Jump to content



Πώς μετράμε την γραμμή από την ρεγκλέτα?


Recommended Posts

Έχω δει σε φωτογραφίες οτι υπάρχει φισάκι το οποίο κουμπώνει κατευθείαν πάνω στη ρεγκλέτα. θα ήθελα να μάθω λοιπόν πώς ονομάζεται και εαν μπορώ να το ζητήσω από κατάστημα. Και μετά με τι είδους εργαλείο μπορώ να μετρήσω τη γραμμή.

Ένας μπακάλικος τρόπος που σκέφτηκα, είναι επειδή ο διαμοιραστής της πολυκατοικίας είναι σχεδόν έξω από τη πόρτα του διαμερίσματος μου να χρησιμοποιήσω αυτό το φισάκι που φεύγει από τη ραγκλέτα και δίνει θυληκό τηλεφωνικό βύσμα και να φέρω καλώδιο από εκεί κατευθείαν στο ρούτερ....

Οποιαδήποτε άλλη ιδέα, ευπρόσδεκτη! :jump1:

Link to comment
Share on other sites

Ραζίμ (Δυπολικό καλώδιο μονού σπειρώματος) με rj11 τερματισμένο... μούφα rj11 για ένωση δύο καλωδίων τηλεφώνου μαζί ώστε να τραβήξεις το καλώδιο μέχρι το router σου. Απόφυγε καλώδιο πάνω απο 5 μέτρα...

Εργαλείο KRONE για να τερματίσεις στην πλαστική ρεκλέτα του ΟΤΕ. Αν είναι μεταλική παλαιού τύπου τότε έχει βίδες και απλά ξεβιδώνεις.

Link to comment
Share on other sites

aha! Ουσιαστικά σε style "Papatsonis" το βλέπω να γίνεται! χαχαχαχα

Ωραία... και αν το πρόβλημα είναι η καλωδίωση, πώς τραβάω καλωδιάκι στον 2ο? μέσα από τα υπάρχοντα κανάλα στον τοίχο?:turn:

Link to comment
Share on other sites

Εσωτερικά δεν. Συνήθως ανά διαμέρισμα υπάρχουν 2 ζευγάρια. Αν και τα δύο χάλια περνάς εξωτερικό. Πιο πιθανό είναι όμως να σου έχουν ενώσει και τα 2 ζευγάρια παράλληλα και έχεις παρεμβολες

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

Link to comment
Share on other sites

επσης αν χρειαστει να περασεις εξωτερικο καλωδιο ,δεν βαζεις τηλεφωνικο απο τον κατανεμητη μεχρι πανω αλλα καποιο UTP καλωδιο για να μην εχεις απωλειες και 2ο για να εχεις γκαβατσα και επιπλεον διζευγα σε περιπτωση αναγκης.

Link to comment
Share on other sites

"Η διαδικασία είναι χωρισμένη σε βήματα, αποκλείοντας σταδιακά κομμάτια της γραμμής. Εννοείται ότι, αν δεν υπάρχει καμία βελτίωση μετά την ολοκλήρωση του βήματος, τότε δεν φταίει αυτό το κομμάτι της γραμμής. Στόχος μας είναι να φτάσουμε να αποκλείσουμε την βλάβη από το modem/router μέχρι τον κατανεμητή της πολυκατοικίας μας.

Ο κατανεμητής της πολυκατοικίας είναι ένα ντουλάπι, ξύλινο ή μεταλλικό, που βρίσκεται σε κάποιον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας μας, ή κοντά σε κάποιον χώρο της μονοκατοικίας μας. Το κουτί αυτό περιέχει καλωδιώσεις: α) Την πλεξούδα του ΟΤΕ με τα απερχόμενα καλώδια, δηλαδή αυτά που μας συνδέουν με το KV (ΚΑΦΑΟ), και β) τα ζεύγη καλωδίων που φέρνουν την γραμμή στον χώρο μας. Μέσα επίσης θα βρούμε τις ρεγκλέτες μικτονόμησης, δηλαδή σημεία διασύνδεσης των απερχομένων καλωδίων με τα ζεύγη καλωδίων του σπιτιού μας.

