machine των 98 που μου έφτιαξε αυτό το φιλαράκι μου. Εκεί να δεις. Ήταν σαν Λερναία Ύδρα. Έλυνε ένα πρόβλημα, του ξεπεταγόντουσαν δύο άλλα. :o Μερόνυχτα ολόκληρα παιδεύτηκε για να το στήσει και να είναι πλήρως λειτουργικό με όλα τα προγράμματα που χρειάζομαι. Τώρα όμως το έχει τελειοποιήσει τόσο πολύ, που απλά το κάνεις copy σε όποιον σκληρό δίσκο θέλεις και τρέχει μπαμ με το VMware.

Εμένα αλλου είναι το θέμα μου τώρα παιδιά, για πείτε τη γνώμη σας, γιατί νομίζω ότι τελικά μάλλον είχατε απόλυτο δίκιο όσοι μου προτείνατε να τρέχω RAM disk. Διάβαζα (ένα ακόμα) review για την ASRock Z77 Extreme4, αυτό εδώ, και δείτε έναν πραγματικό θησαυρό που έχει στα μενού της για τη δημιουργία RAM disk!

RAMdisk_zpsb4f06a94.jpg

Μάλιστα έχει τα σχετικά κουτάκια στο κάτω μέρος, για την αυτόματη δημιουργία του RAM disk κάθε φορά που ξεκινάνε τα Windows, ενώ έχει και σχετικό κουτάκι για αυτόματο, φαντάζομαι, backup σε άλλον σκληρό δίσκο! :dance3:

Άρα λοιπόν, βάζω 32GB RAM και της ορίζω ένα RAM disk των 20GB, για να δουλεύει αποκλειστικά τις πολύ βαριές δουλειές με τους τετράχρωμους κατάλογους εκεί! Πιστεύω ότι αν δει στην πράξη, δηλαδή δουλεύοντας, την απίστευτη ταχύτητα που θα αποκτήσει το pc σε RAM disk, θα πειστεί και θα μπαίνει στον κόπο να αντιγράφει στο RAM disk αποκλειστικά τα αρχεία της χρειάζονται κάθε φορά.

UPS υπάρχουν στο γραφείο για το κυρίως pc και τις δύο οθόνες, και διακοπή ρεύματος να γίνει, θα έχει 10-15 λεπτά αυτονομία να κλείσει κανονικά σώζοντας τα αρχεία της στους σκληρούς δίσκους.

Τι να συζητάμε τώρα βρε παιδιά για ssd και raid 0 σε σκληρούς δίσκους, φαντάζομαι (όπως έχω ακούσει, δεν έχω δουλέψει ποτέ μέχρι σήμερα), ότι τα RAM disks καταπίνουν τα πάντα για πρωϊνό σε ταχύτητα!!! :hehe:

Τι λέτε;...

Άρα λοιπόν, δεν καταλαβαίνω πώς μπερδεύεις το transfer rate στους υπάρχοντες δίσκους του 1ΤΒ, που περιορίζεται στα 120MB/s μάξιμουμ, με το peak transfer rate των δύο Barracuda των 2ΤΒ σε raid 0 που θα μπουν στο νέο pc, που μπορεί και να αγγίζει τα 420MB/s μάξιμουμ, σύμφωνα τουλάχιστον με το λινκ που έβαλα. Εδώ μιλάμε σχεδόν για τετραπλασιασμό του transfer rate στους νέους δίσκους!!!

Το μέγα θέμα λοιπόν είναι το εξής: θα μπορούσε ένας 256άρης ssd να δουλέψει ταχύτερα τα αρχεία tiffs των 200, 300ΜΒ, ακόμα του 1,5GB κτλ., ταχύτερα από το ζευγάρι των δύο Barracuda των 2ΤΒ σε raid 0;

α) Είχα μείνει με την εντύπωση ότι θα χρησιμοποιούσες τους ήδη υπάρχοντες δίσκους στο νέο σύστημα και β) το RAID 0, μην ξεχνάς ότι και τώρα θα μπορούσες να το κάνεις. γ) Ο SSD είναι έτη φωτός μπροστά από τη συστοιχία RAID 0 που αναφέρεις

Τι να συζητάμε τώρα βρε παιδιά για ssd και raid 0 σε σκληρούς δίσκους, φαντάζομαι (όπως έχω ακούσει, δεν έχω δουλέψει ποτέ μέχρι σήμερα), ότι τα RAM disks καταπίνουν τα πάντα για πρωϊνό σε ταχύτητα!!!