Σε περίπτωση που έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, τότε συνίσταται να πάμε κατευθείαν στον κατανεμητή μας, και συνδέοντας εκεί το modem / router μας μαζί με κάποιο laptop να ελέγξουμε κατευθείαν την γραμμή στο απερχόμενο καλώδιο του βρόχου μας. Εάν κι εκεί πάρουμε ακριβώς τα ίδια στατιστικά που παίρνουμε και στο σπίτι μας, τότε σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα το κακό με την δική μας άκρη και πως το πρόβλημα είναι καθ’ ολοκληρίαν στον βρόχο μας.

Πριν ξεκινήσουμε, είναι πολύ σημαντικό, εφόσον υπάρχει δεύτερη γραμμή adsl στον ίδιο χώρο, να αποσυνδεθεί πλήρως, αν είναι δυνατόν ακόμα και από τον κατανεμητή της πολυκατοικίας. Αυτό θα πρέπει να γίνει για να είμαστε σίγουροι πως το πρόβλημα στην γραμμή μας δεν είναι αποτέλεσμα του γνωστού φαινομένου crosstalk (παρεμβολές μεταξύ των παράλληλων καλωδίων που φέρουν παρόμοιες συχνότητες).

Πάμε λοιπόν ένα - ένα τα βήματα:

  1. Εάν υπάρχει splitter μεταξύ του modem/router μας και της τηλεφωνικής πρίζας το αφαιρούμε και δοκιμάζουμε την γραμμή δίχως αυτό. Εάν υπάρχει βελτίωση των στατιστικών της γραμμής μας (κυρίως του θορύβου) τότε φροντίζουμε να αγοράσουμε ένα καλό (επώνυμο) splitter.
  2. Αλλάζουμε το καλώδιο σύνδεσης του modem/router μας με την πρίζα του τηλεφώνου και επαναλαμβάνουμε τον έλεγχο. Εάν η πρίζα του τηλεφώνου μας είναι παλαιά την αλλάζουμε με καινούρια, με προτίμηση σε επώνυμη πρίζα κατηγορίας cat5.
  3. Τοποθετούμε το modem/router μας στην πρώτη πρίζα του σπιτιού. Η πρίζα αυτή είναι συνήθως στον χώρο του σαλονιού μας ή στο χωλ κοντά στην είσοδο του διαμερίσματος. Ανοίγοντας την θα πρέπει να βρούμε ένα ή και δύο ζεύγη περισσότερα από τις υπόλοιπες πρίζες του σπιτιού. Κρατάμε μόνο το ζεύγος που έρχεται από τον κατανεμητή και φέρνει την γραμμή μας, συνδέουμε επάνω του σφιχτά και σίγουρα ένα καλώδιο που από την μία το έχουμε γυμνό και από την άλλη καταλήγει σε βύσμα RJ-11. Συνδέουμε το ρούτερ μας και δοκιμάζουμε τα στατιστικά της γραμμή μας εκεί. Εάν διορθωθούν σημαίνει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην εσωτερική καλωδίωση του σπιτιού μας.
  4. Εάν τα παραπάνω δεν βγάλουν κάποιο αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να κάνουμε τον έλεγχο κατευθείαν πάνω στο απερχόμενο του βρόχου μας. Αφού βρούμε τον κατανεμητή της πολυκατοικίας μας εντοπίζουμε το σημείο ένωσης της δικής μας γραμμής. Αφαιρούμε τα καλώδια του απερχόμενου συνδέοντάς τα με βύσμα αντίστοιχο με αυτό της εισόδου του router/modem μας. Συνδέουμε απ’ ευθείας το καλώδιο στο router/modem και ελέγχουμε τα στατιστικά της γραμμής μας. Εφόσον είναι τα ίδια με αυτά που παίρνουμε και στο σπίτι μας, τότε δεν υπάρχει τίποτα κακό με την εσωτερική μας καλωδίωση, αλλά με τον βρόχο μας.

Μερικές (σημαντικές) παρατηρήσεις:

  • Είναι σπάνιο αλλά όχι αδύνατον για τις κακές επιδόσεις της γραμμής μας να φταίει το router/modem που χρησιμοποιούμε. Γι'αυτό τον λόγο είναι καλό, εφόσον μπορούμε, να δοκιμάσουμε στην γραμμή και κάποιο άλλο router/modem. Θα πρέπει μόνο να είμαστε σίγουροι πως θα το σετάρουμε σωστά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του παρόχου μας.
  • Για να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα της δοκιμής μας θα πρέπει σε κάθε βήμα να αποκλείουμε την υπόλοιπη γραμμή μας. Για παράδειγμα, όταν βάζουμε το router/modem μας στην πρώτη πρίζα τα σπιτιού, είναι καλό να έχουμε αποκόψει την παροχή τηλεφωνίας προς το υπόλοιπο σπίτι, έχοντας πλέον στην πρίζα αυτή μόνο το ζεύγος καλωδίων που έρχεται από τον κατανεμητή μας.
  • Ο έλεγχος στον κατανεμητή μας είναι δυνατόν να προκαλέσει βλάβη, και θα πρέπει να γίνεται από γνώστες του αντικειμένου, και με την ύπαρξη των κατάλληλων εργαλείων. Εάν αποφασίσουμε να εργαστούμε στον κατανεμητή μας, τότε καλό είναι να έχουμε στην διάθεσή μας ειδικό εργαλείο για την επανατοποθέτηση των καλωδίων στην ρεγκλέτα.
  • Είναι προτιμότερο ο έλεγχος στον κατανεμητή μας να γίνει από εγκεκριμένο ηλεκτρολόγο ή τεχνικό τηλεπικοινωνιών. Μπορούμε να ζητήσουμε από τον πάροχό μας να μας στείλει τεχνικό για έλεγχο της γραμμής μας.
  • Ο κατανεμητής μας θα πρέπει να είναι περίπου όπως αυτός της εικόνας. Στον συγκεκριμένο κατανεμητή (που έχει τοποθετηθεί από τον ΟΤΕ) έχει σημειωθεί η ακριβής θέση μικτονόμισης του κάθε διαμερίσματος. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι σημειώσεις αυτές, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό εργαλείο παραγωγής τόνου που θα μας βοηθήσει να βρούμε το ζεύγος που έρχεται στο σπίτι μας.
  • Θα πρέπει κάπου δίπλα στις ρεγκλέτες να υπάρχει ο αριθμός που την χαρακτηρίζει. Ο αριθμός αυτός μαζί με τον αριθμό θέσης στη ρεγκλέτα προσδιορίζει το σημείο της γραμμής μας. Αν δηλαδή γνωρίζουμε τους αριθμούς αυτούς (π.χ. θέση 23/6 που σημαίνει "ρεγκλέτα 23 / θέση 6") μπορούμε να βρούμε τον βρόχο μας με κλειστά μάτια."

ελπίζω να βοήθησα..:shifty:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Είναι προτιμότερο ο έλεγχος στον κατανεμητή μας να γίνει από εγκεκριμένο ηλεκτρολόγο

αμα τον βρεις...τις περισσοτερες φορες παει στο σπιτι, αφαιρει τις μπριζες ,μετραει με το πολυμετρο και αν δεν βρει 48-50v φευγει και λεει φταιει ο παροχος με ενα 50αρι στην κολοτσεπη...

Link to comment
Share on other sites

αμα τον βρεις...τις περισσοτερες φορες παει στο σπιτι, αφαιρει τις μπριζες ,μετραει με το πολυμετρο και αν δεν βρει 48-50v φευγει και λεει φταιει ο παροχος με ενα 50αρι στην κολοτσεπη...