+1

Υ.Γ. Μια που μιλάμε για επαγγελματικό μηχάνημα, γιατί δεν προτίμησες vertex 4 που έχουν και 5 χρόνια εγγύηση ?

+1

Υ.Γ. Μια που μιλάμε για επαγγελματικό μηχάνημα, γιατί δεν προτίμησες vertex 4 που έχουν και 5 χρόνια εγγύηση ?

1. Ωραιότατα. Προχωράω έτσι λοιπόν, πάμε για 32GB στο pc και βλέπουμε.

2. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ssd της OCZ, άλλωστε τον Vertex 2 των 90GB έχω στο δικό μου Shinobi για λειτουργικό και προγράμματα εδώ και έναν χρόνο σχεδόν, και η εγκατάσταση που μου έκανε το φιλαράκι μου ακόμα πετάει και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Επίσης, όταν πίστεψα ότι τα είχε παίξει ο σκληρός του HTPC του σαλονιού, πάλι έδειξα προτίμηση στην OCZ, επιλέγοντας τον Agility 3 των 60GB, αλλά τελικά αποδείχτηκε με το memtest ότι είχε «λαλίσει» το ένα από τα τέσσερα ντιμάκια μνήμης, απλά το έβγαλα, κι έτσι μου έμεινε ο Agility 3 στην ντουλάπα.

Αλλά τώρα για το συγκεκριμένο pc, στο οποίο ζητάω τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία, είπα να επιλέξω την Samsung μια και πολλά μέλη εδώ υποστηρίζουν ότι οι δικοί της ssd έχουν τη μεγαλύτερη αντοχή σε βάθος χρόνου. Με επηρέασε επίσης πολύ, ένα σχετικό θέμα που διάβασα στο hdbits.org, στο οποίο γράφουν και συμμετέχουν εκατοντάδες κυριολεκτικά μέλη (κυρίως βέβαια από Αμερική, αλλά συμμετέχουν μέλη από όλο τον πλανήτη), και στο οποίο αναφέρουν τις εμπειρίες τους από τους ssd που χρησιμοποιούν.

Λοιπόν, το τι ανελέητο θάψιμο έχει πέσει στο συγκεκριμένο θέμα για τους ssd της OCZ είναι αδύνατον να σου το περιγράψω. Από τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών που συμμετέχουν, οι ssd της OCZ χαρακτηρίζονται απλά ως «φτηνά σκουπίδια», ότι τα ποσοστά επιστροφής των ssd της OCZ λόγω προβληματικής λεοτουργίας είναι διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με Samsung, Intel κτλ.

Κάποια στιγμή είχα προβληματιστεί τόσο πολύ, που σκέφτηκα ότι το θέμα μπορεί ακόμα και «στημένο» να είναι, για να θαφτούν οι ssd της OCZ. Αλλά φαίνεται αδύνατον να συμβαίνει κάτι τέτοιο, πώς είναι δυνατόν να πείσεις τόσες εκατοντάδες διαφορετικά μέλη, πολλοί από αυτούς με πολλά χρόνια συμμετοχής στο hdbits.org, να θάβουν έτσι ανελέητα αποκλειστικά τους ssd της OCZ;! Μέχρι και αναλυτικούς πίνακες έχουν ανεβάσει από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων πληροφορικής της Αμερικής, στους οποίους φαίνεται ότι τα ποσοστά επιστροφής εντός εγγύησης των ssd της OCZ λόγω προβληματικής λειτουργίας είναι διπλάσια τουλάχιστον, φτάνουν ακόμα και το 20% σε κάποια μοντέλα, σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες.

Εντελώς αντίθετα, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών εκθειάζει κυριολεκτικά τους ssd της Samsung, με ελάχιστες κυριολεκτικά αναφορές για προβληματικούς ssd.

Το Shinobi ήρθε στο Πλαίσιο, αύριο παραλαμβάνω το κουτί! Ανάσταση! :fun:

Για την τιμή του βέβαια, καλύτερα να μην σχολιάσω, πήρα το δικό μου Shinobi πέρυσι τέτοια εποχή στα 65 ευρώ, πάλι από το Πλαίσιο, ενώ φέτος φτάνει τα 89 ευρώ. Δηλαδή αύξηση της τιμής κατά 37% σε ένα χρόνο, μέσα σε συνθήκες βαθιάς κρίσης. :tomato:

Αύριο θα δω και το αν το Shinobi που θα μου έρθει θα είναι η νέα έκδοση με τις αναβαθμισμένες USB3 στο μπροστινό πάνελ ή η παλαιότερη με τις USB2. Αν είναι η παλιά έκδοση, τότε θα μου χρειαστεί και το κιτ αναβάθμισης σε USB3, οπότε ανεβήκαμε κατευθείαν στα 100 ευρώ συνολικό κόστος για το κουτί.

Για ανεμιστήρες εισαγωγής αέρα, θα βάλω δύο Scythe SY1225SL12L, των 800 στροφών που έχω βάλει και στο δικό μου Shinobi και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος μαζί τους. Με αυτό το ανταπτοράκι στα 5V, πέφτουν κάπου στις 500-600 στροφές, οπότε για να τους ακούσεις πρέπει να κολλήσεις το αυτί επάνω τους! :happy2:

Για ψύχτρα τώρα στον 2500Κ, φαίνεται να είμαι πολύ τυχερός, μια και η ASRock Z77 Extreme4 έχει επάνω της και τις τρύπες για LGA775, οπότε θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω κανονικά, χωρίς να χρειάζομαι επιπλέον κιτ, την True Black 120... :T:

Εννοείται ότι θα ανεβάσω φωτό. Μάλιστα πρέπει να επισπεύσω τις αγορές για το hardware, μια και ο φίλος-τεχνικός που θα βοηθήσει στη συναρμολόγηση και το σετάρισμα, φεύγει για Αμερική αρχές Δεκέμβρη, οπότε πρέπει να έχουμε τελειώσει με το pc μέχρι τέλος Νοέμβρη.

Από όλο το hardware μόνο το Shinobi και η HD7750 με ανησυχούσαν, ειδικά τη κάρτα γραφικών είναι δύσκολο να τη βρεις ακόμα και στο εξωτερικό, ενώ φοβόμουν ότι θα με καθυστερούσε πολύ το Πλαίσιο με το Shinobi όπως πέρυσι. Αφού βρέθηκαν αυτά τα δύο κομμάτια, όλα καλά. :T:

Επίσης άλλαξα γνώμη και για το τροφοδοτικό, δεν θα βάλω αυτό που μου περισσεύει γιατί δεν έχει οκτάπινη παροχή για την cpu. Ξέρω ότι η ASRock θα δουλέψει κανονικά και με την κλασική τετράπινη παροχή, αλλά προτιμώ να έχω την μέγιστη δυνατή σταθερότητα στο setup. Οπότε βρε παιδιά, βοηθάτε λιγάκι την κατάσταση: ψάχνω για τροφοδοτικό, αυστηρά μαύρου χρώματος, 500-600 watt, τουλάχιστον semi modular, με οκτάπινη παροχή για την cpu, και να μην κοστίζει μια μικρή περιουσία, δεν μου καίγεται καρφάκι δηλαδή να είναι platinum, gold κτλ.

Για ρίχτε καμιά καλή πρόταση, γιατί έχω πήξει στη δουλειά και δεν προλαβαίνω... :angry:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.