Άστα να πάνε!!! 80αράκι, μου ζήτησε φίλος ηλεκτρολόγος για να μου περάσει ρεγκλέτα πολυκατοικίας με δύο διαμερίσματα ΜΟΝΟ! :-O

Link to comment
Share on other sites

Άστα να πάνε!!! 80αράκι, μου ζήτησε φίλος ηλεκτρολόγος για να μου περάσει ρεγκλέτα πολυκατοικίας με δύο διαμερίσματα ΜΟΝΟ! :-O

Σε 2-4 διαμερισματα δεν χρειαζεται ρεκλετα ,υπαρχει το χαλυβδινο κουτι που καταληγουν εκει τα καλωδια του οτε.Οποτε μαλλον ... σου ελεγε.Το καλωδιο απο εκει το περνας και μονος σου και δεν χρειαζεται καν να εχει εργαλειο ,με βιδουλες ειναι ειτε με μουφα συνδεδεμενα τα καλωδια.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Σχετικά παλιό τόπικ αλλά θέλω να ρωτήσω...

Είμαι σε μια σχετικά παλιά πολυκατοικία...

Η αλλαγή εξ ολοκλήρου της ρεκλέτας θα ωφελήσει καθόλου ? Πόσο θα στοιχίσει (πολυκατοικία περίπου 20 διαμερισμάτων) και για πόσο χρόνο αποκατάστασης μιλάμε περίπου?

Αν σε περίπτωση δεν είναι δυνατή η αλλαγή ρεκλέτας τι προτείνετε για αλλαγή καλωδίωσης έως το διαμέρισμα? Εξωτερική καλωδίωση? η στην ήδη υπάρχουσα? Τι καλώδιο προτείνετε να μπει και επίσης τι καλώδιο τηλεφώνου είναι καλό για την σύνδεση στο router ?

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται...πόσο παλιά είναι η καλωδίωση (αν και παλιά πολυκατοικία έχει αλλαχθεί; ), σε τι όροφο μένεις, πόσες διακλαδώσεις έχεις μέχρι το διαμέρισμά σου, πώς περνάνε τα καλώδια μέσα από τα κανάλια (συνήθως περνάγαν τα δισύρματα 3-4 διαμερισμάτων ανά κανάλι), κτλ....Εκτιμώ ότι δεν θα γίνει δουλειά έτσι και το καλύτερο που θα σου προτείνει ο ηλεκτρολόγος είναι εξωτερικό αυτόνομο κανάλι (αν επιτρέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας) και σίγουρα να του πεις να βάλει Cat6.

Link to comment
Share on other sites

πολύ ευχαρίστως να ανεβάσω το απόγευμα φωτογραφίες απο τα έτοιμα φις του εμπορίου για να μετράς επάνω σε ρεγλέτες χωρίς να πατσάρεις. Είναι κάτι σαν μαχαιρωτά φις τα οποία απλά βισματώνεις στην ρεγκλέτα απευθείας και βγάζουν απο την άλλη μεριά τους σε αρσενικό rj-11 (τηλεφωνικό φις), και επάνω σε αυτό συνδέεις τον εξοπλισμό σου.

Τα βρίσκεις στο εμπόριο (όχι πολύ εύκολα μιας και δεν υπάρχει ζήτηση για αυτά άρα και δεν τα ξέρουν σχεδόν) απο αποθήκες ηλεκτρολογικού υλικού.

Είναι 2 ειδών. διπλά (μετράνε μόνο απο την μία μεριά των επαφών της ρεγκλέτας) και τετραπλά (μετράνε και απο τις 2 μεριές και καταλήγουν με 4 καλώδια στο rj11 για ρεγκλέτες που η δεξιά μεριά είναι αποκομμένη απο την αριστερή.

Αν δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς εννοείς, πραγματικά συγνώμη για το offtopic.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.